ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații ONV LAW, implicați în concesionarea unui aeroport din România, pe fondul intensificării activității în practica de achiziții publice. Alina Bilan, Partener: O lecție pe care am învățat-o pe parcursul profesiei este că prevenția este întotdeauna mai ieftină decât încercarea de a repara ceva

11 Ianuarie 2018   |   Ștefania Enache

Volumul de muncă al echipei specializate în achiziții publice a crescut de la jumătatea anului trecut.

Alina Bilan, Partener ONV LAW ?i coordonatorul practicii de achizi?ii publice din cadrul firmei de avocatură

 
 
Avocații ONV LAW activează în linia întâi a achizițiilor publice, fiind implicați în mai multe proiecte majore din acest domeniu. Astfel, au ocazia “să vadă pe viu” care sunt problemele actorilor din această industrie. La mai bine de un an de la implementarea pachetului legislativ pe achiziții publice, piața este într-o perioadă de adaptare. “Există desigur multe schimbări în bine cum ar fi orientarea spre gândirea strategică și planificată a achizițiilor publice, clarificări cu privire la conflictul de interese, documentul unic european, lansarea noului SICAP la începutul anului 2018, etc. O parte dintre vechile probleme juridice în materia achizițiilor publice s-au clarificat, iar pe de altă parte au apărut și vor mai apărea altele noi, cum se întâmpla de fiecare dată când se schimbă legislația”, explică Alina Bilan, Partener ONV LAW și coordonatorul practicii de achiziții publice din cadrul firmei de avocatură.


Alina Bilan amintește faptul că implementarea pachetului legislativ pe achiziții publice trebuia să reflecte politica strategică la nivelul Uniunii în acest domeniu, respectiv „Construirea unei arhitecturi pentru profesionalizarea achizițiilor publice”. “La apariția noilor Directive Europene pe achiziții publice, în anul 2014, s-au vehiculat foarte mult noțiunile de simplificare și flexibilizare, se milita pentru eliminarea suprareglementării.La un an de la adoptarea legislației primare și secundare în achiziții publice asistăm însă la o avalanșă de reglementări terțiare, de ghiduri, de documentații standardizate, dar care sunt extrem de cuprinzătoare, ca să nu mai vorbim despre ghidurile publicate de către Curtea de Conturi referitoare la verificările pe care le efectuează în materie de contracte de achiziție publică și de concesiuni. Prin urmare, nici vorbă despre simplificare”, susține Partenerul ONV LAW.

Expertul admite că toate aceste reglementări și ghiduri par că încearcă să satisfacă nevoia autorităților contractante de modele și îndrumări. ”Am observant însă că, din păcate, sunt preluate într-un mod destul de rigid. În domeniul achizițiilor publice am remarcat tendința de a se aplica dispozițiile legale ad literam, fără nicio urmă de utilizare a regulilor de citire și interpretare a unui act normativ. Am atras atenția încă din momentul dezbaterii publice asupra Legii nr. 101/2016 privind remediile în achizițiile publice că notificarea prealabilă nu va face decât să prelungească perioada de contestații, punct de vedere pe care l-au avut și membrii CNSC. Din păcate, am avut dreptate: dintre multiplele proceduri în care am lucrat, extrem de puține măsuri de remediere s-au adoptat prin notificări prealabile. În continuare există practica neunitară pe aceleași probleme de drept în fața CNSC, iar ședințele de unificare a practicii de la Consiliu nu pare că au vreun rezultat. O altă chestiune stringentă care a blocat participarea multor operatori economici la proceduri de achiziție publică este problema documentelor constatatoare negative emise de către autoritătile contractante pentru contractele încheiate pe O.U.G. nr. 34/2006, chiar dacă rezilierea contractelor a fost atacată în instanță de către operatorii economici”, detaliază avocatul.

Problemele jucătorilor implicați în achiziții publice

În continuare, firmele au dificultăți procedurale legate de termenul și conținutul notificării prealabile, cum ar fi spre exemplu, că nu au înțeles pe deplin că o contestație nu poate să cuprindă critici diferite față de conținutul notificării prealabile sau că nu pot aduce noi motive de contestație în afara termenului de contestare. Alina Bilan atrage atenția că “problema majoră nu este la operatorii economici, ci la personalul autorităților contractante, care nu cunoaște maniera de aplicare a unor anumite tipuri de proceduri, cum ar fi, spre exemplu, parteneriatul pentru inovare”.

O altă problemă majoră identificată de specialistul ONV LAW ține de înțelegerea și interpretarea diferită a legislației achizițiilor publice de către multiplele organisme de control.

