ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații D&B David și Baias au lucrat cu motoarele turate în prima parte a anului. Tranzacții complexe, multe proiecte noi și clienți de talie grea

24 Octombrie 2018   |   Ștefania Enache

Având în vedere rezultatele înregistrate până acum, reprezentanții firmei de avocatură se așteaptă la o creștere a cifrei de afaceri până la finalul anului 2018.

De la stanga la dreapta: Sorin David, Managing Partener, Manuela Guia, Anda Rojanschi si Dan Dascalu - Avocati Partener, D&B David si Baias

 
 
Analizele D&B David și Baias evidențiază faptul că, până în acest moment, anul 2018 a fost unul propice investițiilor, clienții firmei de avocatură confirmând interesul și încrederea în piața românească. În acest context activitatea echipei de avocați a fost una efervescentă, observându-se un interes mai pronunțat pentru investiții noi în anumite domenii, cum ar fi: servicii medicale, retail şi FMCG, imobiliar și IT. Toate aceste domenii generează un randament bun al investițiilor, pe de o parte, iar, pe de altă parte, interesul clienților finali pentru bunuri și servicii din aceste industrii este, de asemenea, destul de ridicat.

Practicile care au adus cele mai importante proiecte pe masa de lucru a profesioniștilor D&B David și Baias au fost M&A, Corporate și litigii fiscale. De asemenea, 2018 a fost mai deosebit din punct de vedere al conformării, în special datorită intrării în vigoare a Regulamentului General privind Protecția Datelor cu Caracter Personal. Această arie a generat, pentru avocați, numeroase proiecte de asistență a clienților, inclusiv în aspecte de ordin litigios, deja supuse dezlegării instanțelor de judecată. De altfel, echipa D&B David și Baias, din care fac parte Manuela Guia, Avocat Partener, Bianca Naghi, Avocat Asociat Coordonator, Daniel Vinerean, Avocat Colaborator și Cătălina Ilie, Avocat Colaborator, asistă numeroase companii din diverse industrii în vederea conformării cu noul regulament european privind protecția datelor cu caracter personal.


Având în vedere rezultatele înregistrate până acum, reprezentanții firmei de avocatură se așteaptă la o creștere a cifrei de afaceri până la finalul anului 2018. Toate cele trei arii principale ale D&B David și BaiasConcurență, Fuziuni și Achiziții, Taxe și Litigii - sunt în linie cu bugetele stabilite pentru anul în curs, acestea fiind ariile care au generat creștere pentru firmă, în mod constant, an de an. 

Multe proiecte în derulare

Pe lângă mandatele finalizate cu succes, D&B David și Baias are proiecte în derulare pe toate ariile importante, iar lista de clienți activi include companii care activează în energie, retail, industria farmaceutică, servicii financiare, construcții, media, IT.

În plus, D&B David și Baias este parte afiliată a PwC Legal, care este un brand global de firme de avocatură, rețea recunoscută ca fiind un furnizor de excelență în domeniul reorganizărilor grupurilor de companii. Prin urmare, avocații D&B David și Baias sunt parte din proiecte care vizează reorganizarea la nivel intercontinental a marilor corporații. Acestea sunt menite a optimiza procesele în cadrul unui grup, uneori ca urmare a unei mari tranzacții.

De altfel, echipa de profesioniști formată din Anda Rojanschi, Avocat Asociat, Andreea Tortov, Avocat colaborator și Alexandra Vaida, Avocat Colaborator, oferă asistență de specialitate Oracle, D&B David și Baias fiind consultantul preferat de entitățile Oracle din regiunea EMEA pentru proiecte de corporate/guvernanță corporativă. Experții români coordonează acest proiect în beneficiul departamentul juridic al biroului regional Oracle.

PwC Société d'Avocats a realizat activitățile de structurare fiscală și de due dilligence fiscal și de drept social pentru Advent International în cadrul achiziției Zentiva, divizia europeană de generice a Sanofi, iar echipa D&B David și Baias formată din Dan Dascalu, Avocat Partener și Ioana Cercel, Avocat Senior, a fost implicată în proiect pe plan local.

Promovări la nivelul echipei

La momentul actual, D&B David și Baias are patru avocați asociați (parteneri) – Sorin David, Managing Partener și Dan Dascalu, Anda Rojanschi, Manuela Guia – Avocati Partener.

În plus, anul acesta au fost promovați noi avocati seniori: Ana-Maria Iordache – Avocat asciat (partener), echipa de Litigii; Cristina Păduraru, Avocat Senior Coordonator (echipa de Fuziuni și Achiziții); Ovidiu Bold, Avocat Senior Coordonator (echipa de Servicii Financiare); Adina Oprea, Romana Hiritiu, Avocati Seniori (echipa de Fuziuni și Achiziții); Anca Alexandrescu a fost promovată la nivelul de avocat senior (echipa de Real estate), iar Georgiana Bălan a devenit coordonatorul practicii de real-estate. Tudor Nacev a devenit Avocat Senior (echipa de Concurență).

