ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum lucrează echipa de 15 avocați ai NNDKP implicați în proiecte de insolvență. Sorina Olaru, Partener: Insolvența este în primul rând un domeniu al strategiei

19 Septembrie 2016   |   Stefania Enache

Domeniul imobiliar prezinta in continuare riscuri, agravate in special de modificari legislative care ingreuneaza creditarea si accesul la locuinte.

 
 
Piata de insolventa este vazuta de avocatii NNDKP ca fiind una extrem de activa.Principalul motiv pentru care se continua pe aceasta linie il constituie ritmul cresterii economice ramas la un nivel destul de scazut.”Pe de-o parte, exista societati mari care cu toate ca au depasit perioada initiala de criza, au ajuns in cele din urma in stare de insolventa. Pe de alta parte, exista societati care aveau de multa vreme probleme financiare, dar insolventa a fost amanata temporar in acord cu creditorii pentru a incerca  salvarea societatilor respective. Salvarea nu a fost insa posibila in toate cazurile si o parte din aceste societati au intrat, de asemenea, in insolventa”, explica Sorina Olaru, Partener NNDKP.


Industriile in care persista problemele sunt destul de multe, dar domeniul imobiliar prezinta in continuare riscuri, agravate in special de modificari legislative care ingreuneaza creditarea si accesul la locuinte. “Schimbari legislative in domeniul imobiliar au avut deja loc in cursul acestui an. Unele afecteaza creditarea si implicit cresc riscul acestui sector. Modificarile legislative necesare sunt cele care consolideaza piata si ii ofera mai multa previzibilitate, nu cele prin care se aduce ingerinta raporturilor prestabilite. Schimbarea regulilor in timpul jocului este un fenomen daunator, ce alimenteaza neincrederea. In sectorul de spatii de birouri, desi dezvoltarile continua, acestea sunt alimentate de mutarea sediilor companiilor in spatii noi, avand in vedere ofertele mult mai competitive din aceasta perioada decat in anii 2005-2007, cand au fost incheiate multe din contractele de inchiriere care expira in aceasta perioada (termenele erau de regula in jurul a 10 ani). In consecinta, va exista un excedent de astfel de spatii si prin urmare sectorul poate fi afectat”, spune Catalin I. Radbata, Managing Associate NNDKP.

Avocatul atrage atentia ca un alt sector care a prezentat recent probleme este cel agricol, unii din marii jucatori pe aceasta piata fiind in prezent supusi procedurilor de insolventa.

Un sector dinamic, supus periodic schimbarilor

Piata de insolventa este una dinamica, schimbarile legislative din domeniu intervenind destul de des. Sorina Olaru considera ca in urma modificarilor din 2014 s-a ajuns pana in prezent in practica la testarea mai multor instrumente si procedee noi din aceste modificari, iar acolo unde au aparut semne de intrebare este posibil sa aiba loc schimbari. ”Mai mult, in 2016 au aparut modificari semnificative in domenii conexe insolventei, cum ar fi in domeniul imobiliar sau fiscal. Din primele, sunt modificari ce afecteaza creditarea si cresc implicit riscul pe sectorul imobiliar. Cu privile la cele din urma, exista modificari la nivelul Codului fiscal care aduc impact asupra valorificarii bunurilor, in special regimul TVA”, completeaza expertul NNDKP.

