ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dragoste pentru Drept si pasiune pentru Arta. Cum a ajuns penalistul George Serban sa detina o valoroasa colectie de arta contemporana

27 Ianuarie 2016   |   A. D.

George Serban explica, in interviul acordat BizLawyer, ce inseamna arta pentru un avocat de penal-comercial si incotro isi indreapta corabia.

 
 
  • BizLawyer TV
George Serban este Managing Partner-ul firmei de avocatură Serban & Asociatii, unde a dezvoltat una dintre cele mai redutabile practici de penal-comercial de pe piata locala, dar şi un pasionat de artă, inca din vremea liceului. Fost procuror, ocupat şi solicitat în profesia sa, permanent preocupat sa asigure excelenta in proiectele firmei si activitatea celor peste 25 de avocati pe care-i are sub obladuire, este în egala masura mereu atent la creşterea calitativă a colecţiei sale de grafică ce lumineaza holurile si birourile, transformand firma intr-o veritabila galerie de arta. . .

Asa se face ca azi, intr-o efervescenţă compoziţională ce poate fi intalnita mai degraba in expozitii specializate, la etajul 7 din cladirea Opera Center se intalnesc, intr-o fericita alaturare, lucrările lui Vasile Kazar, Casia Csehi, Sorin Dumitrescu, Florin Ciubotaru, Gheorghe Leolea, George Patru, Wanda Sachelarie- Vladimirescu, Paula Ribariu, Aurel Cojan, Vladimir Şetran, Alin Gheorghiu, Ştefan Pelmuş, Liviu Stoicoviciu, Victor Vladimir Ciobanu, Octav Grigorescu, Vasile Tolan, Mircea Dumitrescu, Nicolae Săftoiu, Ion Pacea, Horia Bernea,  Ion Athanasiu-Delamare, Vasile Gorduz, George Apostu, Ion Iancuţ, Vasile Grigore, Paul Gherasim, Gh. Iliescu-Călineşti, Florin Mitroi, Mircea Roman, Corneliu Vasilescu, Marcel Iancu, Paul Gherasim, pentru a aminti doar câteva nume din impresionantul repertoriu pe care-l poartă simezele.


Amicii si clientii sai spun ca generozitatea si confortul oferite de artă îi sporesc capacitatea de travaliu în munca juridică. El spune simplu ca Dreptul si Arta se completeaza. Arta exploreaza aspectul creator; de cele mai multe ori, un avocat e pus in fata unui act de creatie - nu artistic, ci juridic – deoarece, plecand de la simple fapte prezentate de clienti, trebuie sa creeze strategii de aparare si pledoarii pentru instanta, care presupun, in afara de stiinta dreptului, si imaginatie si puterea de vizualizare.

Oricum ar fi, avocatura ramane o frumoasa si nobila combinatie de antreprenoriat, creativitate si inovatie. Iar pasiunea pentru arta presupune rezonanta sufletesca la lumina si frumos, dar si sacrificii masurate in timp si bani. Stendhal spunea ca, „pentru a aprecia pasiunea unui om, ar trebui sa cunoastem ce pret au pentru el toate lucrurile pe care le sacrifica pasiunii sale”. George Serban explica, in interviul acordat BizLawyer, ce inseamna arta pentru un avocat de penal-comercial si incotro isi indreapta corabia.

Imaginile care ilustrează acest articol provin din „Colecţia de artă contemporană” si arhiva privata a avocatului George Şerban.

* * * * * * * *

-    Domnule George Serban, sunteti unul dintre putinii profesionisti ai Dreptului care detine o colectie valoroasa de lucrari de arta contemporana, pe care si o expuneti, de altfel, in firma de avocatura pe care o coordonati. Cum si cand s-a nascut aceasta pasiune pentru arta?

Pasiunea e veche, inca de pe bancile liceului. Dar achizitia propriu zisa a lucrarilor originale a inceput odata cu mutarea firmei de avocati in sediul din Opera Center si dupa o discutie cu Florea Nicole, iubitor de arta si colectionar. Am beneficiat adesea si de consultanta calificata a profesorului grafician Mircia Dumitrescu si colaborez permanent cu Roxana Maria Gibescu, grafician si consultant in domeniul artei.


George Șerban și Mircia Dumitrescu (academician, numit şi 'patriarhul graficii româneşti') - La Opera Center (2015)

-    Exista o compatibilitate, sunt linii comune intre Drept si arta? Multi avocati au colectii impresionante de ceasuri rare, masini puternice, altii investesc in proprietati sau joaca pe Bursa. Ce resorturi intime declanseza in sufletul dumneavoastra pictura?

