ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum lucrează avocații specializați în litigii și arbitraj de la Voicu & Filipescu. Cu accent pe litigiile comerciale, firma soluționează cu succes cazuri în toate domeniile relevante pentru activitatea companiilor publice sau private

14 Iunie 2018   |   Ștefania Enache

Datorită cărții de vizită pe care o are, firma Voicu & Filipescu se bucură de un bun renume atât în rândul clienților, cât și în rândul caselor de avocatură locale și internaționale.

Raluca Mihai, Partener Voicu & Filipescu

 
 
Dosarele care ajung pe masa de lucru a avocaților specializați în practica de Dispute Resolution din cadrul firmei Voicu & Filipescu sunt tot mai complexe, spețele pe care aceștia le au de soluționat atingând puncte extrem de sensibile. Și volumul de muncă este în continuă creștere, cele mai multe proiecte venind din zona asigurărilor, insolvenței, dar și din domeniul dreptului muncii. ”Observăm o complexitate din ce în ce mai mare a litigiilor de acest gen, începând cu diverse pretenții izvorâte din neexecutarea obligațiilor contractuale și executarea în consecință a garanțiilor de bună execuție în cadrul unor contracte complexe de lucrări, și continuând cu litigii de muncă în care salariații solicită din ce în ce mai des daune morale și drepturi salariale în plus, cum ar fi cele izvorâte din prestarea orelor suplimentare solicitate aparent în mod indirect de angajatori”, declară Raluca Mihai, Partener Voicu & Filipescu.


Un grad la fel de mare de complexitate au și mandatele din zona insolvenței, unde acțiunile coordonate ale debitorului, creditorilor și administratorul/lichidatorul judiciar tind spre reîntregirea patrimoniului societăților insolvente prin formularea unei acțiuni în anularea transferurilor frauduloase fie în temeiul Legii insolvenței, atunci când sunt îndeplinite condițiile speciale, fie pe dreptul comun, precum și spre atragerea răspunderii persoanelor vinovate de insolvența debitorului. ”Practica judiciară devine unitară în sensul acordării șanselor de reorganizare debitorilor onești, prin promovarea unui plan care satisface rigorile legii insolvenței, dar și a condițiilor de piață în care își desfașoară activitatea debitorul”, explică Raluca Mihai.

Avocați cu dublă specializare-consultanță și litigii

Echipa de Dispute Resolution din cadrul firmei Voicu & Filipescu este formată din avocați specializați atât pe domeniul de drept ce formează obiectul litigiului, cât și în asistența și reprezentarea clientului în fața instanțelor de drept comun, dar și de arbitraj. Datorită acestei formule,Voicu & Filipescu asigură clienților săi înțelegerea pe deplin a fondului conflictului dedus judecății și poate răspunde oricăror provocări. ”Echipa noastră este formată din opt avocați ce au dublă specializare, consultanță și litigii, iar ariile de practică în care activăm sunt diversificate, de la litigii obișnuite de drept civil și pe parte comercială și recuperări de creanțe, la litigii specializate în domeniul achizițiilor publice, asigurărilor, dreptul muncii, dosare de insolvență, drept fiscal dar și arbitraje și drept penal. Avocații noștri din echipă au diferite grade de senioritate, pornind de la avocații juniori, ce ajută în chestiunile mai administrative ce țin de gestionarea dosarelor de instanță, în diverse cercetări, până la avocații seniori coordonatori, inclusiv un partener coordonator al acestei practici”, subliniază Partenerul Voicu & Filipescu.

De asemenea, Departamentul specializat de litigii și arbitraj al Voicu & Filipescu reunește avocați cu activitate intensă în fața instanțelor de judecată și curților de arbitraj din țară și străinătate. “Cu accent pe litigiile comerciale, firma soluționează cu succes cazuri în toate domeniile relevante pentru activitatea companiilor publice sau private. Firma are experiență în soluționarea de cazuri de arbitraj pe probleme de drept comercial, post-privatizare, FIDIC, drept societar, construcții, concurență etc., procedurile de soluționare și curțile arbitrale acoperite incluzând ICC Paris, UNCITRAL, Curtea de Arbitraj Internațional București, ICSID”, amintește Raluca Mihai.

De altfel clienții Voicu & Filipescu includ societăți locale și internaționale, majoritatea dintre ei fiind nume recunoscute în comunitatea de afaceri locală și globală și jucători importanți în diferite domenii economice, precum agricultură, alimentație, industria chimică, bunuri de larg consum, comunicații, construcții, infrastructură, energie, resurse naturale, servicii financiare, asigurări, media, petrol și gaze, farmaceutice, oțel, tutun, tehnologie, turism, utilități, industria lemnului etc. ”Clienții noștri- firme multinaționale- au apelat la noi pentru a-i asista și reprezenta în litigiile izvorâte din proiecte în care au lucrat tot cu noi (achiziții publice, de exemplu), sau în diverse litigii noi în domeniile anterior menționate”, adaugă Raluca Mihai.