”Faptul că înșiși lucrătorii din ANAP dau soluții diferite la verificarea ex ante sau ex post pe spețe similare conduce la o incertitudine majoră, întrucât nici cei care sunt experți în domeniul achizițiilor publice nu mai sunt siguri dacă au dat o soluție sută la sută pe placul organismului de reglementare.Personal, nu consider ca înmulțirea reglementărilor terțiare și a modelelor este o soluție bună întrucât există riscul ca autoritatea contractantă să devină sclava modelelor și asta nu din cauza nepriceperii, ci din cauza că așa e mai sigur, față de optica persoanelor care sunt auditori sau controlori. Soluția este ca autoritățile contractante să apeleze cu încredere la consultanți și să nu mai fie descurajate de organismele de control să facă asta. O lecție pe care am învățat-o pe parcursul profesiei este că prevenția este întotdeauna mai ieftină decât încercarea de a repara ceva. Epoca oamenilor buni la toate a apus demult, inclusiv în materie de achiziții publice”, declară Alina Bilan.
Clienții privați ne încredintează probleme legate de documentațiile de atribuire, elaborarea ofertelor, relațiile contractuale dintre asociați sau cu subcontractorii și furnizorii, contestații la documentație sau la rezultatul procedurii, litigii și arbitraje legate de derularea contractelor de achiziție publică, documente constatatoare, participarea la proceduri. Clienții publici ne solicită consultanță pe partea juridică privind elaborarea documentațiilor de atribuire sau derularea procedurilor de achiziție publică. Am observat o tendință în ultima vreme, sunt din ce în ce mai multe autorități contractante care ne solicită în litigii cu Curtea de Conturi, datorită anumitor interpretări ale auditorilor publici externi în materia legislației achizițiilor publice.

Alina Bilan, Partener ONV LAW
 


Activitate în creștere

După prima jumătate a anului 2017, volumul de muncă al echipei ONV LAW a început să crească. Până atunci a existat a perioadă de stagnare din cauza faptului că, după mai 2016, nu prea au fost licitații. Această situație a condus, cel puțin pe piața de infrastructură la o adevărată criză a operatorilor economici. “Acesta este și motivul pentru care încasările firmei pe această ramură sunt mai mici decât în anii trecuți. De la jumătatea anului 2017, lucrurile s-au mai schimbat în sensul că au intrat proiecte noi, iar expectativa noastră este că probabil vom ajunge la nivelul anilor trecuți. În anul 2016 practica de achiziții a contribuit cu 20% la totalul veniturilor firmei”, precizează Partenerul ONV LAW.

În portofoliul ONV LAW sunt atât clienți publici, cât și privați. Firma asistă consilii județene, orașe, municipii, societăți cu capital de stat, dar și operatori economici din diverse industrii, de la IT până la construcții și infrastructură.

La finele anului trecut, experții firmei de avocatură ofereau consultanță juridică pentru elaborarea Studiului de fundamentare pentru concesionarea/PPP a unui aeroport în Romania. Proiectul prezinta foarte multe provocări, mai ales din cauza faptului că la acest moment nu există încă Norme metodologice ale Legii nr. 233/2016 privind PPP, iar legea ar putea fi modificată.

De asemenea, oferă consultanță juridică și reprezentă în instanță o firmă locală de consultanță tehnică și supervizare, într-un litigiu cu un operator regional de apă și canalizare în legătură cu rezilierea unui contract și pretențiile rezultate din rezilierea unui contract de asistență tehnică și supervizare a unui contract FIDIC pentru proiectarea și execuția de lucrări. Profesioniștii ONV LAW au depus o cerere în anulare a unui articol din Hotărârea de Guvern nr. 925/2006, care a și fost abrogată, împotriva Guvernului României. Cererea a fost admisă cu succes de către instanță în luna mai 2017 și este pentru prima dată când o astfel de cerere este admisă. “Litigiul acesta aduce provocări pentru că o decizie favorabilă a curții ar reprezenta un precedent în sensul în care curtea ar cenzura un comportament abuziv al unei autorități contractante în ceea ce privește un contract de achiziție publică, desi există principiul juridic ce spune că în ceea ce privește contractele administrative, interesul public ar trebui să prevaleze asupra celui privat”, punctează Alina Bilan.

Avocații reprezintă în instanță un județ din România, într-un litigiu de 1,5 milioane de euro cu Curtea de Conturi, în legătură cu proiectarea și execuția unei piste de aeroport.