Cred ca Dreptul si Arta se completeaza, arta exploreaza aspectul creator, iar de cele mai multe ori un avocat e pus in fata unui act de creatie, (nu artistic, ci juridic) deoarece, plecand de la simple fapte prezentate de clientul sau, el trebuie sa creeze o strategie de aparare, o pledoarie pentru instanta, care presupune in afara de stiinta dreptului si imaginatie si puterea de vizualizare... 
In plus dialogul nostru permanent cu lucrarile de arta expuse pe culoare si in birourile firmei, ne face sa ne simtim ca la muzeu. Numai ca aici nu platim bilet!

Colectia de arta satisface cel putin partial,  nevoia de  „a trai in chip cultural”, cum ne spunea Noica prin anii 80.


Lucrari din „Colecţia de artă contemporană” a lui George Şerban

POSIBILITATI DE EVADARE - Mircia Dumitrescu (Gravura 1983)

GRADINA SUSPENDATA  -  Alin Gheorghiu  (Tus, UP) 

MARELE CAVALER  -   Dan Erceanu  (Gravura 1980)


-    Ce ne puteti spune despre lucrari, valoarea acestora si cum au intrat in colectia dumneavoastra?

Am tratat arta ca pe o pasiune si nu ca pe o investie. Lucrarile de grafica nu sint asa scumpe, dar impactul lor asupra privitorului este impresionant si obligatoriu il invita la dialog.
M-a interesat arta contemporana romaneasca din a doua jumatate a secolului XX  („postmodernism”) si am vrut sa vad si sa identific lucrari realizate in aceasta perioada, care nu tineau cont de rigorile/limitele impuse de  arta asa-zis oficiala a acelor vremuri.
Nu sint nostalgic, ma intereseaza doar valorile artistice autentice. Cele care vor ramine in constiinta noastra si a generatiilor viitoare.
Spre surprinderea mea, foarte multi artisti activi in acea perioada - ma refer in special la grafica - au realizat/creat si lucrari care erau in pas cu arta europeana si afirmau libertatea de creatie a artistulului. Si chiar erau subversive, impotriva sistemului comunist.
Asa s-a nascut decizia de a colectiona lucrari de grafica contemporana.
Lucrarile le-am achizitionat in principal direct de la artisti, de la mostenitorii acestora, sau de la alti colectionari, din expozitii si chiar de la case de licitatie.
Sunt peste 700  de lucrari de pictura, grafica si citeva zeci de sculpturi.
In acelasi timp am imbogatit colectia de carte de arta, sunt peste 1000 de carti de arta, cataloage, etc.
Mai toate numele mari de graficieni din perioada anilor 60 la zi,  sunt prezente aici, expuse efectiv pe peretii culoarelor si birourilor firmei.
As da citeva nume in ordine alfabetica: Alexi Nicolae, Apostu George, Aurel Bulacu, Batranu Ioana, Bitzan Ion, Bratescu Geta, Chirnoaga Marcel, Ciobanu Victor Vladimir, Ciubotaru Florin, Casia Csehi,  Dumitrescu Mircia,  Dumitrescu Sorin, Gorduz Vasile, Gheorghiu Alin, Grigorescu Octav, Iancu Marcel,  Kazar, Vasile,  Mihuleac Wanda, Mitroi Florin,  Sachelarie Wanda, Saftoiu Nicolae, State Ion, Stoicoviciu Liviu, Vladimir Setran, etc..
In plus am achizitionat lucrari de sculptura si desene de sculptor: George Apostu, Vasile Gorduz, Napoleon Tiron, Darie Dup, Ion Irimescu, Mircea Roman, Iancut Ion, sa.


George Şerban, in vizita la Mircia Dumitrescu (in atelierul sau)
        Cu Mirel Zamfirescu in Pangratti (2014)


-    Cum si cat investiti anual in arta? Va intalniti cu pictori, cu asociatiile profesionale ale artistilor, le rasplatiti si altfel munca?

Investitia sufleteasca este continua - studiu, intilniri, dialoguri cu artistii, vizite la ateliere, expozitii, etc. Sunt implicat in diferite actiuni culturale, care sprijina UAP si artistii, am acordat sponsorizari UAP, am oferit de-a lungul timpului citeva premii in acest nobil domeniu al Artei. Cred ca nu degeaba am primit premiul UAP- Prieten al artistilor pe 2014 !
Si sunt interesat sa imbunatatesc colectia de grafica - si nu numai - cu lucrari noi, reprezentative, asa ca nu o sa-mi schimb masina nici anul acesta, dar o sa  investesc in arta !

-    Colectia este etalata in spatiile din Opera Business Center in care firma Serban & Asociatii isi desfasoara activitatea. Ce spun avocatii firmei? Cum reactioneaza clientii care va trec pragul?

