ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum lucrează performanta echipă de 46 de avocați ai Țuca Zbârcea & Asociații specializați în practica de Dispute Resolution. Mandate cu greutate printre cele 4.200 de litigii ”lucrate” anul trecut, arbitraje internaționale cu pretenții de 4,9 mld. $ și servicii integrate pe zona de penal-comercial

15 Iunie 2018   |   Ștefania Enache

Multe dintre companiile care solicită serviciile avocaților Țuca Zbârcea & Asociații sunt prezente la nivel global.

Cornel Popa (Partener) si Ionut Serban (Partener) - Tuca Zbârcea & Asociatii

 
 
Echipa Țuca Zbârcea & Asociații axată pe practica de Dispute Resolution s-a implicat, pe parcursul anului trecut, în peste 4 200 de litigii, în timp ce în 2016 a lucrat în 4 000 de astfel de proiecte.Creșterea a fost cauzată, în bună măsură, de sporirea numărului de dosare dintre consumatori și bănci, dar și de înmulțirea dosarelor de contencios administrativ și fiscal, de achiziții publice, și de creșterea numărului dosarelor penale. “După primul trimestru al anului 2018, se observă o mai mică apetență a clienților de a porni litigii cu băncile și, din acest motiv, o reducere numerică a acestui gen de litigii.Crește, însă, ponderea litigiilor în materia achizițiilor publice (numeric, dar și prin mizele foarte mari pentru clienții noștri), a litigiilor comerciale și de contencios administrativ și fiscal.Am constatat, în același timp, că domenii considerate „de nișă” precum dosarele de drept sportiv, disputele rezultate din derularea contractelor FIDIC ș.a. au generat un număr vizibil de mandate.Ca atare, anul 2018 aduce un volum de lucru în creștere generat de complexitatea cauzelor și mizele importante pentru clienți.Sunt premise pentru a considera că și încasările din onorarii vor crește față de anul anterior”, a declarat pentru BizLawyer Ionuț Șerban, Partener al Țuca Zbârcea & Asociații.


Pe acest fond al majorării volumului de muncă, numărul avocaților specializați în aria de Dispute Resolution a crescut constant. În prezent, echipa Țuca Zbârcea & Asociații este compusă din 46 de avocați împărțiți în 4 niveluri de senioritate: avocați asociați – 9, avocați colaboratori coordonatori – 9, avocați colaboratori seniori – 12, avocați colaboratori juniori – 16. ”Echipa de litigii și arbitraje acoperă toată aria de servicii juridice pe care le presupune soluționarea diferendelor: litigii pe rolul instanțelor de drept comun, arbitraje domestice, arbitraje internaționale, dosare de insolvență, dosare penale (în special cauze rezultând din activitatea comercială și white collar crime). Se adaugă, atunci când circumstanțele disputelor o impun, colegii din cadrul diviziilor de insolvență și fiscalitate, care oferă expertiza necesară pentru prevenirea insolvenței, soluționarea unor diferende în cadrul dosarelor de insolvență, rezolvarea unor probleme fiscale etc. Sunt acoperite, așadar, toate domeniile în care, așa cum a arătat experiența acumulată de-a lungul anilor, apar diferende a căror soluționare reclamă expertiză juridică sau fiscală. Consolidarea echipei cu buni specialiști ai dreptului, aplecarea față de problemele clientului, nivelul serviciilor avocațiale au fost preocupările noastre constante. Reputația construită pe aceste valori a generat în mod natural un volum de muncă ridicat și, consecutiv, creșterea echipei. Așadar, fără a fi un deziderat asumat formal, mărirea echipei a venit în mod firesc, iar trendul ascendent credem că se va menține”, explică Ionuț Șerban.

Diversitatea litigiilor pe care Țuca Zbârcea & Asociații le are în portofoliu face dificilă creionarea unui profil al clientului. Simplificând lucrurile, se poate observa că predomină litigiile comerciale, de contencios administrativ și fiscal, de dreptul muncii în care sunt implicați clienți ai firmei din alte arii de specializare (real estate, banking, asigurări, energie etc.), disputele în sfera achizițiilor publice, dosarele de insolvență și litigiile asociate insolvenței.

În plus, un număr important de clienți au apelat la serviciile firmei de avocatură ca urmare a experienței și expertizei care o recomandă, ori ca urmare a sfaturilor altor actuali sau foști clienți ai Țuca Zbârcea & Asociații

Multe dintre companiile care solicită serviciile avocaților Țuca Zbârcea & Asociații sunt prezente la nivel global. Ele provin din domenii variate: bancar, retail, construcții și servicii de infrastructură rutieră și feroviară, farma, energie, telecomunicații etc. “Serviciile avocațiale presupun asistență în domeniul de activitate al firmei respective, care nu de puține ori generează litigii: în legătură cu proceduri administrative de autorizare sau în relația cu autorități publice de reglementare (ex. ANRE, ANCOM, ASF), litigii fiscale, litigii comerciale cu partenerii de afaceri, litigii de concurență sau de proprietate intelectuală, litigii civile generate de probleme de drept imobiliar etc”, arată Ionuț Șerban.

