ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ce așteaptă Maravela & Asociații de la tinerii absolvenți de Drept. Procesul de integrare a stagiarilor are mai multe etape, iar nivelul onorariilor este poziționat în partea de sus a grilei practicate pe piața avocaturii

23 Septembrie 2018   |   Ștefania Enache

Firma Maravela & Asociații are deschise pentru acest an două poziții destinate stagiarilor.

Alina Popescu, partener fondator Maravela & Asociatii

 
 
Alegerea viitorilor colaboratori reprezintă pentru firmele de avocatură o etapă importantă, fiecare firmă având un set de criterii bine definite după care se ghidează atunci când decide să primească în echipă un stagiar. Alina Popescu, partener fondator Maravela & Asociații, subliniază faptul că un tânăr stagiar trebuie în primul rând să demonstreze, în primul rând, un parcurs academic bun și o înțelegere aprofundată a instituțiilor de drept studiate, fiind deosebit de importantă fixarea cunoștințelor teoretice pe parcursul facultății. “În al doilea rând, un candidat la o poziție în cadrul societății noastre ar trebui să fie gata să își asume eforturile aferente unei perioade de formare menite să îl transforme într-un avocat de top.Pe latură umană, căutăm colegi integri, cu valori solide, cu deschidere către a fi îndrumați și de a face parte dintr-o echipă, și cu ambiția nu numai de a-și face o carieră solidă în profesia de avocat, ci și de a construi și dezvolta alături de noi firma de top la nivel european pe care Maravela & Asociații a ajuns să o reprezinte”, completează avocatul.


Firma Maravela & Asociații are deschise pentru acest an două poziții destinate stagiarilor. “Întrucât dorim să ne asigurăm că atenția acordată formării tinerilor absolvenți este deosebită (ceea ce presupune eforturi pe măsură, pe toate liniile ierarhice ale firmei), numărul avocaților stagiari prezenți în cadrul firmei este întotdeauna limitat”, punctează Alina Popescu.

Procesul de integrare a avocatului stagiar traversează mai multe etape, deschizându-se cu o perioadă în care acesta își însușește, sub îndrumarea celorlalți colegi, regulile firmei și fundamentele profesiei de avocat. Partenerul fondator Maravela & Asociații explică faptul că pe acest traseu se pornește, evident, cu lucrări simple, gradul de dificultate a lucrărilor și contactul avocatului cu clientul crescând pe măsură ce acesta demonstrează că și-a însușit cunoștințele și are abilitățile necesare.

În cadrul Maravela & Asociații, integrarea este facilitată de faptul că avocații stagiari beneficiază de îndrumarea și supervizarea atentă a avocaților asociați (partners) și colaboratori cu rang de senioritate avansat (senior sau managing associates), nicio lucrare nepărăsind firma fără să fie verificată.Din păcate, foarte puține facultăți de drept românești asigură nivelul de calitate necesar pentru formarea unor specialiști de calibru. Dovadă stau atât locurile foarte slabe pe care universitățile românești le au în clasamentele internaționale, cât și numărul mic de juriști români care ajung să devină personalități recunoscute pe plan internațional (spre deosebire de numărul mare al omologilor americani, britanici, francezi, germani etc.). Nu consider însă că accentul pus pe informațiile teoretice este prima problemă, facultatea fiind, în principal, menită a asigura bazele teoretice pe care experiența practică ulterioară urmează a se grefa (desigur, însă, că ar fi mult mai bine dacă modalitatea de predare și examinare ar căpăta o orientare practică, care facilitează fixarea cunoștințelor teoretice). Din păcate, prima problemă a multor facultăți de drept este superficialitatea, care pornește de la selecția cadrelor universitare și a studenților, și se traduce apoi în nivelul predării și al examinării. Este binecunoscută, de altfel, problema plagiatului din mediul universitar român, care se manifestă pe toate planurile (pornind de la referate, lucrări de disertație și teze de doctorat copiate sau redactate “la comandă” de alte persoane – un fel de ghost writers universitari, și ajungând până la cărți și tratate de drept în care sunt plagiați autori internaționali). Nu mai vorbim despre diplomele „achiziționate”, fenomen care a fost, și el, binecunoscut (cel puțin într-o anumită perioadă). Cred însă, în același timp, că dispunem de resursele intelectuale și umane necesare pentru o reformă care ar putea pune bazele unui sistem de elită. Am speranța prin urmare că, peste un număr de ani, calitatea învățământului universitar va crește considerabil în România.

