ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mona Musat: In acest moment, important este ca Şcoala Aletheea să devină cunoscută, să-şi capete renume şi încredere pe piaţă. Recuperarea investiţiei a fost întotdeauna în plan secund

27 Ianuarie 2014   |   Georgian Stoica

Mai multe detalii despre acest proiect, specificaţiile tehnice, programa si toata paleta de servicii oferite de Scoala Aletheea, in interviul oferit de Mona Musat.

 
 
Mona Musat, Managing Partner-ul firmei de avocati Musat & Asociatii, a investit peste 2,5 mil. euro în construcţia unei şcoli private în zona Băneasa. Banii au provenit în mică măsură din finanţare bancară şi restul din surse proprii.

Pentru a găsi locul ideal, care să îndeplinească toate condiţiile legate de suprafaţă, caracteristici şi vizibilitate, dar, în acelaşi timp, şi de intimitate, Mona Musat a căutat timp de 6 luni, împreună cu cei mai buni agenţi imobiliari, terenul perfect. Apoi, pentru ca terenul să se transforme, a fost nevoie de un arhitect cu experienţă în astfel de proiecte, cu imaginaţie şi cu receptivitate pentru spiritul ludic. Constructorula ales a trebuit să îndeplinească o serie de criterii foarte stricte impuse prin caietul de sarcini. Managerului de proiect a avut cea mai grea sarcină, şi anume să se asigure că, în final, şcoala va îndeplini toate condiţiile impuse de reglementările locale şi europene specifice unităţilor de învăţământ moderne.


Mai multe detalii despre acest proiect, specificaţiile tehnice, programa si toata paleta de servicii oferite de Scoala Aletheea, in interviul oferit de Mona Musat.


BizLawyer: De unde a venit ideea de a construi o şcoală? De ce nu o cladire de birouri sau un restaurant, proiecte in care investitia s-ar fi recuperat probabil mult mai reprede?

 
Mona Musat: Ca părinte, îţi doreşti cel mai bun viitor posibil pentru copilul tău. Îţi doreşti să ajungă departe, să fie arhitect, medic, avocat, inventator sau inginer. Îţi imaginezi în fel şi chip viitorul de care se va bucura el: carieră de renume, dragoste, bunăstare, recunoaştere si respect. În acelaşi timp, şi copilul tău visează să se joace cât mai mult, să aibă cât mai mulţi prieteni, să râdă cât mai des, să aibă cât mai multe jucării, să fie înconjurat de oameni dragi şi să fie cât mai independent şi fericit, oriunde s-ar afla.
Făcând un pas înapoi, am realizat că cele două visuri nu sunt diferite și că, dimpotrivă, pot convieţui armonios, în perspectiva unei școli unde siguranţa, dragostea, prietenia si încrederea se întâlnesc şi îşi dau mâna.
 
Păstrând în minte cele două perspective, ideea şi apoi decizia de a construi o şcoală  au aparut în mod firesc. Şcoala trebuie să fie un loc de întâlnire. Este concluzia inevitabilă, ce integrează în cel mai natural mod cu putinţă aşteptările copiilor, ale părinţilor şi ale profesorilor deopotrivă. Pentru copii, şcoala este un loc de întâlnire nu doar cu alţi copii, ci şi cu profesorii, care le facilitează trăirea unor expe¬rienţe valoroase de dezvoltare intelectuală, morală, socială, civică, emoţională şi fizică. Pentru profesori, şcoala este instituţia în care se produc în egală măsură formarea şi informarea copiilor, având ca repere valori, obiective şi criterii pentru ca, la sfârşitul acestui proces, să evalueze modul în care toate acestea au fost îndeplinite, printr-o raportare la individualitatea fiecărui copil.

Când a început proiectul şi care au fost etapele parcurse? Cum ati ales locatia si oamenii care sa realizeze proiectul?
 
