ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Banking & Finance 2017: Avocații Bondoc și Asociații au asistat clienții în cca. 20 finanțări complexe în ultimul an. În majoritatea proiectelor a existat și o componentă internațională

02 Noiembrie 2017   |   Ștefania Enache

Cele mai complexe negocieri au fost acelea care au implicat discuții simultane cu numeroși parteneri bancari și în care obținerea unor condiții acceptabile tuturor a fost o provocare complexă.

Simona Petrisor, Avocat asociat, coordonatorul practicii de Banking & Finance - Bondoc si Asociatii

 
 
Avocații Bondoc și Asociații s-au implicat în ultimele 12 luni în aproape 20 de proiecte. Dintre acestea, mai bine de jumătate au implicat finanțări noi, restul fiind restructurări ale unor finanțări anterioare. „Ca și în anii anteriori, am lucrat pe tipuri diferite de finanțare corporativă, de la finanțări de achiziție, finanțări mezzanine, finanțări imobiliare, finanțări de active în cadrul unor industrii diferite.În acest domeniu, observăm cel puțin prin prisma volumul de proiecte pe care asistăm o creștere a pieței prin raportare la același moment al anului trecut, și pe fondul unor creșteri susținute și în activitatea europeană de finanțări și achiziții, precum și în anumite sectoare economice”, a precizat pentru BizLawyer Simona Petrișor, avocat asociat în cadrul societății Bondoc și Asociații.


Printre dosarele importante soluționate de echipa Bondoc și Asociații regăsim, de exemplu, finanțarea sindicalizată acordată fondului de investiții Mid Europa Partners în contextul achiziționării lanțului de magazine Profi. Este cea mai mare tranzacție private equity din ultimele 12 luni și una dintre cele mai mari finanțări.

Avocatul a explicat faptul că finanțarea sindicalizată a inclus mai multe tipuri de facilități de credit, dintre care una în vederea finanțării achiziției, celelalte fiind destinate finanțării capitalului de lucru și scopurilor corporative generale ale societăților din grup. Echipa Bondoc și Asociații a asistat în acest caz în calitate de consultant local fondul de investiții Mid Europa Partners cu privire la toate aspectele de drept românesc ridicate de această finanțare. Deși a fost o tranzacție complexă, atât prin raportare la profilul societății țintă, cât și raportat la importanța finanțării și implicit numărul de bănci participante la sindicat, abordarea profesionistă din partea tuturor părților implicate  a făcut ca finalizarea acesteia să se realizeze cu succes într-un termen scurt.

„Consultanța oferită de avocații noștri a privit și proiecte din domeniul imobiliar, dar și alte sectoare diverse, precum retail, serviciilor medicale, farmaceutic și industria echipamentelor electrice”, mai spune Simona Petrișor.
Cu privire la domeniul imobiliar, firma a acordat asistenta și în câteva restructurări ale unor credite deja existente, segmentele principale vizate fiind cele de birouri și, respectiv, logistică. Printre tranzacțiile de finanțare imobiliară în care au fost implicați avocații Bondoc & Asociații, de amintit ar fi restructurarea creditului sindicalizat acordat unor filiale ale fondului de investiții Global Finance cu privire la construcția unei clădiri de birouri, precum și refinanțarea unui împrumut acordat de o bancă comercială grecească tot în legătură cu o clădire de birouri.

În domeniul logistică, în ultimele 12 luni Bondoc & Asociații a asistat debitorii în legatură cu restructurarea unei finanțări acordate de o bancă germană unui grup important în domeniul logisticii. De asemenea, în prezent echipa este implicată într-o tranzacție privind achiziția unui centru comercial, asistând cumpărătorul inclusiv pe aspecte legate de finanțarea acestei achiziții.

”Însă, ca și volum, restructurările/refinanțările au reprezentat mai puțin de jumătate din tranzacțiile la care a lucrat echipa.Descoperă oportunitățile de recrutare de pe LegiTeam! GRATUIT.
Toate finanțările noi, încheiate cu succes

Proiectele care au vizat finanțări noi au fost finalizate cu succes în totalitate. În cazul mandatelor care urmăreau restructurări, rata de succes a fost și ea una ridicată, cheia reușitei fiind, în cele mai multe situații, soliditatea financiară și reputațională a asociaților direcți/indirecți ai debitorului. Simona Petrișor  precizează că cele mai complexe negocieri au fost acelea care au implicat discuții simultane cu numeroși parteneri bancari și în care obținerea unor condiții acceptabile tuturor a fost o provocare complexă. De exemplu, într-una din tranzacții au fost peste șapte astfel de parteneri.

