ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Zece avocați Clifford Chance Badea au asistat consorțiul de bănci în listarea Digi. Proiect multi-jurisdicțional complex, cu aspecte sensibile și multiple elemente de inovație

28 Mai 2017   |   A. D.

Ce au avut de facut avocatii Clifford Chance Badea in acest proiect, cum au interactionat cu ceilalti consultant, care au fost elementele de inovatie, dar si chestiunile cele mai sensibile, puteti afla din interviul acordat de Mădălina Rachieru si Radu Ropotă publicatiei noastre.

Mădălina Rachieru, Partener Clifford Chance si Coordonator al practicii de Capital Markets si Radu Ropota, Senior Associate

 
 
Listarea Digi Communications, acţionarul majoritar al operatorului de telecomunicaţii RCS&RDS, este un proiect multi-jurisdicțional complex, au declarat intr-un interviu acordat BizLawyer avocatii Mădălina Rachieru, Partener Clifford Chance si Coordonator al practicii de Capital Markets si Radu Ropota, Senior Associate. Implicata in alte listari-fanion de pe piata locala - ofertele de acțiuni în Romgaz sau Electrica fiind cele mai cunoscute - firma Clifford Chance Badea a fost selectată de consorțiul de bănci ca să completeze, alături de Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, echipa de consultanți juridici pentru acest proiect. Echipa de 10 avocati a inceput sa lucreze pe tranzacție în luna mai 2016, au aratat interlocutorii BizLawyer, proiectul cuprinzand multiple elemente de inovație. Reamintim ca, in IPO-ul Digi, emitentul este din Olanda, cu filiale în România, Ungaria, Spania și Italia, oferta este adresată publicului din România și investitorilor instituționali, inclusiv din Statele Unite, în baza regulii 144A, cu prospect aprobat de Autoritatea pentru Piețe Financiare din Regatul Țărilor de Jos și pașaportat în România.


Ce avocati Clifford Chance Badea au lucrat in acest proiect, cum au interactionat cu ceilalti consultanti, care au fost elementele de inovatie, dar si chestiunile cele mai sensibile, puteti afla din interviul acordat de Mădălina Rachieru si Radu Ropotă publicatiei noastre.

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

BizLawyer: Ce au avut de facut avocatii Clifford Chance Badea in proiectul listarii Digi? Cum a fost selectata si care a fost mandatul firmei?

Radu Ropota: Clifford Chance Badea a acordat asistență din perspectiva legislației românești consorțiului de bănci format din Citigroup și Deutsche Bank - în calitate de Coordonatori Globali, respectiv BT Capital Partners S.A., BRD - Groupe Societe Generale S.A., Societe Generale S.A., Raiffeisen Bank S.A. și Wood & Company Financial Services - în calitate de bookrunners, în legătură cu oferta publică secundară de acțiuni în Digi Communications N.V. și admiterea acestora la tranzacționare pe piața reglementată administrată de Bursa de Valori București.

Clifford Chance Badea a fost selectată de consorțiul de bănci ca să completeze, alături de Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP (consultații pe legislația americană), echipa de consultanți juridici pentru acest proiect. Din această echipă a mai făcut parte și Houthoff Buruma Coöperatief U.A., care a oferit consultanță din perspectiva legislației olandeze.

Selecția reflectă portofoliul și experiența acumulată în domeniu, firma noastră fiind implicată încă de la începuturile pieței de capital românești în cele mai interesante și intense tranzacții cu componentă locală, dar și internațională.

Rolul nostru a inclus, printre altele, acordarea de asistență în legatură cu structurarea ofertei, asistență în legătură cu prevederile românești aplicabile ofertei - având în vedere că oferta a fost adresată publicului din România și, de asemenea, faptul că s-a depus cerere de admitere a acțiunilor pe piața reglementată administrată de Bursa de Valori București - revizuirea prospectului de ofertă, revizuirea sau redactarea, după caz, a contractelor aferente tranzacției, efectuarea procesului de due-diligence cu privire la RCS & RDS, filiala operațională a Digi Communications N.V..

BizLawyer: Cum a interactionat echipa de avocati cu ceilalti consultanti si cu actionarul majoritar al firmei listate? Au existat operatiuni comune? Care au fost acestea?

Radu Ropota: Într-un proiect multi-jurisdicțional atât de complex - emitent din Olanda, cu filiale în România, Ungaria, Spania și Italia, ofertă adresată publicului din România și investitorilor instituționali, inclusiv din Statele Unite, în baza regulii 144A, prospect aprobat de Autoritatea pentru Piețe Financiare din Regatul Țărilor de Jos și pașaportat în România - comunicarea constantă și alinierea tuturor părților implicate este esențială.

Astfel, fiecare element constitutiv al proiectului a trebuit analizat din multiple unghiuri legale, iar aceste analize au fost, de cele mai multe ori, interdependente. În condițiile în care identificarea celor mai bune soluții într-un timp cât mai scurt a fost esențială pentru proiect, colaborarea excelentă, răspunsurile prompte, dezbaterile constructive de idei care au avut loc între consultanții implicați a reprezentat un factor important în economia tranzacției.

