ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bondoc și Asociații – diversitate a portofoliului și proiecte provocatoare în sectorul Energiei & Resurselor Naturale

18 Decembrie 2018   |   Ștefania Enache

Pe parcursul anului 2018, mandatele aferente practicii Energie & Resurse Naturale au avut o prezență constantă și semnificativă în portofoliul Bondoc & Asociații. Avocații au fost implicați atât în proiecte din zona energiei, cât și din cea a resurselor naturale, inclusiv din minerit.

De la stanga la dreapta: Lucian Bondoc (Partener Coordonator), Monica Iancu (Partener) si Cosmin Stăvaru (Partener) - Bondoc & Asociatii

 
 
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale a firmei Bondoc & Asociații au fost implicați anul acesta în numeroase proiecte, unele cu componentă multi-jurisdicțională, atât în zona energiei ca atare, cât și a resurselor naturale, inclusiv minerit. Asistența a fost diversificată, iar sectorul are potențial și va genera oportunități importante în viitor. În acest context, coordonatorii firmei își propun o dezvoltare suplimentară a departamentului, în 2019.

“Diversitatea portofoliului – atât ca sub-sectoare de industrie, cât și ca tipuri de asistență juridică – rămâne un obiectiv pe care dorim să îl marcăm ca îndeplinit și la sfârșitul anului 2019. În plus, dorim să continuăm să integrăm viziunea multidisciplinară atât în proiecte convenționale în care acest lucru a fost necesar și până acum, cât și în proiecte în care implicarea unor arii de practică distincte a devenit necesară mai recent. Din acest punct de vedere, răspândirea digitalizării în infrastructura energetică generează proiecte interesante în care ne implicăm într-o manieră multidisciplinară. Credem că o viziune holistică și pragmatică, centrată pe buna înțelegere a contextului legislativ și economic, rămâne o necesitate în piață și stă la baza succesului unei firme de avocatură”, a declarat pentru BizLawyer Lucian Bondoc, Partener Coordonator Bondoc & Asociații.


Ce tipuri de mandate i-au ținut ocupați pe avocați

Pe parcursul anului 2018, mandatele aferente practicii Energie & Resurse Naturale au avut o prezență constantă și semnificativă în portofoliul Bondoc & Asociații. Avocații au fost implicați atât în proiecte din zona energiei, cât și din cea a resurselor naturale, inclusiv din minerit. ”Diversitatea asistenței a fost mare, de la asistența pentru structurarea unor proiecte, la operațiuni de M&A și vânzare de active, la finanțări, aspecte de concurență, proceduri administrative de obținere a licențelor, aspecte de reglementare ținând de funcționarea piețelor, până la aspecte contractuale și dispute, insolvențe, restructurări. Piața de energie rămâne însă una cu mai mult potențial și piedicile care stau în calea concretizării multor proiecte nu sunt încă înlăturate. Proiecte publice importante au continuat să stagneze. Din acest punct de vedere, dimensiunile pieței sunt încă sub posibilități, deși interesul investițional rămâne pronunțat”, subliniază Monica Iancu, Partener Bondoc & Asociații.

Analizele privind activitatea firmei indică faptul că anul în curs a fost unul bun și echilibrat atât ca problematici abordate, cât și ca subdomenii. În zona de electricitate (inclusiv cogenerare), au fost predominante mandatele referitoare la aspecte de reglementare, licențiere, contractuale și de funcționare a piețelor. Aceasta a inclus și zona de regenerabile unde se manifestă și interes pentru restructurări importante de portofolii și chiar proiecte de M&A.

În segmentul de oil & gas a fost mai pregnant apetitul pentru tranzacții de tip M&A, casa de avocatură fiind implicată în asistență pe astfel de proiecte.

“Exploatarea resurselor naturale este foarte bine reprezentată în portofoliul nostru și generează o sferă largă de problematici în multe dintre practicile relevante ale firmei. Este, credem, și un domeniu care va genera oportunități importante în viitor. Și în această zonă am fost implicați în proiecte de tip M&A. Proiecte interesante vor fi stimulate și de apariția Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere off-shore. În acest sens, suntem implicați în proiecte cu relevanță majoră pentru dimensiunile pieței (inclusiv importante intenții de finanțare)”, punctează Cosmin Stăvaru, Partener Bondoc & Asociații.  