Ariile de practică consolidate prin recrutări au fost cele de drept imobiliar (Real Estate) –prin cooptarea  Ancăi Alexandrescu, Avocat senior si respectiv protectia datelor (GDPR) – Daniel Vinerean, Avocat colaborator, alăturându-se echipei.

În afara de ariile consolidate prin recrutări, D&B David și Baias își propune să dezvolte fiecare din ariile de referință printr-un proces constant de recrutare, contractare de proiecte complexe cu implicarea mai multor linii de servicii.

Lista de clienți a firmei include printre alții: OMV Petrom, Orange, UPC, Rombat (parte din Metair Group), Honeywell, Bayer, Energobit, Clever Taxi (parte din Daimler Group), Cargill Agricultura, Cofco International Romania (fosta Nidera Romania), Yazaki, Arcelor Mittal, CRH Ciment.

În ceea ce privește onorariile, majoritatea clienților solicită bugete pentru proiectele în care colaborează D&B David și Baias. În funcție de serviciile solicitate, se pot agrea și onorarii fixe și/sau de succes (în special în aria de litigii fiscale și cea de tranzacții).

Proiecte majore pentru economia locală

În primul semestru din 2018, echipa a fost implicată într-un număr important de proiecte majore pentru economia regională. De exemplu, pe segmentul Tranzacții M&A, avocații au acordat asistență juridică lui Ovidiu Buluc și Isabellei Iacob la vânzarea pachetului de acțiuni deținute în companiile Farmexim și Helpnet, către Phoenix Pharmahandel GmbH, cel mai mare distribuitor de produse farmaceutice din Europa. Farmexim și Helpnet sunt distribuitori de top în România pe sectoarele în care activează (distribuție de medicamente și alte produse farmaceutice). Semnarea tranzacției a fost anunțată la începutul lunii aprilie 2018, iar echipa care s-a ocupat de acest mandat a fost formată din Anda Rojanschi, Avocat Partener, Cristina Păduraru, Avocat Senior Coordonator, Adina Oprea, Avocat Senior.

De asemenea, D&B David și Baias a asistat familia Jianu la vânzarea întregului pachet de acțiuni deținute în Clinica Proestetica către Centrul Medical "Policlinico di Monza" SRL. Proiectul a fost coordonat de Anda Rojanschi, Avocat Partener.

În plus, a acordat asistență companiei Proleasing la achiziția dealerului Hyundai de la Automar SRL. Prin aceeași tranzacție, Proleasing a cumpărat și linia de reparații/service auto pentru vehiculele Hyundai și Ford în România. Proleasing este unul dintre cei mai importanți distribuitori de autoturisme din România, deținând în portofoliu mărci precum BMW și Ford. În acest mandate, echipa a fost formată din Anda Rojanschi, Avocat Partener, Mădălina Dobre, Avocat Senior și Andreea Tortov, Avocat colaborator.

O altă tranzacție importantă a fost dosarul în care avocații D&B David și Baias i-au asistat pe francezii de la Ipsos în preluarea subsidiarei românești a firmei suedeze Clintelica. Clintelica este o companie suedeză de software în domeniul cercetării de piață. Echipa de experți i-a inclus pe Anda Rojanschi, Avocat Partener, Cristina Păduraru, Avocat Senior Coordonator și Adina Oprea, Avocat Senior.

Și pe segmental de finanțare activitatea a fost una ridicată. Astfel, D&B David și Baias a asistat acționarii Clinicii Polisano la vânzarea întregului pachet de acțiuni către Medlife. Structura tranzacției a presupus negocieri cu trei dintre cele mai importante bănci din România, lucru care a evidențiat complexitatea tranzacției. Avocații D&B David și Baias au consiliat acționarii Polisano și în legătură cu procesul de refinanțare, echipa de experți fiind formată din Sorin David, Managing Partner, Anda Rojanschi, Avocat Partener și Romana Hiritiu, Avocat Senior.

Echipa de avocați din care au făcut parte Anda Rojanschi, Avocat Partener, Mădălina Dobre, Avocat Senior și Alex Vlăsceanu, Avocat colaborator, a oferit consultanță Rombat, parte a grupului Metair pe parcursul procesului de refinanțare, asistența incluzând revizuirea și modificarea documentației de refinanțare și redactarea documentelor pentru accesarea fondurilor.

