ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum văd avocații de la Mușat & Asociații evoluția sectorului Energiei și Resurselor Naturale în 2017. Cele mai interesante și complexe mandate pentru firma ce asistă mulți investitori strategici pe acest segment

09 Februarie 2017   |   Stefania Enache

Avocatii coordonatori ai practicii de Energie & Resurse Naturale sunt Gheorghe Musat (Senior Partner) in ce priveste departamentul de consultanta si Gheorghe Buta (Co-Managing Partner) in ce priveste departamentul de litigii, in vreme ce Razvan Graure (Partner) coordoneaza departamentul de consultanta fiscala, care acorda suport pe zona de impozitare in numeroase proiecte din sectorul energiei.

Razvan Stoicescu, Partener si Vlad Cordea, Managing Associate --- Musat & Asociatii

 
 
Ultimii doi ani s-au caracterizat printr-un apetit mai redus pentru investitii de anvergura in sectorul energiei, in special in zona de energie conventionala. Avocatii Musat & Asociatii sunt de parere ca la baza acestui fenomen sta un intreg complex de factori: scaderea constanta a pretului energiei electrice la nivel european, precum si a pretului petrolului si a gazelor naturale la nivel global, dar si evolutia destul de firava a economiei mondiale; iar la toate acestea se adauga dezvoltarea accelerata a tehnologiilor inovative, a energiilor regenerabile, a cresterii eficientei energetice, a descoperirii si dezvoltarii intensive a noi surse de energie. . .


“Chiar si in acest climat aparent mai dificil, munca avocatilor Musat & Asociatii din departamentul de Energie & Resurse Naturale a inregistrat o crestere sensibila fata de anul precedent, in conditiile implicarii societatii noastre intr-un numar mai mare de dosare si proiecte, atat in sectorul consultantei juridice, cat si in cel al reprezentarii juridice, in fata instantelor romanesti si in contextul unor arbitraje interne si internationale deosebit de complexe”, declara Razvan Stoicescu, Partener in cadrul Musat & Asociatii.

La randul sau, Vlad Cordea, Managing Associate in cadrul Musat & Asociatii, precizeaza ca numarul de proiecte de tip M&A cu o componenta de energie s-a diminuat comparativ cu anii 2011-2013, perioada de boom a energiei regenerabile, in principal din cauza expirarii in 2016 a perioadei in care se puteau finaliza proiecte regenerabile care sa beneficieze de schema suport prin CV si implicit a scaderii interesului investitorilor pentru achizitia unor astfel de proiecte. ”Trendul descendent din zona de M&A a fost compensat insa de implicarea intr-un numar mai mare de dosare cu un grad crescut de complexitate si dosare sofisticate, precum cele privind operatiuni de restructurare a unor proiecte regenerabile, in scopul rentabilizarii acestora sau, dupa caz, al reducerii costurilor de conservare in asteptarea unor viitoare scheme suport care sa le redea atractivitatea, dosarele in care acordam asistenta juridica in legatura cu solutionarea sau clarificarea diverselor aspecte de reglementare intervenite in cursul activitatilor curente ale clientilor nostri din sectorul energiei”, adauga avocatul.

Echipa de Energie & Resurse Naturale din cadrul firmei de avocatura s-a implicat in 2016 intr-un numar mare de dosare de litigii si de arbitraj in domeniul energiei. Printre cele mai importante mandate din aceasta categorie trebuie amintite litigiile in sectorul producerii energiei regenerabile si a tranzactionarii CV, generate de neintelegerile aparute intre producatori si furnizori in derularea relatiilor contractuale pe fondul modificarii schemei suport de CV; actiunile in anularea actelor de control si de sanctionare emise de ANRE; actiunile in anularea unor acte normative extrem de contestate emise de ANRE; actiunile in anularea actelor de control si de sanctionare emise de Consiliului Concurentei in sectorul energiei, pentru sanctionarea unor practici asa-zise neconcurentiale, etc.

“Nu in ultimul rand, Musat & Asociatii a fost implicata in proceduri complexe de arbitraj la Curtea de Arbitraj International din Paris in legatura cu diverse aspecte ce tin de industria energetica, prin care au fost respinse cu succes pretentii multiple in valoare de peste 1,2 miliarde euro, etc. Avand in vedere toate acestea, departamentul de Energie & Resurse Naturale al Musat & Asociatii a inregistrat cresteri atat in ceea ce priveste volumul de munca, cat si incasarile generate si preconizam ca anul 2016 va fi superior anului 2015 din ambele puncte de vedere. Indiferent de cifre, care nu pot decat sa ne bucure, preocuparea noastra primordiala ramane insa aceea care ne-a ghidat activitatea inca de la momentul infiintarii Musat & Asociatii, si anume furnizarea unor servicii juridice de inalta tinuta clientilor nostri existenti cat si celor viitori, corespunzatoare reputatiei de care se bucura Musat & Asociatii si viziunii noastre asupra modului in care trebuie sa fie facuta avocatura de business in Romania”, puncteaza Razvan Stoicescu.