Cele mai sensibile probleme ale industriei

Printre cele mai sensibile aspecte ale acestui domeniu, avocații au identificat în primul rând problematica de drept public, generată de relația dintre operatori și investitori, pe de o parte, și autoritățile publice (Ministerul Energiei, ANRE, ANRM), pe de altă parte. Relația dintre cele două părți prezintă puncte sensibile, care pot duce la amânări, întârzieri, necorelări și chiar situații litigioase. De asemenea, regimul juridic al zonei de regulatory este dens și dificil de corelat și de aplicat în mod unitar.

“Având în vedere provocările cu care se confruntă din ce în ce mai mult investitorii și operatorii – de unde si nevoia unei asistențe juridice solide și proactive  – este necesar ca și la nivelul sectorului public autoritățile să promoveze o activitate, de natură să nu creeze obstacole suplimentare sau artificiale mediului privat. Dincolo de complexitatea zonei de regulatory, o problemă recurentă a fost și este cea a instabilității și, mai ales, a lipsei de predictibilitate legislativă, care a afectat cu precădere sectorul regenerabilelor, dar și proiectele off-shore de oil & gas, în legătură cu care abia de curând Legea nr. 256/2018 a adus mai multă claritate. Desigur, fiind un domeniu sensibil din punct de vedere strategic și direct conectat la evoluțiile tehnologice, nimeni nu se așteaptă ca legislația să nu se schimbe, dar modul în care adeseori acest lucru se întâmplă poate fi derutant pentru actorii economici din piață”, detaliază Cosmin Stăvaru.Descoperă oportunitățile de recrutare de pe LegiTeam! GRATUIT.Clienți și proiecte


“Zona resurselor naturale este foarte activă în portofoliul nostru prin clienții pe care îi asistăm în legătură cu perimetre relevante pentru extracția de aur și alte minereuri. Sunt proiecte provocatoare în zona de reglementare și de interacțiune cu autoritățile publice; ele ridică aspecte sensibile în multiple alte zone, inclusiv aspecte de proprietate imobiliară, drept administrativ, aspecte contractuale, relații de muncă”, subliniază Lucian Bondoc.

Avocatul amintește faptul că profilul clienților diferă în funcție de segmentul pieței pe care operează. ”În general, vorbim de companii de dimensiuni medii și mari, foarte dinamice, cu strategii de dezvoltare importante în implementarea cărora investesc resurse esențiale. Observăm, de asemenea, preocuparea sau, după caz, angajarea în proiecte legate de digitalizarea economiei, inclusiv a industriei energetice”, completează Partenerul Bondoc & Asociații.

Pe parcursul anului, echipa s-a implicat într-un număr însemnat de proiecte care țin de practica de Energie & Resurse Naturale. Dintre acestea putem nominaliza asistența pentru proiectul privind construcția și operarea unei capacități de producere de energie electrică și termică în cogenerare pentru alimentarea unei fabrici de etanol. Proiectul este extrem de complex, iar Bondoc & Asociații asistă clientul în toate aspectele legate de construcția și viitoarea operare atât a capacității electrice, cât și a fabricii de etanol.

Echipa a oferit asistență unuia dintre cei mai mari operatori pe piața de furnizare și distribuție de gaze naturale și electricitate în legătură cu achiziția unui alt operator de furnizare și distribuție de gaze naturale.
De asemenea, avocații au oferit asistența cu privire la intenția de transfer a participației într-unul dintre jucătorii majori pe piața de combustibili; acordă asistență unui grup internațional în legătură cu intenția de vânzare a unei societăți care deține și operează un portofoliu de microhidrocentrale; dar și unei companii miniere în legătură cu proiectul de exploatare a aurului în Transilvania.

Lista proiectelor include și asistența acordată unei alte companii miniere în legătură cu un joint-venture cu un operator din Romania pentru explorarea și exploatarea unui zăcământ de cobalt și asistența acordată unui furnizor important cu privire la insolvența Elcen, inclusiv pe aspecte derivate din legislația energiei.
Totodată, trebuie amintită asistența cu privire la intenția de transfer a participației în companii lider de piață în domeniul distribuției și transportului de combustibili și în restructurarea unor relații contractuale esențiale ale grupului. În plus, Bondoc & Asociații a asigurat reprezentarea unui client în instanță într-un litigiu complex, izvorât din contracte de furnizare și distribuție de energie electrică, în contextul liberalizării pieței energetice.
“Mai multe dintre proiectele noastre au componentă multi-jurisdicțională”, a mai spus Lucian Bondoc.

