ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum au reusit avocatii bpv GS sa transforme un litigiu complicat intr-o afacere buna pentru Primaria Capitalei. Ce avocati au negociat din partea BCR

08 Iulie 2013   |   Georgian Stoica

CGMB a adoptat o hotarare de aprobare a schimbului si a dat un mandat pentru negocierea conditiilor in care se va face aceasta tranzactie.

 
 
Primaria Capitalei va schimba terenul pe care a fost ridicata Bucharest Financial Plazza (BFP), constructie cu 18 etaje cunoscuta si sub denumirea de Blocul Bancorex, cu o cladire monument istoric de pe strada Lipscani, proprietate a Bancii Comerciale Romane (BCR), punand astfel capat unui sir de litigii complicate cu grupul financiar Erste.

Solutia a fost gandita si propusa de echipa de avocatii bpv GRIGORESCU STEFANICA (bpv GS), firma care asista Primaria Capitalei in toate dosarele legate de Blocul Bancorex, aflate pe rolul instantelor. Dupa cativa ani in care orice negociere intre administratia Capitalei si Erste a fost blocata, in decembrie anul trecut a fost semnat un Memorandum intre cele doua parti, prin care Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) si grupul financiar au agreat un schimb de imobile, dupa clarificarea unor probleme legate de proprietate. Negocierile pentru acest memorandum au durat aproape 9 luni, coordonatorul echipei de avocati ai PMB fiind Daniel Stefanica, partener bpv GS. De partea cealalta, echipa de avocati in-house ai BCR a fost coordonata de Alexandru Berea si Vlad Nastase.


Avocatii bpv GS au confirmat implicarea in acest proiect, dar nu au vrut sa faca nici un comentariu, intrucat tranzactia este inca in desfasurare.

Povestea Blocului Bancorex. Miza financiara


In acest moment, in litigiul legat de Bucharest Financial Plazza sunt mai multe dosare pe rolul instantelor, in fiecare dintre acestea Primaria Capitalei cerandu-si drepturile pe cate doi ani.

„Povestea” Blocului Bancorex a inceput in 1993, pe vremea cand primar era Crin Halaicu. PMB a aprobat atunci asocierea in participatiune cu Bouygues România, care s-a angajat sa suporte costurile de proiectare si construire a unei cladiri de birouri pe terenul de 3.500 mp pus la dispozitie de administratia locala. Potrivit intelegerii de la acea vreme, dupa finalizarea constructiei, Bouygues era libera să cedeze administrarea clădirii, ceea ce s-a şi întâmplat; imediat după ce aceasta a fost dată în folosinţă, administrarea a fost preluată de Bucharest Financial Plazza (BFP).

Conform contractului, suma obtinuta din inchiriera spatiilor trebuia impartita intre administratorii cladirii de birouri si PMB dupa o formula ce tinea cont de doua variabile: costurile constructiei si terenului. Pretul terenului a fost initial fixat la 1500 de dolari/mp, iar in 1997, cand cladirea a fost finalizata si inaugurata, valoarea acesteia - declarata la Fisc de administratori – a fost de 40 de milioane de dolari.

Insa administratorii Bucharest Financial Plazza au platit catre PMB doar 180 mii de dolari pe an – suma minima prevazuta in contractul de asociere cu PMB - motivand ca proiectul mergea in pierdere. Ulterior, in instanta s-a dovedit ca acestia nu tinusera un bilant separat al asocierii in participatiune, judecatorii hotarand ca Bucharest Financial Plazza trebuie sa plateasca PMB un procent de 11,2 % din incasari. De fapt, aceasta a fost pana de curand si miza bataliei dintre avocati: In timp ce bpv GRIGORESCU STEFANICA apara cele 11,2% din incasari ce i-ar reveni PMB, avocatii BCR luptau pentru reducerea procentului la cca 6% din incasarile Bucharest Financial Plazza. 

Dincolo de sumele restante, cerute de PMB in instanta, care ajung la cca 8 milioane de euro, extrem de important era procentul dupa care urma sa se calculeze in viitor contributia BFP catre bugetul PMB, din exploatarea fostului Bloc Bancorex.

