ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații anticipează o activitate intensă pe piața insolvenței și pentru următorii ani. Sectoare expuse riscului, legislație, tendințe și lecții care trebuie învățate

03 Decembrie 2016   |   Stefania Enache

BizLawyer a incercat sa radiografieze piata insolventei, estimata la cca. 600 de milioane de euro, si sa afle cum vad firmele de avocati cu o practica solida in Insolventa/Restructurare ca evolueaza acest domeniu. Am pus, astfel, laolalta, cele mai importante concluzii trase de avocati in survey-ul recent incheiat.

 
 
Falimentele rasunatoare la care am asistat acum ceva timp raman in urma, insolventele deschise de firme incheindu-se in multe cazuri cu o reorganizare de succes a business-ului. Mediul economic se maturizeaza, iar aceasta maturizare se observa si pe piata insolventelor unde se cauta solutii optime pentru evitarea inchiderii unor afaceri si repunerea pe picioare a activitatii pe baze mai solide si in acord cu ceea ce se intampla in economie. Doua sunt motivele care fac posibile aceste schimbari importante: depasirea crizei financiare si modificarea legislatiei speciale aplicabile in aceasta materie. . .

BizLawyer a incercat sa radiografieze piata insolventei, estimata la cca. 600 de milioane de euro, si sa afle cum vad firmele de avocati cu o practica solida in Insolventa/Restructurare ca evolueaza acest domeniu. Am pus, astfel, laolalta, cele mai importante concluzii trase de avocati in survey-ul recent incheiat.

 
Expertii marilor firme de avocatura atrag atentia ca “furtuna” nu a fost depasita in totalitate, existand in continuare domenii in care pericolele sunt majore. De altfel, tendinta clara este aceea de scadere a numarului de insolvente in randul companiilor mici si mijlocii, in paralel cu un numar tot mai mare de asemenea situatii la nivelul jucatorilor mari, unii dintre ei lideri recunoscuti pe segmentele lor de piata.

Asemenea fenomene sunt periculoase pentru economie, avand in vedere ca pot provoca unde de soc in industria de profil, identificand anumite vulnerabilitati in sistem si anticipand chiar noi situatii similare in viitorul apropiat.

Nu trebuie ignorat faptul ca, in ultimele 12 luni, firme mari, care in anii anteriori inregistrau o cifra de afaceri considerabila, au intrat in insolventa. In aceasta categorie se incadreaza societatile din grupul Interagro, dar si Astra Asigurare-Reasigurare, Conforest Brasov, Ambient Sibiu sau Straco. De asemenea, domeniul serviciilor a primit o lovitura dura, avand in vedere ca s-a decis deschiderea procedurilor de insolventa pentru RADET, ELCEN si Hidroserv. Sunt trei companii importante din economia nationala, iar prin falimentul lor s-ar ajunge la un adevarat dezastru financiar.

De altfel, datele din piata indica faptul ca, in prezent, 44 de societati cu impact in economie sunt in insolventa in sectorul serviciilor. Acestea cumuleaza peste 2,284 de miliarde de lei in active imobilizate, 11.588 angajati, o cifra de afaceri de peste 2,518 de miliarde de lei si isi desfasoara activitatea in Bucuresti (40,9%), Muntenia (16,3%), centrul tarii (16,3%), Moldova (11,36%), Oltenia (6,81%), Crisana (6,81%), Dobrogea (4,54%) si Banat (2,27%). In plus, jucatori cheie din industrie trec prin diferite etape ale insolventei, 55% din piata insolventei rezultand din acest sector.

Iar situatia s-ar putea agrava in contextul in care Romania se va afla in centrul unor evenimente notabile, atat la nivel local, dar si european, ce pot avea un impact major asupra evolutiei economice, in toate ramurile si domeniile. “Avem in vedere, pe de o parte, alegerile din Romania, si pe de alta parte, vestitul Brexit – iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana. Din experienta noastra, astfel de evenimente incetinesc aparatul de stat si afluxul de capital, investitorii intrand in expectativa. Concluzionand, anul 2016 pare sa fie un an al expectativei in care niciun domeniu nu pare a fi la adapost”, explica Mihai Popa - Partener, Practician in insolventa asociat coordonator Musat & Asociatii.