Industria trece printr-un proces de reasezare si innoire legislativa

Industria energetica din Romania a traversat in ultimii ani un amplu proces de reasezare si innoire legislativa, care va avea ca finalitate restructurarea sectorului, astfel incat sa fie capabil sa raspunda cerintelor privind dezvoltarea si consolidarea unui sector energetic modern, corespunzator principiilor Uniunii Europene de liberalizare a pietelor de energie electrica si gaze naturale si de integrare progresiva a pietei domestice in piata interna de energie a UE.

“Printre noutatile legislative notabile sunt de retinut certificarea definitiva a Transelectica in calitate de operator de transport si de sistem potrivit modelului de separare a proprietatii, din perspectiva REMIT - implementarea Registrului national al participantilor la piata angro de energie precum si a Procedurii de inregistrare a participantilor la piata angro de energie -, cresterea gradului de transparenta in sectorul energiei electrice si  gazelor naturale, masuri sporite de protectie si informare a consumatorilor in contextul liberalizarii pietei, diversificarea platformelor centralizate de tranzactionare, implementarea sistemelor de masurare inteligenta, etc.”, mentioneaza Partenerul Musat & Asociatii.

“De asemenea, preturile pentru consumatorii non-casnici au fost liberalizate incepand cu 2014 pentru energie electrica si in 2015 pentru gaze naturale, in vreme ce preturile pentru consumatori casnici vor fi liberalizate la sfaristul lui 2017, pentru electricitate si incepand cu iulie 2021, pentru gaze naturale. In sectorul oil & gas merita amintita Legea 165/2016 privind siguranta operatiunilor offshore care implementeaza standarde europene in legislatia romaneasca, urmarind sa creasca gradul de siguranta al opertaiunilor petroliere desfasurate in Marea Neagra si infiinteaza o noua autoritate competenta pentru monitorizarea operatiunilor de tip off-shore”, completeaza Vlad Cordea.

Referindu-se la chestiuni sensibile, cei doi experti apreciaza ca “vedeta” anului 2016 in sectorul energetic a reprezentat-o proiectul noii strategii energetice, document elaborat de Ministerul Energiei cu participarea a numerosi specialisti ai sectorului energetic, reprezentand toate categoriile de parti interesate. Proiectul a fost publicat si supus consultarii publice in luna noiembrie. “Proiectul Strategiei Energetice a Romaniei 2016-2030, cu perspectiva anului 2050 are cinci obiective fundamentale (securitate energetica, piete de energie competitive, energie curata si sustenabilitatea sectorului energetic, modernizarea sistemului de guvernanta energetica, protectia consumatorului vulnerabil si reducerea saraciei energetice). Urmeaza sa vedem in ce masura noua echipa de guvernare va mentine acest proiect intr-o forma apropiata celei publicate sau ii va aduce modificari structurale de substanta”, explica Razvan Stoicescu.

Noutatile din energia regenerabila

Referindu-se la energia regenerabila si la noile modificari propuse la Legea 220/2008, cei doi avocati precizeaza ca s-au implicat in mod activ in aceasta problema, prin asociatiile din care profesionistii Musat & Asociatii fac parte. Expertii au actionat in diferite grupuri de lucru care fac observatii si propun amendamente la diferite proiecte de acte normative, inclusiv la proiectul de OUG publicat de Ministerul Energiei.

“Chiar daca proiectul de OUG nu rezolva decat in parte problemele grave cu care se confrunta producatorii din industrie, este totusi un pas in directia buna, in special prin masuri precum extinderea perioadei de valabilitate a CV pana la expirarea duratei de aplicare a schemei suport prin CV (adica in 2031), propunerea introducerii unei platforme anonime de tranzactionare in forma unor produse combinate (energie electrica si CV), determinarea cotei anuale obligatorii de achizitie de CV si prin raportare la cantitatea de CV estimate a fi emise anual, pana in 2031, clarificarea regimului fiscal al CV, in sensul in care CV capata valoare doar la momentul tranzactionarii lor, etc”, arata Vlad Cordea.