In acest context, firma de avocatura este pregatita sa vina in intampinarea clientilor cu servicii mulate pe nevoile lor. NNDKP detine un departament specializat in litigii si aria insolventei. Exista un numar de peste 15 avocati care sunt alocati preponderent cauzelor de insolventa, coordonati de 2 parteneri din cadrul departamentului si 3 asociati manager. “Insolventa este in primul rand un domeniu al strategiei. Indiferent de valoarea si procentul creantelor detinute de un client intr-o anume procedura, daca o strategie nu este identificata de la bun inceput, iar procedura nu este urmarita in permanenta rezultatul final poate fi unul mult diferit fata de cel normal, preconizat. De aceea, avocatii specializati in insolventa sunt cei care au dobandit o experienta vasta in multiple proceduri, si care pot intelege si determina cu usurinta o strategie eficace in dosare. Evident, activitatile realizate de avocatii specializati in insolventa ai NNDKP cuprind toate tipurile de acte si actiuni aferente acestor proceduri, inclusiv cele conexe. In particular insa, NNDKP este implicata in proiecte de analiza a unor portofolii de societati in insolventa detinute de institutii financiare, analize in cadrul carora se urmaresc sute de astfel de proceduri si astfel contactul direct cu procedurile, riscurile aferente si jurisprudenta tuturor instantelor nationale este unul deplin”, puncteaza Sorina Olaru.

De altfel, firma de avocatura reprezinta clientii pe parcursul intregii proceduri de insolventa. “Evident, dosarele complexe si cu riscuri ridicate sunt cele in care reprezentam creditori garantati dar care nu au o majoritate bine definita in procedura, sau cele in care reprezentam investitori care doresc minimizarea pierderilor, insa exista grupuri de creditori, de regula asociati debitorului, care uziteaza de prevederile legii si prelungesc excesiv procedurile.In legatura cu insolventa, reprezentam de asemenea in multe cauze terti fata de procedura, atrasi insa in actiuni de anulare acte initiate de practicienii in insolventa. Totodata, majoritatea cazurilor pe care le avem incredintate includ elemente de extraneitate si nu sunt putine cazurile in care lucram in paralel cu societati de avocatura straine pentru coordonarea unor proceduri transfrontaliere de insolventa”, arata Catalin I. Radbata.Deoarece insolventa afecteaza toate sectoarele de activitate, nu poate fi stabilit un profil anume de client. Totusi, preponderent, societatea noastra asigura reprezentarea unor clienti internationali privind investitiile realizate de acestia in Romania sau institutii de credit in legatura cu recuperarea creantelor rezultate din imprumuturile acordate. Clientii apeleaza si direct pentru reprezentare in astfel de proceduri, dar in mare parte din cazuri avem litigii comerciale si de recuperari creante care se deruleaza o anumita perioada de timp, dupa care trebuie urmata o procedura de insolventa.
Sorina Olaru, Partener NNDKP
Onorarii orare stabilite impreuna cu clientul


Avand in vedere ca insolventa este un domeniu al schimbarilor si reasezarilor permanente, NNDKP a preferat ca onorariile practicate  sa fie cele orare stabilite cu clientul, prestabilindu-se evident anticipat cu clientul o anumita strategie de actiune. “Onorariile fixe sunt mai putin utilizate, cu precadere in proceduri care nu ridica o complexitate deosebita si pentru efectuarea de actiuni bine definite. In ceea ce priveste onorariile de succes, acestea intervin pentru aspecte specifice, cum ar fi mentinerea sau inlaturarea unor creditori de la masa credala, in functie de creantele pe care acestia le reclama. De regula, pentru ca valorificarea bunurilor in procedura se realizeaza de practicienii in insolventa, nu exista onorarii de succes corelate cu valorificarea de active”, precizeaza Catalin I. Radbata.

La randul sau, Sorina Olaru aminteste ca proiectele de insolventa, pot atinge un procent de 30 - 40 % din activitatea departamentului de litigii in anumite perioade, cifra de afaceri provenind din astfel de practici fiind de asemenea la un nivel de pana in 30% din cea aferenta litigiilor.”Avand in vedere ca tot mai multe proceduri aflate in curs sunt supuse noilor prevederi ale insolventei, dezideratul NNDKP este acela de a folosi toate mecanismele ce permit accelerarea procedurilor si astfel recuperarea intr-un termen cat mai rezonabil a creantelor clientilor”, adauga Partenerul NNDKP.Avocatii specializati in insolventa sunt in primul rand avocati proceduristi si extrem de buni in materie de executare silita. Urmarirea realizarii creantelor in insolventa prezinta multe legaturi cu executarea silita si de aceea avocatii nostri sunt specialisti buni in ambele domenii.Este importanta de asemenea o extrem de buna organizare pentru a avea mereu actualizate toate informatiile si astfel de a fi eficace in deciziile care se iau privind desfasurarea procedurii.
Catalin I. Radbata, Managing Associate NNDKPInsolvente de grup

Profesionistii NNDKP sunt implicati in foarte multe dosare de insolventa. Anul acesta, de exemplu, au in lucru doua cazuri extrem de interesate ce privesc insolvente de grup ale unor societati importante.

