ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Gheorghe Buta, Mușat & Asociații: Litigiile aduc peste 25% din încasări, estimăm o creștere considerabilă până la finalul anului

22 Iulie 2015   |   Andrei Cîrchelan

Printre clienții companii mari care au fost implicați în dosare noi de litigii în ultimele șase luni se numără bănci precum Banca Transilvania, Bank Leumi sau Piraeus Bank, dar și alți jucători de mari dimensiuni precum Allianz Global Corporate & Specialty, Biotest AG, Carpatica Asigurări, Enel Distribuție Dobrogea sau Farmexim.

Dr. Gheorghe Buta, coordonatorul departamentului de litigii si arbitraj si co-managing partner al firmei Musat & Asociatii

 
 
Clienții casei de avocatură Mușat & Asociații, unul dintre cei mai puternici jucători în piața locală a avocaturii de business, au fost implicați de la începutul anului în peste 240 de litigii noi, potrivit datelor de la Ministerul Justiției, cifre care arată doar o parte a activității de litigii pentru firma de avocatură.

Statisticile de pe portalul instanțelor se referă doar la dosarele în care apare menționat numele firmei de avocatură și includ dosarele legate de insolvență. Cifrele nu includ, însă, dosarele în care sunt implicați clienții firmei dar nu este precizat reprezentantul juridic.

În primele şase luni ale anului, volumul de muncă din cadrul departamentului de litigii și arbitraj al Mușat & Asociații a avut un trend ascendent, ponderea încasărilor fiind de peste 25%. Pentru următoarele 6 luni, estimăm o creștere considerabilă, datorită numărului mare de dosare aflate în derulare în acest moment”, a declarat pentru Bizlawyer avocatul Dr. Gheorghe Buta, coordonatorul departamentului de litigii și arbitraj și co-managing partner al firmei de avocatură.


Ca număr, cele mai multe dosare de litigii au venit la Mușat & Asociații pe filiera practicii de insolvență, unde firma administrează companii precum Energoconstrucția, Servicii Energetice Oltenia sau Termoelectrica. Aceasta din urmă, potrivit datelor Bizlawyer, are cel puțin 45 de dosare inițiate în instanță de la începutul anului, în timp ce SE Oltenia are 28 de dosare iar Energoconstrucția 19 dosare.

Dincolo de activitatea Mușat & Asociații Restructuring & Insolvency, însă, litiganții firmei gestionează o gamă largă și diversă de litigii, provenite de la clienți din toate sectoarele economice.

Departamentul nostru de Litigii şi Arbitraj are o experienţă de neegalat, fiind primul din România organizat în echipe specializate. Activitatea Mușat & Asociații în domeniul litigiilor acoperă toate tipuri de cauze, în principal litigii comerciale, de proprietate intelectuală, fiscale, de dreptul muncii,  imobiliare, garanţii, de dreptul familiei dar şi insolvenţă,  bancare şi financiare, asigurări,  maritime, succesiuni etc.”, a mai spus Buta.

Printre clienții companii mari care au fost implicați în dosare noi de litigii în ultimele șase luni se numără bănci precum Banca Transilvania, Bank Leumi sau Piraeus Bank, dar și alți jucători de mari dimensiuni precum Allianz Global Corporate & Specialty, Biotest AG, Carpatica Asigurări, Enel Distribuție Dobrogea sau Farmexim.

În primele șase luni ale anului 2015, activitatea privind litigiile comerciale şi civile, inclusiv cele de restituire a proprietăților preluate abuziv, a rămas constantă. În schimb, a crescut numărul cauzelor penale (white collar crime) având în vedere accentuarea luptei anticorupţie şi a creşterii numărului dosarelor privind infracţiunile economice.  O creştere similară se remarcă şi în domeniul  contencios fiscal datorită măsurilor de eficientizare a colectării impozitelor si taxelor din ultima perioadă”, a precizat avocatul.

Clienții cu cele mai multe litigii

Datele de la Ministerul Justiției arată că printre clienții cu cele mai multe dosare noi de litigii deschise anul acesta se găsesc nume percum COMCM și Caterpillar Financial Services, dar și Piraeus Bank și societatea Transport Urban Sinaia. De asemenea, chinezii ZTE apelează la serviciile Mușat & Asociații în bătălia de proprietate intelectuală pe care o duc contra americanilor Vringo.

