ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații Leroy și Asociații spun că noua legislaţie a achizițiilor publice este un pas înainte în procesul de debirocratizare și creează premisele pentru îmbunătăţirea accesului IMM la procedurile de atribuire a contractelor. Proiectele importante ale firmei în această arie de practică

25 Ianuarie 2018   |   Ștefania Enache

Anul 2017 au adus un volum de muncă în creștere pentru experții Leroy și Asociații, practica de achiziții publice înregistrând o majorare importantă a numărului solicitărilor de asistenţă juridică din partea clienţilor existenţi.

 
 
Avocații Leroy și Asociații consideră că transpunerea pachetului de directive din domeniul achiziţiilor publice prin noul pachet legislativ adoptat în anul 2016 (prin Legile 98/2016, 99/2016 şi 100/2016) s-a realizat, în general, în mod corect. Pentru aspectele încă problematice ANAP este în curs de finalizare a unui proiect de lege menit să asigure coerenţa reglementării atât la nivel intern, cât şi prin raportare la pachetul de directive.

Experții firmei de avocatură sunt de părere că noul pachet legislativ aduce clarificări importante cu privire la aspectele care au ridicat probleme în practică. Ei dau ca exemplu aspectele legate de modificarea contractului sau aspectele legate de subcontractare. Noua legislație valorifică bogata jurisprudenţă a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în domeniul achiziţiilor publice, astfel cum aceasta a fost codificată în noul pachet de directive. “De asemenea, noua legislaţie este un pas înainte în procesul de debirocratizare a procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţii publice (de exemplu, prin introducerea documentului unic de achiziţii european) şi creează premisele pentru îmbunătăţirea accesului IMM-urilor la procedurile de atribuire a contractelor de achiziţii publice”, explică reprezentanții Leroy și Asociații.


Au existat însă și probleme legate de aplicarea legislaţiei achiziţiilor publice, iar cea mai importantă dintre ele este lipsa unei înţelegeri clare a legăturii dintre legislaţia naţională şi dreptul Uniunii Europene.

“Contractul de achiziţie publică este un concept de drept unional. Prin urmare, în aplicarea legislaţiei achiziţiilor publice o importanţă deosebită o are jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care are caracter obligatoriu pentru statele membre. Aşadar, dat fiind caracterul evolutiv al dreptului achiziţiilor publice, ar putea fi utilă valorificarea  jurisprudenţei CJUE care se poate realiza si prin intermediul instrucţiunilor emise de ANAP. Cu titlu exemplificativ, hotărârea în cauza Pressetext (C-454/06), pronunţată de CJUE în data de 19 iunie 2008, care a stat la baza noii abordări din Directiva 2014/24/UE cu privire la posibilitatea de modificare a contractului de achiziţie publică pe durata executării acestuia, a fost "asimilată" în mod formal în practica de achiziţii publice din România prin Instrucţiunea ANAP nr. 1 din data de 7 martie 2016”, punctează avocații Leroy și Asociații.

Un domeniu în continuă creștere

Anul 2017 a adus un volum de muncă în creștere pentru experții Leroy și Asociații, practica de achiziții publice înregistrând o majorare importantă a numărului solicitărilor de asistenţă juridică din partea clienţilor existenţi (mai ales pe fondul adoptării noului pachet legislativ). În plus, a intervenit o diversificare a portofoliului de clienți. Din volumul total de muncă în această arie de practică, circa 70% reprezintă activitate de consultanţă şi circa 30% reprezintă activitate de litigii.

“Unul dintre proiectele reprezentative în care am fost implicaţi în anul 2017 a constat în acordarea de asistenţă juridică pentru consorţiul paneuropean EuroGammaS, format din cele mai mari instituţii de cercetare în domeniul fizicii particulelor din Europa, împreună cu o serie de producători specializaţi de echipamente, cu privire la implementarea unui contract EPC pentru construcţia unui sistem fascicul gama de mare intensitate (High Intensity Gamma Beam System) la Măgurele, lângă Bucureşti, ca parte a proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP). De asemenea, în ultimul an am fost implicaţi în proiecte din domenii diverse, cum ar fi: extinderea staţiei de epurare a apelor uzate şi construcţia unui incinerator de nămol pentru municipiul Bucureşti, operarea unor sisteme de management integrat al deşeurilor în judeţele Bistriţa-Năsăud şi Prahova precum şi în contracte sectoriale în domeniul energetic. De asemenea, societatea noastră a fost implicată într-o serie de litigii în domeniul achiziţiilor publice, inclusiv o serie de litigii generate de rezilierea unui contract de concesiune a serviciului de salubrizare din culpa autorităţii contractante în judeţul Bistriţa-Năsăud sau un litigiu referitor la executarea unui contract de servicii atribuit de Transelectrica”, arată reprezentanții Leroy și Asociații.

Și acum pe masa de lucru a avocaților se află proiecte foarte interesante, printre care trebuie nominalizat cel referitor la construcţia unui sistem fascicul gama de mare intensitate (High Intensity Gamma Beam System) la Măgurele, cu o valoare de 66,8 milioane euro. În plus, firma gestionează dosare de litigii în domeniul achiziţiilor publice de ordinul zecilor de milioane de lei.

