ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Alina Bilan, partener ONV LAW: In avocatura trebuie sa fii cine spui ca esti si sa faci ceea ce ai spus ca faci. Cine sunt profesionistii Dreptului care i-au transmis valorile profesiei

01 Iulie 2015   |   Stefania Enache

Experientele profesionale parcurse de Alina Bilan vin sa intareasca ideea ca pentru a face performanta intr-o profesie este nevoie de multa munca, dar si de intuitie, curiozitate, deschidere catre nou, curajul de a accepta provocarile.

 
 
Intuitia a fost cea care a condus-o pe Alina Bilan spre studiul Dreptului, iar in facultate a invatat de la profesorul Dan Tudorache ca “puterea sta in varful limbii”. Si nu a dat gres atunci cand s-a lasat mânata de intuitie si a ales sa practice o profesie nobila, cum este cea de avocat. Astazi, Partenerul ONV LAW coordoneaza proiecte importante pentru firma in care activeaza, implicandu-se in solutionarea problemelor de achizitii publice, concesiuni, contracte FIDIC, drept administrativ, constructii, etc. 

Drumul Alinei Bilan a fost trasat inca din perioada liceului. Ea a absolvit Colegiul National din Iasi la o clasa cu profil real, fiind pasionata in acelasi timp de logica si literatura. ”Avand in vedere aceste doua inclinatii, pasii mi s-au indreptat, mai mult intuitiv, spre Facultatea de Drept de la Iasi, presupunand ca, daca esti sociabil, cult si poti influenta mediul prin argumente sau chiar prin propriul comportament, poti sa fii un avocat bun. Abia dupa ce am inceput sa practic profesia de avocat am realizat ca intuitia mea nu a dat gres: ca sa convingi, trebuie sa te faci ascultat, iar ca sa te faci ascultat, primul pas strategic este sa te faci placut”, explica Alina. 


In perioada studentiei a „furat” tot ce s-a putut de la profesorii sai, pe care i-a urmarit cu atentie incercand sa desluseasca „secretele” care au ajutat-o mai tarziu in profesie. ”In facultate, profesorul Dan Tudorache m-a invatat pe mine si pe colegii mei ca puterea sta in varful limbii, datorita modului sau deosebit de a face ca rationamente juridice de finete sa sune simplu si firesc. De la profesorul Tudorel Toader mi-a ramas in memorie tehnica sa de a capta atentia auditoriului, respectiv de a te face placut si a obtine bunavointa si interesul acestuia de a te asculta, prin atitudine, postura, mimica, gestica si tehnica iscusita a discursului”, spune avocatul.

Lectii de viata

Primul indrumator in profesie al Alinei Bilan a fost avocatul Laurentiu Stoicescu. „Urmarindu-l, am realizat cu incantare ca avocatul trebuie sa aiba ceva din aptitudinile unui fin psiholog, ca trebuie sa fie o persoana care construieste o relatie de incredere cu clientul si care ofera nu doar un sprijin juridic ci, uneori, si unul mai complex, de sfetnic intelept”, arata Partenerul ONV LAW.

Viata profesionala i-a fost marcata si de intalnirea cu Simona Gherghina, de la care a desprins ca avocatul este un tehnician prin excelenta. ”Am ramas, pe de o parte, cu invatatura ca un avocat complet trebuie sa aiba o logica juridica impecabila, sa aiba deprinderea regulilor constructiei discursului sau a unui text scris, acuratete si claritate acolo unde toti ceilalti se incurca in hatisul complicat al legilor ambigue, dar si cu alte aspecte mai subtile, care vin din zona maturitatii profesionale. Simona  Gherghina mi-a aratat ca avocatul este deseori pus in situatia de a lua decizii - fie ca o vrea clientul, fie ca e vorba despre o strategie, fie ca e vorba despre organizatia din care faci parte - care trebuie sa tina seama nu numai de aspectele strict juridice, dar si de factorul institutional, economic, politic, reputational. Am ramas cu o idee intiparita profund in minte: avocatii care conving prin mestesugul cuvintelor si prin substanta transmisa, sunt superiori celor care doar informeaza”, mentioneaza Alina.