De asemenea, echipa Bondoc și Asociații este implicată în mod tradițional în tipuri variate de finanțări de achiziții în domeniul aeronautic, asistând de-a lungul timpului în numeroase proiecte cu privire la finanțarea achiziției unor aparate de zbor, de foarte multe ori asistența fiind furnizată vânzătorilor/ creditorilor, dar, ocazional, și societăților cumpărătoare.

„În ultimele 12 luni, societatea noastră a fost implicată într-o astfel de tranzacție cadru de finanțare a achiziției prin intermediul unor contracte de leasing financiar de aeronave încheiate cu o companie locală de transport aerian. Cu sprijinul colegilor noștri de la litigii, în astfel de cazuri, asistența acordată creditorilor este completă, asigurând în același timp și servicii de asistență cu privire la recuperarea aeronavelor și formalitățile necesare cu Autoritatea Aeronautică Civilă Română în acest sens”, a arătat Simona Petrișor.

Este important de menționat că majoritatea proiectelor de finanțare aflate pe masa profesioniștilor Bondoc și Asociații au implicat și o componentă internațională. Echipa de avocați are o colaborare constantă cu White & Case LLP, lucrând foarte des cu jurisdicții ca Polonia, Cehia, UK sau Hong Kong. “Echipa colaborează însă ocazional și cu alte firme de avocatură în cadrul unor tranzacții cu componentă internațională. În acest sens, recent, în finanțarea acordată Mid Europa Partners pentru achiziționarea lanțului de magazine Profi, s-a colaborat cu Dechert LLP, tranzacția având însă o foarte importantă componentă locală. Colaborări bune există în ultima vreme din ce în ce mai frecvent și cu alte firme de avocatură din alte jurisdicții precum Austria, Belgia sau Olanda cu care se colaborează punctual în măsura în care proiectele de finanțare implică și entități active pe piața românească.Avocații noștri din aria de practică financiar-bancară au fost implicați în proiecte diversificate în ultimele 12 luni, implicând aspecte tranzacționale cu referire specială la noi împrumuturi sindicalizate sau restructurarea unor astfel de împrumuturi acordate anterior în vederea finanțării unor grupuri de societăți, refinanțări bilaterale în domenii de activitate variate de la domeniul imobiliar, la industria farmaceutică, la sectorul de retail, restructurarea în afara procedurii de insolvență a unor împrumuturi multiple a unor grupuri de societăți, inclusiv negocierea unor acorduri stand-still cu creditori bancari multipli, leasing financiar în domeniul aeronautic, achiziții de societăți în insolvență și negocieri cu creditori bancari în legătură cu noi facilități de creditare în vederea preluării unor astfel de activități. În paralel cu proiectele de finanțare, continua preocuparea clienților pentru digitalizare, dar și pentru alinierea cu noile reglementări europene (ex. în materia serviciilor de plată, în legătură cu serviciile de investiții financiare - MIFID II etc), face ca echipa noastră să fie implicată într-o multitudine de proiecte de reglementare (regulatory), unele dintre acestea implicând fie intrarea unor noi jucători în zona reglementată de BNR /ASF, fie ajustarea produselor financiare oferite de jucători conscrați.

Simona Petrișor, Avocat asociat Bondoc și AsociațiiMandate în lucru

Referitor la proiectele aflate acum pe masa de lucru a avocaților, avocatul Bondoc și Asociații amintește faptul că firma are în derulare mai multe dosare de finanțări noi, acționând atât pentru creditor, cât și pentru debitori. Toate aceste mandare au o componentă internațională, în consecință implică și colaborarea cu mai multe jurisdicții.

“Aspectele interesante vin tocmai din aspectele legale care derivă din diversitatea activității debitorilor/jurisdicțiile implicate, etc., care pot ridica o serie de probleme, în funcție de specificul finanțării. Totodata, suntem implicați și în proiecte care privesc activitatea de reglementare bancară/IFN-uri/instituții de plată/ societăți de servicii de investiții. Având în vedere că aceste proiecte sunt în derulare în acest moment, obligațiile de confidențialitate aplicabile ne împiedică să oferim mai multe detalii la acest stadiu. Cu siguranță, acestea vor fi făcute publice la finalizare, fiind proiecte de mare complexitate pe piața financiar-bancară din România”, a mai menționat avocatul.Intră pe
www.in-houselegal.ro pentru a vedea opiniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în companii importante, urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității in-house și propune subiecte. Suntem alături de tine!Creșteri constante, cu o echipă care s-a extins

Practica de Banking & Finance din cadrul firmei de avocatură a cunoscut în ultimii ani creșteri constante nu doar în ceea ce privește aspecte tranzacționale, ci și în ceea ce privește aspectele de reglementare.

