ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Zece avocați Clifford Chance Badea au asistat consorțiul de bănci în listarea Digi. Proiect multi-jurisdicțional complex, cu aspecte sensibile și multiple elemente de inovație

28 Mai 2017   |   A. D.

Ce au avut de facut avocatii Clifford Chance Badea in acest proiect, cum au interactionat cu ceilalti consultant, care au fost elementele de inovatie, dar si chestiunile cele mai sensibile, puteti afla din interviul acordat de Mădălina Rachieru si Radu Ropotă publicatiei noastre.

Mădălina Rachieru, Partener Clifford Chance si Coordonator al practicii de Capital Markets si Radu Ropota, Senior Associate

 
 
Listarea Digi Communications, acţionarul majoritar al operatorului de telecomunicaţii RCS&RDS, este un proiect multi-jurisdicțional complex, au declarat intr-un interviu acordat BizLawyer avocatii Mădălina Rachieru, Partener Clifford Chance si Coordonator al practicii de Capital Markets si Radu Ropota, Senior Associate. Implicata in alte listari-fanion de pe piata locala - ofertele de acțiuni în Romgaz sau Electrica fiind cele mai cunoscute - firma Clifford Chance Badea a fost selectată de consorțiul de bănci ca să completeze, alături de Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, echipa de consultanți juridici pentru acest proiect. Echipa de 10 avocati a inceput sa lucreze pe tranzacție în luna mai 2016, au aratat interlocutorii BizLawyer, proiectul cuprinzand multiple elemente de inovație. Reamintim ca, in IPO-ul Digi, emitentul este din Olanda, cu filiale în România, Ungaria, Spania și Italia, oferta este adresată publicului din România și investitorilor instituționali, inclusiv din Statele Unite, în baza regulii 144A, cu prospect aprobat de Autoritatea pentru Piețe Financiare din Regatul Țărilor de Jos și pașaportat în România.


Ce avocati Clifford Chance Badea au lucrat in acest proiect, cum au interactionat cu ceilalti consultanti, care au fost elementele de inovatie, dar si chestiunile cele mai sensibile, puteti afla din interviul acordat de Mădălina Rachieru si Radu Ropotă publicatiei noastre.

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

BizLawyer: Ce au avut de facut avocatii Clifford Chance Badea in proiectul listarii Digi? Cum a fost selectata si care a fost mandatul firmei?

Radu Ropota: Clifford Chance Badea a acordat asistență din perspectiva legislației românești consorțiului de bănci format din Citigroup și Deutsche Bank - în calitate de Coordonatori Globali, respectiv BT Capital Partners S.A., BRD - Groupe Societe Generale S.A., Societe Generale S.A., Raiffeisen Bank S.A. și Wood & Company Financial Services - în calitate de bookrunners, în legătură cu oferta publică secundară de acțiuni în Digi Communications N.V. și admiterea acestora la tranzacționare pe piața reglementată administrată de Bursa de Valori București.

Clifford Chance Badea a fost selectată de consorțiul de bănci ca să completeze, alături de Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP (consultații pe legislația americană), echipa de consultanți juridici pentru acest proiect. Din această echipă a mai făcut parte și Houthoff Buruma Coöperatief U.A., care a oferit consultanță din perspectiva legislației olandeze.

Selecția reflectă portofoliul și experiența acumulată în domeniu, firma noastră fiind implicată încă de la începuturile pieței de capital românești în cele mai interesante și intense tranzacții cu componentă locală, dar și internațională.

Rolul nostru a inclus, printre altele, acordarea de asistență în legatură cu structurarea ofertei, asistență în legătură cu prevederile românești aplicabile ofertei - având în vedere că oferta a fost adresată publicului din România și, de asemenea, faptul că s-a depus cerere de admitere a acțiunilor pe piața reglementată administrată de Bursa de Valori București - revizuirea prospectului de ofertă, revizuirea sau redactarea, după caz, a contractelor aferente tranzacției, efectuarea procesului de due-diligence cu privire la RCS & RDS, filiala operațională a Digi Communications N.V..

BizLawyer: Cum a interactionat echipa de avocati cu ceilalti consultanti si cu actionarul majoritar al firmei listate? Au existat operatiuni comune? Care au fost acestea?

Radu Ropota: Într-un proiect multi-jurisdicțional atât de complex - emitent din Olanda, cu filiale în România, Ungaria, Spania și Italia, ofertă adresată publicului din România și investitorilor instituționali, inclusiv din Statele Unite, în baza regulii 144A, prospect aprobat de Autoritatea pentru Piețe Financiare din Regatul Țărilor de Jos și pașaportat în România - comunicarea constantă și alinierea tuturor părților implicate este esențială.

Astfel, fiecare element constitutiv al proiectului a trebuit analizat din multiple unghiuri legale, iar aceste analize au fost, de cele mai multe ori, interdependente. În condițiile în care identificarea celor mai bune soluții într-un timp cât mai scurt a fost esențială pentru proiect, colaborarea excelentă, răspunsurile prompte, dezbaterile constructive de idei care au avut loc între consultanții implicați a reprezentat un factor important în economia tranzacției.