Înainte ca Şcoala Aletheea să îşi găsească întruchiparea în proiectele arhitectului, ea a fost imaginată ca un mediu deschis şi stimulativ, care să încurajeaze copiii să exploreze şi să fie curioşi. De la această idee am pornit în anul 2011, când am început construcţia Şcolii Aletheea. Împreună cu arhitectul, am gândit şi construit un spaţiu plecând de la construcţia unor cuburi Froeble. Friedrich Froeble a fost un pedagog german care a trăit la sfârşit de secol 18 şi început de secol 19, şi care a pus bazele educaţiei moderne, plecând de la recunoaşterea faptului că fiecare copil este unic şi drept urmare are nevoi unice. Tot el este cel care a inventat jocul cu cuburile de lemn, un joc foarte apreciat de copii şi recomandat în întreaga lume de profesori, psihologi şi părinţi ca fiind o activitate ce dezvoltă şi încurajează curiozitatea şi imaginaţia.
 
Construcţia şcolii a presupus parcurgerea unui proces foarte complex şi de lungă durată, ce a inclus alegerea locului, a arhitectului şi a constructorului. Îmi amintesc că, pentru a găsi locul ideal, care să îndeplinească toate condiţiile legate de suprafaţă, caracteristici şi vizibilitate, dar, în acelaşi timp, şi de intimitate, am căutat timp de 6 luni, împreună cu cei mai buni agenţi imobiliari, terenul perfect. Apoi, pentru ca terenul să se transforme, a fost nevoie de un arhitect cu experienţă în astfel de proiecte, cu imaginaţie şi cu receptivitate pentru spiritul ludic. Apoi a venit alegerea constructorului care a trebuit să îndeplinească o serie de criterii foarte stricte impuse prin caietul de sarcini. Şi nu in ultimul rând, alegerea managerului de proiect, care a avut cea mai grea sarcină, şi anume să se asigure că, în final, şcoala va îndeplini toate condiţiile impuse de reglementările locale şi europene specifice unităţilor de învăţământ moderne.

Care a fost suma totală investită în proiect şi de unde au provenit banii?
 

Până în prezent, am investit peste 2.5 milioane euro. Banii au provenit în mică măsură din finanţare bancară şi restul din surse proprii.
 
În ce au fost investite sumele?

 
Suma a fost investită în achiziţia şi amenajarea terenului, în dezvoltarea construcţiei şi în utilarea şcolii.
 
Cum intenţionaţi să recuperaţi investiţia şi în cât timp?

Recuperarea investiţiei a fost întotdeauna în plan secund. Pentru mine, în acest moment, mult mai important este ca Şcoala Aletheea să devină cunoscută, să-şi capete renume şi încredere pe piaţă şi să întâmpine cât mai mulţi copii în spaţiile minunate şi colorate pe care le găzduieşte clădirea.

Unde se află şcoala şi ce specificaţii tehnice are? Ma refer la suprafaţă, număr de clase, săli speciale etc.?
 

Adresa exactă a şcolii este str. Drumul Piscul Moşului nr. 10, Sector 1. Mai exact, zona Băneasa, Şos. Gheorghe Siseşti. Şcoala Aletheea este amplasată pe un teren cu o suprafață de 6.500 mp, din care 2.500 mp reprezintă clădirea şcolii (amprenta la sol), restul fiind spaţii verzi, teren de baschet şi de fotbal exterior, spaţii de joacă şi de recreere şi parcare amenajată.
Clădirea se întinde pe o suprafaţă de 4.500 mp (parter şi 2 etaje) şi cuprinde:
►    10 săli de clasă ciclu primar (clasele 0 – 4) cu suprafeţe între 45 – 55 mp şi acces direct într-o mică grădină proprie, destinată orelor de ştiinte şi arte;
►    10 săli de clasă ciclu gimnazial (clasele 5 – 9) cu suprafeţe între 45 – 55 mp;
►    Săli de muzică, teatru, proiecţii, IT;
►    Laboratoare de istorie, fizică, chimie, geografie, biologie, limbi străine, fiecare având anexa proprie destinată materialelor didactice;
►    Bibliotecă cu sală de lectură;
►    Sală de sport multifuncţională (500 mp) cu vestiare şi grupuri sanitare;
►    Cantină ce poate acomoda 80 de copii;
►    Cabinet medical.