“Asistăm clienții noștri (publici și privați) pe tot parcursul derulării procesului de achiziție publică, respectiv de la planificare, procedură de atribuire și pe tot parcursul implementării contractelor de achiziții publice. Asta presupune atât acordarea de consultanță, cât și reprezentarea în caz de conflict, respectiv de la proceduri administrativ jurisdicționale, până la litigii în fața instanțelor de judecată. O parte importantă din activitatea noastră este centrată pe relația dintre operatorii economici care participă în asocieri la licitații publice sau între aceștia și subcontractanți sau furnizori, fiind implicați în reglarea raporturilor contractuale între aceștia”, susține Partenerul ONV LAW.

Mai mult, echipa de avocați a asistat clienți privați în arbitraje contra autorităților contractante referitoare la derularea unor contracte ce au avut ca obiect proiectarea și execuția de infrastructură rutieră.

“Dintre proiectele pe care le avem acum în lucru, cel mai interesant de departe este proiectul în care participăm alături de alți specialiști la elaborarea Studiului de fundamentare pentru concesionarea/PPP a unui aeroport în România”, mai spune Alina Bilan.

Portretul avocatului bun în achiziții publice


Echipa de achiziții publice din cadrul ONV LAW este coordonată de Alina Bilan, Partener și numără patru avocați specializați în această practică. Firma intenționează să recrutere cât de curând încă un avocat.

”Când vorbim despre un avocat bun îm achizițiui publice, categoric cunoașterea legii și a jurisprudenței nu este suficientă. Experiența în proiecte, cunoștințele tehnice, privirea de ansamblu, dar și atenția la detalii sunt ingrediente care trebuie îmbinate. Diferența este dată de deschiderea avocatului, de curajul de a aborda și căi mai puțin încercate, dar și de atitudinea față de client”, afirmă Alina Bilan.

ONV LAW este o firmă recunoscută pentru practica sa de achiziții, echipa firmei fiind implicată în numeroase proiecte, pentru clienți din sectorul public și privat – de la autorități de stat, la dezvoltatori privați, contractori și subcontractori, în industrii diferite. „Am lucrat în proiecte unde a trebuit să corelăm partea tehnică cu cea juridică și toți membrii echipei fac atât muncă de consultanță, cât și litigii. Înțelegem prin urmare diferitele moduri de abordare, atât din sectorul public, cât și din cel privat, înțelegem business-ul și motivele economice ale clientului și aceste informații practice, corelate cu experiența noastră, ce include arii de practică precum infrastructură, construcții și inginerie, real estate, aviație, mediu, litigii, înseamnă că putem oferi clienților un serviciu complet”, subliniază Partenerul ONV LAW.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 922 / 5441
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Lawyer | Banking & Finance
Popovici Nițu Stoica & Asociații o cooptează pe Raluca Rusu ca Asociat în PNSA Tax
Echipa de Banking & Finance de la Reff & Asociații, foarte activă în proiecte de digitalizare și inovație. Avocații au bifat finanțări de 350 mil. € în ultimul an și asistă tranzacții cu NPLs și active bancare de cca. 250 mil. €, blocate de pandemie. Numeroase proiecte vizează mai multe jurisdicții
15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări cheamă România la ICSID, în al nouălea arbitraj al țării noastre la Washington. Reclamanții au investit în parcuri fotovoltaice
MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații asistă Interparking în achiziția Parcării Bucur Obor. Partenerul Dana Rădulesscu a coordonat echipa
Voicu & Filipescu a asistat una din principalele asociații bancare din SUA, în cadrul unei tranzacții majore de finanțare crossborder ce implică și o companie românească. Partenerul Marta Popa a coordonat echipa care a colaborat cu avocații americani de la Blank Rome LLP
Ce trebuie să știe un stagiar care aspiră la un loc în echipa Bondoc & Asociații. Numar mare de proiecte complexe care faciliteaza formarea juridica. Training-uri de formare și pregătire „one to one”, cu seriozitate și constanță. Onorariile recunosc și recompensează eforturile avocaților
LegiTeam | Stratulat Albulescu recrutează avocați stagiari, absolvenți ai promoției 2020
LegiTeam | Voicu & Filipescu is looking for lawyers
Anul 2020 a adus o creștere generală a numărului de proiecte de finanțare și restructurare pentru biroul DLA Piper din Romania. Finanțările imobiliare și restructurarea unor proiecte de energie regenerabilă, printre proiectele cheie
LegitTeam: ZRVP recrutează avocați stagiari pentru departamentul Litigii
LegiTeam: Real Estate Lawyer with 2 to 4 years of practical experience in Bucharest
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...