“Una dintre principalele probleme cu care se confruntă clienţii în etapa premergătoare încheierii contractelor o constituie utilizarea cu rea-credinţă de către ofertantul necâştigător a mijloacelor de contestare a rezultatului procedurilor, contestarea rezultatului procedurii devenind, în fapt, o "etapă" a procedurii de atribuire. În practică, contestarea rezultatului procedurii conduce la întârzierea încheierii contractelor de achiziţie publică cu câteva luni (însă aceste întârzieri pot duce, în cazuri extreme, la întârzieri de câţiva ani). În faza executării contractului, principala problemă cu care se confruntă clienţii noştri este lipsa de flexibilitate a autorităţilor contractante în ceea ce priveşte adaptarea contractelor în derulare la condiţiile efective de îndeplinire a obligaţiilor contractuale. Noua reglementare aduce elemente importante pentru clarificarea aspectelor legate de modificarea contractului de achiziţie publică şi, de aceea, sperăm că abordarea autorităţilor contractante cu privire la acest subiect se va schimba în perioada următoare”, precizează experții Leroy și Asociații.

Leroy și Asociații oferă servicii complexe în domeniul achizițiilor

Echipa Leroy și Asociații are capacitatea de a asista clienţii atât în etapele premergătoare încheierii contractelor de achiziţie publică (redactarea de solicitări de clarificări către autorităţile contractante, asistenţă privind modul de prezentare a ofertei şi de redactare a documentelor care fac parte din ofertă, negocierea/revizuirea clauzelor contractuale etc.), cât şi ulterior, pe perioada de implementare a proiectelor (redactarea şi negocierea de acte adiţionale, precum şi orice alte aspecte de contract management).
Echipa de litigii are experienţa necesară pentru a gestiona oricare aspecte contencioase legate de proiectele de achiziţii publice, atât în cursul procedurii de atribuire, cât şi pe perioada executării contractului de achiziţie publică.

“Proiectele de achiziţii publice sunt întâlnite în sectoare diverse ale economiei, implicând, în multe cazuri, aplicarea unui cadru legislativ specific extrem de larg. Prin urmare, pe lângă o bună pregătire profesională şi o experienţă consistentă în acest domeniu, printre calităţile importante ale unui avocat în domeniul achiziţiilor publice se mai regăsesc perseverenţa şi atenţia la detalii. Echipa de achiziţii publice a Leroy şi Asociaţii cuprinde avocaţi cu experienţă solidă, testaţi în unele dintre cele mai importante proiecte de achiziţii publice sau concesiuni implementate în România în ultimii ani. De altfel, Leroy şi Asociaţii a fost inclusă în mod constant de directoarele juridice internaţionale (Legal500, IFLR1000) între societăţile de avocatură de top în domeniile PPP, achiziţii publice şi infrastructură”, susțin reprezentanții Leroy și Asociații.

Clienţii Leroy şi Asociaţii în practica de achiziţii publice sunt, în general, companii locale şi internaţionale mari, care activează în cu precădere sectoarele de construcţii/infrastructură, cercetare-dezvoltare-inovare, energie (petrol şi gaze, energie electrică), utilităţi publice (apă, canalizare, servicii de salubritate), aviaţie etc.

Echipa din cadrul Leroy şi Asociaţii care acordă consultanţă în proiecte din domeniul achiziţiilor publice include doi parteneri, un avocat senior şi doi avocaţi colaboratori, proiectele fiind coordonate, în funcţie de sectorul industrial în care sunt realizate, de Bruno Leroy sau de Andreea Toma, la care se adaugă un număr de trei avocaţi specializaţi în litigii în domeniul achiziţiilor publice.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 934 / 5441
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Lawyer | Banking & Finance
Popovici Nițu Stoica & Asociații o cooptează pe Raluca Rusu ca Asociat în PNSA Tax
Echipa de Banking & Finance de la Reff & Asociații, foarte activă în proiecte de digitalizare și inovație. Avocații au bifat finanțări de 350 mil. € în ultimul an și asistă tranzacții cu NPLs și active bancare de cca. 250 mil. €, blocate de pandemie. Numeroase proiecte vizează mai multe jurisdicții
15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări cheamă România la ICSID, în al nouălea arbitraj al țării noastre la Washington. Reclamanții au investit în parcuri fotovoltaice
MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații asistă Interparking în achiziția Parcării Bucur Obor. Partenerul Dana Rădulesscu a coordonat echipa
Voicu & Filipescu a asistat una din principalele asociații bancare din SUA, în cadrul unei tranzacții majore de finanțare crossborder ce implică și o companie românească. Partenerul Marta Popa a coordonat echipa care a colaborat cu avocații americani de la Blank Rome LLP
Ce trebuie să știe un stagiar care aspiră la un loc în echipa Bondoc & Asociații. Numar mare de proiecte complexe care faciliteaza formarea juridica. Training-uri de formare și pregătire „one to one”, cu seriozitate și constanță. Onorariile recunosc și recompensează eforturile avocaților
LegiTeam | Stratulat Albulescu recrutează avocați stagiari, absolvenți ai promoției 2020
LegiTeam | Voicu & Filipescu is looking for lawyers
Anul 2020 a adus o creștere generală a numărului de proiecte de finanțare și restructurare pentru biroul DLA Piper din Romania. Finanțările imobiliare și restructurarea unor proiecte de energie regenerabilă, printre proiectele cheie
LegitTeam: ZRVP recrutează avocați stagiari pentru departamentul Litigii
LegiTeam: Real Estate Lawyer with 2 to 4 years of practical experience in Bucharest
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...