Lectiile nu s-au oprit aici. Cu fiecare etapa pe care a parcurs-o, Alina a mai descoperit cate un lucru nou. ”O alta lectie invatata singura, de data aceasta, de-a lungul carierei, este ca oamenii apreciaza loialitatea, simtul practic, spiritul de echipa si faptul ca esti integru. Sa fii cine spui ca esti si sa faci ceea ce ai spus ca faci. Mesajul unui avocat trebuie sa fie ca intelege clientul, scopul sau business-ul acestuia si nu doar acela ca este capabil sa faca rationamente logice”, povesteste partenerul ONV LAW.

Privind in urma, Alina Bilan si-a dat seama ca drumul pe care l-a parcurs pana acum a fost trasat dupa dorintele si faptele sale. Tot ce i s-a intamplat in viata profesionala a ajutat-o sa se formeze ca specialist. ”Nu as schimba nicio etapa parcursa de-a lungul timpului in aceasta profesie pentru ca eu consider ca nu exista experiente bune sau experiente rele; exista doar experiente. Toate intamplarile, spetele, circumstantele sau mediile profesionale pe care le-am parcurs mi-au dat putere si claritate in privinta menirii mele ca avocat si mentor. Am avut ocazia sa lucrez cu maestru, dar si sa trec prin societati de avocati mai mari sau mai mici. M-am oprit la ONV LAW unde am gasit calitatile umane si valorile pe care le cautam la colegi si parteneri si unde nu trece o zi fara sa mai invat ceva despre rolul si responsabilitatea avocatului atat in mediul de afaceri cat si in societate”, puncteaza specialistul.

Mentor pentru cei mai tineri

In aceasta etapa a carierei sale, Alina nu se multumeste doar cu rolul de avocat, ci isi doreste sa-i ajute pe cei care vor sa profeseze in aceasta meserie, sa descopere ce inseamna cu adevarat munca intr-un domeniu atat de provocator. ”Mi-am luat un angajament pe termen lung fata de mine si fata de echipa, pentru ca tinerii avocati care lucreaza cu mine sa devina nu numai niste buni tehnicieni, cu competente juridice, ci sa dobandeasca si aptitudini complementare, respectiv o viziune de ansamblu, o cunoastere in profunzime a lucrurilor, competente organizationale. Vreau sa pun umarul la dezvoltarea inteligentei lor emotionale. Impreuna ne antrenam vorbirea, tehnica si persuasiunea. Ii sprijin sa invete cum sa foloseasca tehnici si instrumente pentru a fi buni avocati, pentru a stapani arta convingerii si ca acestea nu sunt un mestesug de a amagi, ci vin sa ii responsabilizeze fata de client, colegi si fata de societatea in care traiesc. Incerc sa determin avocatii tineri sa impartaseasca valorile in care cred, nu sa faca ce vreau eu, vreau sa le inteleg propria versiune si perspectiva asupra lucrurilor. Uneori reusesc, alteori nu, insa am determinare si entuziasm, pentru ca sunt la randul meu un avocat tanar. Ceea ce vreau sa transmit este ca a fi avocat este mai mult decat o titulatura, este un privilegiu si o oportunitate de a utiliza si intelege mecanisme complexe care stau la baza societatii, pe care putini le au si mult mai putini stiu sa le fructifice in sensul devenirii lor. Scopul meu declarat este sa fac tinerii avocati sa isi constientizeze propriile abilitati pentru a le folosi, pentru a deveni mai buni ca oameni si ca profesionisti si sa le arat, muncind alaturi de ei, ca desavarsirea profesionala se atinge doar prin efort sustinut”, sustine Alina.