Eforturile sindicatului de intermediere au fost dublate de cele ale avocaților emitentului și ale echipei din cadrul companiei, care au susținut în mod activ și prompt întregul proces, în condițiile în care activitățile aferente proiectului s-au adăugat la sarcinile deja intense de administrare a activităților zilnice ale societății.

BizLawyer: Cati avocati de la Clifford Chance Badea au fost implicati si cine i-a coordonat? Cat au lucrat in aceasta emisiune si care ar fi elementele de inovatie din acest proiect ?

Radu Ropota: Echipa formată din 10 avocați a fost coordonată de Partenerul Mădălina Rachieru, cu sprijinul lui Daniel Badea, Managing Partner, și Radu Ropotă, Senior Associate. O contribuție importantă a venit și din partea Gabrielei Oprea, Associate.

Lucrul propriu-zis pe tranzacție a început în luna mai 2016, s-a oprit temporar - pentru că s-a suprapus cu cealaltă tranzacție importantă în care am fost, de asemenea, implicați - emisiunea de obligaţiuni de 350 de milioane de euro a Digi Communications N.V. - la acea data, denumită Cable Communications Systems N.V. - și apoi s-a reluat în decembrie 2016.

Proiectul a cuprins multiple elemente de inovație, care au fost determinate chiar de noutatea tranzacției pentru piața de capital românească, printre care: oferta către publicul din România de acțiuni într-o societate cu sediul într-o altă țară - Olanda, în cazul nostru - admiterea la tranzacționare pe piața reglementată administrată de Bursa de Valori București a unei clase distincte de acțiuni - emitentul având acțiuni din două clase.

BizLawyer: Care au fost chestiunile cele mai sensibile pe care avocatii le-au avut de rezolvat in IPO-ul Digi?

Radu Ropota: Cel mai sensibil aspect al proiectului a fost determinat de apariția, într-un moment nefericit al derulării proiectului – în timpul perioadei de subscriere – a unor informații noi privind o investigație ce viza RCS & RDS și anumiți membri din conducerea acesteia, eveniment ce a determinat actualizarea într-un timp foarte scurt a informației din prospect, prin publicarea unui amendament.

BizLawyer: Se deosebeste acest proiect de altele de acest tip, la care ati participat?

Radu Ropota: În afară de elementele de noutate menționate, care au adus o culoare aparte tranzacției, nu există deosebiri esențiale față de alte proiecte de acest tip - cum ar fi ofertele de acțiuni în Romgaz sau Electrica în care am fost implicați - toate având un grad similar de complexitate și solicitând același grad de implicare din partea consultanților. Totuși, fiecare proiect de acest gen pe care suntem implicați are farmecul său, așa că îi acordăm toate atenția cuvenită și îi alocăm cele mai bune resurse ale noastre.

BizLawyer: Ce mai au de facut avocatii in continuare, pana la finalizarea procesului?

Radu Ropota: După finalizarea perioadei de subscriere, a urmat realizarea tranzacțiilor aferentei ofertei prin sistemul Bursei de Valori București, pe data de 11 mai. Pe 15 mai a avut loc deocontarea acestor tranzacții. Următorul pas a fost admiterea la tranzacționare a acțiunilor pe piața reglementată administrată de Bursa de Valori București, iar pasul final al acestei tranzacții este finalizarea operațiunilor de stabilizare, în cazul în care acestea vor avea loc.

BizLawyer: Au mai fost implicati avocatii Clifford Chance din Romania in proiecte de listare in perioada 2016-2017? Ne puteti oferi exemple? De ce ar fi Clifford Chance o buna optiune pentru orice firma care vrea sa se listeze?

Mădălina Rachieru: Practica noastră de drept financiar-bancar și piețe de capital de la București este pe deplin integrată în rețeaua globală Clifford Chance și ocupă primul palier de performanță în rândul caselor de avocatură din România (Band 1), conform directoarelor internaționale Legal500, Chambers Global şi IFLR1000.

Echipa se implică în mod constant în tranzacţii complexe de împrumuturi sindicalizate, finanţări, restructurări, emisiuni de eurobonduri şi de acţiuni pe pieţe internaţionale de capital, instrumente financiare derivate.

De asemenea, suntem contribuitor activ la procesul de reglementare și perfecționare a pieței per ansamblu, colaborând îndeaproape cu instituțiile de resort și cu alți profesioniști în contextul diverselor initiațive legislative.

