ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Clifford Chance Badea își dezvoltă practica dedicată tehnologiei, ca element de importanță strategică la nivel global

07 Iunie 2018   |   BizLawyer

Echipa dedicată FinTech a analizat recent impactul noilor tehnologii asupra modelelor tradiționale de business din Serviciile Financiare

Cosmin Anghel, counsel si coordonator al practicii FinTech de la Bucuresti si Raluca Coman, senior associate - Clifford Chance Badea

 
 
Clifford Chance Badea, biroul local al firmei de avocatură globale Clifford Chance, își consolidează poziția strategică în domeniul Tehnologiei, inclusiv FinTech, într-un exercițiu de leadership în inovație pentru piața serviciilor de avocatură de business.

În cadrul unui workshop recent, echipa de FinTech a analizat provocările şi oportunităţile implicite pentru serviciile financiare din România, în contextul în care evoluţia de până acum prefigurează un viitor în care băncile trebuie să se adapteze, iar firmele FinTech nou-apărute trebuie să își contureze modelul de business pentru a face față multiplelor riscuri operaţionale şi unui cadru de reglementare tot mai ramificat și sofisticat.

La evenimentul organizat de echipa FinTech a biroului din București a participat și un avocat din biroul Clifford Chance Londra, care a împărtăşit din experienţa unor pieţe mai mature. Agenda întâlnirii a analizat tehnologia blockchain (inclusiv potențialul de scalabilitate al tehnologiei registrelor distribuite - DLT pentru a răspunde nevoilor piețelor financiare), precum şi implementarea PSD2 la nivelul Uniunii Europene.


O perspectivă proaspătă asupra și dincolo de Bitcoin a venit din partea unui invitat special - Jeffery Atik, Profesor de drept la Universitatea Lund, Suedia și Loyola Law School, Statele Unite. El a vorbit despre cele mai recente evoluții din piața americană și a prezentat câteva studii de caz pe tema tehnologiei blockchain din spatele Bitcoin, care au generat interes şi discuţii printre participanţi.

„Fără îndoială, noile tehnologii și cadrul de reglementare reprezintă factorii cheie care vor defini industria financiară de mâine, iar industria financiară din România – având acces la resurse umane semnificative specializate în tehnologie – ar    e oportunitatea de a adopta aceste schimbări încă de la început”, spune Cosmin Anghel, counsel şi coordonator al practicii FinTech de la București. „După cum deja o demonstrează proiectele în desfășurare în alte părți ale lumii (și mă refer aici la proiectul HQLAx de management al lichidității sau proiectul Marco Polo în trade finance, ca să dau doar două exemple), noile tehnologii - că vorbim de AI, RPA sau DLT - vor avea un impact uriaș asupra felului în care va arăta industria financiară de mâine; ca în orice revoluție, vor exista câștigători și perdanți, iar early-adopters vor fi în prima linie în viitor. În privința cadrului de reglementare, un exemplu elocvent (dar, cu siguranță, nu singurul) este PSD2, care este expresia cea mai directă a obiectivului declarat al Uniunii Europene de creștere a competiției și inovației pe segmentul de plăți către retail”.

Raluca Coman, senior associate, a adăugat: „Vedem deja, la nivel global, cum piața financiară a adoptat cu succes tehnologia blockchain. Băncile din România rămân prudente în  ceea ce priveşte adoptarea la scară largă a noilor tehnologii - deşi înţeleg beneficiile de eficienţă şi transparenţă aferente, iar unele dintre ele chiar le testează la nivelul grupului din care fac parte – pe fondul lipsei unui cadru de reglementare generalizat”.

Discuția interactivă din cadrul întâlnirii a conturat câteva concluzii:

•    Tehnologia blockchain/ Registrelor Distribuite (Distributed Ledgers - DLT) conține promisiuni vaste pentru majoritatea industriilor, cu precădere pentru industria financiară. Dar, pentru ca blockchain să aibă un viitor, trebuie depășite obstacolele actuale de scalabilitate din punct de vedere tehnic și economic şi rezolvate aspectele juridice. De aceea, următoarea generație de DLT ar putea să nu fie blockchain, ci registrele distribuite private (permissioned ledgers).
•    Pe măsură ce criptomonedele captează tot mai mult interes și credibilitate, autoritățile globale de reglementare se văd nevoite să își asume un rol tot mai activ în modelarea pieței criptomonedelor. De aceea, 2018 ar putea fi anul reglementărilor în acest domeniu (Uniunea Europeană a făcut deja un prim pas în acest sens, prin a 5-a Directivă împotriva Spălării Banilor).
•    Directiva Serviciilor de Plăți Revizuită (PSD2) urmărește să intensifice competiția în piața serviciilor de plăți, însă implementarea cu întârziere într-o serie de state membre UE (inclusiv România) se dovedește problematică pentru băncile și Fintech-urile ce operează în mai multe jurisdicții. Marea întrebare este cum se va atinge un echilibru între obiectivul de a deschide piața serviciilor de plată și noile reglementări, pe de o parte, și nevoia de a proteja datele clienților, pe de altă parte. Pentru Fintech-uri, cel puțin până acum, este evident că Directiva vine cu beneficii, dar și cu obligații.
•    Apar noi semne de întrebare privind soluțiile posibile de reconciliere a Regulamentului european general privind protecţia datelor (GDPR) cu tehnologia blockchain. Companiile care nu au înțeles pe deplin amploarea implicațiilor pe care le au activitățile de colectare, stocare, administrare și transfer de date aparţinând clienților prin intermediul blockchain, riscă amenzi și consecințe reputaționale. 
•    Totodată, pe măsură ce tot mai multe bănci devin dependente de „infrastructura din umbră” (shadow infrastructure) - cloud computing, analize de date, inteligenţă artificială şi alte funcţii cheie furnizate de terţi, riscurile operaţionale şi de contagiune se multiplică.