Domenii economice cu probleme

Catalina Mihailescu, Managing Associate al Tuca Zbarcea & Asociatii, aminteste ca printre domeniile in care riscul declansarii insolventei este mare se numara in continuare constructiile si comertul cu ridicata. „Provocari in domeniul insolventei raman numeroase. Este la fel de important ca si pana acum, pentru companiile care ar putea fi vizate de insolventa, sa dobandeasca un grad cat mai ridicat de intelegere a scopului, a mecanismelor economice si limitarilor legale pe care le implica procedura insolventei. Si astfel fie sa se maximizeze sansele de finalizare cu succes a procedurii de reorganizare, fie, acolo unde reorganizarea nu este in mod evident posibila, procedura de lichidare sa se desfasoare cat mai rapid si eficient”, spune avocatul Tuca Zbarcea & Asociatii.


La randul sau, Sorina Olaru, Partener NNDKP, precizeaza faptul ca domeniul imobiliar prezinta in continuare riscuri, agravate in special de modificari legislative care ingreuneaza creditarea si accesul la locuinte. “Schimbari legislative in domeniul imobiliar au avut deja loc in cursul acestui an. Unele afecteaza creditarea si implicit cresc riscul acestui sector. Modificarile legislative necesare sunt cele care consolideaza piata si ii ofera mai multa previzibilitate, nu cele prin care se aduce ingerinta raporturilor prestabilite. Schimbarea regulilor in timpul jocului este un fenomen daunator, ce alimenteaza neincrederea. In sectorul de spatii de birouri, desi dezvoltarile continua, acestea sunt alimentate de mutarea sediilor companiilor in spatii noi, avand in vedere ofertele mult mai competitive din aceasta perioada decat in anii 2005-2007, cand au fost incheiate multe din contractele de inchiriere care expira acum (termenele erau de regula in jurul a 10 ani). In consecinta, va exista un excedent de astfel de spatii si prin urmare sectorul poate fi afectat”, adauga Catalin I. Radbata, Managing Associate NNDKP.


De asemenea, profesionistii NNDKP atrag atentia ca in munca avocatilor axati pe acest domeniu intervin foarte multe provocari. De exemplu, firma are in in lucru doua cazuri extrem de interesate ce privesc insolvente de grup ale unor societati importante. “Intr-unul din cazuri, desi nu este o procedura de grup per se este extrem de provocator sa gestionezi proceduri de insolventa care se desfasoara in paralel, cu creditori si activitati comune, unde o anumita strategie extrem de benefica pe unul din dosare poate avea rezultate nedorite in cealalta procedura de insolventa. Asadar parcurgerea strategiei in totalitate este extrem de importanta, si trebuia sa aiba in vedere toate elementele ecuatiei si variabilele acesteia. In alt caz, suntem implicati in prima insolventa de grup pentru societatile mari din tara, unde similar, reunirea a doua proceduri prezinta aspecte extrem de interesante si pentru care este nevoie de o abordare pretoriana pentru a depasi aspecte extrem de delicate pe care legiuitorul nu le-a anticipat”, detaliaza Catalin I. Radbata.

O alta industrie in care riscurile de insolventa sunt majore este cea energetica. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partener BSMP, a comentat faptul ca domeniul energetic este afectat mai ales de incoerenta legislative. “Ne asteptam sa avem de-a face cu un numar relativ important de insolvente, cu predilectie in ceea ce priveste energia regenerabila. Chiar si dupa depasirea crizei financiare, piata de insolventa continua sa ‘aduca’ in prim plan o serie de companii extrem de importante si cu o istorie destul de lunga in situatii dificile. Este suficient sa mentionam Dafora, Condmag, Prospectiuni, etc. De asemenea, credem ca vor urma si altele avand in vedere ca, in anumite domenii de activitate, exista tensiuni in ceea ce priveste unii dintre jucatorii importanti din domenii precum industria miniera, energie electrica sau farma”, a detaliat avocatul.


Alte doua domenii care prezinta un grad ridicat de risc sunt vanzarile cu amanuntul (retail) si transporturile. ”Consecintele schimbarilor din intregul lant economic in conjunctura cu instabilitatea economica si cu diversi factori specifici domeniilor, cum ar fi, spre exemplu, gestionarea fluxului de numerar sau fortarea termenelor de plata, au generat in aceste doua domenii un volum considerabil de practici si proceduri de insolventa in ultima perioada”, declara Dan Ghilan, Associate Stratulat Albulescu Attorneys at Law.

Conform unei analize a pieţei de profil prezentate recent de Coface şi EY, trei din patru companii din sectorul bunurilor de larg consum (FMCG) au risc de insolvenţă peste medie în următoarele 12 luni, .

Potrivit documentului "Analiza industriei bunurilor de larg consum cu viteză de circulaţie mare (FMCG)", realizat de compania internaţională de asigurări de credit Coface şi firma de consultanţă şi audit EY, în parteneriat cu Academia de Studii Economice (ASE), în ultimii şapte ani veniturile din FMCG au crescut cu 26%, în timp ce numărul companiilor din sector a scăzut cu 17%. În acelaşi timp, două din zece companii care activează în FMCG înregistrează venituri mai mari de un milion de euro. Sectorul FMCG se polarizează, iar concentrarea se produce mai ales în rândul companiilor mari.

