ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Din Liban, Hassan Awdi solicita ANAF si DNA sa investigheze un caz de evaziune fiscala. Fiscul refuza, pe motiv ca cererea este in limba engleza. Autoritatile minimizeaza victoria acestuia la ICSID

24 Martie 2015   |   G. S..& A. D.

Prin adresa Nr. 59/483/MR/18.03.2015, ANAF i-a comnicat lui Hassan Awdi ca, potrivit Constitutiei, in Romania, limba oficiala este limba romana.

 
 
Hassan Awdi, omul de afaceri cu cetăţenie libaneză şi americană care a obtinut recent castig de cauza intr-un arbitraj impotriva Romaniei, la ICSID, a cerut autoritatilor de la Bucuresti sa investigheze un caz de evaziune fiscala, dar a fost refuzat pe motiv ca solicitarea sa a fost redactata in limba engleza. Potrivit documentelor schimbate de Ministerul Finantelor cu Awdi, aflate in posesia BizLawyer, omul de afaceri sustine ca vrea sa coopereze cu ANAF si DNA pentru descoperirea adevarului si isi exprima mirarea pentru faptul ca cererea sa nu este luata in seama pe motiv ca nu este tradusa in limba romana.

Prin adresa Nr. 59/483/MR/18.03.2015, ANAF i-a comnicat lui Hassan Awdi ca, potrivit Constitutiei, in Romania, limba oficiala este limba romana. In conformitate cu prevederile Constitutiri Romaniei si cu principiile ordinii de drept a fost elaborat Codul de procedura fiscala ale carui dispozitii prevad ca – art. 8 ‘Limba oficiala in administratia fiscala’ – ‘(1) Limba oficiala in administratia fiscala este limba romana. (2) Daca la organele fiscale ase depun petitii, documente justificative, certificate sauinscrisuri intr-o limba straina, organele fiscale vor solicita ca acestea sa fie insotite de traduceri in limba romana certificate de traducatori autorizati’’.


Intr-un mesaj adresat lui Marinel Rizea, Director General ANAF, Awdi spune ca el este investitor american si vorbeste doar limba engleza, iar Romania, ca stat membru al EU, ar avea obligatia sa comunice cu cetatenii straini in engleza sau in limba nativa a acestora. Awdi crede ca limba engleza ar fi doar un subterfugiu, o scuza a reprezentantilor ANAF de a nu da curs cererii sale.

Iata ce le spune Hassan Awdi reprezentantilor ANAF, in epistola adresata saptamana trecuta: ‘’I am sure the big majority of your educated directors know and speak english. My claim is about tax evasion which affect the Romanian budget , and it is very strange that ANAF is refusing to investigate this tax evasion of millions of EUROs because is written in english ? Please start to investigate this tax evasion and stop finding excuses which are not convincing and not legally correct. About translation, ANAF can do it and I am convinced that my claim is very well understood by the big majority of your directors. (...) My claim is serious, and I will coopperate with ANAF And DNA to discover the truth.’’

Pe de alta parte este neclar motivul pentru care Awdi nu a redactat cererea si in limba romana, demers simplu, ce ar fi inlaturat imediat orice opozitie a ANAF.

Awdi a petrecut multi ani in Romania, a avut afaceri infloritoare si, la finele anului trecut a fost condamnat intr-un caz de evaziune fiscala. Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Hassan Awdi la 8 ani închisoare cu executare într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DIICOT pentru falimentarea companiei CFR Mesagerie. În acelaşi dosar, fratele lui Hassan Awdi, Mehdi A. Awdi, cetăţean american, a primit 6 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Prin aceeaşi decizie penală, Bassam Istanbouly, cetăţean libanez, a fost condamnat la 5 ani închisoare cu executare, iar Iordan Bădeanu a primit 3 ani şi 4 luni închisoare cu executare.

Fraţii Hassan şi Mehdi Awdi au devenit cunoscuţi dupa ce au preluat Rodipet, ei fiind cercetaţi pentru falimentarea companiei de procurorii DIICOT. Pe 21 decembrie 2012, DIICOT i-a trimis în judecată pe Hassan Awdi, Mehdi A. Awdi, Iordan Bădeanu şi Bassam Istanbouly, pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor.

Anchetatorii susţineau că inculpaţii, având funcţii de conducere în cadrul SC Expediţie, Mesagerie, Bagaje, Coletărie, Valori băneşti şi Corespondenţă 'CFR Mesagerie' SA, precum şi în cadrul altor societăţi comerciale, au constituit o asociere infracţională în scopul delapidării SC 'CFR Mesagerie' SA, prin însuşirea activelor patrimoniale de care dispunea societatea, dar şi în scopul sustragerii de la plata către bugetul de stat a impozitelor şi taxelor datorate de către această societate.