Avocatul admite faptul ca proiectul de OUG multumeste doar in parte jucatorii din industrie, intrucat se rezolva doar partial chestiunea absorbtiei excesului de CV emise si nu se poate preconiza la acest moment in ce masura va fi functionala noua platforma de tranzactionare anonima a produselor combinate. “De asemenea anumite prevederi ale OUG starnesc nemultumirea unor categorii de producatori, in special cei din sectorul energiei fotovoltaice, pentru care perioada de amanare a celor 2 CV se extinde pana in 2024, spre deosebire de industria eoliana, unde amanarea expira in 2017. De asemenea, prin limitarea expresa prin OUG a impactului pe care CV il pot avea in factura consumatorului final la 11,1 euro/Mwh, legiuitorul stabileste practic un prag maxim de absorbtie a CV, indiferent de cantitatea de CV care va fi emisa anual si de orice calcule de ajustare pe care urmeaza sa le faca ANRE in mod periodic, conform proiectului de OUG. Privind in ansamblu modificarile propuse la Legea 220/2008, nu putem decat sa constatam ca acestea remediaza unele deficiente grave de sistem si lasa alte probleme nerezolvate, chestiuni care speram insa sa fie abordate si remediate pe viitor, astfel incat sa se creeze premisele dezvoltarii unui sector viabil si a unei piete functionale a CV”, sustine profesionistul Musat & Asociatii.

In ceea ce priveste posibilele scheme de sprijin pentru producerea de energie electrica in panouri fotovoltaice sau pentru promovarea biomasei ca resursa energetica, avocatii Musat & Asociatii amintesc faptul ca, din informatiile pe care le detin, singura initiativa aflata momentan in procedura legislativa este un proiect de lege inregistrat la Senat care urmareste sa instituie un nou sistem de promovare a proiectelor de mici dimensiuni de biomasa, biogaz si energie geotermala prin bonusare energiei electrice produse de acestea.

”Acest sistem se adreseaza in principal micilor producatori de energie care utilizeaza ca resurse regenerabile biomasa, biogazul si energia geotermala, acordandu-le un bonus suplimentar la pretul de vanzare a energiei pentru fiecare MWh de energie regenerabila produs si livrat. Bonusul va fi calculat ca diferenta intre un tarif fix stabilit de ANRE pentru fiecare producator acreditat, in functie de costurile investitiei si cele operationale si pretul mediu ponderat anual de vanzare a energiei pe PZU. Beneficiarii acestui sistem vor fi producatorii de energie electrica care detin centrale electrice cu o capacitate instalata de pana la 5 MW si care utilizeaza ca resurse regenerabile biomasa, biogazul sau energia geotermala, precum si investitorii care dezvolta centrale electrice de pana la 1 MW putere instalata si care utilizeaza sursele de energie regenerabila mentionate anterior. Nu vor beneficia de acest sistem producatorii care opteaza pentru sistemul de promovare prin certificate verzi sau schemele de sprijin instituite prin HG nr. 1215/2009 privind cogenerarea de inalta eficienta. De asemenea, in cazul producatorilor care au beneficiat in trecut de aceste scheme de sprijin, perioada in care pot beneficia de noua schema suport se va diminua cu perioada in care au beneficiat de schemele de sprijin mai sus amintite.Dava va fi adoptat, acest sistem de promovare ar urma sa fie finantat din fondurile Administratiei Fondului de Mediu si ar fi aplicabil din 2017, pe o durata de 9 ani, sub conditia aprobarii de catre Comisia Europeana.Merita mentionat insa ca Guvernul a formulat deja un punct de vedere negativ cu privire la acest proiect, prin urmare implementarea lui pare destul de incerta la acest moment”, mentioneaza Vlad Cordea.

