ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Gestionarea deseurilor: PwC Romania aduce la aceeasi masa Administratia Fondului de Mediu si mediul de afaceri

14 Septembrie 2018   |   BizLawyer

Discutiile au vizat cele mai recente modificari aduse in domeniul gestionarii deseurilor prin Ordonanta de Urgenta 74/2018.

 
 
Digitalizarea Administratiei Fondului de Mediu anuntata pentru finalul lunii octombrie, inceputul lunii noiembrie, a fost unul dintre subiectele atinse in cadrul conferintei Reciclarea deseurilor – punct si de la capat. Noi provocari pentru mediul de afaceri care a pus fata in fata mediul de afaceri si reprezentanti ai Administratiei Fondului pentru Mediu.

Discutiile au vizat cele mai recente modificari aduse in domeniul gestionarii deseurilor prin Ordonanta de Urgenta 74/2018. Aceasta transpune in legislatia romaneasca mecanismul larg al economiei circulare care trebuie implementat si in Romania cu ajutorul unui set de instrumente si modele adoptate si in alte state membre, cum ar fi: "plateste pentru cat arunci", "raspunderea extinsa a producatorului" si "contributia pentru economic circulara".


Una dintre principalele modificari vizate de OUG 74/2018 este reprezentata de obligatiile care vor reveni autoritatilor publice locale si care, prin parghiile pe care le au la dispozitie, vor trebui sa asigure colectarea selectiva a deseurilor municipale, cel putin pe fractiile recuperabile din deseurile municipale, si anume hartie, plastic, metal si sticla.

„Pentru o implementare corecta a normelor de aplicare ale OUG 74/2018 este nevoie de o campanie de informare si constientizare. Dar aceasta, la randul ei are succes atunci cand exista o infrastructura care sa permita, din punct de vedere tehnic, implementarea normelor. In ceea ce priveste elaborarea normelor metodologice, in termen de aproximativ doua saptamani, acestea vor intra in dezbatere publica. De asemenea, criteriile de licentiere pentru organizatiile care vor prelua raspunderea extinsa a producatorilor vor putea fi adoptate in luna noiembrie, cel mai devreme. In ceea ce priveste digitalizarea AFM, intr-un termen de trei saptamani, o luna vom lansa un serviciu electronic care va permite depunerea declaratiei privind obligatiile la Fondul pentru Mediu electronic si facilitarea interactiunii dintre autoritate si contribuabili”, a declarat, Cornel Brezuica, Presedintele Administratiei Fondului de Mediu, prezent la discutii.

„Noul cadru legal de reglementare a colectarii si reciclarii deseurilor de ambalaje aduce schimbari semnificative in ceea ce priveste modalitatea in care mediul de afaceri va putea sa isi indeplineasca obiectivele anuale de reciclare/valorificare a acestor deseuri.
Obligatiile producatorilor de bunuri ambalate vor fi mai greu de indeplinit, in sensul in care obiectivele anuale de reciclare/valorificare a deseurilor de ambalaje au valori semnificativ mai ridicate fata de cele actuale (de exemplu, procentul actual de reciclare/valorificare a deseurilor de ambalaj din lemn stabilit in prezent la 15%, va inregistra o crestere de 50% iar obiectivul global de valorificare creste de la 60% la 65% de la 1 ianuarie 2019). Astfel, exista riscul ca multi operatori economici sa nu se poata conforma tintelor de reciclare prin nici unul dintre cele doua mecanisme propuse (individual pe baza propriilor deseuri de ambalaje sau prin OTR) si sa prefere plata directa a penalitatii de 2 RON/kg catre AFM.
Producatorii de bunuri ambalate se vor confrunta, inevitabil, cu costuri mai ridicate pentru alocarea resurselor umane si tehnice pentru adaptarea si reorganizarea sistemelor interne si a procedurilor de gestionare a deseurilor de ambalaje. 
In practica, operatorii economici care comercializeaza cu amanuntul produse ambalate in ambalaje primare reutilizabile vor trebui sa de asemenea sa aloce costuri si resurse operationale pentru a  implementa sistemul de garantie-returnare si pentru a organiza sistemele de colectare/preluare a ambalajelor returnabile de la consumatorii finali.
La randul lor, organizatiile care implementeaza obligatiile privind raspunderea extinsa a producatorilor (fostele OTR) se vor supune unor criterii stricte de licentiere care, printre altele, stabilesc ca OTR-urile vor avea responsabilitatea de a prelua obligatiile pentru toti producatorii care le solicita acest lucru si pentru toate cantitatile si tipurile de ambalaje pentru care acestia sunt responsabili.
Pana la 1 ianuarie 2019 nu mai este mult si pentru a face fata tuturor acestor provocari, este foarte important sa se inteleaga pe deplin modul in care aceste modificari influenteaza mediul de afaceri”, a declarat Daniel Anghel, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 412 / 13318
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Avocații SAA au asistat GapMinder în finanțarea acordată start-up-ului FintechOS. Silviu Stratulat, Cristina Man și Ana Kusak au coordonat proiectul
Ariile de IP, Corporate|M&A, Concurență și Data Protection au cea mai intensă activitate în zona de tech, pentru avocații Suciu Popa. Andrei Georgescu, Partener: Lipsa reglementării în privință criptomonedelor și finanțărilor de tip ICO îi trimite în alte jurisdicții pe jucătorii din „emerging technologies”
Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea Oltchim de către Chimcomplex. Ce avocați de la Maravela & Asociații și Bondoc & Asociații au fost implicați în finalizarea tranzacției
LegiTeam: Maravela|Asociații is looking for consultancy lawyers
MiFID II: Impactul noilor reglementări, resimțit major de instituțiile de credit care furnizează servicii și activități de investiții în legătură cu instrumentele financiare. Efectele conformării cu noile reguli, explicate de Andrei Burz-Pînzaru, Managing Partner Reff și Asociații
Instituțiile de credit trebuie să revizuiască documentația și fluxurile interne. Yolanda Ghiță-Blujdescu, Associate Clifford Chance Badea: MiFID II integrează noi prevederi privind tranzacționarea algoritmică și supravegherea acesteia
Victorie importantă pentru Maspex România, reprezentată de RTPR Allen & Overy, într-un litigiu cu Ministerul Energiei
Cristi Minculescu și colegii săi fac un pas important pentru recâștigarea dreptului de utilizare a mărcii ”IRIS”. Avocații de la Milcev Burbea SCA au obținut soluția favorabilă
LegiTeam: ZRP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
Ce schimbări trebuie să facă actorii pieței financiare pentru a nu plăti o amendă de până la 10% din cifra de afaceri. Elementele de noutate, explicate de Alexandra Ovedenie, coordonatorul practicii de Banking, Finance & Capital Markets la Radu și Asociații SPRL
Cum lucrează avocații specializați în Dreptul Muncii de la Suciu | The Employment Law Firm. Tendințele pieței, analizate de Andreea Suciu, Managing Partener
LegiTeam: Experienced Lawyer (Environmental Law) - Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...