ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Stefan-Radu Oprea: Industria mobilei a înregistrat un excedent comercial de 700 milioane euro în primele 5 luni

12 Septembrie 2018   |   Ioana Duta

România a ajuns anul acesta pe locul 5 în ceea ce priveşte exportul de mobilă în Uniunea Europeană, contribuţia la balanţa comercială a ţării fiind de 1,5 miliarde euro, anul trecut.

 
 
 Industria mobilei din România a înregistrat, în primele cinci luni ale acestui an, un excedent comercial de 700 milioane euro, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, la deschiderea celei de-a XXVII-a ediţii a BIFE-SIM - Târg internaţional de mobilă, echipamente şi accesorii. 
 

"Ministerul Mediului de Afaceri sprijină această performanţă prin Programul de Târguri şi Expoziţii care anul acesta are un buget dublu faţă de anii anteriori. De asemenea, luni, la ora 10:00, se va deschide aplicaţia pentru programul numit Internaţionalizare, care vine să sprijine companiile care doresc să meargă sub brand propriu la târguri şi expoziţii internaţionale", a mai spus Ştefan-Radu Oprea. 
 
La rândul său, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a subliniat importanţa pe care industria mobilei o are în ceea ce priveşte volumul schimburilor comerciale, dar şi faptul că aceasta generează peste 60.000 de locuri de muncă. 
 
"Este o onoare pentru noi să deschidem această expoziţie, mai ales că este o industrie care valorifică cel mai mult o resursă naturală existentă în România. Orice metru cub de lemn care pleacă din România ar trebui să fie sub formă de dulap, scaun sau masă. Dacă ţinem cât de cât la urmaşii noştri, va trebui să luăm în considerare acest lucru şi să stopăm orice ieşire de buştean sau cherestea din România şi absolut tot să plece sub formă de produse ale industriei mobilei. Această industrie are o contribuţie substanţială la economia României, atât prin prisma schimburilor comerciale, cât şi datorită celor peste 60 de mii de locuri de muncă pe care le oferă", a declarat Mihai Daraban, conform unui comunicat al CCIR. 
 
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Producătorilor de Mobilă, Aurica Sereny, România a ajuns anul acesta pe locul 5 în ceea ce priveşte exportul de mobilă în Uniunea Europeană, contribuţia la balanţa comercială a ţării fiind de 1,5 miliarde euro, anul trecut. 
 
"Un raport al unui institut din Italia arată că România a ajuns, în 2018, pe locul 5 la exportul de mobilă în UE şi pe locul 11 în lume, depăşind din acest punct de vedere ţări precum Franţa, Spania sau Turcia. În 2006, eram pe locul 13 în Europa şi pe locul 20 în lume. De asemenea, industria mobilei este un sector economic care valorifică foarte bine masa lemnoasă, în anul 2017 contribuţia la balanţa comercială a României a fost de 1,5 miliarde de euro", a precizat Aurica Sereny. 
 
În primele cinci luni ale anului 2018, industria mobilei din România a înregistrat un excedent comercial de 694 de milioane de euro, un nivel similar cu cel din anul precedent, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR). În perioada ianuarie-mai 2018, România a exportat mobilă de 987 milioane de euro şi a importat mobilier de circa 292 milioane de euro, exporturile fiind de 3,4 ori mai mari decât importurile. 
 
Centrul expoziţional Romexpo găzduieşte, în perioada 12 - 16 septembrie, în noile spaţii expoziţionale pe care Romexpo le-a inaugurat în toamna anului 2017, pe o suprafaţă de 30.000 mp, a XXVII-a ediţie a BIFE-SIM - Târgul internaţional de mobilă, echipamente şi accesorii. 
 
"Prin organizarea BIFE-SIM, Romexpo îşi propune să creeze cadrul necesar dialogului de business, să sprijine şi să promoveze mediul de afaceri din România, susţinând astfel companiile şi politicile de dezvoltare ale acestora. Expoziţia va prezenta cele mai noi tendinţe din domeniul mobilei, adresându-se companiilor de profil din România şi din străinătate, respectiv: producătorilor, importatorilor, distribuitorilor de mobilier şi decoraţiuni interioare, cât şi celor care produc sau comercializează echipamente şi accesorii pentru industria lemnului", se arată într-un comunicat al organizatorilor - Romexpo, în parteneriat cu Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR) şi Camerele de Comerţ şi Industrie din România (CCIR). 
 
În 2017, BIFE-SIM a însemnat şapte pavilioane expoziţionale, 28.424 metri pătraţi suprafaţă expoziţională ocupată (5% creştere faţă de ediţia din 2016), şase saloane tematice (Salon Clasic, Salon Design şi Salon Confort, Salon Bucătării, Salon Decoraţiuni şi Corpuri de iluminat, Salon Echipamente - Maşini, Utilaje, Materii Prime şi Accesorii), 22.000 de vizitatori, 317 expozanţi din Austria, Bulgaria, China, Cehia, Germania, Grecia, Italia, Macedonia, Moldova, Polonia, România, Rusia, Ucraina şi Ungaria, 18% grad de internaţionalizare şi mii de clienţi care au plasat cereri de ofertă la BIFE-SIM, care s-au concretizat în comenzi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 50 / 11844
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Victorie importantă pentru Maspex România, reprezentată de RTPR Allen & Overy, într-un litigiu cu Ministerul Energiei
  Cristi Minculescu și colegii săi fac un pas important pentru recâștigarea dreptului de utilizare a mărcii ”IRIS”. Avocații de la Milcev Burbea SCA au obținut soluția favorabilă
  LegiTeam: ZRP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
  Ce schimbări trebuie să facă actorii pieței financiare pentru a nu plăti o amendă de până la 10% din cifra de afaceri. Elementele de noutate, explicate de Alexandra Ovedenie, coordonatorul practicii de Banking, Finance & Capital Markets la Radu și Asociații SPRL
  Cum lucrează avocații specializați în Dreptul Muncii de la Suciu | The Employment Law Firm. Tendințele pieței, analizate de Andreea Suciu, Managing Partener
  LegiTeam: Experienced Lawyer (Environmental Law) - Reff & Associates
  Avocații Zamfirescu Racoți & Partners și Tănăsescu Gavrilă & Asociații câștigă pentru România arbitrajul ICSID cu Alpiq
  LegiTeam: Reff & Associates is looking for Senior Lawyer | Banking & Finance
  Wolf Theiss, alături de Revetas în achiziționarea proiectului Marina în România. Ce avocați au lucrat la această tranzacție
  Acțiunea fraților Sukyas, care cer României 909 mil. €, respinsă în prima instanță de un tribunal din SUA | Procesul continuă. Ce onorarii primesc firmele de avocați care apără statul
  LegiTeam: Reff & Associates is looking for experienced lawyers (Litigation practice)
  LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Junior Lawyer (White-Collar Crime)
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...