“Intr-unul din cazuri, desi nu este o procedura de grup per se este extrem de provocator sa gestionezi proceduri de insolventa care se desfasoara in paralel, cu creditori si activitati comune, unde o anumita strategie extrem de benefica pe unul din dosare poate avea rezultate nedorite in cealalta procedura de insolventa. Asadar parcurgerea strategiei in totalitate este extrem de importanta, si trebuia sa aiba in vedere toate elementele ecuatiei si variabilele acesteia.In alt caz, suntem implicati in prima insolventa de grup pentru societatile mari din tara, unde similar, reunirea a doua proceduri prezinta aspecte extrem de interesante si pentru care este nevoie de o abordare pretoriana pentru a depasi aspecte extrem de delicate pe care legiuitorul nu le-a anticipat.Pe aceste proiecte mari sunt implicate doua echipe de avocati, coordonate de cei doi parteneri si avand fiecare un numar de 3-4 avocati”, mentioneaza Catalin I. Radbata.

“Cel mai inovativ proiect este cel prin care s-a realizat conexarea a doua mari proceduri aflate in curs. Exista de asemenea proiecte in care actionam in proceduri de grup ce se desfasoara in paralel si unde actiuni in anulare formulate intr-un dosar pot in functie de rezultat determina implicit o anulare in alt dosar, si unde pastrarea unui echilibru si a unei strategi coerente devine in anumite momente anevoioasa”, completeaza Sorina Olaru.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1470 / 5441
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Lawyer | Banking & Finance
Popovici Nițu Stoica & Asociații o cooptează pe Raluca Rusu ca Asociat în PNSA Tax
Echipa de Banking & Finance de la Reff & Asociații, foarte activă în proiecte de digitalizare și inovație. Avocații au bifat finanțări de 350 mil. € în ultimul an și asistă tranzacții cu NPLs și active bancare de cca. 250 mil. €, blocate de pandemie. Numeroase proiecte vizează mai multe jurisdicții
15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări cheamă România la ICSID, în al nouălea arbitraj al țării noastre la Washington. Reclamanții au investit în parcuri fotovoltaice
MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații asistă Interparking în achiziția Parcării Bucur Obor. Partenerul Dana Rădulesscu a coordonat echipa
Voicu & Filipescu a asistat una din principalele asociații bancare din SUA, în cadrul unei tranzacții majore de finanțare crossborder ce implică și o companie românească. Partenerul Marta Popa a coordonat echipa care a colaborat cu avocații americani de la Blank Rome LLP
Ce trebuie să știe un stagiar care aspiră la un loc în echipa Bondoc & Asociații. Numar mare de proiecte complexe care faciliteaza formarea juridica. Training-uri de formare și pregătire „one to one”, cu seriozitate și constanță. Onorariile recunosc și recompensează eforturile avocaților
LegiTeam | Stratulat Albulescu recrutează avocați stagiari, absolvenți ai promoției 2020
LegiTeam | Voicu & Filipescu is looking for lawyers
Anul 2020 a adus o creștere generală a numărului de proiecte de finanțare și restructurare pentru biroul DLA Piper din Romania. Finanțările imobiliare și restructurarea unor proiecte de energie regenerabilă, printre proiectele cheie
LegitTeam: ZRVP recrutează avocați stagiari pentru departamentul Litigii
LegiTeam: Real Estate Lawyer with 2 to 4 years of practical experience in Bucharest
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...