ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Clifford Chance Badea câștigă definitiv pentru Pfizer România un litigiu important privind achiziția publică de vaccin pneumococic conjugat 13-valent

03 Iulie 2018   |   Bogdan Alexandru

Din echipa Clifford Chance Badea condusă de Simona Neagu, lead counsel și coordonator al practicii de Litigii, au făcut parte avocații Sorin Toma și Călin Dragoman.

Simona Neagu, lead counsel si coordonator al practicii de Litigii, a coordonat echipa Clifford Chance Badea implicata in proiect

 
 
Practica de litigii a Clifford Chance Badea a obținut o decizie foarte importantă în favoarea clientului global Pfizer în legătură cu plângerea depusă de o companie farmaceutică cu privire la procedura de achiziție publică a vaccinului pneumococic conjugat 13-valent derulată de către Ministerul Sănătății, în calitate de autoritate contractantă.

În luna august a anului trecut, Ministerul Sănătății a finalizat procesul de achiziție a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valențe, semnând un acord-cadru cu compania farmaceutică Pfizer România, pe o perioadă de 4 ani.

Reclamantul a contestat atât legalitatea procedurii de achiziție publică, cât și validitatea contractului acordat Pfizer România. Într-un prim ciclu procesual, în luna octombrie Curtea de Apel București a anulat procedura de achiziție. Pfizer România nu a avut dreptul să își exprime punctul de vedere, cererea sa de intervenție în favoarea Ministerului Sănătății fiind respinsă ca inadmisibilă și fără să fie analizată posibilitatea Pfizer România de a lua cunoștință despre existența contestației în fața Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). În urma anulării procedurii de atribuire, în luna noiembrie Tribunalul București a anulat acordul-cadru, reducând termenul de execuție până la 31.12.2018 și limitând volumul de achiziții previzionat cu 75%.


Echipa Clifford Chance Badea condusă de Simona Neagu, lead counsel și coordonator al practicii de Litigii, a obținut revizuirea deciziei Curții de Apel, cu consecința reluării judecării plângerii reclamantului cu participarea Pfizer România. Ascultând argumentele ambelor companii farmaceutice, decizia finală a instanței a fost aceea de menținere ca legală a procedurii de achiziție publică. Ținând cont de legalitatea procedurii de achiziție, în litigiul referitor la acordul-cadru Curtea de Apel București a admis recursul Pfizer România, a casat sentința Tribunalului București și a respins acțiunea reclamantului ca lipsită de interes, păstrând acordul-cadru. Din echipă au făcut parte avocații Sorin Toma și Călin Dragoman.

„Pe partea de procedură, soluția obținută în acest dosar este importantă, pentru că reprezintă una dintre puținele ocazii când o instanță își retractează decizia anterioară pe motivul nesocotirii principiului priorității dreptului comunitar european, motiv special de revizuire prevăzut de art. 21 alin. (2) din Legea contenciosului administrativ. Soluția respingerii ca inadmisibilă a intervenției accesorii fără verificarea posibilității efective a intervenientului de a cunoaște existența contestației în fața CNSC încalcă dreptul de acces la o cale de atac efectivă de care beneficiază o persoană care are un interes legat de obținerea unui contract de achiziție publică, astfel cum acest drept este garantat de Directiva 89/665/CEE. Menținerea acordului-cadru a reprezentat consecința firească a faptului că legalitatea procedurii de atribuire a fost ulterior stabilită cu putere de lucru judecat între cele două companii farmaceutice și Ministerul Sănătății”, subliniază counsel Simona Neagu.

„Cercetarea legalității unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare într-o materie atât de specializată a impus analiza în detaliu a elementelor distinctive ale celor două vaccinuri și a permis o mai bună identificare a limitelor în care instanța poate cenzura deciziile autorităților contractante emise în implementarea direcțiilor de politică sanitar-imunologică. Deciziile pronunțate în acest litigiu oferă repere importante pentru interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 104 din Legea nr. 98/2016, precum și pentru stabilirea raportului dintre legalitatea procedurii de atribuire și încheierea valabilă a contractului de achiziție publică”, precizează Sorin Toma.

Practica de Litigii din cadrul Clifford Chance Badea are un nucleu de opt avocați seniori care colaborează strâns cu colegii din celelalte arii de practică ale firmei. Totodată, practica este pe deplin integrată în rețeaua globală de litigii și arbitraje Clifford Chance, lucrând pe proiecte globale complexe de litigii comerciale, restructurare și insolvență, arbitraje internaționale, infracțiuni economice și managementul crizei, precum și investigații de dreptul concurenței.

Clifford Chance este prezentă în România din 2006 şi operează în prezent sub denumirea Clifford Chance Badea. Biroul din Bucureşti este pe deplin integrat în rețeaua globală și se implică în mod constant în tranzacţii complexe de împrumuturi sindicalizate, finanţări, restructurări, emisiuni de eurobonduri şi de acţiuni pe pieţe internaţionale de capital, instrumente financiare derivate, achiziţii de companii de către investitori strategici sau fonduri de private equity, proiecte de infrastructură şi autostrăzi, investiţii imobiliare, precum şi litigii şi arbitraje interne şi internaţionale.
Firma ocupă locul întâi în topul caselor de avocatură din România (Tier 1) la secţiunile Banking & Finance şi Capital Markets, în cele mai recente ediţii Legal500, Chambers Global şi IFLR1000. Totodată, casa de avocatură are practici puternice de Corporate M&A (Tier 2 în Legal500 și Chambers Global) și Litigii (Tier 2 în Chambers Global).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 113 / 4837
 

Ascunde Reclama
 
 
 
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...