Citeste si
►   Batalie grea pentru Blocul Bancorex. Stoica vs bpv GRIGORESCU STEFANICA, intr-un litigiu de milioane de euro

Solutia castigatoare. Tranzactia, inca in desfasurare

Daca nu se ajungea la nicio intelegere, la un nivel al chiriilor de 180 de mii de dolari pe an, ar fi fost nevoie de aproape o jumatate de secol pentru a incasa cele 8 milioane de euro. Consultantii au analizat situatia si au ajuns la concluzia ca cea mai buna afacere pentru Primarie ar fi fost sa vanda acel teren cu care intrase in participatiune la constructia Blocului Bancorex. Totalul incasarilor din chiriile platite anual abia ajungeau la jumatate din suma ce putea fi obtinuta dintr-o tranzactie de vanzare a respectivului teren.

In plus, putea fi astfel fructificata si o conjunctura favorabila: BCR scosese la vanzare imobilul din strada Lipscani nr. 18-20, din Sectorul 3, care este o cladire monument istoric din grupa A, proprietate privata a bancii. Fiind monument istoric, cladirea BCR nu putea fi vanduta inainte ca Ministerul Culturii sau Primaria Capitalei sa-si exercite dreptul de preemtiune. Desi fusesera notificate din 2011, institutiile sus mentionate nu dadusera niciun raspuns, iar vanzarea era blocata, desi BCR sustinea ca are pe masa oferta a unui retailer de top, apartinand unui lant strain, dispus sa plateasca 60 de milioane de lei.

Primaria, pe de alta parte, avea mare nevoie de o cladire in care sa fie expus patrimoniul de arta al Pinacotecii, constituit din 2.546 de lucrari de pictura romaneasca si europeana, 402 lucrari de sculptura, 87 de lucrari de arta decorativa si 2.445 de lucrari de grafica, oferite publicului in expozitii temporare si in spatii ce apartin altor institutii.

Consultantii au recomandat Primariei sa cumpere cladirea scoasa la vanzare de BCR si in acelasi timp sa scape de toate probleme legate de terenul pe care a fost construit Blocul Bancorex.  Negocierile s-au purtat pe acesta solutie: PMB cumpara de la BCR cladirea din Lipscani, in care va fi amenajata Pinacoteca, dar nu va plati toata suma ceruta de banca (13.933.000 de euro, cat ofertase lantul de ratail), ci va da la schimb terenul din calea Victoriei si va plati diferenta dintre cele doua obiective, de 5.786.000 de euro, suma ce constituie contravaloare sultei care trebuie achitata atunci cand va fi efectuat schimbul de proprietati.

Potrivit informatiilor BizLawyer, in acest moment, tranzactia nu este inca incheiata, nefiind semnat niciun document. CGMB a adoptat o hotarare de aprobare a schimbului si a dat un mandat pentru negocierea conditiilor in care se va face aceasta tranzactie. 

Avocatii firmei bpv GS au fost angajati de PMB pentru a recupera o parte din dividendele neachitate de ultimii ani de catre administratorii clădirii Bucharest Financial Plazza. Cladirea cu 18 etaje si o suprafata utila de cca 30.000 mp – una dintre mai scumpe din Capitală – este administrata de o firma ce face acum parte din grupul Erste BCR,care a angajat initial firma Voicu & Filipescu pentru a opri transferul sumelor restante catre PMB. Ulterior, in lupta a intrat firma Stoica & Asociatii, de partea Bucharest Financial Plazza.

bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ este o societate independentă de avocați, înființată în anul 2006, cu ofertă completă (full service) pentru proiecte și litigii complexe și cu o combinație unică de competențe juridice şi fiscale. Echipa bpv GS și-a dezvoltat competențe care îi permit să abordeze proiecte de afaceri în mod integrat, furnizând atât serviciile juridice, cât și servicii fiscale, cu o perspectivă pragmatică bazată pe înţelegerea resorturilor tehnice, comerciale şi organizaţionale care influenţează afacerile clienţilor. Această abordare integrată, permite societății să dezvolte proiecte complexe pentru clienții săi, asigurând atât consultanță de specialitate juridică și fiscală, cât și management de proiect. Specialiștii bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ acoperă șase sectoare principale de activitate economică: energie; infrastructură; utilități și mediu; TMT (tehnologie, media si telecom); farma; agricultură.