Alina Popescu, partener fondator Maravela & Asociații


Condiții cheie

Tinerii care își doresc să își înceapă cariera alături de echipa de profesioniști din cadrul Maravela & Asociații trebuie să facă dovada unor cunoștințe solide de Drept. ”Materiile cheie pentru avocații care ar dori să ni se alăture sunt dreptul civil, dreptul societăților, dreptul internațional public și privat, dreptul instituțional al Uniunii Europene, dreptul concurenței, dreptul muncii, dreptul procesual civil, dreptul constituțional, dreptul administrativ, dreptul penal și drepturile omului. Fără cunoștințe solide în aceste materii nu se poate vorbi de o practică de succes în domeniul nostru de activitate”, precizează Alina Popescu.Descoperă oportunitățile de recrutare de pe LegiTeam! GRATUIT.După ce sunt acceptați ca stagiari, tinerii trebuie să știe că cerința Maravela & Asociații este aceea ca avocații să lucreze efectiv timp de șapte ore pe zi (pauzele se adaugă la acest timp). ”În mod normal, programul începe la 9:30 și se încheie după epuizarea numărului de ore de lucru sus-menționat. Lucrăm în prezent la configurarea unui program flexibil, care să permită avocaților să lucreze și de acasă sau să varieze ora de începere a programului. Având în vedere natura profesiei de avocat, aceasta este o adevărată provocare, însă avem speranța ca până la sfârșitul anului vom putea începe etapa de implementare. Fiecare avocat stagiar se află sub îndrumarea directă sau apropiată a unui avocat colaborator cu rang de senioritate mai mare (senior associate sau managing associate, cu minimul de ani de experiență necesar conform legii). Avocații asociați (partners) sunt însă, și ei, extrem de implicați în formarea avocaților, inclusiv la nivel de stagiar, fiind dese situațiile în care avocații stagiari lucrează sub îndrumarea directă a unui partener”, mai spune avocatul.

În ceea ce privește onorariile practicate de firmă, nivelul acestora este în partea de sus a grilei practicate pe piața de avocatură. În plus, stagiarii se bucură și de alte beneficii. Astfel, pe lângă îndrumarea apropiată în cadrul unei echipe de top, tinerii au șansa de a lucra la proiecte de anvergură (deseori în colaborare cu marile case de avocatură internaționale din marile orașe ale lumii), au acces la platforme internaționale de resurse pentru profesia de avocat. Mai mult, pot beneficia de promovarea în diverse publicații de business, de participarea la diverse conferințe și evenimente, de cursuri de limbi străine organizate de firmă etc.

”Nu în ultimul rând, promovarea pe linie ierarhică în cadrul firmei (inclusiv la nivel de partener) este întotdeauna deschisă și are loc rapid, în măsura în care avocații demonstrează aptitudinile necesare. În ultimii trei ani, firma a selectat șase avocați stagiari, dintre care doi sunt încă printre noi, în prezent fiind avocați definitivi. Este vorba de Anca Băițan și Magda Grigore, două colege de înaltă ținută profesională, care promit lucruri mari și cărora le prevedem o pantă profesională ascendentă accelerată. Magda este cu noi de la sfârșitul anului 2015, iar Anca de la începutul lui 2016.”, menționează Alina Popescu.