Citeste si
Trei din patru companii din sectorul FMCG au risc de insolvenţă peste medie în următoarele 12 luni (studiu)

Insolventele scutura economia de “greseli”

O perioada lunga de timp, mediul de afaceri din Romania a vazut insolventa ca fiind “o boala incurabila” ce duce intr-un final la faliment. Realitatea este cu totul alta, insolventa putand reprezenta un tratament optim pentru business-ul care trece prin aceasta procedura. Vlad Peligrad, Counsel Clifford Chance Badea, a aratat ca “orice economie trece periodic printr-o etapa de curatare si realiniere, in functie de modul in care a crescut si de factorii care i-au influentat aceasta crestere in ultimii ani. O procedura de insolventa sau un proces de restructurare are ca obiectiv, pe termen lung, consolidarea economiei per ansamblu prin eliminarea vulnerabilitatilor si alinierea la anumite standarde de competitivitate”.

Se poate spune ca piata de insolventa a intrat intr-o noua era. Mai mult, munca avocatilor axati pe aceasta practica este din ce in ce mai importanta.


“Daca vom compara dinamica din ultimii ani, statisticile ONRC indica o scadere a numarului de insolvente in 2015 si 2016. Astfel, numarul societatilor intrate in insolventa in 2016 s-a redus cu aproximativ 20% fata de perioadele corespunzatoare din 2015, in conditiile in care numarul societatilor intrate in insolventa in 2015 a fost cu peste 50% mai mic decat cel din lunile corespunzatoare din 2014 – cifre care demonstreaza o scadere majora a insolventelor in ultimii doi ani. Cu toate acestea, Romania ramane ‘fruntasa’ la acest capitol in regiune, raportand in continuare un numar foarte mare de cazuri. Scaderea numarului de insolvente nu se reflecta imediat si in activitatea noastra, intrucat avem, in continuare, multe dosare pe rol. Vorbim de dosare de insolventa deschise in anii anteriori, care vor continua si in anii urmatori. In plus, desi numarul total de societati intrate in insolventa a scazut, vedem in continuare companii mari, unele chiar de stat, care si-au deschis insolventa in ultimul an, astfel ca numarul proiectelor noastre in acest domeniu a tot crescut, noi urmarind in principal dosarele complexe. In acelasi timp, asistam la mai multe incercari de reorganizare fata de perioada precedenta, cand falimentul urmat de lichidarea companiei era o practica aproape unanima. In aceste conditii, anticipam o activitate intensa pe piata si pentru urmatorii ani, atat in legatura cu insolventele deja deschise, cat si cu dosare noi”, a explicat Vlad Peligrad.

Lectii care trebuie invatate

Expertii sunt de parere ca jucatorii din economie ar trebui sa priveasca atent in urma si sa identifice greselile facute de ei sau de altii. De asemenea, Catalin Gurita-Manole, Managing Associate ZRP, crede ca „lectia crizei financiare” trebuie atent sudiata pentru a nu se ajunge in situatii in care se cere deschiderea procedurii de insolventa mult prea tarziu, atunci cand nu mai exista „tratamente” pentru posibila vindecare a afacerii.

”Desi economia romaneasca da semne consecvente de crestere, din pacate putem observa inca multe companii care au un grad de indatorare ridicat, ceea ce face ca riscul de insolventa sa existe in continuare. Simptomatic pentru Romania este faptul ca multe companii solicita deschiderea procedurii de insolventa destul de tarziu, ceea ce face ca proiectele in care exista sanse reale de reorganizare sa fie prea putine. Statisticile arata ca, in continuare, sectorul constructiilor ramane unul expus riscului, urmat fiind de companii ce activeaza in domeniul comertului si al transporturilor”, a aratat Catalin Gurita-Manole.

Chiar si dupa depasirea crizei financiare sunt multe firme care se confrunta cu o serie de dificultati si opteaza pentru deschiderea procedurii insolventei. ”In acest moment, spre deosebire de anii anteriori, piata se indreapta spre proceduri de reorganizare si timid, chiar si catre proceduri de prevenire a insolventei, falimentele nemaifiind intr-o pozitie dominanta ca numar. Consideram ca valoarea pietei de insolventa poate fi estimata la acest moment la o valoare de 600 de milioane euro”, a declarat Mirela Metea, Head of Restructuring & Insolvency Department Maravela & Asociatii.