Cu alte cuvinte, Şcoala Aletheea oferă toate facilităţile unei şcoli moderne şi, fără lipsă de modestie, unice în Bucureşti din acest punct de vedere.

Când va fi deschisă şcoala?

Scoala îşi va deschide porţile în septembrie anul acesta. În cel mai scurt timp vom anunţa deschiderea înscrierilor şi programul de vizitare a campusului şcolar.

Veti urmari programa de invatamant recomandata de minister? Ce alte servicii oferă scoala?
 
Aletheea este o şcoală privată, care urmează curriculumul național românesc. Şcoala Aletheea urmăreste să le ofere copiilor o gamă foarte mare de posibilităţi de învăţare şi experienţe, în cadrul unui mediu pedagogic primitor, pozitiv şi motivant. Copiii vor pătrunde într-un cadru prietenos şi sigur, care stimulează comunicarea, şi vor învăţa în săli de curs şi spaţii comune pline de culoare şi imaginaţie, în care realizările sunt făcute publice, iar activităţile şi resursele sunt adecvate, variate şi accesibile.

Alături de facilităţile oferite de campusul şcolar, programul educaţional personalizat (ce include şi transport, masă şi asistenta medicala), şcoala pune la dispoziţie un program extins de activităţi în afara şcolii, iniţiate în colaborare cu diferiţi parteneri ce activează în domeniul artelor vizuale, ale spectacolului, în domeniul muzicii, al sportului şi al mediului. Şi mă refer aici la muzee, biblioteci, teatre şi edituri, ONG-uri, organizaţii din domeniul educaţional, precum şi centre culturale româneşti şi străine.

Ce profil va avea şcoala? Câţi elevi ii pot urma cursurile, câţi profesori vor preda şi cum au fost aleşi profesorii respectivi?

Capacitatea maxima a şcolii este de 300 de copii.

În prezent, echipa de profesori este formată din 30 de cadre didactice (învăţători şi profesori) şi staff administrativ.

Profesorii au fost aleşi în urma unui proces riguros de selecţie organizat de directorul educativ. Pot spune cu bucurie şi mândrie că echipa de profesori este una dintre cele mai bune din ţară; şi o spun pentru că din echipă fac parte profesori cu experienţă şi dragoste de copii veniţi din toate colţurile României, dornici să-şi împărtăşească poveştile cu noii elevi ai Şcolii Aletheea.

Cât costă serviciile oferite de şcoală?

Oferta educaţională a Şcolii Aletheea este una personalizată în funcţie de opţiunile părinţilor şi, mai ales, ale copiilor. Astfel, în funcţie de tipul de program şi opţionalele alese, se va contura şi suma ce urmează a fi platită de părinte. Toate aceste detalii pot fi discutate în cadrul unei întâlniri cu directorul educativ al şcolii şi, bineînţeles, al vizitei în campusul şcolii.

Ce consideraţi că lipseşte în prezent în învăţământul din România, în comparaţie cu alte ţări?

Omul are tendinţa de a se dezvolta şi perfecţiona individual, iar educaţia trebuie să aibă rolul de a motiva şi încuraja depăşirea limitelor şi evoluţia armonioasă a tuturor abilităţilor, până la atingerea potenţialului maxim. Pentru asta, cred că e nevoie ca fiecare copil să fie tratat ca o individualitate, încurajat să-şi descopere şi să-şi pună în valoare calităţile şi aptitudinile specifice.

Ultimii 15 ani au arătat eşecul constant al sistemului educaţional de stat de a se adapta noilor realităţi şi de a îmbrăţişa şi adopta reforme importante, menite să dezvolte identitatea şi personalitatea fiecarui copil.