Expertii Musat & Asociatii au fost implicati alaturi de clientii firmei in numeroare mandate legate de implementarea unor proiecte regenerabile in Romania, in special in perioada de boom 2011 – 2013. “Am colaborat cu clientii atat in zona de consultanta cat si pentru solutionarea unor diferenduri si chestiuni litigioase dintre cele mai diverse, fie ca vorbim de dispute cu autoritatile locale sau alti dezvoltatori de proiecte din vecinatate, diversi titulari de drepturi de terenurile pe care se dezvoltau proiectele, parteneri de afaceri, operatori de distributie locali, operatorul de transport sau chiar cu autoritatea de reglementare. Este perfect adevarat ca modificarile succesive la care a fost supusa schema suport prin CV au afectat in mod negativ profitabilitatea a numerosi operatori, inclusiv a clientilor nostri, unii dintre acestia fiind pusi azi in situatia de a-si face exit-ul de pe piata romaneasca sau cel putin de a analiza daca se mai justifica mentinerea in portofoliu a unora dintre proiectele dezvoltate. Desigur, situatia economica a producatorilor de E-RES poate sa difere sensibil, in functie de dimensiunile acestora si de gradul de integrare in grupuri de utilitati mai mari. Astfel, exista producatori, in special in sectorul eolian, care fac parte din mari grupui integrate de utilitati si care sunt oarecum avantajati de faptul ca au posibilitatea sa-si vanda CV primite de la Transelectrica intra-grup, catre furnizorii de energie electrica care fac parte din grup, beneficiind astfel de un grad mai mare de comercializare a CV comparativ cu micii producatori (de ex. in solar) care risca sa ramana cu CV nevandute din cauza excesului de CV de pe piata. De altfel, independent de modificarile aduse legislatiei privind schema suport prin CV, nemultumirile producatorilor de E-RES rezulta si din faptul ca modul de functionare al pietei energiei, prin obligatiile instituite in sarcina producatorilor, si cadrul de reglementare secundar actual sunt orientate primordial inspre producatorii conventionali de energie electrica si tind sa ignore caracteristicile producatorilor E-RES, fapt care ii plaseaza intr-o pozitie nefavorabila in ceea ce priveste costurile de conformare disproportionate pe care trebuie sa le suporte”, precizeaza Razvan Stoicescu.De regula clientii pe care i-am asistat si-i asistam in continuare in sectorul energiei regenerabile au fost si sunt investitori strategici, care au investit pe termen lung in Romania si nu si-au propus simple investitii speculative. Pentru moment acestia nu par sa aiba intentii de exit si isi mentin increderea intr-un viitor reviriment al pietei, dispunand probabil si de resursele care sa le permita eventual sa suporte si anumite pierderi in asteptarea unui astfel de reviriment. Nu este mai putin adevarat ca, asa cum am detaliat si mai devreme, acordam asistenta juridica unor clienti care urmaresc sa-si restructureze proiecte existente in scopul de-a le face mai atractice si a atrage si alti investitori potential interesati in astfel de proiecte, si de ce nu, posibil si cu gandul la o eventuala vanzare viitoare, daca conditiile o vor permite.

Vlad Cordea, Managing Associate in cadrul Musat & Asociatii
 


Un domeniu vast, cu multe probleme


Clientii firmei de avocatura vin cu o gama larga de solicitari pentru echipa Departamentului Energie & Resurse Naturale. Partenerul Musat & Asociatii atrage atentia ca domeniul cuprinde mai multe segmente: energie electrica, gaze naturale, oil & gas, energie termica, etc, fiecare cu reglementarea sa secundara specifica, foarte stufoasa de altfel. Mai mult, chiar si in cadrul unui segment cum ar fi energia electrica, sunt implicate diverse tehnologii si sub-segmente (de ex. hidro, termo, nuclear, energii regenerabile, eficienta energetica, etc.) fiecare cu problematica sa si cu diversi operatori implicati (transport, distributie, furnizare, trading, producere, etc.).

“Cu titlu exemplificativ, de-a lungul timpului am asistat clienti in proiecte de o complexitate mai putin obisnuita, cum ar fi listarile la Electrica, Transgaz, Transelectrica, proceduri de selectie de investitori (de ex. proiectele Tarnita-Lapustesti sau selectia investitorilor pentru compania de proiect dedicata dezvoltarii reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda), proiecte de M&A in domeniul oil & gas, in perioada de boom a energiei regenerabile, adica 2011 – 2013, solicitarile preponderente au fost de asistenta in proiecte de M&A in scopul instrainarii sau achizitiei unor proiecte de E-RES aflate in diverse etape de autorizare, aceste mandate presupunand asistarea clientului pe parcursul efecutarii procesului de due-diligence, negocierea si incheierea documentelor de tranzactie, a documentelor de finantare (dupa caz), asistenta post-closing, precum si asistenta in finalizarea procesului de autorizare si ulterior in legatura cu varii aspecte de reglementare sau contractuale pe parcursul desfasurarii activitatii curente”, subliniaza Razvan Stoicescu.

De asemenea, avocatii departamentului ofera consultanta in mod curent diversilor clienti in problemele cu care se confrunta zi de zi, de regula aspecte de reglementare, in conditiile in care legislatia secundara in domeniul energetic este una deosebit de stufoasa si compleza. In cazul in care se ajunge la dispute ireconciliabile, practica de Energie & Resurse Naturale beneficiaza de expertiza vasta a departamentului Musat & Asociatii de litigii, unul dintre cele mai reputate in chestiuni litigioase pe sectorul energetic.