Acolo unde este nevoie, firma de avocatură din România colaborează cu firme de avocați din alte jurisdicții. De obicei, se întâmplă acest lucru în proiecte precum arbitraje internaționale, insolvență transfrontalieră, litigii comerciale complexe, litigii de proprietate intelectuală.Așa cum am arătat, avocații noștri acoperă toată aria de servicii juridice pe care le presupune soluționarea diferendelor. Se adaugă, atunci când circumstanțele disputelor o impun, colegii din cadrul diviziilor specializate în insolvență și fiscalitate. Stabilirea relației de colaborare cu specialiști externi a fost bivalentă: la solicitarea acestora din urmă (care au reclamat nevoia de a colabora cu avocații noștri specializați, spre exemplu, în achiziții publice sau drept sportiv) ori la solicitarea noastră (din nevoia de a avea alături specialiști cu o experiență incontestabilă în materia dreptului penal).

 
Ionuț Șerban, Partener al Țuca Zbârcea & Asociații
 Mandate „cu greutate”, expertiză pe întreg spectrul ariilor de specializare

Informațiile existente în piață arată că avocații Țuca Zbârcea & Asociații s-au implicat în foarte multe mandate „cu greutate”. Potrivit informațiilor publice de pe site-ul Chambers Europe analizate de Bizlawyer, avocații de la Țuca Zbârcea & Asociații au reprezentat Alstom Transport într-un litigiu cu o autoritate publică izvorât dintr-un contract de achiziție publică în valoare de 290 milioane de euro. De asemenea, echipa firmei a asistat Astaldi într-un litigiu privind un contract de lucrări la infrastructura de metrou evaluat la 40 milioane de euro.

De asemenea, Bizlawyer a relatat despre succesul avocaților de la Țuca Zbârcea & Asociații obținut pentru Federația Română de Fotbal în litigiul privind dezafilierea Clubului de Fotbal Universitatea Craiova. Și publicația GAR100 a punctat implicarea echipei de arbitraje într-un dosar complex, și anume în legătură cu un arbitraj derulat în fața ICSID, la Washington, inițiat de Gabriel Resources Inc. împotriva statului român, a cărui valoare este de 4,37 miliarde de dolari.

„Expertiza noastră acoperă întregul spectru al ariilor de specializare: de la zonele „comune” ale dreptului civil și comercial, la arii care presupun expertiză complexă (arbitraje, achiziții publice, FIDIC, drept fiscal, dreptul concurenței, proprietate intelectuală) și până la domenii „de nișă” (drept sportiv, energie, farma). Nivelul ridicat de specializare în fiecare arie de practică este asigurat inclusiv de experiența avocaților din cadrul departamentului de consultanță sau de expertiza colegilor din celelalte divizii de specialitate. Gradul de implicare în înțelegerea problemelor clientului, nivelul înalt de specializare în domenii variate, experiența în litigii complexe sau în negocierile care conduc la soluționarea extrajudiciară a diferendelor reprezintă valori pe care se construiește o reputație consistentă”, punctează Ionuț Șerban.

Datorită succeselor înregistrate, Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre firmele de avocatură de top, reușind să se impună prin calitatea serviciilor. Recunoșterea meritelor este evidențiată și în ghidurile de specialitate unde avocații apar în primele poziții. De exemplu, Chambers Europe plasează Țuca Zbârcea & Asociații pe prima poziție a clasamentului privind Dispute Resolution. Potrivit acestui ghid, echipa firmei este cunoscută pentru serviciile complexe pe care le oferă în materie de litigii și arbitraje, îndeosebi litigii izvorând din contracte, litigii de contencios fiscal, litigii în domeniul insolvenței, litigii comerciale și civile. Clienții firmei sunt bănci și companii naționale și internaționale activând în sectoarele transport, infrastructură, imobiliare și asigurări. În mod special, firma este recunoscută pentru implicarea în disputele privind achizițiile publice și arbitrajele internaționale. Sursele intervievate de Chambers Europe laudă „calitatea activității contencioase”, adăugând: „putem conta cu adevărat pe sfatul lor, indiferent cât de complexă este provocarea”. Un alt intervievat laudă „abordarea proactivă și inovatoare a echipei”.

Și directorul Legal 500 plasează Țuca Zbârcea & Asociații în fruntea clasamentului în domeniul litigiilor și arbitrajelor, notând că echipa firmei include „luptători adevărați pentru clienții lor” și menționând activitatea coordonatorilor acestui departament.
Nu în ultimul rând, publicația GAR 100 include Țuca Zbârcea & Asociații în topul celor mai active firme de avocatură în domeniul arbitrajelor internaționale, lăudând rezultatele „excelente” obținute în dosarele instrumentate de-a lungul timpului. 