Cladirea din strada Lipscani, acolo unde ar putea fi amenajata Pinacoteca Bucuresti, este contruita intre anii 1910-1913 pentru Societatea Dacia, pe locul unde s-a aflat Biserica lui Ghiorma Banul (a grecilor, n.r.) si Hanul Grecilor. Cladirea a fost restaurata intre anii 1977 si 1983 si se afla la intersectia strazilor Lipscani, Smardan si Stavropoleos.

Pinacoteca Municipiului Bucuresti, din 1984 devenita Sectie de Arta a Muzeului Municipiului Bucuresti, este unul dintre asezamintele de cultura cu traditie din Capitala. Pinacoteca a fost infiintata pe 1 iunie 1933, ca o necesitate de a concentra intr-un singur loc operele de arta (lucrari de pictura, sculptura, grafica si arta decorativa) pe care Capitala le adunase in decursul timpului.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 

Comentarii

 

1-1 din 1

1
 
Alina
28 august, 2013 - 06:44

Ce pacaleala! Care este situatia monumentului istoric, o fi tot vreunul cu bulina rosie?

Recomanda | 0 useri au recomandat acest comentariu

 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2869 / 5326
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Consultanță
In-House Legal Romania: Grupul Policolor – Orgachim anunță numirea Florinei Homeghiu pe poziția de Legal and Compliance Group Director
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu șeful echipei de Legal de la Revolut. TOM HAMBRETT, Head of Legal and Group General Counsel: Mă bucur să lucrez cu avocați talentați din toată Europa, iar dacă cineva vrea să ni se alăture, aș fi mai mult decât încântat să discutăm despre asta
Grupul E-INFRA a dus la capăt mai multe proiecte de infrastructură la care s-a lucrat intens în ultimele luni. Adina Calfa, Group General Counsel: Diferența pe care o câștigăm în experiența de management în perioada aceasta este aceea pe care o câștigă un pilot după ce a traversat o furtună și a aterizat forțat pe o autostradă
Ciprioții de la EP Wind Project (Rom) Six Ltd. cheamă România la arbitraj. Ministerul Economiei trebuie să aleagă consorțiul care se va ”bate” la ICSID cu avocații King & Spalding
Studiu Refinitiv | Cum și-au împărțit firmele de avocatură harta fuziunilor și achizițiilor din zona EMEA în primele 4 luni din 2020. O firmă cu 200 de avocați, pe primul loc în Europa Estică
In-houseLegal.ro | Consilierii juridici din companii au continuat să ofere asistență juridică pentru activitatea uzuală, însă au adaugat și noi proiecte specifice stării de urgență. Dr. Sabin Taclit, Legal Manager NextGen: În domeniul telecomunicatiilor proiectele au continuat, în paralel cu demersurile de adaptare la reglementările impuse
Avocatura penalistă este și va rămâne un “sport de contact” direct, atât cu clientul, cât și cu organele judiciare. Gabriel Albu, Managing Partner Albu-Legal: Pentru viitor anticipăm o creștere substanțială a volumului de activitate, astfel încât ne punem problema măririi echipei
Concurenta.ro | Soluție excepțională obținută de D&B David și Baias în prima cauză judecată în România cu privire la o practică anticoncurențială de tip ”hub & spoke”. Amenda dată de Consiliul Concurenței unor producători internaționali de armament pentru trucarea unor licitații a fost anulată
Hervis Sports obține în instanța amânarea chiriei în mall-ul Vivo! Cluj, deschizând calea și altor retaileri mari, afectați de criza medicală. Soluție obținută de litigatorii firmei Stratulat Albulescu, în colaborare cu C.I. Flavia Maier
Statul are nevoie de avocați specializați în arbitraje internaționale | Frații Sukyas au inițiat două arbitraje împotriva României, în SUA și Canada, pentru a maximiza șansele de a primi despăgubiri de peste 900 mil. usd
Avocații Stratulat Albulescu au dus la final mai multe proiecte, în perioada crizei, printre care o finanțare de 21 mil. €. Silviu Stratulat, Managing Partner: În limba chineză, ideograma care desemnează criza e compusă din alte două ideograme: primejdie și oportunitate. Am învățat că sunt oportunități infinite și că trebuie să ne adaptăm noilor cereri ale clienților
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...