“Litigiile pot fi dintre cele mai diverse, de la dispute in sectorul producerii energiei regenerabile si a tranzactionarii CV, generate de neintelegerile aparute intre producatori si furnizori in derularea relatiilor contractuale pe fondul modificarii schemei suport de CV, actiuni in anularea actelor de control si de sanctionare emise de ANRE, actiuni in anularea unor acte normative extrem de contestate emise de ANRE, actiuni in anularea actelor de control si de sanctionare emise de Consiliului Concurentei in sectorul energiei, proceduri complexe de arbitraj intern si inernational, precum cele doua proceduri recente pe rolul Curtii de Arbitraj International din Paris in legatura cu diverse aspecte ce tin de industria energetica, prin care solicitam respingerea unor pretentii multiple in valoare de peste 1,7 miliarde euro, etc”, mai spune profesionistul Musat & Asociatii.

Avocatul mentioneaza ca este dificil de spus daca zona de consultanta sau cea de litigii ofera mai multe dosare. ”La o prima vedere zona de consultanta pare sa detina o pondere mai mare, dar acest raport poate fi oricand inversat, mai ales in situatia in care suntem implicati in proceduri de arbitraj international, care au de regula o complexitate crescuta, pot dura destul de mult (contrar ideii generale despre celeritatea procedurilor de arbitraj) si presupun angajarea unor resurse umane si materiale numeroase, atat in termeni de avocati specializati, de timp efectiv alocat analizarii dosarului si pregatirii actiunilor in fata tribunalului arbitral, printr-o stransa colaborare cu firmele de avocatura straine implicate la randul lor in dosare. In acest sens as aminti cele doua proceduri recente pe rolul Curtii de Arbitraj International din Paris, unde Musat & Asociatii, in calitate de consultant juridic principal in legatura cu diverse aspecte ce tin de industria energetica, a solicitat respingerea unor pretentii multiple in valoare de peste 1,7 miliarde euro. Un prim dosar a fost deja solutionat cu succes si s-a tradus in respingerea unor pretentii in valoare de peste 1,2 miliarde dolari ale statului roman”, explica Razvan Stoicescu.

Alaturi de litigii si arbitraje, domeniile periferice cu cea mai intensa activitate sunt cele de corporate, regulatory si fuziuni&achizitii. ”Cum spuneam mai devreme, asistenta juridica curenta acordata clientilor din sectorul Energie & Resurse Naturale presupune solutionarea si clarificarea unei multitudini de aspecte care tin de zona de reglementare, in special cea secundara, dar necesita si asistenta in zona de drept societar, intrucat viata unei societati din sectorul energiei este extrem de dinamica, presupune luarea in mod curent de decizii importante de catre consiliul de administratie, adoptarea de hotarari de catre adunarea generala a asociatilor sau actionarilor, implementarea de restructurari si reorganizari in special cele menite sa asigure conformarea cu al 3-lea pachet energetic european, etc., toate aceste operatiuni necesitand in mod constant asistenta de specialitate in diferite ramuri, inclusiv in cea juridical”, sustine avocatul.

Printre cele mai interesante si complexe mandate din 2016 in domenii periferice legate de sectorul energiei, reprezentantul Musat & Asociatii aminteste dosarele in care firma acorda asistenta si reprezentare juridica unei importante societati romanesti in cadrul litigiului care o opune Consiliului Concurentei in legatura cu aplicarea unor sanctiuni fata de Hidroelectrica si 11 traderi de energie pentru incheierea unor contracte pe termen lung de vanzare-cumparare energie electrica asa-zis anticoncurentiale; asistenta si reprezentare juridica unui important fond de investitii in sectorul regenerabil la nivel european, in legatura cu dezvoltarea unui parc eolian de 400 MW, inclusiv in ceea ce priveste redactarea si negocierea unor contracte de vanzare-cumparare de CV, de energie electrica si de servicii, restructurarea proiectului si negocierile desfasurate cu potentiali investitori, importante fonduri de investitii europene si asiatice cu activitate in sectorul energiei electrice; reprezentarea unei important grup de utilitati in sectorul energiei electrice cu activitati la nivel mondial, in doua proceduri complexe de arbitraj la Curtea de Arbitraj International de la Paris in legatura cu varii aspecte ce tin de industria energetica, prin care s-au ridicat pretentii multiple in valoare de aproximativ 1,7 miliarde euro”, declara Partenerul Musat & Asociatii.

Proiectele cheie

Vlad Cordea aminteste faptul ca lista proiectelor cheie in care firma s-a implicat in 2016 este una lunga. Pe langa mandatele mentionate deja de Razvan Stoicescu, avocatul adauga si alte dosare, despre care spune ca sunt extreme de complexe si interesante.