Da, holurile si fiecare birou sint pline cu lucrari, din cind in cind le mai inlocuim intre ele sau aducem altele noi, e ca intr-un muzeu ! Asta nu face decit sa creeze o atmosfera de lucru optimista si, sper eu, sa ajute pe fiecare sa-si largeasca orizontul cultural.
Am reactii pozitive de la cei care vin in vizita, prieteni, clienti, dar mai  ales de la artisti, care isi vad lucrarile lor sau ale colegilor expuse permanent. Am avut situatii in care mi-au cerut sa fotografieze anumite lucrari sau sa-si faca fotografii cu anumite lucrari ! Ma bucur de astfel de momente.


Tudor Octavian, Victor Ciobanu si Nicolae Florea in vizita la Serban & Asociatii


-    Tranzactionati lucrarile din portofoliu, sau sunteti in perioada de acumulari? De ce nu deschideti o galerie ?

Deocamdata nu vind lucrari, am facut doar schimburi cu citiva colectionari.
Insa am daruit multe lucrari, atat unora dintre colegi, cat si iubitorilor de arta care au venit in vizita.
Nu deschid o galerie de arta - desi am cochetat cu aceasta idee ! - las profesionistii sa se ocupe de asta, eu inca am o firma de avocati de condus.
Imi propun insa diverse activitati si actiuni in domeniul artei, cum ar fi, realizarea unor cataloage, poate filme, organizarea comemorarii unor artisti care nu mai sint printre noi, etc.
Chiar in aceste zile, incepind cu 21 ianuarie, la Muzeul Taranului Roman se deschide expozitia graficianului George Patru, sponsorizata de noi, eveniment care isi propune sa readuca in constiinta publicului iubitor de grafica pe cel care a fost George Patru. Si astfel de evenimente vor continua si pentru alti artisti (plecati dintre noi) pe tot parcursul anului 2016, la initiativa si cu sprijinul nostru.


STRIGATUL --  Ion State (Xilogravura 1966)


FLORIN MITROI  -  Personaj (1986)


-    Ce noutati aduce 2016 firmei pe care o coordonati si pasionatului de arta George Serban?

Am incheiat anul 2015 pe plus, cu o crestere de aprox. 12% a veniturilor si cu aceaiasi echipa din 2014, formata din 25 de avocati.
Doi avocati din departamentul penal au fost promovati  in  parteneriatul firmei si inca unul ca managing asociat in departamentul comercial.
Iar pentru 2016 ne propunem sa mentinem un trend crescator,  sintem in discutii cu citiva avocati pentru cresterea echipei in departamentul penal.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1096 / 4709
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
AkzoNobel a bătut palma cu Oresa Ventures pentru achiziția Fabryo Corporation. Avocații Popovici Nițu Stoica & Asociații au fost alături de fond, Schoenherr a asistat cumpăratorul
Penaliștii de la Mareș|Danilescu|Mareș în asociere cu Dan Lupașcu au obținut sesizarea CCR în ”Dosarul Gala Bute”, în care îl apără pe Rudel Obreja. Argumentele cu care avocații au obținut decizia favorabilă la ÎCCJ
Cum lucrează performanta echipă de 46 de avocați ai Țuca Zbârcea & Asociații specializați în practica de Dispute Resolution. Mandate cu greutate printre cele 4.200 de litigii ”lucrate” anul trecut, arbitraje internaționale cu pretenții de 4,9 mld. $ și servicii integrate pe zona de penal-comercial
Promovări la Suciu Popa. Iulian Cioienaru devine partener, alți doi avocați urcă în poziția de Senior Associate
Cum lucrează avocații specializați în litigii și arbitraj de la Voicu & Filipescu. Cu accent pe litigiile comerciale, firma soluționează cu succes cazuri în toate domeniile relevante pentru activitatea companiilor publice sau private
Pe piața de capital, sunt oportunități pentru toate tipurile de companii, spun avocații Bondoc & Asociații. Proiectele uneia dintre cele mai mari și experimentate echipe de Capital Markets din România
Schimbări în structura parteneriatului Schoenherr București
NICULEASA LAW FIRM convinge Tribunalul Bucureşti să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene pe mai multe probleme ce privesc raportul dintre procedura penală și cea fiscală
PeliFilip a asistat Ministerul Finanțelor Publice în premieră într-o operațiune de preschimbare de titluri de stat în dolari
RTPR Allen & Overy, alături de sculptorul Mihai Buculei, în cadrul negocierilor pentru semnarea contractului privind realizarea „Monumentului Marii Uniri”
Mușat & Asociații, premiată la Praga pentru ‘Tranzacția anului 2017 în România’
România a atras de pe pieţele externe 1, 2 mld. usd şi a realizat, în premieră, o tranzacţie de răscumpărare anticipată de obligaţiuni în dolari. Clifford Chance Badea, avocații băncilor
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...