Eforturile sindicatului de intermediere au fost dublate de cele ale avocaților emitentului și ale echipei din cadrul companiei, care au susținut în mod activ și prompt întregul proces, în condițiile în care activitățile aferente proiectului s-au adăugat la sarcinile deja intense de administrare a activităților zilnice ale societății.

BizLawyer: Cati avocati de la Clifford Chance Badea au fost implicati si cine i-a coordonat? Cat au lucrat in aceasta emisiune si care ar fi elementele de inovatie din acest proiect ?

Radu Ropota: Echipa formată din 10 avocați a fost coordonată de Partenerul Mădălina Rachieru, cu sprijinul lui Daniel Badea, Managing Partner, și Radu Ropotă, Senior Associate. O contribuție importantă a venit și din partea Gabrielei Oprea, Associate.

Lucrul propriu-zis pe tranzacție a început în luna mai 2016, s-a oprit temporar - pentru că s-a suprapus cu cealaltă tranzacție importantă în care am fost, de asemenea, implicați - emisiunea de obligaţiuni de 350 de milioane de euro a Digi Communications N.V. - la acea data, denumită Cable Communications Systems N.V. - și apoi s-a reluat în decembrie 2016.

Proiectul a cuprins multiple elemente de inovație, care au fost determinate chiar de noutatea tranzacției pentru piața de capital românească, printre care: oferta către publicul din România de acțiuni într-o societate cu sediul într-o altă țară - Olanda, în cazul nostru - admiterea la tranzacționare pe piața reglementată administrată de Bursa de Valori București a unei clase distincte de acțiuni - emitentul având acțiuni din două clase.

BizLawyer: Care au fost chestiunile cele mai sensibile pe care avocatii le-au avut de rezolvat in IPO-ul Digi?

Radu Ropota: Cel mai sensibil aspect al proiectului a fost determinat de apariția, într-un moment nefericit al derulării proiectului – în timpul perioadei de subscriere – a unor informații noi privind o investigație ce viza RCS & RDS și anumiți membri din conducerea acesteia, eveniment ce a determinat actualizarea într-un timp foarte scurt a informației din prospect, prin publicarea unui amendament.

BizLawyer: Se deosebeste acest proiect de altele de acest tip, la care ati participat?

Radu Ropota: În afară de elementele de noutate menționate, care au adus o culoare aparte tranzacției, nu există deosebiri esențiale față de alte proiecte de acest tip - cum ar fi ofertele de acțiuni în Romgaz sau Electrica în care am fost implicați - toate având un grad similar de complexitate și solicitând același grad de implicare din partea consultanților. Totuși, fiecare proiect de acest gen pe care suntem implicați are farmecul său, așa că îi acordăm toate atenția cuvenită și îi alocăm cele mai bune resurse ale noastre.

BizLawyer: Ce mai au de facut avocatii in continuare, pana la finalizarea procesului?

Radu Ropota: După finalizarea perioadei de subscriere, a urmat realizarea tranzacțiilor aferentei ofertei prin sistemul Bursei de Valori București, pe data de 11 mai. Pe 15 mai a avut loc deocontarea acestor tranzacții. Următorul pas a fost admiterea la tranzacționare a acțiunilor pe piața reglementată administrată de Bursa de Valori București, iar pasul final al acestei tranzacții este finalizarea operațiunilor de stabilizare, în cazul în care acestea vor avea loc.

BizLawyer: Au mai fost implicati avocatii Clifford Chance din Romania in proiecte de listare in perioada 2016-2017? Ne puteti oferi exemple? De ce ar fi Clifford Chance o buna optiune pentru orice firma care vrea sa se listeze?

Mădălina Rachieru: Practica noastră de drept financiar-bancar și piețe de capital de la București este pe deplin integrată în rețeaua globală Clifford Chance și ocupă primul palier de performanță în rândul caselor de avocatură din România (Band 1), conform directoarelor internaționale Legal500, Chambers Global şi IFLR1000.

Echipa se implică în mod constant în tranzacţii complexe de împrumuturi sindicalizate, finanţări, restructurări, emisiuni de eurobonduri şi de acţiuni pe pieţe internaţionale de capital, instrumente financiare derivate.

De asemenea, suntem contribuitor activ la procesul de reglementare și perfecționare a pieței per ansamblu, colaborând îndeaproape cu instituțiile de resort și cu alți profesioniști în contextul diverselor initiațive legislative.