'Intenţia membrilor grupării a fost aceea de a falimenta SC 'CFR Mesagerie' SA, prin transferarea tuturor activelor către alte societăţi comerciale pe care inculpaţii le controlau, astfel încât să nu se respecte obligaţiile asumate prin contractul de privatizare al SC 'CFR Mesagerie' SA, precum şi în vederea obţinerii unor beneficii financiare substanţiale'', a aratat DIICOT.

În acest scop, cei patru au încheiat contracte fictive de prestări de servicii, o parte dintre acestea antedatate, în baza cărora au fost înregistrate în contabilitatea SC 'CFR Mesagerie' SA facturi fiscale reprezentând cheltuieli având la bază operaţiuni nereale, metodă prin care s-a realizat atât sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat, cât şi însuşirea în mod nelegal a activului patrimonial al societăţii.

Potrivit inforrmatiilor BizLawyer, Hassan Awdi se afla in acest moment in Liban.

AAAS: Tribunalul Arbitral a constatat o incalcare limitata a tratamentului echitabil ce trebuia aplicat investitorului strain

In scrisoarea adresata Fiscului, Hassan Awdi aminteste ca a castigat 'un important arbitraj international impotriva Romaniei, la ICSID'. Omul de afaceri sutine ca ‘Tribunalul international a contrazis toate falsele acuzatii ale ANAF si DIICOT’. 

In replica, intr-un material redactat de AAAS la solicitarea BizLawyer, reprezentantii statului spun ca, prin hotararea arbitrala a CIRDI/ICSID distribuita partilor in data de 2 martie 2015, a fost admisa in parte cererea de chemare in judecata formulata de reclamanti, o mare parte a pretentiilor reclamantilor fiind respinsa.

Cu privire la pretentiile reclamantilor in legatura cu Rodipet SA, a fost respinsa pretentia reclamantilor referitoare la existenta unei exproprieri constand in executarea gajului asupra actiunilor detinute de aceștia la Rodipet SA precum și a rezilierii contractului de privatizare. Tribunalul arbitral a constatat ca nu a existat o incalcare a tratatului de protectie reciproca a investitiilor sub acest aspect, executarea gajului de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (actuala Autoritate pentru Administrarea Activelor Statului) fiind justificata in circumstantele date.''

De asemenea, sustin reprezentantii AAAS, ‘’(...) Tribunalul Arbitral a constatat o incalcare limitata a tratamentului echitabil ce trebuia aplicat investitorului strain in sensul in care prin decizia Curtii Constitutionale nr. 823 din 7 iulie 2008, de declarare a neconstitutionalitatii Legii nr. 442/ 2004, s-ar acorda reclamantilor anumite drepturi cu privire o procedura de concesionare a chioscurilor Rodipet.

Tribunalul Arbitral a considerat insa ca daunele care trebuie platite reclamantilor de Statul Roman se limiteaza numai la suma efectiv achitata de investitorii straini pentru investitia lor in cadrul Rodipet SA, anume suma de 7.543.176,59 Euro, cu dobanzile aferente. Tribunalul Arbitral a respins toate celelalte solicitari de daune formulate de reclamanti cu privire la Rodipet SA
’’.

AAAS arata, in raspunsul adresat BizLawyer, ca  au fost respinse, de asemenea, toate pretentiile reclamantilor cu referire la alte societati comerciale apartinand acestora decat Rodipet SA.

‘’Cu privire la pretentiile reclamantilor in legatura cu Casa Bucur, a fost respinsa pretentia reclamantilor cu privire la existenta unei exproprieri, precum și sustinerile acestora cu privire la caracterul nelegal al hotararilor instantelor romane cu privire la retrocedarea imobilului catre proprietarii de drept ai acestuia. Tribunalul Arbitral a constatat ca reclamantii au pierdut proprietatea asupra Casei Bucur nu reprezinta o incalcare a tratatului de protectie reciproca a investitiilor. Mai mult, a retinut faptul ca reclamantii cunoșteau riscul de retrocedare la care era supusa achizitia.