Specialistul nominalizeaza: asistenta si reprezentarea juridica a unui important trader de energie electrica in legatura cu contestarea, in fata Curtii de Apel Bucuresti, si solicitarea anularii unui act normativ emise de ANRE, care a amendat regulile si principiile de tranzactionare si operare a pietei centralizate de energie electrica din Romania; asistenta si reprezentarea juridica acordata unor producatori de energie regenerabila in fata instantelor competente in legatura cu solutionarea disputelor aparute pe parcursul desfasurarii contractelor de vanzare-cumparare de CV incheiate cu traderi de energie, ca urmare a modificarii legislatiei in sectorul CV verzi;  asistenta juridica acordata unor importanti furnizori de energie electrica si/sau gaze naturale din Romania in legatura cu analizarea unor posibile variante de structurare ale portofoliilor de contracte de vanzare-cumparare de energie electrica, gaze naturale si CV detinute si riscurile aferente.

“Toate aceste proiecte au beneficiat de implicarea si dedicarea intregului departament de Energie & Resurse Naturale al Musat & Asociatii, care este format din aproximativ 10 avocati specializati in acest domeniu, atat in zona de consultanta cat si in cea de litigii, carora li s-au adaugat, atunci cand s-a impus, avocati din alte arii de practica, cum ar fi fuziuni & achizitii, drept societar, real estate, dreptul concurentei, dar si consultanti fiscali avand o expertiza solida in ce priveste toate aspectele de drept fiscal si impozitare aferente operatiunilor din sfera energiei. Avocatii implicati in dosare au fost coordonati de avocatii coordonatori ai practicii de Energie & Resurse Naturale, respectiv Gheorghe Musat (Senior Partner) in ce priveste departamentul de consultanta si Gheorghe Buta (Co-Managing Partner) in ce priveste departamentul de litigii. Dintre toate proiectele mentionate, probabil cel mai interesant, cat si cel mai dificil si spectaculos este dosarul in care acordam asistenta si reprezentare juridica unei importante societati romanesti in legatura cu actiunea in anulare a deciziei de sanctionare emisa de Consiliul Concurentei in legatura incheierea unor contracte pe termen lung de vanzare-cumparare energie electrica asa-zis anticoncurentiale intre Hidroelectrica si 11 traderi de energie. Aceasta speta, atat prin numarul de avocati implicati, numarul de ore lucrate efectiv pe dosar, a implicatiile sanctiunilor aplicate, cat si prin specificitatea cadrului de reglementare analizat in speta (atat din perspectiva modificarilor sale succesive in timp cat si a complexitatii lui), reprezinta in mod cert un dosar iesit din comun, de o complexitate si dificultate de cel mai inalt nivel”, puncteaza Vlad Cordea.

De asemenea firma este implicata intr-o gama foarte variata de proiecte dosare din sfera CV, care includ: asistenta si reprezentare juridica acordata unor producatori de energie regenerabila in fata instantelor competente in legatura cu solutionarea disputelor aparute pe parcursul desfasurarii contractelor ca urmare a modificarilor succesive ale legislatiei in sectorul CV; asistenta juridica in legatura cu clarificarea unor aspecte de reglementare in contextul incheierii si executarii unor contracte bilaterale de CV, negociate si incheiate direct intre parti sau incheiate pe bursa OPCOM;  asistenta juridica in legatura cu redactarea, negocierea si incheierea unor contracte de vanzare-cumparare de CV, fie direct negociate intre parti, fie incheiate pe piata centralizata a contractelor bilaterale operata de OPCOM; asistenta juridica si reprezentare in legatura cu anularea unor acte de sanctionare emise de ANRE in legatura cu diverse aspecte privind tranzactionarea CV, inclusiv modul de refacturare de catre furnizori a CV catre clientii finali.
“In special am am acordat asistenta juridica unor dezvoltatori de proiecte de energie regenerabila inclusiv in legatura cu finantarea de proiect, care implica si constituirea de garantii mobiliare asupra creantelor rezultate din tranzactionarea cu CV”, arata Vlad Cordea.

La randul sau, Razvan Stoicescu spune ca “mare parte din proiectele dezvoltate in 2016 in domeniul energiei se vor continua in 2017, fie ca este vorba de sectorul energiei electrice conventionale sau regenerabile, de dosarele pe rolul instantelor romanesti sau in fata diverselor tribunale arbitrale, de asistenta juridica acordata diversilor clienti in legatura cu activitatile lor curente, etc”.


