ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

RWEA: România trebuie să notifice Comisiei Europene orice modificare a legii energiei regenerabile

13 Martie 2014   |   Ioana Duta

'Decizia Comisiei Europene din anul 2011 privind aprobarea schemei de susţinere a energiei regenerabile are caracterul unui acord cu statul român, stat membru al Uniunii Europene, iar modificarea sa trebuie convenită în prealabil de ambele părţi', susţin reprezentanţii industriei eoliene.

 
 
Orice modificare a legii privind schema de susţinere a energiei regenerabile trebuie notificată la Comisia Europeană înainte de aplicarea ei, atrage atenţia, joi, Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA), într-un comunicat.

'Având în vedere orientările comunitare, ţările care au notificat anterior o schemă de susţinere trebuie să notifice Comisiei Europene spre analiză orice fel de modificare a acesteia anterior punerii sale în aplicare. Decizia Comisiei Europene din anul 2011 privind aprobarea schemei de susţinere a energiei regenerabile are caracterul unui acord cu statul român, stat membru al Uniunii Europene, iar modificarea sa trebuie convenită în prealabil de ambele părţi', susţin reprezentanţii industriei eoliene.


Potrivit acestora, uzanţele procedurale de comunicare cu Comisia Europeană sunt: procedura pre-notificării intenţiilor de modificare a legii de către autorităţile române, urmată de notificarea oficială în cazul în care CE consideră necesară procedura notificării oficiale, iar apoi aprobarea forului european prin emiterea unei decizii ce devine obligatorie pentru statul membru.

La sfârşitul acestei proceduri, România poate schimba înţelegerea iniţială, respectiv legea energiei regenerabile, mai spun oficialii RWEA.

'Până acum, avem doar o pre-notificare (trimisă Comisiei la două luni după ce OUG 57/2013 a fost deja publicată, ceea ce nu se încadrează în procedura normală de pre-notificare). Nu există o notificare trimisă CE şi nici măcar un acord prealabil al Comisiei pe modificările aduse de OUG 57/2013 legii energiei regenerabile', se arată în comunicatul RWEA.

'Faptul că d-nul Ponta, în calitate de prim-ministru al unui stat de drept, ameninţă cu emiterea unei noi ordonanţe de urgenţă în cazul în care Curtea Constituţională nu emite rapid o decizie conformă cu dorinţa Guvernului de a acorda un ajutor de stat marilor consumatori industriali este un lucru grav. La fel de grav este că sindicatele sunt trimise să exercite o presiune socială asupra Curţii Constituţionale, ajungându-se să se depăşească, astfel, rolul la care acestea trebuie să se limiteze potrivit legii dialogului social, respectiv apărarea drepturile membrilor lor, ce decurg din legislaţia muncii, contractele colective de muncă şi contractele individuale de muncă, precum şi din acordurile privind raporturile de serviciu', susţine directorul executiv al RWEA, Ionel David.

El a adăugat că, anul trecut, preţul energiei a scăzut cu 25%, în principal datorită faptului că a crescut producţia de energie regenerabilă.

'Acea parte a industriei axată pe eficienţă şi criterii economice profită de faptul că preţul energiei în România, care însumează preţ electricitate + certificate verzi + taxa de cogenerare + certificate de emisie, este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, asigurând o competitivitate ridicată din acest punct de vedere economiei în ansamblul său. România a avut în 2013 o scădere a preţului electricităţii cu 25%, în bună măsură datorită energiei eoline, ceea ce compensează plusul de certificate verzi pe piaţă', mai spune şeful RWEA.

Industria eoliană a investit până în prezent 4 miliarde euro în România, aminteşte el.

Reprezentanţii RWEA au solicitat o întrevedere cu primul-ministru Victor Ponta, pentru a găsi soluţii acceptabile pentru toată lumea, se mai arată în comunicat.
OUG 57/2013 amână acordarea unui număr de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă pentru perioada 2017 - 2020.

Parlamentul a votat în decembrie Legea de aprobare a OUG 57/2013, însă preşedintele Traian Băsescu a retrimis-o în Parlament, pe motiv că nu este avizată de Comisia Europeană, în condiţiile în care conţine elemente de ajutor de stat, iar România riscă, astfel, să intre în procedură de infringement, ceea ce ar putea duce la plata unor penalităţi.

Legislativul a menţinut forma legii, astfel că Băsescu s-a adresat Curţii Constituţionale.

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că Guvernul va emite o nouă ordonanţă de urgenţă privind cota de acordare a certificatelor verzi în cazul în care preşedintele Traian Băsescu nu va promulga legea de aprobare a OUG 57/2013.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 10091 / 14742
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Ana Radnev preia conducerea echipei de Banking & Finance CMS România
Avocații de Employment de la Țuca Zbârcea & Asociații, implicați în două proiecte majore din industriile Food&Beverage și Telecom. Portofoliul de clienți, dominat de firme mari și foarte mari, cu prezență în mai multe jurisdicții
Cum lucrează avocații Radu și Asociații SPRL specializați în Dreptul Muncii | Volumul solicitărilor de asistență în fuziuni și transferuri de business a crescut, număr mai mic de proiecte care au implicat restructurări majore, urmate de concedieri. Expunere semnificativă în mandate complexe pentru multinaționale și societăți mari
Filip & Company a asistat Inform Lykos și pe omul de afaceri Octavian Radu în tranzacția ce a vizat grupul IT românesc Sistec. NNDKP a fost alături de Vicențiu Zorzolan
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv pentru Litigii și Arbitraj
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Consultanță | Dreptul muncii
Avocații Stratulat Albulescu, în tranzacția prin care Atlas Copco preia grupul Scheugenpflug
LegiTeam: Mușat & Asociații is looking for Data Protection specialist lawyers
LegiTeam - Alătura-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
Munca avocaților ZRVP axați pe practica de Dreptul muncii s-a rafinat. Cătălin Micu, Partener: Farmecul sau provocarea fiecărui proiect constă nu în urmărirea unei proceduri de lucru, ci în identificarea acelor procese de “redesenare” a business-ului clientului care să conducă la atingerea țintelor
Ciprian Timofte, Managing Associate la Țuca Zbârcea & Asociații, premiat de Euromoney cu distincția Rising Star Romania: Am simţit vibraţia şi energia noii generaţii de avocaţi, deja adevăraţi lideri ai profesiei şi, fără îndoială, “tomorrow makers” pe zona asistenței juridice
Cum lucrează avocații KPMG Legal specializați în Dreptul Muncii | Cele mai multe mandate vin de la companii multinaționale, iar proiectele acoperă o gamă largă de procese de reorganizare a structurilor interne ale clienților. Asistență într-un proces complex de restructurare, cu peste 1000 de concedieri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...