 Tribunalul Arbitral a constatat o incalcare a tratamentului echitabil ce trebuia aplicat investitorului strain prin aceea ca, ulterior retrocedarii imobilului, reclamantii nu au fost compensati pentru valoarea de achizitie a Casei Bucur, in suma de suma de 147.352 Euro. Tribunalul arbitral a obligat așadar Statul Roman la plata acestei sume, cu dobanzile aferente. A fost respinsa cererea reclamantilor cu privire la acordarea de despagubiri cu privire la imbunatatirile aduse cladirii, datorita faptului ca aceștia au cunoscut riscul de retrocedare și, in aceste conditii, ar fi trebuit sa evite sa efectueze astfel de cheltuieli
”, se arata in materialul intocmit de AAAS, la solicitare BizLawyer.

Reprezentantii statului mai spun ca ‘’in privinta dobanzii solicitate de reclamanti, de EURIBOR la 3 luni + 4.25%, Tribunalul Arbitral a respins o astfel de modalitate de calcul, aplicand doar o dobanda la nivelul EURIBOR +2%. Ca efect al admiterii numai limitate a unor pretentii ale reclamantilor, Tribunalul Arbitral a acordat numai o parte din cheltuielile de judecata solicitate de aceștia, anume suma de 1.482.336,65 EUR’’.

Citeste si
►   Hassan Awdi si-a anuntat victoria in arbitrajul cu Romania, la ICSID. Decizia nu este inca publica, dar a fost comunicata partilor pe 2 martie
►   Exclusiv BizLawyer: Tribunalul arbitral ICSID a respins peste 98 % din daunele de peste 447 mil. € cerute de Hassan Awdi. Avocatii Lalive si Leaua & Asociatii: Este o victorie importantă pentru Statul Român și pentru AAAS
►   Final Award in ICSID Arbitration Awdi vs Romania: The Arbitral Tribunal concluded that Romania must compensate the Claimants
►   Decizia ICSID în dosarul Awdi v. România: ”Rodipet mergea în pierdere și avea viitor incert” (DOCUMENT)

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 1966 / 5248
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Stratulat Albulescu & Asociații vrea să extindă echipa și preconizează recrutări importante în 2020, mai ales în cadrul departamentelor cheie | Silviu Statulat, Managing Partner: Piața avocaturii se diversifică, iar competiția devine tot mai acerbă. Investițiile noastre în dezvoltarea firmei au dus în mod natural la o creștere constantă
  Avocații RTPR Allen&Overy, în tranzacția prin care americanii de la Brink cumpără companiile G4S din România şi alte 13 pieţe. Managing Partner-ul Costin Tărăcilă a coordonat echipa locală
  Avocații D&B David și Baias și PwC România au acordat consultanță Tarom în procesul de aprobare a ajutorului de stat de salvare de către Comisia Europeană
  Laura Rudnyanszky, Country Privacy Lead - Teleperformance Group: Să ne imaginăm cum va arăta piața avocaturii în următorii cinci ani, să intuim ce vor face roboții ̸ tehnologiile și ce anume va face avocatul. Apoi să ne pregătim pentru asta foarte riguros
  Un avocat român intră pe lista celor mai buni profesioniști recomandați în Silicon Valley pentru practica în arbitraj și mediere din domeniul tehnologiei
  Al doilea arbitraj ICSID cerut de frații Micula a ajuns la final | Firma suedeză Mannheimer Swartling, Shearman & Sterling și biroul Dentons din Paris s-au luptat timp de 6 ani cu LDDP și Lalive. Se așteaptă decizia Tribunalului arbitral în litigiul cu pretenții de 2,3 mld. €
  Avocații Mitel & Asociații sunt implicați în discuții care privesc tranzacții noi, estimate a se finaliza în T1-2020. Sorin Mitel (Managing Partner): Avocatura rămâne esențialmente o profesie și mai puțin o „afacere” în care prețurile să dicteze competitivitatea
  Voinescu Lawyers a încheiat o alianță cu Studio legale asociato Martinez & Novebaci din Milano. Casa de avocați a deschis și un birou la Paris
  România a câștigat arbitrajul în care italienii de la FIN.CO.GE.RO cereau despăgubiri de 327 mil. €. Ce facturi a plătit statul pentru apărare în acest dosar și ce firme de avocați sărbătoresc victoria
  Ce punctaje au obținut firmele selectate de Ministerul Finanțelor pentru derularea Programului MTN | Pelinari și Pelinari, în asociere cu Cleary Gottlieb, s-a clasat pe prima poziție. Pe lista finaliștilor sunt și asocierile din care fac parte Filip & Company și Volciuc-Ionescu
  Dr. Sabin Taclit, Legal Manager în cadrul NextGen Communications: Strategia departamentelor juridice va rămâne aceeași și în anul 2020: prevenire și inovație. Va fi un an dedicat mai mult consultanței juridice și mai puțin activității litigioase
  LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...