Activitate bazată pe doi piloni în arbitraje internaționale

Cornel Popa, Partener al Țuca Zbârcea & Asociații și unul dintre coordonatorii departamentului de arbitraje, menționează că, în acest segment, activitatea firmei este organizată pe baza a doi piloni principali. ”Unul dintre aceștia este arbitrajul legat de protecția investițiilor străine, domeniu în care se remarcă, printre alții, doi dintre partenerii firmei, respectiv Levana Zigmund și Anca Pușcașu, care dețin o experiență extraordinară în astfel de dosare, acumulată în mai bine de 10 ani de activitate focusată pe această zonă, precum și Ruxandra Niță, avocat senior. Cel de-al doilea pilon este reprezentat de arbitrajul comercial propriu-zis, în care reprezentăm clienți cu operațiuni în domenii variate, precum realizarea de infrastructură, construcțiile comerciale și rezidențiale, industria energetică, agricultura, comerțul etc. Personal, în ultimii ani, am coordonat dosarele arbitrale din această zonă, de unde pot remarca ascensiunea Corneliei Tăbîrță, avocat senior în cadrul firmei”, detaliază avocatul.

Munca experților este una intensă, în joc fiind afaceri importante. De altfel, datele furnizate de Global Arbitration Review (GAR) indică faptul că valoarea pretențiilor în dosarele de arbitraj internațional instrumentate de Țuca Zbârcea & Asociații se ridică la 4,9 miliarde de dolari.

“Marea majoritate a clienților pe care îi avem în prezent în materia arbitrajului provin din mediul privat. Pentru viitorul acestei ramuri, este important ca profesioniștii din materia arbitrajului să fie capabili să convingă colegii lor din mediul juridic, precum și clienții pe care-i reprezintă, că arbitrajul comercial este o alternativă viabilă, practică și credibilă pentru soluționarea eficientă a disputelor comerciale. În acest sens, ne-am implicat cu plăcere, ca un prim pas, în reformarea regulilor de procedură arbitrală ale Curții de Arbitraj Comercial Internațional din București, pe care am dorit să le aducem la zi cu cele mai bune practici internaționale în domeniu, și am sprijinit orice alte inițiative de dezvoltare a arbitrajului în România”, mai spune Cornel Popa.

Servicii de asistență și reprezentare juridică integrate pe zona de penal-comercial

Având în vedere că normele de incriminare în materia dreptului penal al afacerilor vizează activitatea curentă sau activități specifice ale societăților, clienți sau potențiali clienți, Ionuț Șerban amintește faptul că Țuca Zbârcea & Asociații oferă servicii de asistență și reprezentare juridică integrate din partea unor echipe cu dublă specializare, capabile să gestioneze cauzele de acest tip.

”Experiența a arătat că nu este suficient suportul pe care l-ar oferi avocații externi specializați în dreptul penal într-o cauză a unui client din portofoliul nostru, ci este nevoie de o abordare pluridisciplinară și unitară”, subliniază avocatul.

De aceea, Țuca Zbârcea & Asociații a consolidat departamentul de drept penal, cooptând avocați specializați în dreptul penal al afacerilor care să fi profesat timp îndelungat preponderent în această materie. Activitatea în acest domeniu este coordonată de Manuela Gornoviceanu, avocat colaborator coordonator.
”Putem spune că, în prezent, echipa dedicată proiectelor de penal economic are, împreună cu avocații specializați în alte materii de interes pentru lămurirea chestiunilor incidente în cauzele penale, resursele necesare pentru a realiza o apărare adecvată standardelor pe care firma și le-a impus în mod tradițional”, susține Partenerul firmei de avocatură.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 256 / 4953
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
(P) Technology is transforming the property industry – Find out more at SEE Property Forum (21 March 2019)
RTPR Allen & Overy își consolidează echipa de litigii. Alexandru Stănoiu se alătură firmei, în poziția de Counsel
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat dețin o pondere importantă în cadrul D&B David și Baias. Portretele unor avocate de succes și lunga listă a proiectelor coordonate
LegiTeam: PeliFilip is looking for an Associate (Finance & Banking )
LegiTeam: VASS Lawyers is looking for Mid-level to Senior Attorney, Corporate & Employment
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat de la Mușat & Asociații s-au remarcat în toate ariile de practică și au gestionat proiecte mari, asumându-și standarde de exigență și rigurozitate maxime. ”Profesia modelează persoanele care i se dedică și intensifică anumite trăsături în toți”
Schoenherr susține echipa de studenți la drept care va reprezenta România la Jessup 2019
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ | Organele fiscale, obligate la plata unor daune interese de 2,8 mil. lei către clientul asistat. Instanța a clarificat și situația transferului administrativ al contribuabilului
Dentons, singura firmă de avocatură semnatară a Cartei Diversității din România, susține Apelul la Acțiune la nivel de CEO pentru Egalitatea de Gen
Conferință ICC la București, cu acces liber, pe 21 martie. Speakeri și teme puse în dezbatere
(P) SEE Property Forum (21 March 2019)
Noi recunoașteri internaționale pentru departamentul de litigii al Maravela|Asociații. Partenerul Ioan Roman este ‘Dispute resolution Star’ în clasamentul Benchmark Litigation Europe 2019
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...