ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Protecția datelor în viziune ”datatistă”

15 Mai 2018   |   Av. Monica Cercelescu

Se întreabă cineva cum va arăta justiția în 2040, în condițiile ascensiunii inteligenței artificiale? Nu pun o perioadă mai lungă pentru că în ritmul accelerat în care avansează inteligența artificială, platformele online de soluționare a conflictelor sau de consultanță juridică bazată pe inteligența artificială, 22 de ani înseamnă enorm.

 
 

"If you asked me to describe the rising philosophy of the day, I'd say it is Data-ism"
                
                        David Brooks

Sub impactul noii viziuni legislative privind datele personale,  luna mai 2018 este un moment crucial în Europa. Este al doisprezecelea ceas pentru a înțelege epoca în care trăim și prioritățile ei, în fața căreia predictibilitatea economică (Planificarea Guvernului României până în  2040) sau a  legilor justiției par fantasmagorice.

E luna în care Europa ar trebui să conștientizeze ce a vrut să spună americanul David Brooks, în 2013,  prin mult mediatizatul concept ”Dataism”. Și mai apoi, Yuval Harari1, în 2016, care vede în fluxurile de date noua religie mondială.  Dacă pentru mii de ani lumea a știut că autoritatea vine de la Dumnezeu, acum are loc o schimbare fundamentală: ”Așa cum autoritatea divină a fost legitimată prin mitologii religioase, iar autoritatea umană a fost legitimată de ideologiile umaniste, profeții de înaltă tehnologie și profeții din Silicon Valley creează o nouă narațiune universală care legitimează autoritatea algoritmilor și datelor mari. Acest crez nou poate fi numit Dataism". Și mai spune Yuval Harari că ”Dataismul declară că universul constă în fluxuri de date, iar valoarea oricărui fenomen sau a oricărei entități este determinată de contribuția sa la procesarea datelor. Vi s-ar părea o idee neconvențională și excentrică, dar în realitate a cucerit deja o bună parte a lumii științifice”2.


Într-adevăr, de înțelegerea noilor valențe ale noțiunii de ”autoritate”, dată de fluxurile de date,  de modul în care ne gestionăm datele personale, depinde viitorul nostru.
Nu sunt cuvinte mari! Cel mai semnificativ și recent exemplu este scandalul mondial Facebook Cambridge Analitika, în care datele personale ale milioane de oameni de pe tot globul au fost folosite pentru influențarea votului în campanii electorale.

Acest scandal ne atrage atenția că avem o responsabilitate crescută în administrarea datelor noastre personale.

Am primit recent o notificare de la compania de telefonie mobilă la care sunt abonată, care îmi spune că eu decid cum folosește datele mele personale. Dar, dacă sunt de acord să-mi umble în tot telefonul (poze, email, postări etc), mai primesc o lună 4 GB. Cu siguranță, va trebui dezvoltată și o etică în domeniu!

Lucrurile nici măcar nu se opresc aici. Aceste date reprezintă acum un capital inestimabil, ce tinde să depășească în importanță activele materiale sau financiare. Ca dovadă că în topul marilor afaceri urcă firmele în funcție de volumul datelor pe care le procesează. Și iar exemplul Facebook.

Datele personale sunt afacerea secolului, dacă nu a mileniului în toate domeniile: politic, economic, social și judiciar.  Orice companie care deține cât mai multe date e în ascensiune.

Stringența înțelegerii acestor noțiuni vine la noi, europenii,  pentru că  pe 25 mai 2018 intră în vigoare Regulamentul  european privind protecția datelor personale, pentru care nu e necesară transpunere, iar până pe 6 mai 2018 ar fi trebuit să implementăm și noi, în România, Directiva4 privind protecția persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autoritățile competente în scopul prevenirii, depistării, investigării sau urmăririi penale a infracțiunilor sau al executării pedepselor și privind libera circulație a acestor date. Adică în justiție!

Înțeleg că ”se lucrează” în acest sens, adică prima cameră, a deputaților, tocmai a adoptat o Propunere legislativă privind măsuri de punere în aplicare a regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/EC5

Lasă că e un proiect superficial, adoptat fără înțelegerea unui background care a dus la asemenea opțiuni în Europa și în lume. Dar, în același timp, societatea românească e scindată de polemici pe legile justiției, care nu surprind nimic din schimbările disruptive care au loc la nivelul relațiilor sociale, impactul tehnologiei și al ”big data”.

Problemele care se pun la nivel social, în legătură cu legile justiției, sunt specifice epocii industriale, principiilor umanismului,  în care puterile statului sunt privite distinct, fără a lua în considerare marea interconectare, fuziunea lor sub impactul fluxurilor de date. Conducătorii noștri nu văd că dacă nu respectă aceste fluxuri și nu fac legile flexibile în fața lor, nimic nu are viitor sau predictibilitate.

Acum, polemicile privind legile justiției privesc doar interese de grup: ori ”penalii” vor să-și facă viața mai ușoară, ori magistraților nu le convine că le este efectată independența. Care independență, când totul devine din ce în ce mai interdependent? Valorile umaniste stau sub semnul întrebării. Drepturile fundamentale evoluează. Fluxurile de date anihilează orice independență, orice individualitate. Nimic nu mai poate fi privit individual, ci numai în interdependență. Nici măcar profesiile nu-și mai cunosc granițele. Avocatura, magistratura nu mai pot subzista fără expertize din ce în ce mai tehnice.  Nimic nu poate fi predictibil când intră în acest flux de date, care la rândul lui, intră în algoritmi care ne dirijează la fiecare pas. Acest lucru se întâmplă deja, nu e ficțiune.

Se întreabă cineva cum va arăta justiția în 2040, în condițiile ascensiunii inteligenței artificiale? Nu pun o perioadă mai lungă pentru că în ritmul accelerat în care avansează inteligența artificială, platformele online de soluționare a conflictelor sau de consultanță juridică bazată pe inteligența artificială, 22 de ani înseamnă enorm. Să ne gândim doar înapoi cu 10 ani, când nu aveam smarturi în buzunar și informația nu era nici pe departe atât de mobilă.
Încercăm acum să fabricăm niște legi ale justiției, cu o viziune total desuetă, ruptă de relațiile sociale care se dezvoltă în online, de interconectare, ruptă de viitorii protagoniști, care vor veni să ne judece foarte curând.

 

1.  Financial Times, Yuval Noah Harari on big data, Google and the end of free will https://www.ft.com/content/50bb4830-6a4c-11e6-ae5b-a7cc5dd5a28c (accesat la 10.05.2018)
2.  Yuval Noah Harari, Homo Deus, pag.321, cap. 11 ”Religia datelor”,  Ed. Polirom
3.  Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (GDPR) , care se va aplica direct,  începând cu data de 25 mai 2018, fără a fi necesară vreo transpunere.
4.  Directiva (UE) 2016/680 a Parlamentului European și a Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autoritățile competente în scopul prevenirii, depistării, investigării sau urmăririi penale a infracțiunilor sau al executării pedepselor și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Deciziei-cadru 2008/977/JAI a Consiliului ,
5.  http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=16976 (vizualizat la 10.05.2018)
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1450 / 13527
 

Ascunde Reclama
 
 
 
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...