În plus, Voicu & Filipescu lucrează în mandate care implică o colaborare cu firme de avocați din alte jurisdicții. Astfel de situații apar, în special, în dosare de arbitraj cu pretenții destul de mari, de partea adversă fiind societăți deținute de statul român. ”De altfel, firma noastră are în mod constant asocieri pe proiecte cu firme de avocatură din afara țării, în acest fel accesul avocaților și consultanților noștri este asigurat către practica și know how-ul internațional, în condiții de independență profesională și deontologică”, atrage atenția avocatul.

Datorită cărții de vizită pe care o are, firma Voicu & Filipescu se bucură de un bun renume atât în rândul clienților, cât și în rândul caselor de avocatură locale și internaționale. Iar acest lucru reprezintă un real sprijin în atragerea de proiecte noi, serviciile avocaților fiind solicitate în multe cazuri și datorită recomandărilor pe care posibilii clienți le-au primit de la diferite părți.Apreciem că avem resursele și experiența necesară gestionării unor proiecte complexe în majoritatea domeniilor din avocatura de business. Apelăm la alți specialiști în domenii care exced sfera dreptului, cum ar fi în pregătirea unor expertize extrajudiciare. Voicu & Filipescu pune la dispoziția clienților săi serviciile avocaților firmei în număr suficient, cu specializarea și experiența necesare astfel încât să fie asigurată gestionarea eficientă și la standarde ridicate de profesionalism a fiecărui dosar în parte din cadrul proiectului. Experiența proiectelor de volum mare ale firmei include alocarea unui număr mare de avocați în astfel de mandate. În cadrul unui proiect, numărul de membri ai echipei de execuție depinde de numărul efectiv și de complexitatea dosarelor alocate.
 
Raluca Mihai, Partener Voicu & Filipescu


Ce factori influențează complexitatea unui dosar?


Mandatele echipei de Dispute Resolution sunt la fel de complexe indiferent de domeniul de activitate pe care îl au la bază. ”Complexitatea unui dosar poate fi privită din două puncte de vedere: în primul rând, obiectul acestuia, care implică un domeniu mai dificil, specializat, și în al doilea rând, valoarea litigiului și/sau miza urmărită de client. Evident, cele două se pot întâlni în cadrul aceluiași litigiu, caz în care mandatul avocatului devine o provocare”, consideră Raluca Mihai.

Astfel, complexe sunt dosarele de achiziție publică, în care contractele au valori de zeci de milioane de euro, miza pentru client fiind evident câștigarea licitației, dosare în care, pe lângă cunoașterea legislației specifice, trebuie să ajungi să înțelegi din punct de vedere tehnic obiectul contractului pentru a putea susține conformitatea ofertei clientului sau neconformitatea ofertei competitorului.

De asemenea, complexe sunt și dosarele de asigurări, în care valorile solicitate din polițe sau garanții de bună execuție se ridică la ordinul zecilor de milioane de euro, administrarea unui astfel de dosar implicând expertize complexe tehnice, merceologice, contabile, s.a.. ”Nu în ultimul rând, administrarea litigiilor de către colegii specializați în insolvență implică un grad ridicat de dificultate, problemele de drept întâlnite fiind în domenii diferite, de la drept civil, la dreptul muncii, drept fiscal, și chiar drept penal. În multe litigii, părțile reclamă prevalența unor legi speciale față de Legea insolvenței, fiind necesar a se examina cu foarte mare atenție modul în care anumite prevederi derogatorii sunt aplicabile, și mai ales conflictul dintre legi”, completează Partenerul Voicu & Filipescu.

Raluca Mihai amintește faptul că în acest moment, echipa Voicu & Filipescu administrează un mandat complex, proiectul fiind preluat în vara anului 2017. În acest dosar, avocații asistă o autoritate publică în numeroase litigii de natură diferită, cum ar fi conflicte cu autoritățile de control, probleme de dreptul muncii, litigii civile. De asemenea, clientul este consiliat și în punerea în executare a hotărârilor judecătorești definitive și inițierea acțiunilor în recuperarea prejudiciilor sesizate de autoritățile de control. Proiectul este coordonat de Raluca Mihai, Partner și Alice Ene, Managing Associate.

“Un mandat complex a fost și este în continuare și în ceea ce privește litigiile de asigurări, unde valoarea pretențiilor a ajuns la un total de peste 50 milioane de euro, proiectele fiind coordonate de Dumitru Rusu, Partner și Simona Merdariu, Managing Associate, cu implicarea intensă a lui Victor Cochirleanu, Senior Associate”, mai spune Raluca Mihai.

