ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum lucrează avocații PPA Legal specializați în Dreptul familiei. Adriana Pușcaș, Partener: Un bun avocat în această arie reușește să țină în sfera domeniului privat disputele domestice ale membrilor unei familii și să le rezolve rapid, cu implicarea minimă a instanțelor

10 Iulie 2017   |   Stefania Enache

Cele mai multe solicitari venite din partea clientilor vizeaza oferirea de informatii despre procedurile de desfacere a casatoriei existente.

Adriana Puscas, Partener Protopopescu, Puscas si Asociatii

 
 
Avocatii sunt de parere ca a venit momentul dezvoltarii sustinute a serviciilor juridice dedicate spetelor care tin de Dreptul familiei. In ultima perioada, firmele acorda o atentie sporita acestei arii de practica, incercand sa vina cu oferte cat mai complexe atunci cand clientii le solicita sprijinul. Echipa Protopopescu, Pușcaș și Asociații (PPA Legal) a avut de solutionat foarte multe cazuri sensibile din sfera Dreptului familiei, dar a preferat sa mentina discretia pentru a nu pune in pericol partile implicate.

Adriana Pușcaș, Partener Protopopescu, Pușcaș și Asociații, considera ca atunci cand sunt in joc drepturi si/sau sau interese ale minorilor este important ca expunerea mediatica a unui caz sa fie sever supravegheata atat de catre autoritatile cu responsabilitati pe linie de protectia copiilor, cat si de catre instanta de tutela. “Am fost implicati in cazuri sensibile din sfera Dreptului familiei, insa conditia implicarii noastre a fost mentinerea discretiei, iar ori de cate ori am identificat din partea reprezentantilor media interferente nerezonabile sau tendinte de escaladare a conflictului am consiliat clientii sa solicite, in mod cat se poate de elegant si legitim, sa fie stopata vanatoarea de senzational si mentinut un echilibru care sa conduca la detensionarea conflictului si nu la ‘incalzirea’ acestuia cu jumatati de adevaruri si distribuirea de opinii si judecati bazate pe informatii nereale/neverificate”, puncteaza avocatul.


Adriana Pușcaș mentioneaza faptul ca firma nu are la acest moment resurse dedicate exclusiv acestui domeniu, insa acesta practica reprezinta o resursa importanta de business pentru viitor, pe masura ce familiile romanesti devin din ce in ce mai sofisticate si au nevoie de consiliere constanta pe foarte multe paliere. “E momentul sa apara si la noi, sa se dezvolte, asa cum s-a intamplat si in domeniul financiar (private banking), serviciile juridice dedicate (family/private lawyering)”, completeaza Partenerul Protopopescu, Pușcaș și Asociații.

Solicitarile clientilor

Cele mai multe solicitari venite din partea clientilor vizeaza oferirea de informatii despre procedurile de desfacere a casatoriei existente. “Clientii au nevoie de indrumarea noastra catre una dintre procedurile de desfacere a casatoriei raportat la situatia particulara a sotilor/familiei, dar si in negocierea termenilor cu privire la lichidarea regimului comunitatii de bunuri si la partajul bunurilor comune, conform cotelor stabilite la lichidarea regimului comunitatii de bunuri. Este necesara o abordare multidisciplinara in situatia in care portofoliul de bunuri, drepturi si obligatii comune al sotilor/fostilor soti este unul complex. Tot mai des in ultimul timp sotii solicita sa le acordam consultanta si sa-i ajutam in elaborarea documentatiei necesare partajului bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei fara ca un astfel de partaj sa puna in discutie in vreun fel si desfacerea casatoriei”, explica Adriana Pușcaș.

Atunci cand exista o problematica transfrontaliera, specialistii Protopopescu, Pușcaș și Asociații colaboreaza cu avocati ce practica in alte jurisdictii, in special in state membre UE. “O experienta generala multidisciplinara este obligatorie in cazurile din aria Dreptului familiei. Am cooperat doar cu avocati straini, fara a fi fost necesar sa apelam la consultanti externi. Am remarcat atat in aria Dreptului familiei, cat si in cea a Dreptului muncii, o cat mai accentuata implicare a firmelor care presteaza servicii specifice de investigare (detectivii particulari)”, arata avocatul.

Profesionistii firmei de avocatura au oferit indrumare si in dosare de divort intre parteneri cu cetatenii diferite. ”In astfel de spete am consiliat in principal notarii publici cu care cooperam, deoarece cele mai multe probleme derivau din procedurile de lichidare a regimului matrimonial. Atunci cand partile coopereaza intotdeauna exista solutii, cand insa apar conflicte sau dispute lucrurile se complica, iar de cele mai multe ori pierd toti cei implicati in conflict, inclusiv cei care l-au declansat crezand ca detin cheia unicului adevar”, spune expertul.

Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 privind competenta, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in materie matrimoniala (divort, separarea de drept, anulare casatorie etc.) si in materia raspunderii parintesti (incredintare, drept de vizita etc.) instituie in principal norme obligatorii cu privire la determinarea instantelor competente in aceste materii si la recunoasterea si executarea intr-un anumit stat membru a deciziilor pronuntate intr-un alt stat membru, nu si cu privire la aspecte materiale de Dreptul familiei. ”Este surprinzator ca am primit cele mai multe solicitari de consiliere pe problematica determinarii competentei instantelor in astfel de materii, in special din partea unor avocati cetateni UE. Tot din partea avocatilor din state membre am fost solicitati ca in legatura cu clientii acestora sa oferim consultanta cu privire la demersurile necesare pentru executarea unor acorduri care stabileau modalitatea in care parintii exercita raspunderea parinteasca fata de copii acestora (dreptul de vizita privea o situatie cu caracter transfrontalier)”, precizeaza Adriana Pușcaș.

De asemenea, avocatii firmei s-au ocupat de situatii in care obligatiile de intretinere au fost stabilite amiabil, prin acte autentice, prin intelegerea parintilor cu domicilii/resedinte in state membre diferite si de obtinerea extraselor din aceste acte autentice prevazute de Regulamentul (CE) nr. 4/2009 privind competenta, legea aplicabila, recunoasterea si executarea hotararilor si cooperarea in materie de obligatii de intretinere. In aceste acorduri ambii parinti s-au obligat la intretinere fata de proprii lor copii minori, asa cum este firesc in situatiile in care autoritatea parinteasca se exercita in comun, deoarece obligatia de intretinere se asuma de parinte fata de copil si nu fata de fostul sot/partener. Tot in astfel de acorduri parintele la care minorul are stabilit domiciliul si care de regula administreaza veniturile pentru intretinerea minorului se obliga sa justifice in anumite proportii (nu chiar 100%) si sa raporteze, la anumite intervale de timp celuilalt parinte modalitatea de utilizare a sumelor cuvenite minorului cu titlu de intretinere.

„Din pacate, in Romania, paradigma se schimba foarte greu, cuplurile care au trecut printr-un ”divort cu copii”, in special mamele, ramanand tributare unor conceptii invechite potrivit carora tatal este cel dator sa asigure si intretinerea minorului si pe cea a mamei acestuia, fara nicio contributie baneasca la intretinerea minorului din partea mamei. E mai greu de inteles cum de aceasta conceptie inca mai supravietuieste cu succes chiar si in situatiile in care obligatia de intretinere a minorului este lasata la aprecierea instantelor, ca sa nu mai amintim de stabilirea intinderii obligatiei de intretinere fata de minori prin aplicarea unui procent urias (de regula maximum prevazut de lege) asupra veniturilor parintelui care datoreaza respectiva obligatie, ajungand-se la situatii aberante in care suma datorata cu titlul de obligatie de intretinere sa excedeze cu mult nevoile firesti de crestere, ingrijire, educatie si recreere ale minorului. Situatiile acestea sunt cu atat mai grave in cazul parintilor cu copii din relatii/casatorii diferite, care ajung in situatia sa plateasca minorului care nu locuieste la domiciliul sau sume semnificativ superioare celor de care beneficiaza minorul care se afla in grija sa”, atrage atentia avocatul Protopopescu, Pușcaș și Asociații.


 
Un bun avocat in aria Dreptului familiei (”family lawyer”) este cel care reuseste sa tina in sfera domeniului privat disputele domestice ale membrilor unei familii si sa le rezolve rapid, cu implicarea minima a instantelor (doar atunci cand e obligatorie). Atu-ul principal al avocatilor Protopopescu, Puscas si Asociatii in Dreptului familiei este expertiza lor multidisciplinara. Acestia cunosc legislatia civila cu privire la creditarea ipotecara, la testamente si liberalitati, la responsabilitatea parinteasca, la desfacerea casatoriei, la  transferul dreptului de proprietate, dar si a altor drepturi reale cu privire la imobile - constructii, terenuri intravilane, terenuri agricole. De asemenea, stapanesc procedura civila generala si cea speciala - administrativa si/sau judiciara – specifica anumitor cazuri. Pe langa competenta, sunt importante si abilitatile de comunicare si de lucru sub presiune, dar si orientarea centrata pe nevoile clientului. E  important si faptul ca unii dintre avocatii nostri au si pregatire si calificare de mediatori, fara insa sa practice in mod independent aceasta profesie.