Ce spun avocatii despre legislatie


Legislatia in domeniul insolventei a suferit recent o serie de modificari. Astfel, legea intrata in vigoare in iunie 2014 a fost modificata la sfarsitul anului 2015 prin Legea nr. 312/2015 privind redresarea si rezolutia institutiilor de credit si a firmelor de investitii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul financiar, iar in aprilie 2016 prin Legea nr. 62/2016 pentru completarea art. 75 alin. (2) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

Avocatul Tuca Zbarcea & Asociatii a atras insa atentia ca ambele acte normative care au modificat legea insolventei vizeaza reglementari aplicabile procedurilor particulare privind grupul de interes economic, procedurilor de faliment privind institutiile bancare sau societatile de asigurare reasigurare, respectiv procedurilor extrajudiciare aflate pe rolul comisiilor sportive din cadrul federatiilor sportive. Asadar, sfera de aplicare a modificarilor aduse Legii nr. 85/2014 este redusa.

La randul sau, Mihai Popa - Partener, Practician in insolventa asociat coordonator Musat & Asociatii, insista asupra faptului ca unele aspecte „neunitare” in tratarea procedurilor de urmat in insolventa ar impune anumite schimbari legislative in acest domeniu. “Totodata, consideram ca exista unele reglementari in noua lege care nu sunt implementate in practica in vederea atingerii scopului pentru care au fost reglementate, si aici ne referim la procedurile de prevenire a insolventei, respectiv procedurile mandatului ad-hoc si a concordatului preventiv. Din pacate, aceste proceduri nu se aplica decat intr-o mica masura in cazul societatilor. Mai mult, ne confruntam de multe ori cu dificultati in aplicarea legislatiei privind falimentul institutiilor de credit, societatilor de servicii de investitii financiare sau ale societatilor de asigurare/reasigurare. Aici, implicatiile sunt majore, iar lipsa unor prevederi detaliate si clare impune cu necesitate suplimentari si clarificari din partea legiutorului sau macar a autoritatilor de supraveghere. Avem aici in vedere aspecte de insolventa transfrontaliera pentru entitati din state membre si nemembre, chestiuni de segregare a bunurilor clientilor de bunurile societatilor in cauza, lege aplicabila etc”, a adaugat Mihai Popa.

De altfel, provocarile majore care intervin in dosarele de insolventa vizeaza, pe de o parte, practica neunitara a instantelor de judecata in solutionarea litigiilor similare, uneori chiar identice ce ajung in fata judecatorului sindic, iar, pe de alta parte, reticenta atat a creditorilor, cat si a partenerilor contractuali, de a continua relatiile comerciale cu o societate care sa afla sub incidenta legii insolventei.

„Chiar daca noua lege a insolventei a facut pasi importanti in ceea ce priveste incercarea de a acorda o incredere sporita a partenerilor contractuali in posibilitatea unei societati in insolventa de a se reorganiza cu succes (spre exemplu, prin instituirea asa numitelor „super – prioritati” a finantarilor acordate debitorului in procedura insolventei), din pacate, acesti pasi nu sunt suficienti pentru a inlatura stigmatul „societate in insolventa””, a subliniat profesionistul Musat & Asociatii.

La randul sau, Catalin Gurita - Manole este de parere ca cele mai mari provocari sunt reprezentate de impredictibilitatea existenta cu privire la comportamentul legiuitorului, care, coroborat cu gradul mare de indatorare a multor companii din Romania, poate face ca riscul de insolventa sa creasca. „Ca exemplu ne putem referi la adoptarea legii darii in plata, care a afectat piata imobiliara, astfel incat dezvoltatorii s-ar putea sa aiba pe termen scurt dificultati in a valorifica imobilele”, precizeaza consultantul.

De asemenea, Vlad Peligrad considera ca, in urma adoptarii noii legi a insolventei in 2014, procedura insolventei ar trebui sa fie mult mai bine reglementata si sa ajute debitorul aflat in insolventa sa se redreseze. Dar redresarea nu depinde doar de legislatie, ci mai ales de piata si de abilitatea si disponibilitatea administratorului judiciar si a creditorilor de a gasi solutii pentru a salva debitorul. “Din pacate, piata nu si-a revenit inca dupa criza economica si, in continuare, este foarte greu sa te redresezi dintr-o insolventa. In aceste conditii, creditorii ar trebui sa fie mult mai deschisi pentru sustinerea debitorului in insolventa si, in acelasi timp, debitorul ar trebui sa faca tot posibilul sa se redreseze. Avem inca foarte multe insolvente determinate chiar de debitori, cu scopul de a scapa de o parte din datorii; in unele situatii, insolventa pare a fi folosita in scopuri gresite, pentru fraudarea unor creditori”, mai spune avocatul.