Noile generaţii de copii sunt mult mai curioase, intuitive, deschise spre explorare şi cunoaştere, adaptabile şi foarte modelabile în ceea ce priveşte dezvoltarea personală. Atât timp cât sistemul de stat nu va învaţa el însuşi din propriile greşeli şi nu va recunoaşte că educaţia este un proces viu şi în continuă mişcare, nu va avea şanse de supravieţuire. Dacă, de pildă, în Finlanda, şcolile de stat reprezintă 98% din totalul şcolilor, la fel de posibil este ca sistemul privat, în România, să reprezinte în viitorul apropiat prima opţiune a părinţilor.

Faptul că iau naştere în fiecare an grădiniţe şi şcoli noi este o veste bună. Asta înseamnă că există cerere şi că sistemul educaţional privat devine din ce în ce mai frecvent o opţiune pentru părinţi, cucerind teren în defavoarea celui de stat, subfinanţat şi marcat, în ultimii ani, de numeroase scandaluri.
De ce aţi intrat pe această piaţă, în contextul în care natalitatea scade şi se înfiinţează tot mai multe şcoli şi grădiniţe particulare?

Este bine cunoscut că anii copilăriei reprezintă fundaţia pe care copiii îşi construiesc sistemul de valori, principii şi realizări. Aceasta asigură, printre altele, bazele pentru afecţiune, motivaţie, învăţare şi perfecţionare. De aceea, cred ca părinţii vor avea din ce în ce mai mult în vedere şi vor cauta să aleagă cel mai bun debut posibil în educaţia copiilor lor, debut ce le va permite să evolueze pe tot parcursul vieţii şcolare şi înspre vârsta maturităţii. Eu cred că acest lucru este posibil numai în sistemul educaţional privat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 11802 / 12135
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Ce firme de avocați au lucrat în cele mai mari tranzacții din 2019 | Reff & Asociații și Wolf Theiss au asistat cele mai multe fuziuni și achiziții din Top 10. Echipele care au gestionat juridic fiecare proiect
Dentons își întărește practica de Banking & Finance la nivel regional
Noerr își întărește echipa corporate ̸ M&A, real estate și litigii. Iulian Sorescu devine Partener
RIL. Hotărârea ICCJ 1 ̸2020 | AVRAM LAW a asistat Asociația Română a Băncilor la redactarea memoriului în vederea soluționării chestiunii privind poprirea asupra conturilor instituțiilor publice
Cum lucrează și ce mandate primește echipa axată pe Fiscalitate ̸Taxe de la Țuca Zbârcea & Asociații. Alianța cu Andersen Global oferă acces la know-how și competențe globale, dar și la proiecte transfrontaliere și clienți internaționali
Anda Todor, fost coordonator al biroului Dentons, se alătură firmei Istocescu & Vintilă ca Managing Partner. Todor, Istocescu & Vintilă – TIV Legal vrea să imprime o nouă tendință pe piața locală de avocatură
Mitel & Asociații a asistat fondul ACCESSION II în vânzarea companiilor Lipomin SA şi Carpatina SA. Ce avocați a avut Prodal 94, firma lui Jabbar Kanani, în această achiziție
Din vorbă-n vorbă cu Lavinia Aftodor, Senior Legal Counsel la BCR, singurul In-House Counsel desemnat Rising Star în România de către Euromoney. “Munca de in-house lawyer nu este rutinantă, sarea și piperul sunt prezente zi de zi. E o plăcere să îmi regăsesc vechi colegi de breaslă, din case de avocatură de prestigiu, cu care să fac echipă în cadrul unui proiect complex”
Cum lucrează avocații de IP de la bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ. Activitatea intensă în 2019, cu numeroase elemente de inovație, prin soluții aplicate pentru protecția drepturilor clienților. Anul acesta va fi extinsă interconectarea domeniului IP cu domeniile TMT
act | Botezatu Estrade Partners face o primă rundă de promovări și recrutare sub noul brand. Mihaela Poșircă devine partener, alți avocați fac un pas înainte în carieră
CJUE: Confiscarea sumelor nedeclarate la frontiera României este contrară dreptului UE. Țuca Zbârcea & Asociații a sesizat Curtea europeană
Filip & Company a asistat BT Leasing în cadrul unei emisiuni de obligaţiuni de 40 de milioane euro
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...