Un alt client important al firmei este familia Voiculescu, mai precis omul de afaceri Dan Voiculescu și fiicele acestuia, Corina și Camelia, cu cel puțin 24 de litigii deschise în total de la începutul anului.

A crescut, de asemenea, semnificativ şi numărul cauzelor împotriva Agenției Naționale de Integritate (ANI). Creşterea numărului dosarelor se datorează şi succeselor de până acum ale echipei Musat & Asociatii, în dosarele în care l-am reprezentat pe Klaus Iohannis, Mircea Diaconu, Lucia Longin Hossu şi alte personalităţi cu funcţii publice, inclusiv primari ai unor oraşe din ţară. De remarcat este și creșterea numărului de arbitraje comerciale interne şi internaţionale, datorată primelor semne de  reviriment al economiei după criză'', a explicat Gheorghe Buta.

Echipa de litigii și arbitraj a firmei este formată din peste 45 de avocați, majoritatea dintre ei managing associates și senior associates, și este coordonată de Gheorghe Buta. Echipa care gestionează dosarele de arbitraj este formată din 10 avocați, fiind coordonată de Luminița Popa, partner. Alți patru parteneri coordonează fiecare câte o echipă din cadrul departamentului de litigii pe diverse arii de practică: Octavian Popescu – litigii comerciale, civile, penale, Mădălina Berechet – litigii civile, comerciale, contencios administrativ şi fiscal, Cosmin Libotean – litigii comerciale, de contencios administrativ, dreptul muncii şi de dreptul familiei. Acestora li se alătură şi echipa care gestionează dosarele penale, alcătuită din opt avocaţi şi coordonată de Mădălin Enache, partner.

Cu alte cuvinte, ”departamentul nostru de Litigii şi Arbitraj are o experienţă de neegalat, fiind primul din România organizat în echipe specializate. Activitatea Mușat & Asociații în domeniul litigiilor acoperă toate tipuri de cauze, în principal litigii comerciale, de proprietate intelectuală, fiscale, de dreptul muncii,  imobiliare, garanţii, de dreptul familiei dar şi insolvenţă,  bancare şi financiare, asigurări,  maritime, succesiuni etc”, a mai declarat avocatul.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1639 / 5031
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dentons primește opt distincții în cadrul galei Europe Women in Business Law Awards
Există viață și după orele de muncă în firmele de avocați din prima linie? Teea Eliade, avocat de Life Sciences, după ce a renunțat la viața din București și s-a apucat de programare: Manipularea și dorința de a trece peste și prin orice pentru a-ți atinge scopurile, volumul de muncă, munca peste program, neremunerată, și lipsa de respect pentru timpul personal au dus la decizia mea de a părăsi avocatura
LegiTeam: Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen is recruiting lawyer | Banking & Finance
LegiTeam: NNDKP is recruiting lawyers with experience in Real Estate
MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman a asistat Nederlandse MKB la achiziția companiei IT BusyMachines. Echipă de 9 avocați, coordonată de partenerii Alina Popescu și Dana Rădulescu, implicată în proiect
Alina Stăvaru devine Partener la RTPR Allen & Overy. Promovare din interior, o premieră pentru firma de avocați
Ţuca Zbârcea & Asociaţii scapă Federația de Fotbal de pretențiile de 300 mil. E ale clubului FC Craiova
Cum văd avocații Dentons evoluția practicii de Capital Markets, pe o piață în care companiile cu acționariat preponderent străin se finanțează din surse interne grupului din care fac parte, iar cele cu capital românesc nu au încă o cultură a pieței de capital. Rețeta succesului include abordările personalizate, cu elemente de creativitate și inovație
Bondoc si Asociații is expanding its team. Four open positions
Clifford Chance Badea și PNSA, în ‘bucla locală’ a unei finanțări de 134 mil. € acordate de IFC și o instituție financiară italiană grupului care deține în România fabrica de roți auto din Drăgășani. Ce avocați au coordonat proiectul
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ cu privire la caracterul „oneros” al relației dintre fiscal și penal, respectiv al limitelor caracterului „devolutiv” al contestației administrative
Cu ce gânduri pornesc la drum fondatoarele firmei SIMION & BACIU | “Ne dorim clienți dornici de dezvoltare și proiecte interesante. ‘Cel mai bun’ ideal este exact ce ai acum; și idealul se va dezvolta în timp, odată cu noi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...