“Cu toate ca noua legislatie a insolventei a venit, intr-o anumita masura, mai mult in ajutorul debitorului printr-o reglementare completa a concordatului preventiv si prin scurtarea unor termene procedurale, o mare provocare a societatilor cu risc de insolventa a ramas aceea de parcurgere in prealabil  a unei restructurari sau reorganizari in vederea evitarii deschiderii procedurii de isolventa impotriva sa. Motivul este unul pe cat de simplist, pe atat de eficient: orice forma de redresare efectiva (fie sub forma unei finantari din partea unor institutii bancare, fie sub forma derularii activitatii economice cu noi partneri) devine un scop aproape imposibil nu numai dupa deschiderea procedurii, ci si dupa  iesirea din procedura”, declara, la randul sau, Dan Ghilan.


Ministerul Justiţiei: Scopul Legii insolvenţei de acordare a unei şanse de redresare a debitorilor viabili nu a fost atins


Scopul noii Legi a insolvenţei privind acordarea unei şanse de redresare a debitorilor de bună credinţă viabili nu a fost atins deocamdată, conform unui mesaj al Ministerului Justiţiei transmis într-o conferinţă de presă.

"Putem spune că, până în acest moment, piaţa a receptat pozitiv Codul insolvenţei, soluţiile de noutate şi schimbarea de abordare în sensul echilibrării mecanismelor de protecţie a părţilor, încurajării redresării timpurii, creşterii gradului de recuperare a creanţelor şi reducerii duratei procedurii. Totuşi, potrivit datelor statistice, scopul legii de acordare a unei şanse de redresare a debitorilor de bună credinţă viabili nu a fost atins deocamdată. Dacă în anul 2013 erau 1.073 proceduri de reorganizare judiciară deschise, în 2015 doar 293 de planuri de reorganizare au fost aprobate. Se constată că ponderea reorganizărilor judiciare este aproximativ aceeaşi", conform ministerului.

Potrivit instituţiei, numărul dosarelor de insolvenţă a scăzut substanţial.

"În anul 2015 au fost deschise un număr de 9.783 de proceduri de insolvenţă faţă de 29.725 de proceduri iniţiate în 2013. Am luat ca an de referinţă anul 2013 pentru că atunci a fost un an întreg, pentru că în 2014 s-au deschis proceduri şi în baza vechii legi din 2006 şi în baza celei din 2014. În consecinţă, constatăm că numărul dosarelor cu acest obiect a scăzut substanţial şi ca urmare a relansării economiei, dar şi datorită noii reglementări", a menţionat sursa citată.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1396 / 5441
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Lawyer | Banking & Finance
Popovici Nițu Stoica & Asociații o cooptează pe Raluca Rusu ca Asociat în PNSA Tax
Echipa de Banking & Finance de la Reff & Asociații, foarte activă în proiecte de digitalizare și inovație. Avocații au bifat finanțări de 350 mil. € în ultimul an și asistă tranzacții cu NPLs și active bancare de cca. 250 mil. €, blocate de pandemie. Numeroase proiecte vizează mai multe jurisdicții
15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări cheamă România la ICSID, în al nouălea arbitraj al țării noastre la Washington. Reclamanții au investit în parcuri fotovoltaice
MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații asistă Interparking în achiziția Parcării Bucur Obor. Partenerul Dana Rădulesscu a coordonat echipa
Voicu & Filipescu a asistat una din principalele asociații bancare din SUA, în cadrul unei tranzacții majore de finanțare crossborder ce implică și o companie românească. Partenerul Marta Popa a coordonat echipa care a colaborat cu avocații americani de la Blank Rome LLP
Ce trebuie să știe un stagiar care aspiră la un loc în echipa Bondoc & Asociații. Numar mare de proiecte complexe care faciliteaza formarea juridica. Training-uri de formare și pregătire „one to one”, cu seriozitate și constanță. Onorariile recunosc și recompensează eforturile avocaților
LegiTeam | Stratulat Albulescu recrutează avocați stagiari, absolvenți ai promoției 2020
LegiTeam | Voicu & Filipescu is looking for lawyers
Anul 2020 a adus o creștere generală a numărului de proiecte de finanțare și restructurare pentru biroul DLA Piper din Romania. Finanțările imobiliare și restructurarea unor proiecte de energie regenerabilă, printre proiectele cheie
LegitTeam: ZRVP recrutează avocați stagiari pentru departamentul Litigii
LegiTeam: Real Estate Lawyer with 2 to 4 years of practical experience in Bucharest
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...