Din portofoliul recent pe piețe de capital putem enumera:
•    Asistență acordată JP Morgan & Citibank în legătură cu emisiunea de obligațiuni de 350 milioane Euro a Cable Communications Systems N.V. (actual Digi Communications N.V.);
•    Asistență juridică acordată sindicatului de intermediere format din Raiffeisen Bank și Morgan Stanley în legătură cu oferta publică inițială pregătită de Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România;
•    Asistență acordată sindicatului de intermediere în tranzacția de vânzare a unui pachet de 6,4% din acțiunile OMV Petrom de către Fondul Proprietatea;
•    Asistență acordată consorțiului bancar format din Barclays Bank PLC, Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank AG, Société Générale și ING Bank NV în legătură cu o emisiunea de euroobligațiuni a Statului român în valoare de 1,75 miliarde de euro – tranzacție în contextul programului Global Medium Term Notes al României;
•    Asistență acordată fondului de investiții New Europe Property Investments plc. (NEPI) în tranzacția de fuziune cu fondul de investiții Rockcastle, care va crea cea mai mare companie imobiliară din Europa Centrală și de Est, respectiv una dintre cele mai mari din Europa Continentală. Tranzacția a fost coordonată de biroul de la București;
•    Asistență acordată Raiffeisen și Wood, în calitate de intermediari pentru listarea unui pachet minoritar de acțiuni Medlife, liderul serviciilor medicale private, pe Bursa de Valori din București
•    Asistență juridică acordată Fondul Proprietatea în tranzacția de vânzare accelerată a unui pachet de 5,84% acțiuni și GDR-uri Romgaz;
•    Asistență juridică acordată Fondului Proprietatea în privința aspectelor legale aferente unei oferte de răscumpărare de acțiuni și GDR-uri de pe bursele de valori din București și Londra;

BizLawyer: Care este profilul clientilor Clifford Chance Badea din aceasta arie de practica? Cati avocati are departamentul de resort si cine este coordonatorul?

Mădălina Rachieru: Practica este coordonată de mine (Mădălina Rachieru, Partener). Anumite proiecte sunt coordonate de Radu Ropotă, Senior Associate.

Echipa are între 8 și 10 avocați cu experiență în piața de capital. Ca parte a unei rețele globale pe deplin integrate, colaborăm cu colegii din alte birouri Clifford Chance, astfel încât tranzacțiile sunt adesea asistate de echipe trans-naționale care generează un mix optim de expertiză locală și know-how global. Acolo unde este nevoie, clienții beneficiază de o practică full service de drept englez și drept american.

Asistăm în general fonduri de investiții cu prezență pe bursă, dar și instituții financiare internaționale cu rol de intermediere a tranzacțiilor pe piața de capital. De asemenea, acordăm consultanță în mod constant clienților care fie sunt implicați, fie se uită în mod activ la oportunitățile de pe piața locală de capital.

Sperăm că succesul acestei tranzacții să încurajeze sectorul privat și să vedem mai multe emisiuni de acțiuni și obligațiuni în perioada următoare. Industriile strategice sau cu o creștere dinamică, precum energie, IT&C, agricultură, sunt primele vizate de investitori.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2993 / 11301
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi & Partners recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
Florian Nițu, Managing Partner PNSA: Pe piață a apărut nouă categorie de ‘antemergători’, cvasi-instituționali, cei care pregătesc terenul pentru marii investitori, fiecare din domeniile sănătate-farma, telecom-IT, energie sau imobiliare putând genera volume de tranzacții de peste 1 miliard de euro. Firmele de avocați lucrează uneori în condiții de dumping absolut de nejustificat și de neînțeles
Echipa de litigii MUȘAT & ASOCIAȚII obţine menținerea clasării ca monument istoric a Casei Memoriale „Vasile Alecsandri” din Bacău
Hațegan Attorneys obține o hotărâre definitivă referitoare la impozitarea parcurilor fotovoltaice. Componentele cu valoare ridicată nu sunt considerate construcții
Immofinanz vinde către Speedwell două terenuri în nordul Bucureştiului. Ce avocați de la PNSA și TZA au coordonat echipele
AkzoNobel a bătut palma cu Oresa Ventures pentru achiziția Fabryo Corporation. Avocații Popovici Nițu Stoica & Asociații au fost alături de fond, Schoenherr a asistat cumpăratorul
Mușat & Asociații: Numărul de mandate în domeniul protecției datelor cu caracter personal s-a dublat față de anul precedent
Penaliștii de la Mareș|Danilescu|Mareș în asociere cu Dan Lupașcu au obținut sesizarea CCR în ”Dosarul Gala Bute”, în care îl apără pe Rudel Obreja. Argumentele cu care avocații au obținut decizia favorabilă la ÎCCJ
Cum lucrează performanta echipă de 46 de avocați ai Țuca Zbârcea & Asociații specializați în practica de Dispute Resolution. Mandate cu greutate printre cele 4.200 de litigii ”lucrate” anul trecut, arbitraje internaționale cu pretenții de 4,9 mld. $ și servicii integrate pe zona de penal-comercial
Promovări la Suciu Popa. Iulian Cioienaru devine partener, alți doi avocați urcă în poziția de Senior Associate
Cum lucrează avocații specializați în litigii și arbitraj de la Voicu & Filipescu. Cu accent pe litigiile comerciale, firma soluționează cu succes cazuri în toate domeniile relevante pentru activitatea companiilor publice sau private
Pe piața de capital, sunt oportunități pentru toate tipurile de companii, spun avocații Bondoc & Asociații. Proiectele uneia dintre cele mai mari și experimentate echipe de Capital Markets din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...