Colaborari cu firme de avocatura din strainatate

Activitatea departamentului de Energie & Resurse Naturale implica foarte multe dosare in care avocatii acorda asistenta juridica clientilor in proiecte cross-border, ce presupun colaborarea cu alte firme de avocatura.

”In acest sens dintre cele mai importante imi vine acum in minte proiectul in care am asistat un important operator din sectorul energiei electrice din Romania in legatura cu intentia de a instraina activele sale aferente activitatii locale de distributie, proiect in care am colaborat cu firma de avocatura internationala Allen & Overy. In cadrul unui proiect de finantare care implica constituirea de garantii mobiliare asupra creantelor rezultate din tranzactionarea cu CV am colaborat cu firma De Heng Law din China. De asemenea, mai recent, in cadrul asistentei acordate unui consortiu participant la procedura de selectie publica organizata de statul roman pentru selectia investitorilor privind constructia si operarea hidrocentralei de cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti, am colaborat cu firma Dacheng Law, din China. Intr-unul din dosarele de arbitraj mentionate mai sus, in care am reprezentat Enel, in calitate de consultant juridic principal, in fata Curtii de Arbitraj Internațional de la Paris, am colaborat cu firma de avocatura Clifford Chance, Paris. Musat & Asociatii mentine excelente relatii de colaborare profesionala pe o baza permanenta cu numeroase firme de avocatura prestigiose din SUA si Europa, dintre care le amintim doar pe cele mai importante, precum Baker & McKenzie, Jones Day Reavis & Pogue, Lovells LLP, Herbert Smith Freehills, Simmons & Simmons, Norton Rose Fulbright, Cravath, Swaine & Moore sau Shearman & Sterling”, afirma Razvan Stoicescu.

Despre 2017

Cei doi experti Musat & Asociatii sunt de parere ca proiectul vedeta al anului 2017 ar trebui sa fie mult asteptata si mereu amanata listare a Hidroelectrica. “Asta desigur daca nu se va dispune o noua amanare, mai ales ca reiese din declaratiilor unor reprezentanti ai societatii ca ar mai exista anumite chestiuni investitionale care trebuie clarificate si definitivate inainte de a se putea vorbi de o listare. Indraznim sa prezicem totodata ca, chiar daca nu se va materializa imediat incepand cu 2017, in anii urmatori se va constata o intensificare a interesului investitorilor pentru noi tehnologii, energia regenerabila dezvoltata in proiecte de mici dimensiuni, pentru care se preconizeaza adoptarea unor noi scheme de sprijni, proiectele de crestere a eficientei energetice, sistemele de masurare inteligenta, posibil cogenerarea de inalta eficienta care este un domeniu destul de ignorat de inevstitori in prezent, sectorul termoficarii unde exista un mare potential de crestere in contextul implementarii unor tehnologii moderne si eficente. De asemenea, chiar daca momentan pare un domeniu cazut intr-un usor con de umbra, in special datorita preturilor mici la nivel mondial, sectorul oil & gas va ramane unul atractiv si chiar ar trebui sa isi sporeasca atractivitatea, pe fondul noilor facilitati fiscale adoptate, al nemajorarii redeventelor, al adoptarii unei legislatii specifice privind sectorul off-shore si a unei posibile reveniri a pretului pe baril, in contextul acordului recent al OPEC de reducere a productiei de petrol, primul de acest gen in ultimii 8 ani si care a determinat deja o crestere a pretului barilului pe bursele internationale”, declara avocatii Musat & Asociatii.


 
Chiar daca anul 2016 a fost un an dificil, marcat de alegeri politice interne si tensiuni la nivel international, care au afectat si climatul economic, credem ca proiectele tot mai numeroase in care am fost si continuam sa fim implicati, atat pe segmentul de consultanta juridica, cat si in dosare de litigii si arbitraje cu relevanta in sectorul energetic, vor sustine in continuare cresterea incasarilor generate si a timpului efectiv alocat in 2017 de Musat & Asociatii proiectelor din domeniul Energie & Resurse Naturale. Musat & Asociatii se regaseste in mod constant in topul societatilor de avocatura din Romania in domeniul Energie & Resurse Naturale, iar expertiza impresionanta acumulata de avocatii nostri in acest domeniu, in cei 25 de ani de activitate ai firmei Musat & Asociatii, atat in proiecte de consultanta juridica, cat si in chestiuni de reprezentare juridica in fata instantelor romanesti si a tribunalelor arbitrale interne si internationale, credem ca vorbeste de la sine. Intentionam sa insistam in continuare pe valorizarea sinergiilor create de aceasta dubla specializare si sa dedicam timp si resurse suficiente pentru formarea si dezvoltarea capacitatilor avocatilor nostri din departamentul de Energie & Resurse Naturale, care este unul extrem de tehnic si dinamic si presupune o actualizare permanenta a know-how-ului dobandit, precum si a celor din domenii adiacente, astfel incat sa oferim in continuarea clientilor nostri servicii juridice de top si sa mentinem nivelul de excelenta cu care i-am obisnuit pe intreg parcursul activitatii noastre.
 