„Pe măsură ce cadrul global de reglementare evoluează rapid, iar tehnologia raportează noi evoluții revoluționare aproape zilnic, apar tot mai multe întrebări. Consensul general este că nimeni nu poate aștepta pe margine și că a venit momentul ca toată lumea să învețe regulile jocului”, a concluzionat Cosmin Anghel.

La nivel global, Clifford Chance integrează tehnologia pentru a furniza cele mai bune servicii clienţilor săi. Astfel, firma combină experiența cu cele mai noi tehnologii.

Recent, firma de avocatură a început o colaborare cu R3, un dezvoltator global specializat în tehnologia blockchain/ DLT și una dintre primele companii care au identificat și aplicat în mod practic această tehnologie în industria serviciilor financiare. În prezent, R3 lucrează cu peste 100 de bănci și instituții financiare mari, autorități de reglementare și asociații de comerț, firme de servicii profesionale și companii de tehnologie pentru a dezvolta și utiliza platforma proprie de DLT.

În 2016, Clifford Chance a anunţat un parteneriat cu Kira pentru a îmbunătăţi managementul procesului juridic printr-un software de Inteligenţă Artificială, iar în 2017 Clifford Chance s-a asociat cu NEOTA pentru a dezvolta un instrument automatizat dedicat instituţiilor financiare pentru a evalua şi gestiona impactul reglementărilor MiFID2.

De asemenea, firma a înfiinţat un grup global interdisciplinar dedicat tehnologiei – Tech Group, care acordă asistenţă clienţilor din toate industriile, în legătură cu oportunităţile şi aspectele specifice pe care le implică noile tehnologii.

Totodată, a lansat Dawn Raids App, o aplicaţie mobilă disponibilă pentru descărcare de pe Google Play pentru Android și pe App Store pentru Apple iOS, care oferă clienţilor ce fac obiectul unei inspecţii (din partea diverselor autorități de reglementare și control) un ghid în timp real şi pas cu pas privind drepturile și obligațiile pe care le au, precum și acces rapid la specialiștii Clifford Chance de la care pot primi imediat asistență juridică.

Cea mai recentă inițiativă în acest domeniu a fost lansarea Tech Academy, un program global de training dedicat pregătirii și dezvoltării în domeniul Tehnologiei, ce pune la dispoziția angajaților și partenerilor cursuri si resurse online, precum și un program global de workshop-uri în sală pe această temă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 202 / 4894
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Popovici Nițu Stoica & Asociații recrutează
Avocații NNDKP prevăd un nivel ridicat al tranzacțiilor de M&A în domeniul Healthcare & Pharma și în 2019. Ana-Maria Baciu, Partener: Schimbările inevitabile în domeniu și dinamica problemelor cu care se confruntă industria în prezent vor aduce încă un an de creștere pentru această practică
Dentons – prima firmă de avocatură semnatară a Cartei Diversității în România
Promovare internă în practica de Protecție a datelor cu caracter personal, la Voicu & Filipescu. Andreea Botez devine Avocat senior
Cum văd avocații de business din provincie noul an. Mihai Bejenaru-Dragoș (Bejenaru&Partners, Cluj): Domeniul imobiliar va înregistra o scădere a numărului de tranzacții. Provocarea anului 2019, dată de cazurile de fiscalitate
Thomson Reuters Legal Advisers - Full Year 2018 | Cele mai active firme de avocați implicate în fuziuni și achiziții, anul trecut. Ce giganți cu prezență la București au intrat în Top 25 global, european și regional
„The Lawyer European Awards 2019”: 4 firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: Eastern Europe and the Balkans” | PNSA, singura firmă domestica din lista scurtă a premianților. ZRP concurează la titlul „European litigation team of the year”
Clifford Chance Badea atrage un nou avocat senior în practica de M&A Real Estate
Topul problemelor din industria Pharma, creionat de avocații D&B David și Baias. Proiectele uneia dintre cele mai performante echipe de pe piața locală
ELLINT, alianța internațională a firmelor de avocați specializate în dreptul muncii, se extinde în România. Suciu | The Employment Law a intrat în rețea
Promovări în conducerea Mușat & Asociații: Paul Buta, Iulian Popescu și Răzvan Stoicescu devin Deputy Managing Partners | Partenerul Octavian Popescu se retrage
Andreea Bende, promovată în calitate de Partener în cadrul NNDKP IP
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...