Din portofoliul recent pe piețe de capital putem enumera:
•    Asistență acordată JP Morgan & Citibank în legătură cu emisiunea de obligațiuni de 350 milioane Euro a Cable Communications Systems N.V. (actual Digi Communications N.V.);
•    Asistență juridică acordată sindicatului de intermediere format din Raiffeisen Bank și Morgan Stanley în legătură cu oferta publică inițială pregătită de Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România;
•    Asistență acordată sindicatului de intermediere în tranzacția de vânzare a unui pachet de 6,4% din acțiunile OMV Petrom de către Fondul Proprietatea;
•    Asistență acordată consorțiului bancar format din Barclays Bank PLC, Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank AG, Société Générale și ING Bank NV în legătură cu o emisiunea de euroobligațiuni a Statului român în valoare de 1,75 miliarde de euro – tranzacție în contextul programului Global Medium Term Notes al României;
•    Asistență acordată fondului de investiții New Europe Property Investments plc. (NEPI) în tranzacția de fuziune cu fondul de investiții Rockcastle, care va crea cea mai mare companie imobiliară din Europa Centrală și de Est, respectiv una dintre cele mai mari din Europa Continentală. Tranzacția a fost coordonată de biroul de la București;
•    Asistență acordată Raiffeisen și Wood, în calitate de intermediari pentru listarea unui pachet minoritar de acțiuni Medlife, liderul serviciilor medicale private, pe Bursa de Valori din București
•    Asistență juridică acordată Fondul Proprietatea în tranzacția de vânzare accelerată a unui pachet de 5,84% acțiuni și GDR-uri Romgaz;
•    Asistență juridică acordată Fondului Proprietatea în privința aspectelor legale aferente unei oferte de răscumpărare de acțiuni și GDR-uri de pe bursele de valori din București și Londra;

BizLawyer: Care este profilul clientilor Clifford Chance Badea din aceasta arie de practica? Cati avocati are departamentul de resort si cine este coordonatorul?

Mădălina Rachieru: Practica este coordonată de mine (Mădălina Rachieru, Partener). Anumite proiecte sunt coordonate de Radu Ropotă, Senior Associate.

Echipa are între 8 și 10 avocați cu experiență în piața de capital. Ca parte a unei rețele globale pe deplin integrate, colaborăm cu colegii din alte birouri Clifford Chance, astfel încât tranzacțiile sunt adesea asistate de echipe trans-naționale care generează un mix optim de expertiză locală și know-how global. Acolo unde este nevoie, clienții beneficiază de o practică full service de drept englez și drept american.

Asistăm în general fonduri de investiții cu prezență pe bursă, dar și instituții financiare internaționale cu rol de intermediere a tranzacțiilor pe piața de capital. De asemenea, acordăm consultanță în mod constant clienților care fie sunt implicați, fie se uită în mod activ la oportunitățile de pe piața locală de capital.

Sperăm că succesul acestei tranzacții să încurajeze sectorul privat și să vedem mai multe emisiuni de acțiuni și obligațiuni în perioada următoare. Industriile strategice sau cu o creștere dinamică, precum energie, IT&C, agricultură, sunt primele vizate de investitori.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 3533 / 11841
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tribunalul București anticipează o soluție a Curții de Justiție a Uniunii Europene pronunțată în materia drepturilor de proprietate intelectuală cu privire la calitatea procesuală activă a unei entități de reprezentare colectivă a mai multor titulari de drepturi. Avocații Mușat & Asociații au asistat reclamantul
Cum lucrează, împărțită pe nuclee, una dintre cele mai performante echipe de concurență de pe piața locală. Ne așteaptă un final de an ‘de foc’ în materie de concurență, crede Cătălin Suliman, partener PeliFilip
Cum poți fi recrutat de VASS Lawyers și ce te așteaptă după. Iulia Vass, Managing Partner: Credem în conceptul de ‘learning by doing’, de aceea căutăm ca task-urile încredințate stagiarilor să presupună o reală valență practică
Principalele atuuri ale echipei de litigii RTPR Allen & Overy: specializarea și tehnologia
Ce așteaptă Maravela & Asociații de la tinerii absolvenți de Drept. Procesul de integrare a stagiarilor are mai multe etape, iar nivelul onorariilor este poziționat în partea de sus a grilei practicate pe piața avocaturii
Statul român și-a ales avocații în arbitrajul cerut de firmele magnatului Puiu Popoviciu. O firmă americană și două societăți locale întră în bătălia juridică
Echipă de avocați români, alături de vânzător într-un proiect încheiat săptămâna trecută într-o țară vecină. Tranzacție de 39 mil. €
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Junior Lawyers
BONDOC și Asociații, partener al unui eveniment cultural de excepție: “West meets East 2018”
Cum acționează avocații Mușat & Asociații în mandatele de Concurență. Paul Buta, Partener: Volumul de muncă este întotdeauna extrem de mare în sfera concurenței; orice analiză, audit sau sfat acordat trebuie să fie personalizate
Avocații Voicu & Filipescu au avut o agendă extrem de încărcată în prima parte a anului, cu foarte multe mandate în toate ariile de practică. Daniel Voicu (Managing Partner): Având în vedere că 2018 a fost un an bogat în proiecte ample și încasările au fost, desigur, pe măsură
Succes important al avocaților Wolf Theiss: Decizie favorabilă într-un litigiu post-privatizare în valoare de 180 mil. € împotriva statului român
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...