Razvan Stoicescu, Partener in cadrul Musat & Asociatii
 


Un departament puternic

Departamentul de Energie & Resurse Naturale al Musat & Asociatii include aproximativ 10 avocati specializati in acest domeniu, atat in zona de consultanta, cat si in cea de litigii, care beneficiaza, atunci cand natura proiectului o impune, de sprijinul si aportul avocatilor din alte arii de practica, cum ar fi fuziuni & achizitii, drept societar, real estate, dreptul concurentei, dar si consultanti fiscali avand o expertiza solida in ce priveste toate aspectele de drept fiscal si impozitare aferente operatiunilor din sfera energiei.

Avocatii coordonatori ai practicii de Energie & Resurse Naturale sunt Gheorghe Musat (Senior Partner) in ce priveste departamentul de consultanta si Gheorghe Buta (Co-Managing Partner) in ce priveste departamentul de litigii, in vreme ce Razvan Graure (Partner) coordoneaza departamentul de consultanta fiscala, care acorda suport pe zona de impozitare in numeroase proiecte din sectorul energiei.

”Clientii nostri nu au un profil uniform deoarece sectorul energiei este unul extrem de divers, asa cum detaliam ceva mai devreme, aceasta diversitate reflectandu-se si in profilul clientilor. Acestia pot varia, de la fonduri de investitii cu activitatea in sectorul energiei, la grupuri integrate globale de utilitati in sectorul energiei electrice sau a gazelor naturale, la companii internationale de explorari si exploatari petroliere, furnizori si traderi autohtoni si internationali de energie electrica si gaze naturale, dezvoltatori locali sau internationali de proiecte regenerabile sau chiar companii de stat, in cazul unor proiecte precum listarea Electrica, Transgaz, Transelectrica, etc. Ca element predominant, apreciem totusi ca marea majoritate a clientilor asistati si reprezentati de Musat & Asociatii in acest sector sunt investitori strategici, care au de regula o cunoastere extrem de profunda a sectorului in care activeaza, si urmaresc de regula sa investeasca pe termen lung in Romania”, apreciza Vlad Cordea.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1324 / 5441
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Lawyer | Banking & Finance
Popovici Nițu Stoica & Asociații o cooptează pe Raluca Rusu ca Asociat în PNSA Tax
Echipa de Banking & Finance de la Reff & Asociații, foarte activă în proiecte de digitalizare și inovație. Avocații au bifat finanțări de 350 mil. € în ultimul an și asistă tranzacții cu NPLs și active bancare de cca. 250 mil. €, blocate de pandemie. Numeroase proiecte vizează mai multe jurisdicții
15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări cheamă România la ICSID, în al nouălea arbitraj al țării noastre la Washington. Reclamanții au investit în parcuri fotovoltaice
MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații asistă Interparking în achiziția Parcării Bucur Obor. Partenerul Dana Rădulesscu a coordonat echipa
Voicu & Filipescu a asistat una din principalele asociații bancare din SUA, în cadrul unei tranzacții majore de finanțare crossborder ce implică și o companie românească. Partenerul Marta Popa a coordonat echipa care a colaborat cu avocații americani de la Blank Rome LLP
Ce trebuie să știe un stagiar care aspiră la un loc în echipa Bondoc & Asociații. Numar mare de proiecte complexe care faciliteaza formarea juridica. Training-uri de formare și pregătire „one to one”, cu seriozitate și constanță. Onorariile recunosc și recompensează eforturile avocaților
LegiTeam | Stratulat Albulescu recrutează avocați stagiari, absolvenți ai promoției 2020
LegiTeam | Voicu & Filipescu is looking for lawyers
Anul 2020 a adus o creștere generală a numărului de proiecte de finanțare și restructurare pentru biroul DLA Piper din Romania. Finanțările imobiliare și restructurarea unor proiecte de energie regenerabilă, printre proiectele cheie
LegitTeam: ZRVP recrutează avocați stagiari pentru departamentul Litigii
LegiTeam: Real Estate Lawyer with 2 to 4 years of practical experience in Bucharest
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...