Anda Rojanschi, Avocat Partener, Cristina Păduraru, Avocat Senior Coordonator și Romana Hiritiu, Avocat Senior, au oferit asistență juridică companiei Vantage Driller Roco SRL, parte a grupului internațional Vantage Drilling, în vederea refinanțării împrumuturilor existente la nivel de grup.

Și în domeniul Concurenței și în cel al Taxelor și litigiilor, firma de avocatură s-a implicat în multe proiecte. De exemplu, echipa formată din Manuela Guia, Avocat Partener și Bianca Naghi, Avocat Senior Coordonator, acordă asistență juridică companiei UPC în diverse probleme de dreptul concurenței și consultanță day-to-day.

De asemenea, Manuela Guia acordă Energobit SA asistență juridică pe durata investigației Consiliului Concurenței.

La rândul lor, Sorin David, Managing Partner și Lucian Bozian, Avocat Senior, acordă asistență Rombat SA pe durata investigației lansate de Consiliul Concurenței pe piața producției, distribuției și comercializării de acumulatori auto.

Echipa D&B David și Baias formată din Bianca Naghi, Avocat Senior Coordonator și Tudor Nacev, Avocat Colaborator, acordă asistență Clever Taxi (parte a  grupului Daimler AG) pe probleme de dreptul concurenței și consultanță day-to-day.

În plus, experții D&B David și Baias au în derulare foarte multe proiecte pentru clienți din turism, printre care amintim pe ANAT, Eurolines, Paralela 45, Eximtur, Prompt Service Travel (Cocktail Holidays).

Litigii și proiecte de dreptul muncii și drept fiscal

În practica de litigii fiscale, administrative și civile, D&B David și Baias a obținut pentru Grup Servicii Petroliere suspendarea judecătorească definitivă a  deciziei de impunere  referitoare la TVA și impozitul pe veniturile nerezidenților și reprezintă societatea în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene în procedura trimiterii preliminare (C-291/18). Echipa care s-a ocupat de dosar a fost formată din Dan Dascălu, Avocat Partner, Ana-Maria Iordache, Avocat Senior Coordonator și Andrei Iancu, Avocat Senior.

De asemenea, D&B David și Baias, prin echipa formată din Dan Dascalu, Avocat Partner, Ana-Maria Iordache, Avocat Senior Coordonator, Andrei Iancu, Avocat Senior, reprezintă societatea Lukoil România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene în procedura trimiterii preliminare (C-68/18) formulată într-o cauză referitoare la accize.

Echipa formată din Dan Dascălu, Avocat Partener; Ana-Maria Iordache, Avocat Senior Coordonator și Andrei Iancu, Avocat Senior, acordă asistență juridică și reprezentare Cargill Agricultura în mai multe cauze având ca obiect recunoașterea dreptului la deducerea TVA și, respectiv, de acordare de  dobânzi pentru rambursarea întârziată a TVA.

Avocații D&B David și Baias acordă asistență juridică și reprezentare unei societăți dintr-un grup japonez din industria auto în vederea acordării de dobânzi rezultate din întârzierea de rambursare TVA. În acest dosar, echipa este formată din Dan Dascălu, Avocat Partener și Ana-Maria Iordache, Avocat Senior Coordonator.

Lista clienților include și o societate dintr-un grup american de piese din industria auto, pentru care D&B David și Baias acorda asistenta juridica si reprezentare pentru anularea unor acte de impunere emise in urma unei inspectii fiscale. În acest caz echipa este formată din Dan Dascălu, Avocat Partener și Ana-Maria Iordache, Avocat Senior Coordonator.

Mai mult, avocații D&B David și Baias au acordat cu succes asistență unui grup german de distribuție în revizuirea unei hotărâri judecătorești definitive a ICCJ pentru încălcarea dreptului european și recunoașterea dreptului la restituirea unor sume de bani achitate cu titlu de impozit pe dividende în mod nedatorat. De dosar s-au ocupat Dan Dascălu, Avocat Partener și Mihail Boian, Avocat Senior Coordonator.

De asemenea, D&B David și Baias acorda asistență juridică și reprezentare unor filiale române ale unui grup din industria grea pentru anularea unor acte de impunere ale autorităților fiscale (ANAF, AFM). În acest proiect sunt implicați Dan Dascălu, Avocat Partener și Mihail Boian, Avocat Senior Coordonator.

Pe segmentul de litigii de achiziții publice, profesioniștii D&B David și Baias au acordat asistență și/sau reprezentare unor clienți în diferite proceduri de achiziție publică, în situații în care aceștia contestau rezultatul procedurii, precum și când aceștia au fost câștigători ai procedurii, iar concurenți ai lor au contestat rezultatul, inclusiv în revizuirea cu succes a unei hotărâri definitive, pentru încălcarea dreptului european. Tot în acest domeniu, D&B David și Baias a obținut o soluție de referință în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție privind competența de soluționare a contestațiilor în materia achizițiilor publice într-o cauză în care a acordat asistență juridică unui client care a contestat o procedură de atribuire proprie organizată prin derogare de la legislația achizițiilor publice. În acest dosare, echipa a fost formată din Dan Dascălu, Avocat Partener, Amelia Teis, Avocat Senior Coordonator, Ioana Cercel, Avocat Senior și Stefan Mihartescu, Avocat Colaborator.