Adriana Pușcaș
, Partener Protopopescu, Pușcaș și AsociațiiO practica de viitor


Clientii care solicita servicii ce vizeaza Dreptul familiei provin, in special, din randul oamenilor de afaceri care detin sau conduc companiile carora Protopopescu, Pușcaș și Asociații le presteaza servicii juridice. Acestia sunt, in proportii aproape egale, si romani si straini. ”In acest moment nu avem un departament specializat, dar avem doi avocati seniori (cu peste 10 si 15 ani experienta) care se ocupa, tocmai datorita senioritatii, de cazuri din sfera Dreptului familiei. Este un domeniu care ne intereseaza si ne pasioneaza din ce in ce mai mult si vrem sa gasim solutii de facilitare a accesului la servicii juridice de calitate tuturor membrilor familiilor care au nevoie, de regula in mod constant, de consiliere si indrumare. Vrem sa se inteleaga ca avocatul de familie (family lawyer) nu este doar un avocat de divort (divorce lawyer) si ca avocatul de familie este ca si pachetul de servicii de voce si date si smartphone-ul in ziua de azi, trebuie sa ai unul pentru a-ti simplifica existenta”, subliniaza Adriana Pușcaș.

Mandate interesante

“Cel mai interesant caz a fost unul in care am asigurat asistarea si reprezentarea membrului unei familii cu resedinta permanenta intr-un stat membru UE intr-un caz delicat in care s-a urmarit obtinerea, pentru o perioada indelungata de timp, a unor sume cu titlu de obligatii de intretinere in baza unui titlu executoriu mai vechi care fusese insa modificat ulterior printr-un acord amiabil al partilor executat integral si conform. Partea reprezentata de avocatii nostri (intimat) a avut castig de cauza fiind anulata executarea silita si actele de executare initiate de contestator si executorul judecatoresc contractat de acesta, in final fiind respins si apelul formulat in cauza de catre contestator”, declara Partenerul Protopopescu, Pușcaș și Asociații.

De asemenea, firma a acceptat un mandat in care asista o familie cu un portofoliu semnificativ si diversificat de bunuri, drepturi si obligatii comune (asigurari, actiuni listate, actiuni nelistate, locuinte si conturi in tara si in strainatate, diverse vehicule si ambarcatiuni, facilitati de credite in derulare, garantii personale ale obligatiilor firmelor in care detin actiuni/parti sociale etc) in procedura amiabila de divort, de stabilire a resedintei copilului minor intr-o alta tara decat cea in care a locuit in mod obisnuit cu ambii sai parinti, de configurare a responsabilitatilor parintesti fata de acesta (aflat intr-o situatie particulara), de stabilire a modalitatii de exercitare a dreptului de vizita in conditiile in care exista un element transfrontalier, de lichidare a regimului comunitatii de bunuri si de partaj al bunurilor comune.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 309 / 4645
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Marieta Avram Law Office a asistat BRD-GSG la redactarea memoriului adresat Înaltei Curți de Casație și Justiție în vederea soluționării problemei juridice de drept bancar referitoare la suspendarea urmăririi silite prin poprire bancară
Stratulat Albulescu ridică numărul partenerilor la 10. Cristiana Fernbach a fost promovată din poziția de Counsel la cea de Partener
Decizie definitivă privind obligațiile fiscale care “sunt suspendate” ca efect al depunerii unei scrisori de garanție bancară, dar care rămân în continuare „restante” în viziunea autorităților fiscale
UTI răscumpără pachetul de acțiuni deținut de PineBridge Investments. Leaua & Asociații și KPMG au dat o mână de ajutor departamentului juridic
Patru case locale de avocați, în topul global al celor mai bune firme implicate în arbitraje internaționale. ZRP, Suciu Popa și Leaua & Asociații și-au păstrat pozițiile, TZA completează “plutonul” elitei GAR 100
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați cu experienţă
Studiu Thomson Reuters: Cum și-au împarțit firmele de avocatură harta fuziunilor și achizițiilor în Q1
Cei mai buni avocați de fuziuni și achiziții din România. Clasamentul Legal 500 pentru 2018
Bondoc și Asociații asistă cu succes un operator de taxi într-un litigiu cu Primăria Capitalei
Azomureș, reprezentată convențional de NNDKP, câștigă irevocabil împotriva GFR într-un litigiu comercial complex privind daune dintr-un contract cadru
Ce avocați au lucrat în tranzacția de 725 mil. E, prin care Bouygues și Colas preiau activitățile industriale ale Alpiq. Shoenherr a asistat vânzătorul și în România
Avocații KPMG Legal, victorie într-un litigiu fiscal – deductibilitate recunoscută pentru servicii de 1 mil. €
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...