ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Angajări și concedieri la nivel de top management din perspectiva experților Wolf Theiss și EY România

23 Iunie 2015   |   BizLawyer

S-au prezentat în cadrul seminarului şi anumite elemente din pachetul de remunerare a managementului care ar putea fi de interes din punct de vedere fiscal începând cu 1 ianuarie 2016, în conformitate cu prevederile noului Cod fiscal.

 
 
Firma de avocatură Wolf Theiss în colaborare cu EY România a organizat seminarul „Angajări și concedieri la nivel de Top Management”. Speakeri în cadrul evenimentului au fost Ileana Glodeanu (partener Wolf Theiss), Luminița Gheorghe (avocat colaborator Wolf Theiss) și Inga Țîgai (tax manager EY România).

Evenimentul, găzduit de Wolf Theiss, s-a bucurat de un număr considerabil de participanți din domeniul juridic și resurse umane HR, reprezentanți ai unor companii de prestigiu care activează pe piață din România, precum și manageri de top.

Discuțiile s-au concentrat asupra numirii și revocării managementului atât din perspectiva legii societătilor comerciale și Codului Civil, cât și din perspectiva dreptului muncii. Participanților le-au fost oferite soluții practice vis-a-vis de aspectele juridice și fiscale aferente numirii, remunerării și revocării managementului. 


"Tema abordată în cadrul seminarului se bucură de dinamism în perioadele de recesiune, dar mai ales în perioadele de creștere economică. În contextul în care România începe să câștige cursa atractivității naționale (a fost plasată anul trecut pe locul 6 în Europa în funcție de numărul de joburi nou create conform Studiului EY European Attractiveness Survey 2015), suntem foarte activi în zonă de top management.
Atenția noastră este permanent centrată asupra implicațiilor legale ale numirii, încheierii de contracte de administrare, mandat, management, muncă etc. pentru administratori și directori, respectiv încetării acestor contracte. Avem o practică bogată în zona de corporate și dreptul muncii și am împărtășit cu audiența noastră o serie de experiențe, care mai de care mai interesante și inedite" a declarat Ileana Glodeanu, Partener Corporate/M&A Wolf Theiss.

Luminița Gheorghe, avocat colaborator Corporate/M&A Wolf Theiss, a precizat: "Deși dreptul muncii nu ar trebui să fie din punct de vedere strict juridic teritoriul de predilecție pentru discuțiile legate de relațiile dintre societăți și membrii managementului lor, dialogul avut cu clienții noștri și cei ai EY România a dovedit încă o data că dreptul muncii își menține influența asupra relațiilor contractuale existențe între membrii top management și societățile pe care aceștia le administrează".

Prezentarea celor de la EY România a vizat și modificarile legislative ce se asteaptă a fi implementate cu privire la criteriile de dependentă. Corelat cu acestea, proiectul legii amnistiei fiscale pentru profesiile liberale a fost unul dintre subiectele de interes pentru participanţi, mai ales ţinand cont ca a trecut de aprobarea senatului în data de 15 iunie 2015.

„Deşi prin proiectul de lege existent se intenţionează ca perioada acoperită să fie pană la data de 1 iunie 2015, numeroase companii sunt interesate de prevederile proiectului de lege a amnistiei privind anularea unor obligaţii fiscale derivate din reîncadrarea venitului obţinut din activităţi independente ca venit din activităţi dependente. Interesul tuturor este de a avea criterii clare pentru delimitarea unei relaţii contractuale independente, inclusiv în cazul în care se contractează servicii de management. Apreciem însă că subiectul privind diversele forme de colaborare şi implicaţiile fiscale va rămâne şi dupa publicarea noului Cod fiscal unul de actualitate, întrucât provocările practice nu vor putea fi eliminate în totalitate”, a explicat Inga Ţîgai, Manager în cadrul departamentului de Impozit pe venit şi contribuţii sociale EY Romania.

S-au prezentat în cadrul seminarului şi anumite elemente din pachetul de remunerare a managementului care ar putea fi de interes din punct de vedere fiscal începând cu 1 ianuarie 2016, în conformitate cu prevederile noului Cod fiscal. Printre acestea, se numară şi noile prevederi în ceea ce priveste „Stock Option Plan”. ”Noile prevederi vor face ca implementarea şi includerea acestor planuri în pachetul de remunerare să fie din ce în ce mai uzitată, date fiind costurile fiscale mai reduse”, a punctat Inga Ţîgai.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2067 / 5437
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Voicu & Filipescu a asistat una din principalele asociații bancare din SUA, în cadrul unei tranzacții majore de finanțare crossborder ce implică și o companie românească. Partenerul Marta Popa a coordonat echipa care a colaborat cu avocații americani de la Blank Rome LLP
LegiTeam | Stratulat Albulescu recrutează avocați stagiari, absolvenți ai promoției 2020
15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări cheamă România la ICSID, în al nouălea arbitraj al țării noastre la Washington. Reclamanții au investit în parcuri fotovoltaice
LegiTeam | Voicu & Filipescu is looking for lawyers
Ce trebuie să știe un stagiar care aspiră la un loc în echipa Bondoc & Asociații. Numar mare de proiecte complexe care faciliteaza formarea juridica. Training-uri de formare și pregătire „one to one”, cu seriozitate și constanță. Onorariile recunosc și recompensează eforturile avocaților
Anul 2020 a adus o creștere generală a numărului de proiecte de finanțare și restructurare pentru biroul DLA Piper din Romania. Finanțările imobiliare și restructurarea unor proiecte de energie regenerabilă, printre proiectele cheie
LegitTeam: ZRVP recrutează avocați stagiari pentru departamentul Litigii
LegiTeam: Real Estate Lawyer with 2 to 4 years of practical experience in Bucharest
Andrada Pleș se alătură echipei PNSA Tax
MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații implementează o platformă de inteligență artificială pentru sectorul juridic. Firma de avocați urmărește dezvoltarea în sfera digitală și accelerează pe zona de tehnologie
CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații își consolidează practica de drept societar ̸ M&A prin cooptarea Mădălinei Ivan
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is recruting ambitious graduates to join the firm’s consultancy and litigation practices
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...