ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Gheorghe Buta, Mușat & Asociații: Litigiile aduc peste 25% din încasări, estimăm o creștere considerabilă până la finalul anului

22 Iulie 2015   |   Andrei Cîrchelan

Printre clienții companii mari care au fost implicați în dosare noi de litigii în ultimele șase luni se numără bănci precum Banca Transilvania, Bank Leumi sau Piraeus Bank, dar și alți jucători de mari dimensiuni precum Allianz Global Corporate & Specialty, Biotest AG, Carpatica Asigurări, Enel Distribuție Dobrogea sau Farmexim.

Dr. Gheorghe Buta, coordonatorul departamentului de litigii si arbitraj si co-managing partner al firmei Musat & Asociatii

 
 
Clienții casei de avocatură Mușat & Asociații, unul dintre cei mai puternici jucători în piața locală a avocaturii de business, au fost implicați de la începutul anului în peste 240 de litigii noi, potrivit datelor de la Ministerul Justiției, cifre care arată doar o parte a activității de litigii pentru firma de avocatură.

Statisticile de pe portalul instanțelor se referă doar la dosarele în care apare menționat numele firmei de avocatură și includ dosarele legate de insolvență. Cifrele nu includ, însă, dosarele în care sunt implicați clienții firmei dar nu este precizat reprezentantul juridic.

În primele şase luni ale anului, volumul de muncă din cadrul departamentului de litigii și arbitraj al Mușat & Asociații a avut un trend ascendent, ponderea încasărilor fiind de peste 25%. Pentru următoarele 6 luni, estimăm o creștere considerabilă, datorită numărului mare de dosare aflate în derulare în acest moment”, a declarat pentru Bizlawyer avocatul Dr. Gheorghe Buta, coordonatorul departamentului de litigii și arbitraj și co-managing partner al firmei de avocatură.


Ca număr, cele mai multe dosare de litigii au venit la Mușat & Asociații pe filiera practicii de insolvență, unde firma administrează companii precum Energoconstrucția, Servicii Energetice Oltenia sau Termoelectrica. Aceasta din urmă, potrivit datelor Bizlawyer, are cel puțin 45 de dosare inițiate în instanță de la începutul anului, în timp ce SE Oltenia are 28 de dosare iar Energoconstrucția 19 dosare.

Dincolo de activitatea Mușat & Asociații Restructuring & Insolvency, însă, litiganții firmei gestionează o gamă largă și diversă de litigii, provenite de la clienți din toate sectoarele economice.

Departamentul nostru de Litigii şi Arbitraj are o experienţă de neegalat, fiind primul din România organizat în echipe specializate. Activitatea Mușat & Asociații în domeniul litigiilor acoperă toate tipuri de cauze, în principal litigii comerciale, de proprietate intelectuală, fiscale, de dreptul muncii,  imobiliare, garanţii, de dreptul familiei dar şi insolvenţă,  bancare şi financiare, asigurări,  maritime, succesiuni etc.”, a mai spus Buta.

Printre clienții companii mari care au fost implicați în dosare noi de litigii în ultimele șase luni se numără bănci precum Banca Transilvania, Bank Leumi sau Piraeus Bank, dar și alți jucători de mari dimensiuni precum Allianz Global Corporate & Specialty, Biotest AG, Carpatica Asigurări, Enel Distribuție Dobrogea sau Farmexim.

În primele șase luni ale anului 2015, activitatea privind litigiile comerciale şi civile, inclusiv cele de restituire a proprietăților preluate abuziv, a rămas constantă. În schimb, a crescut numărul cauzelor penale (white collar crime) având în vedere accentuarea luptei anticorupţie şi a creşterii numărului dosarelor privind infracţiunile economice.  O creştere similară se remarcă şi în domeniul  contencios fiscal datorită măsurilor de eficientizare a colectării impozitelor si taxelor din ultima perioadă”, a precizat avocatul.

Clienții cu cele mai multe litigii

Datele de la Ministerul Justiției arată că printre clienții cu cele mai multe dosare noi de litigii deschise anul acesta se găsesc nume percum COMCM și Caterpillar Financial Services, dar și Piraeus Bank și societatea Transport Urban Sinaia. De asemenea, chinezii ZTE apelează la serviciile Mușat & Asociații în bătălia de proprietate intelectuală pe care o duc contra americanilor Vringo.