De-a lungul timpului a lucrat cu multi tineri aflati la inceput de drum. „Unii sunt si acum alaturi de mine in echipa, umar la umar. Cel mai mult am apreciat determinarea, curiozitatea, deschiderea cu care au venit in intampinarea problemelor la care am lucrat dar si calitatile umane. Pe cei care sunt la inceput de drum ii sfatuiesc sa fie curajosi chiar daca le e frica, sa accepte provocarea de a nu merge pe cai batatorite. Exista mai multe dimensiuni care ne pot propulsa in cariera, dimensiuni care trebuie imbinate armonios si cu masura inteleapta: faptele noastre, prezenta noastra, actiunile si vorbele noastre”, mai spune avocatul ONV LAW. 

Experientele profesionale parcurse de Alina Bilan vin sa intareasca ideea ca pentru a face performanta intr-o profesie este nevoie de multa munca, dar si de intuitie, curiozitate, deschidere catre nou, curajul de a accepta provocarile. Avocatura este o profesie care se lasa „cucerita” greu, dar cei care reusesc sa o inteleaga realizeaza  cat este de incitant sa lucrezi intr-un domeniu in care se intalnesc mai multe stiinte.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 6 / 11
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Povestea fascinantă a unui avocat român stabilit în Germania. Pe ruta profesională București-Viena-Heidelberg, alături de Michaela Braun Noviello și câteva considerații despre sistemele de învățământ, modul de lucru, relațiile profesionale, practica și proiectele de extindere în Viena și Cluj
Schoenherr lansează ghidul regional „Finanțarea startup-urilor”
Cum trec departamentele juridice ale marilor companii prin criza medicală. Cristina Costache, Legal Manager Strauss România: Echipa nu a cedat presiunii și s-a comportat de o manieră ireproșabilă
Frații Micula câștigă și continuă ofensiva legală împotriva statului român în instanțele americane pentru recunoașterea unei datorii de 356 mil. $. Ei cer României să achite și onorariile avocațiale, la nivel de 675 $ pentru un partener și 175 $ pentru un legal assistant
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Consultanță
Grupul E-INFRA a dus la capăt mai multe proiecte de infrastructură la care s-a lucrat intens în ultimele luni. Adina Calfa, Group General Counsel: Diferența pe care o câștigăm în experiența de management în perioada aceasta este aceea pe care o câștigă un pilot după ce a traversat o furtună și a aterizat forțat pe o autostradă
Ciprioții de la EP Wind Project (Rom) Six Ltd. cheamă România la arbitraj. Ministerul Economiei trebuie să aleagă consorțiul care se va ”bate” la ICSID cu avocații King & Spalding
In-houseLegal.ro | Consilierii juridici din companii au continuat să ofere asistență juridică pentru activitatea uzuală, însă au adaugat și noi proiecte specifice stării de urgență. Dr. Sabin Taclit, Legal Manager NextGen: În domeniul telecomunicatiilor proiectele au continuat, în paralel cu demersurile de adaptare la reglementările impuse
Avocatura penalistă este și va rămâne un “sport de contact” direct, atât cu clientul, cât și cu organele judiciare. Gabriel Albu, Managing Partner Albu-Legal: Pentru viitor anticipăm o creștere substanțială a volumului de activitate, astfel încât ne punem problema măririi echipei
Concurenta.ro | Soluție excepțională obținută de D&B David și Baias în prima cauză judecată în România cu privire la o practică anticoncurențială de tip ”hub & spoke”. Amenda dată de Consiliul Concurenței unor producători internaționali de armament pentru trucarea unor licitații a fost anulată
Hervis Sports obține în instanța amânarea chiriei în mall-ul Vivo! Cluj, deschizând calea și altor retaileri mari, afectați de criza medicală. Soluție obținută de litigatorii firmei Stratulat Albulescu, în colaborare cu C.I. Flavia Maier
Statul are nevoie de avocați specializați în arbitraje internaționale | Frații Sukyas au inițiat două arbitraje împotriva României, în SUA și Canada, pentru a maximiza șansele de a primi despăgubiri de peste 900 mil. usd
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...