„Multitudinea de reglementări de sorginte europeană în principal care afectează în ultimii ani domeniul bancar a generat creșteri constante în ceea ce privește activitatea practicii de drept bancar din societatea noastră. Deși o parte din aceste schimbări sunt implementate de către bănci cu ajutorul departamentelor juridice interne, acele aspecte mai sensibile și complexe ajung pe masa avocaților. Creșterea echipei, inclusiv cu avocați foarte seniori corespunde acestui trend”, a arătat Simona Petrișor.

Echipa de avocați implicați în acest domeniu este formată din șase profesioniști și este coordonată de Simona Petrișor (Avocat asociat) coordonatorul practicii de Banking & Finance, cu sprijinul Dianei Ispas (Managing Counsel).

Simona Petrișor este avocat asociat în cadrul societății Bondoc și Asociații și are peste 13 ani de experiență. Activitatea Simonei se concentrează în principal pe dreptul bancar și financiar și piețe de capital și include asistența oferită intermediarilor, finanțatorilor, împrumutatorilor și sponsorilor într-o gamă largă de tranzacții clasice și de finanțare pe piața de capital, cu accent pe corporate, drept imobiliar și finanțări de proiecte. De asemenea, Simona deține o experiență foarte solida în domeniul reglementării. Printre cele mai relevante exemple recente de astfel de tranzacții se află:
►    Achiziția de către fondul de investiții Mid Europa Partners a Profi Rom Food, care operează una dintre cele mai mari rețele de magazine retail, printr-o finanțare de achiziție de peste 300 de milioane euro acordată de un sindicat bancar condus de ING Bank;
►    Asistența acordată către Partner Group Access și Valad Coinvest Group în legătură cu preluarea activelor deținute de Central European Industrial Fund de la Aviva Investors în legatură cu o refinanțare de aproximativ 160 de milioane de euro.
►    Achiziția de către fondul de investiții Mid Europa Partners a CMU Regina Maria, unul dintre primii doi cei mai mari furnizori de servicii medicale private de pe piața românească,printr-o finanțare de achiziție de peste 75 de milioane euro acordată de un sindicat bancar condus de Erste Bank AG;

Diana Ispas este Managing Counsel în cadrul societății Bondoc și Asociații având peste 12 ani de experiență cu accent pe dreptul bancar și financiar, piețe de capital, M&A cu privire la instituții bancare, guvernanță corporativă. Experiența recentă a Dianei include asistența în legătură cu una dintre cele mai mari listări pe Bursa de Valori București din ultimii 2 ani, precum și asistența oferită unui grup important de societăți activ în industria farmaceutică în obținerea unui credit sindicalizat în valoare de 70.000.000 USD.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 792 / 5247
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Stratulat Albulescu asistă compania Bog’Art Residential cu privire la achiziția unui teren de 800 m.p. în centrul Bucureștiului
Țuca Zbârcea & Asociații și ELSA București reiau seria de cursuri în domeniul GDPR, după succesul ediției de anul trecut
Un avocat român intră pe lista celor mai buni profesioniști recomandați în Silicon Valley pentru practica în arbitraj și mediere din domeniul tehnologiei
Al doilea arbitraj ICSID cerut de frații Micula a ajuns la final | Firma suedeză Mannheimer Swartling, Shearman & Sterling și biroul Dentons din Paris s-au luptat timp de 6 ani cu LDDP și Lalive. Se așteaptă decizia Tribunalului arbitral în litigiul cu pretenții de 2,3 mld. €
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners dă startul celei de-a doua ediții a concursului Premiile de excelență „Viorel-Mihai Ciobanu”
Avocații Mitel & Asociații sunt implicați în discuții care privesc tranzacții noi, estimate a se finaliza în T1-2020. Sorin Mitel (Managing Partner): Avocatura rămâne esențialmente o profesie și mai puțin o „afacere” în care prețurile să dicteze competitivitatea
Conferință internațională în domeniul arbitrajului la București: ”Innovation in Arbitration and M&A Disputes”
Voinescu Lawyers a încheiat o alianță cu Studio legale asociato Martinez & Novebaci din Milano. Casa de avocați a deschis și un birou la Paris
România a câștigat arbitrajul în care italienii de la FIN.CO.GE.RO cereau despăgubiri de 327 mil. €. Ce facturi a plătit statul pentru apărare în acest dosar și ce firme de avocați sărbătoresc victoria
Ce punctaje au obținut firmele selectate de Ministerul Finanțelor pentru derularea Programului MTN | Pelinari și Pelinari, în asociere cu Cleary Gottlieb, s-a clasat pe prima poziție. Pe lista finaliștilor sunt și asocierile din care fac parte Filip & Company și Volciuc-Ionescu
Dr. Sabin Taclit, Legal Manager în cadrul NextGen Communications: Strategia departamentelor juridice va rămâne aceeași și în anul 2020: prevenire și inovație. Va fi un an dedicat mai mult consultanței juridice și mai puțin activității litigioase
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...