Un alt client important al firmei este familia Voiculescu, mai precis omul de afaceri Dan Voiculescu și fiicele acestuia, Corina și Camelia, cu cel puțin 24 de litigii deschise în total de la începutul anului.

A crescut, de asemenea, semnificativ şi numărul cauzelor împotriva Agenției Naționale de Integritate (ANI). Creşterea numărului dosarelor se datorează şi succeselor de până acum ale echipei Musat & Asociatii, în dosarele în care l-am reprezentat pe Klaus Iohannis, Mircea Diaconu, Lucia Longin Hossu şi alte personalităţi cu funcţii publice, inclusiv primari ai unor oraşe din ţară. De remarcat este și creșterea numărului de arbitraje comerciale interne şi internaţionale, datorată primelor semne de  reviriment al economiei după criză'', a explicat Gheorghe Buta.

Echipa de litigii și arbitraj a firmei este formată din peste 45 de avocați, majoritatea dintre ei managing associates și senior associates, și este coordonată de Gheorghe Buta. Echipa care gestionează dosarele de arbitraj este formată din 10 avocați, fiind coordonată de Luminița Popa, partner. Alți patru parteneri coordonează fiecare câte o echipă din cadrul departamentului de litigii pe diverse arii de practică: Octavian Popescu – litigii comerciale, civile, penale, Mădălina Berechet – litigii civile, comerciale, contencios administrativ şi fiscal, Cosmin Libotean – litigii comerciale, de contencios administrativ, dreptul muncii şi de dreptul familiei. Acestora li se alătură şi echipa care gestionează dosarele penale, alcătuită din opt avocaţi şi coordonată de Mădălin Enache, partner.

Cu alte cuvinte, ”departamentul nostru de Litigii şi Arbitraj are o experienţă de neegalat, fiind primul din România organizat în echipe specializate. Activitatea Mușat & Asociații în domeniul litigiilor acoperă toate tipuri de cauze, în principal litigii comerciale, de proprietate intelectuală, fiscale, de dreptul muncii,  imobiliare, garanţii, de dreptul familiei dar şi insolvenţă,  bancare şi financiare, asigurări,  maritime, succesiuni etc”, a mai declarat avocatul.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1748 / 5140
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Meet The Team | CMS România: Future Facing Finance
Banca libaneză CFH cumpără clădirea de birouri Day Tower de la dezvoltatorul grec Day Group. Stratulat Albulescu a asistat cumpărătorul, grecii au lucrat cu NNDKP
”WPC Expert Workshop Bucharest 2019”, la Mușat & Asociații | Iulian Popescu, Partener: Am reușit să strângem alături unele dintre cele mai puternice voci din industria petrolului și a gazelor din România și din străinătate
Stratulat Albulescu, avocații cumpărătorului în tranzacția prin care Adrian Sârbu a vândut mai multe publicații. Partenerul Ana Kusak a coordonat proiectul
NNDKP a asistat Allianz Real Estate și VGP într-o finanțare de 34 milioane de euro
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior|middle level associates (Corporate M&A and Real Estate, Bucharest)
Firma de avocați Suciu Popa a câștigat pentru Enel ultimul arbitraj cu statul român | Pretenții de 130 mil. €, respinse de ICC Paris. Luminița Popa a coordonat apărarea grupului italian
Investitorii se uită mai degrabă spre potențialul de creștere și la sinergiile pe care le pot atinge printr-o achiziție, decât pe cifrelele ”țintelor”. Despre tranzacții, industrii cu potențial și provocările din era inteligenței artificiale, într-o discuție cu Monica Stătescu, Counsel Filip & Company
Clasamentul MergerMarket după primele 9 luni | Piața europeană de fuziuni și achiziții este într-o continuă scădere. DLA Piper și CMS, printre primele în clasamentul global, în Europa și în CEE
CMS se implică în susținerea dezvoltării start-up-urilor de tehnologie | Ce proiecte pot intra în programul equIP, premiat de Financial Times, care sunt criteriile de selecție și ce avantaje au, într-un interviu cu Horea Popescu, partener CMS România și coordonatorul programului în Europa Centrală și de Est
KPMG Legal România - dezvoltare strategică în aria serviciilor de consultanță în Tehnologie, IP și Protecția datelor prin preluarea casei de avocatură Fernbach & Partners
LegiTeam: Mareș & Mareş recrutează avocat definitiv drept penal
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...