De asemenea, avocații Voicu & Filipescu au experiență considerabilă în reprezentarea clienților companii locale și multinaționale în fața instanțelor în litigii pe probleme de drept comercial, concurență, telecomunicații, drept fiscal, proprietăți imobiliare, drept societar, proprietate intelectuală, dreptul muncii, contracte, falimente, achiziții publice, post-privatizare etc.

Avocatii specializați în litigii ai Voicu & Filipescu au experiență în probleme de drept penal relevante pentru activitatea clienților instituții financiare, asistându-i pe reprezentanții clienților în faza de urmărire penală și în fața instanțelor de judecată, în special în proiecte white collar crime.

Atu-urile firmei Voicu & Filipescu

Unul dintre cele mai importante atu-uri pe care îl are Voicu & Filipescu este acela că avocații săi din echipa de Dispute Resolution au dublă specializare, atât în domeniul de drept ce stă la baza litigiului, cât și în asistarea și reprezentarea clienților în fața instanțelor de judecată și de arbitraj. Astfel, cel care instrumentează în scris dosarul, îl și susține, de principiu, în fața instanței de judecată, cunoscând extrem de bine particularitățile domeniului de drept și jurisprudența și doctrina în materie.

”O astfel de dublă specializare este, apreciem noi, esențială în litigiile specializate, cum sunt cele de achiziții publice, asigurări, insolvență, dreptul muncii, s.a. În al doilea rând, lucrând cu clienții noștri zi de zi în diverse proiecte, anticipăm eventualele litigii și, în măsura în care este posibil, încercăm să le evităm sau să asigurăm șansele de câștig clientului nostru. Mizăm pe gestionarea transparentă a tuturor litigiilor, dar și pe implicarea activă a clientului în aspectele de tehnicitate, ce exced sfera juridică”, subliniază Raluca Mihai.

De altfel, Voicu & Filipescu primește recunoaștere constantă în clasamentele specializate și premii oferite de publicații naționale și internaționale, precum și de organisme independente de cercetare, care o situează printre principalii jucători de pe piață.

Practica de Dispute Resolution este în mod tradițional recunoscută de Legal 500 în clasamentele anuale.

“Ne propunem pentru perioada următoare să fim în continuare profesioniști, să menținem încrederea clienților noștri, să ne menținem de asemenea entuziasmul în a fi proactivi și a găsi soluții variate în spețele administrate, și de ce nu, să creăm jurisprudență interesantă și utilă”, concluzionează Partenerul Voicu & Filipescu.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 14 / 4717
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Florian Nițu, Managing Partner PNSA: Pe piață a apărut nouă categorie de ‘antemergători’, cvasi-instituționali, cei care pregătesc terenul pentru marii investitori, fiecare din domeniile sănătate-farma, telecom-IT, energie sau imobiliare putând genera volume de tranzacții de peste 1 miliard de euro. Firmele de avocați lucrează uneori în condiții de dumping absolut de nejustificat și de neînțeles
Soluție în instanță câștigată de Reff și Asociații cu impact pentru producția de bunuri
Promovări la Mitu și Asociații SPARL. Andrei Iordăchescu devine junior partner, iar Cristina Stoica este nou cooptată în poziția de managing senior associate
Ţuca Zbârcea & Asociaţii, cei mai mulți avocați listati în „Best lawyers in Romania”, editia 2018-2019. Ce avocați români sunt recunoscuți peste Ocean
LegiTeam: VASS Lawyers recruteaza avocat stagiar
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi & Partners recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
RTPR Allen & Overy, alături de Mitiska REIM la o nouă achiziție în România. ‘Expertiza semnificativă a echipei de avocați în tranzacții de M&A și real estate ne-a oferit siguranța fiecărui pas’, spun cumpărătorii
Echipa de litigii MUȘAT & ASOCIAȚII obţine menținerea clasării ca monument istoric a Casei Memoriale „Vasile Alecsandri” din Bacău
Hațegan Attorneys obține o hotărâre definitivă referitoare la impozitarea parcurilor fotovoltaice. Componentele cu valoare ridicată nu sunt considerate construcții
Immofinanz vinde către Speedwell două terenuri în nordul Bucureştiului. Ce avocați de la PNSA și TZA au coordonat echipele
AkzoNobel a bătut palma cu Oresa Ventures pentru achiziția Fabryo Corporation. Avocații Popovici Nițu Stoica & Asociații au fost alături de fond, Schoenherr a asistat cumpăratorul
Mușat & Asociații: Numărul de mandate în domeniul protecției datelor cu caracter personal s-a dublat față de anul precedent
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...