Stagii de pregătire pentru studenți


În fiecare an, firma de avocatură primește studenți români și străini pentru stagii de pregătire. Cu această ocazie, studenții lucrează împreună cu avocații, fiind implicați în proiectele aflate în derulare și acordându-li-se sarcini potrivite pentru nivelul lor de pregătire. Studenții pot vedea astfel cum funcționează o firmă de avocatură de business de înalt nivel, își pot îmbunătăți engleza juridică, își însușesc noțiuni despre lucrul în mediul corporatist și stabilesc contacte cu avocați care, ulterior, le pot deveni îndrumători.

„Anul acesta, până la acest moment, am avut patru studenți în practică. Colaborarea a fost foarte bună, atât din perspectiva noastră, cât și din perspectiva studenților participanți (conform mărturiilor acestora). Am remarcat, într-adevăr, mai mulți candidați eligibili pentru o poziție de avocat stagiar în cadrul firmei noastre”, arată partenerul Maravela & Asociații.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 306 / 5084
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Romgaz are nevoie de avocați pentru o achiziție în Grecia. Producătorul de gaze naturale vrea să preia 20% din Gastrade, promotorul proiectului pentru operarea terminalului de LNG de lângă Alexandoupolis
Refinitiv | Cinci societăți de avocați cu prezență la București, în topul consultaților juridici din tranzacțiile derulate în Europa Estică, în primele șapte luni. CMS își păstrează primul loc în regiunea EMEA
Echipa de M&A a D&B David și Baias este implicată în 15 tranzacții aflate în diferite faze | Sorin David, Managing Partner: Activitatea societății noastre poate fi văzută ca un barometru al pieței. Pe baza proiectelor aflate în derulare, suntem optimiști și pentru perioada următoare
De vorbă cu Manuela Guia, despre proiectul GNP Guia Naghi and Partners | Nu am mutat portofolii de clienți, dar experiența avocaților implicați în acest proiect și recunoașterea de care ei se bucură au făcut ca, încă din prima zi, să avem atât de multe proiecte, încât să ne prindă cam des noaptea sau week-endul la birou
INTERVIU | Ligia Cecilia Popescu, Partener Wolf Theiss, Coordonator al Departamentului Litigii și Arbitraj: Profilul standard al clienților constanți include, cu preponderență, societăți multinaționale, instituții de credit și fonduri de investiții. Gestionăm un număr în creștere de dosare de criminalitate economică astfel încât dezvoltarea acestui domeniu se află printre prioritățile noastre
Filip & Company apără România în ultimul arbitraj ICSID, cerut de un grup controlat de magnatul rus Iakov Goldovski. Cine sunt coordonatorii echipelor de avocați
Cum poți ajunge să lucrezi printre ”zeii” arbitrajului internațional și să interacționezi cu unii dintre cei mai cunoscuți arbitri din lume. Traseul remarcabil parcurs de Ștefan Dudaș, avocatul român din echipa pariziană a firmei Derains & Gharavi International
Cum poți intra în echipa Reff & Asociații și ce te așteaptă după | ”Oferim tinerilor tot sprijinul de care au nevoie pentru a-și atinge potențialul. Nu sunt singuri în această călătorie”, spun reprezentanții firmei
Deloitte România și Reff & Asociații au asistat grupul austriac Rondo Ganahl în achiziția Transilvania Pack & Print
Fundația Baylor Marea Neagră poate continua programul național de donații de medicamente. O victorie obținută de avocații NNDKP
Cum se pot deschide porțile unui traseu profesional aproape perfect | Cine i-a „arătat drumul” Georgianei Evi, Senior Associate în cadrul Clifford Chance Badea. Despre chimia dintre mentor și mentee și dorința amândurora de a învăța și a crește împreună, profesional și personal
Cum poți dezvolta o carieră internațională în avocatură | Studii în Timișoara, concursuri tip „moot court”, masterat la Londra și un loc în echipa Debevoise & Plimpton LLP. Rețeta succesului, în varianta Dianei Moise
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...