De asemenea echipa D&B David și Baias formată din Sorin David, Avocat Partener, Amelia Teis, Avocat Senior Coordonator, Ioana Cercel, Avocat Senior și Alexandra Barac, Avocat Colaborator, a reprezentat cu succes unul din liderii pe piața retailerilor de produse electronice, electrocasnice și IT&C, obținând anularea procesului verbal de  contravenție emis de ANAF - DGFPB București - Serviciul Ajutor de Stat, Practici Neloiale și Prețuri Reglementate, în temeiul Legii privind publicitatea înșelătoare și publicitatea comparativă, cu privire la două dintre campaniile publicitare desfășurate în legătură cu promovarea magazinelor sale, prin care clientului îi fusese interzis dreptul de a mai folosi mesajele comerciale utilizate până la acel moment, precum și alte sloganuri similare. 

În ceea ce privește litigiile legate de protecția datelor personale, Dan Dascălu, Avocat Partener și  Ana-Maria Iordache, Avocat Senior Coordonator, acordă reprezentare unor clienți în proceduri de contestare a diferitelor acte emise de Autoritatea națională în protecția datelor personale, inclusiv suspendarea efectelor unei decizii emise de aceasta.

Firma are multe proiecte și de dreptul muncii și drept fiscal. Astfel, echipa formată din Dan Dascălu, Avocat Partener, Ioana Cercel, Avocat Senior, Mihail Boian, Avocat Senior Coordonator și Andrei Iancu, Avocat Senior, a acordat asistență într-un număr semnificativ de proiecte legate de implementarea schimbărilor legislative aduse de ”transferul” contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, precum și pentru mai multe societăți care trimit salariați la muncă în țări precum Franța sau Germania, care au avut controale de la autoritățile române în privința sumelor acordate cu titlu de diurnă acestor salariați.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 479 / 5277
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CNAIR plătește avocaților onorarii în plaja 100-300 Euro pe oră în litigiile arbitrale. Ce firme de avocați lucrează pentru compania responsabilă de infrastructura rutieră
Victorie importantă pentru cea mai mare societate de transport public din România, obținută de echipa de drept penal a Zamfirescu Racoți Vasile & Partners
Wolf Theiss lansează o pagină dedicată COVID-19
Țuca Zbârcea & Asociații lansează seria de podcasturi „Dreptul în vremea coronei”, în răspuns la provocările crizei actuale
Grupul de lucru Voicu Filipescu dedicat contextului Covid-19: Asistență telefonică de urgență
”Sky is the limit”, sau norocul de a lucra într-o firmă de avocatură în care se oferă oportunități nelimitate | Mihail Boian, numit recent Partener D&B David și Baias: Încerc să ghidez și să provoc colegii spre o gândire originală și ”out of the box”, spre soluții deschise și îndrăznețe
Viața merge înainte | Cei mai buni profesioniști în domeniul mărcilor industriale, evidențiați în clasamentul IP Stars 2020. NNDKP și ZRVP, lideri pe segmentele analizate, poziții fruntașe pentru Mușat & Asociații și TZA
“Avocați de gardă: diagnostic Coronavirus” este hotline-ul juridic gratuit pentru cetățenii români | Tu intrebi, avocații ZRVP raspund cu informații juridice utile în contextul pandemiei COVID-19
Cum lucrează firmele de avocați în vremea coronavirusului | VASS Lawyers continuă să ofere consultanță juridică folosind mijloacele de comunicare la distanță. Iulia Vass: Avem toate echipamentele și tool-urile necesare pentru a lucra ‘remote’
Cum lucrează firmele de avocați în vremea coronavirusului | Avocații RTPR au adoptat un program flexibil și lucrează ‘remote’. Apel la soluții tehnice performante, călătorii anulate. Activitatea continuă, clienții nu au de suferit
Cum lucrează firmele de avocați în vremea coronavirusului | CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații nu va suspenda activitatea de reprezentare a clienților in instanțe. Avocații interacționează online cu autoritățile și clienții si sunt pregătiți pentru ‘scenariul pesimist’
Doamnele avocat de la Mușat & Asociații conduc departamente cheie din cadrul firmei | Lady Lawyers: În avocatură e o competiție dură și nu te poți menține în linia întâi fără efort. Profile și proiecte coordonate
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...