Modificări legislative cu impact în Energie

Jucătorii din sectorul energetic trebuie să țină cont de impactul pe care reglementările din această industrie îl vor avea asupra activității pe care o derulează. Acest impact este în general unul mai mare decât în alte industrii mai puțin reglementate. În acest sens, profesioniștii Bondoc & Asociații amintesc faptul că există modificări importante, începând cu Legea nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere, referitoare la perimetre petroliere off-shore.

”Este interesant că legea consacră termenul de interes public major, definindu-l ca fiind acel interes care implică garantarea și respectarea de către instituțiile, autoritățile publice, precum și persoanele juridice beneficiare ale acordurilor petroliere off-shore a drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale cetățenilor, recunoscute de Constituție, legislația internă și tratatele internaționale la care România este parte, precum și îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cu respectarea principiilor eficienței, eficacității și economicității cheltuirii resurselor. E o reflectare a intenției de a angaja toate părțile interesate într-un acord petrolier, în efortul de protejare a valorilor, inclusiv constituționale”, detaliază Monica Iancu.

„În plus, sunt și alte schimbări care sunt de așteptat să contribuie la redefinirea strategiilor jucătorilor pe diferite segmente de piață (inclusiv reglementarea prosumatorului, obligațiile referitoare la asigurarea contoarelor inteligente, încercări noi de ajustare a piețelor spot / bilaterale de tranzacționare de energie electrică, o ușoară îmbunătățire a regimului certificatelor verzi, etc). De asemenea, alte teme, mandate, oportunități și riscuri ar putea rezulta din modificări ale legislației, alta decât cea specifică domeniului energiei electrice (inclusiv aspecte fiscale)”, adaugă Monica Iancu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 169 / 5031
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dentons primește opt distincții în cadrul galei Europe Women in Business Law Awards
Există viață și după orele de muncă în firmele de avocați din prima linie? Teea Eliade, avocat de Life Sciences, după ce a renunțat la viața din București și s-a apucat de programare: Manipularea și dorința de a trece peste și prin orice pentru a-ți atinge scopurile, volumul de muncă, munca peste program, neremunerată, și lipsa de respect pentru timpul personal au dus la decizia mea de a părăsi avocatura
LegiTeam: Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen is recruiting lawyer | Banking & Finance
LegiTeam: NNDKP is recruiting lawyers with experience in Real Estate
MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman a asistat Nederlandse MKB la achiziția companiei IT BusyMachines. Echipă de 9 avocați, coordonată de partenerii Alina Popescu și Dana Rădulescu, implicată în proiect
Alina Stăvaru devine Partener la RTPR Allen & Overy. Promovare din interior, o premieră pentru firma de avocați
Ţuca Zbârcea & Asociaţii scapă Federația de Fotbal de pretențiile de 300 mil. E ale clubului FC Craiova
Cum văd avocații Dentons evoluția practicii de Capital Markets, pe o piață în care companiile cu acționariat preponderent străin se finanțează din surse interne grupului din care fac parte, iar cele cu capital românesc nu au încă o cultură a pieței de capital. Rețeta succesului include abordările personalizate, cu elemente de creativitate și inovație
Bondoc si Asociații is expanding its team. Four open positions
Clifford Chance Badea și PNSA, în ‘bucla locală’ a unei finanțări de 134 mil. € acordate de IFC și o instituție financiară italiană grupului care deține în România fabrica de roți auto din Drăgășani. Ce avocați au coordonat proiectul
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ cu privire la caracterul „oneros” al relației dintre fiscal și penal, respectiv al limitelor caracterului „devolutiv” al contestației administrative
Cu ce gânduri pornesc la drum fondatoarele firmei SIMION & BACIU | “Ne dorim clienți dornici de dezvoltare și proiecte interesante. ‘Cel mai bun’ ideal este exact ce ai acum; și idealul se va dezvolta în timp, odată cu noi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...