ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

“Leoaicele” din arena avocaturii: În lumea reală, aparent conduc barbații. “Întreaga lume este a femeilor, inclusiv avocatura, numai că barbații nu o știu”, spun doamnele avocat de la Wolf Theiss

15 Martie 2017   |   Stefania Enache

Femeia avocat, dincolo insa de a fi feminina, calda si intelegatoare, este logica, intuitiva si inovatoare.

 
 
Doamnele din Romania s-au impus cu succes in firme internationale de prestigiu, ocupand pozitii importante in conducerea acestora. Ileana Glodeanu si Ligia Cecilia Popescu sunt Partenere ale societatii regionale Wolf Theiss, o casa de avocatura cu o traditie de 60 de ani in Europa. Prezenta de peste 10 ani in tara noastra, firma a mizat pe profesionalismul expertilor de la noi, reusind sa se impuna in „liga greilor”.

Multe dintre proiectele de succes bifate de Wolf Theiss poarta semnatura unor doamne avocat, iar Ileana Glodeanu este una dintre ele. Cu o expertiza vasta, in special in domeniile energetic (fiind unul dintre fondatorii Asociatiei Romane a Industriei Fotovoltaice), medical-farma si IT, precum si in dreptul muncii si restructurare/insolventa, Ileana a fost implicata intr-o serie de tranzactii de renume incheiate in ultimii ani in Romania, printre acestea numarandu-se consultanta juridica pentru cea mai mare tranzactie ca valoare din ultimii ani (tranzactia UniCredit Tiriac), sau pentru cea mai mare tranzactie din domeniul forestier (tranzactia Ikea).


Datorita reusitelor sale, Ileana a primit mai multe premii in dreptul afacerilor in Romania si in Europa. Detine doua masterate in drept privat si comercial si este membra a Baroului Bucuresti din anul 2000. In cadrul societatii Wolf Theiss este Partener, coordonand grupul de practica Corporate/M&A in cadrul biroului din Bucuresti. 

Crede cu tarie ca a fi femeie este in sine un atu. „Femeia avocat, dincolo insa de a fi feminina, calda si intelegatoare, este logica, intuitiva si inovatoare. Femeia avocat este autentica si se dedica in fiecare secunda in tot ceea ce face, ca si cum fiecare tranzactie este cea mai minunata si fiecare client este cel mai important”, afirma Ileana Glodeanu.

Dreptul si avocatura au reprezentat pentru ea o provocare. „ Am o minte logica, foarte structurata, si mereu am asociat avocatura cu partea mai umana si cum opusurile se atrag, m-a captivat ideea de a face avocatura cumva altfel. Oricum, tot timpul mi se intampla lucruri minunate si ma consider o norocoasa in viata, astfel incat dincolo de o motivatie sau alta, cred ca profesia aceasta m-a ales pe mine, asa mi-a fost scris pentru ca mi se potriveste sau pentru ca trebuie sa fac avocatura altfel”, subliniaza Partenerul Wolf Theiss.
"Femeia avocat, dincolo de a fi feminina, calda si intelegatoare, este logica, intuitiva si inovatoare.


Ileana Glodeanu, Partener Wolf Theiss

„Intreaga lume este a femeilor, inclusiv avocatura ”

Atunci cand are de solutionat mandate in strainatate, de multe ori Ileana Glodeanu este singura femeie de la masa negocierilor. Aceasta postura nu o intimideaza, ci dimpotriva o face mai puternica. „Particip la multe conferinte internationale de M&A, 80-90% sunt avocati barbati. Din punctul meu de vedere, femeile nu trebuie sa se impuna in domeniul avocaturii. Intreaga lume este a femeilor, inclusiv avocatura, numai ca barbatii nu o stiu sau daca o stiu, nu o accepta. Femeile au intotdeauna un quelque chose care le face sa vibreze la tonalitatea corecta, sa intuiasca sau sa inteleaga din toate unghiurile o problema. In lumea reala, aparent conduc barbatii. Putem insa sa ii lasam pe barbati sa creada ca avocatura este o lume a barbatilor, femeile de fapt conduc lumea”, puncteaza doamna avocat.

Ambitia de a se afla mereu printre cei mai buni se observa si in numarul impresionant de proiecte de succes pe care le-a bifat. Anul trecut, de exemplu, grupul de practica M&A coordonat de Ileana Glodeanu a reprezentat peste 20 de proiecte pur de fuziuni si achizitii, ce au fost incheiate cu succes. „Mentionam ca pe langa tranzactiile pure de tip M&A, echipa coordonata de Ileana a lucrat in cadrul mai multor proiecte de real estate cu componenta tranzactionala, precum si in cadrul a numeroase proiecte M&A competitive de mare anvergura in care avocatii au asistat participantii la procesul de achizitie, dar clientii nostri nu au castigat licitatia respectiva sau numeroase due diligence-uri care au esuat tranzactional”, precizeaza reprezentantii Wolf Theiss.

Printre proiectele derulate cu succes in 2016 apare asistenta juridica acordata celui mai mare fond de investitii in real-estate sud-african, listat la bursa, ce are active imobiliare in valoare de 100,4 miliarde euro, Growthpoint Properties, pentru achizitia a 26.88% din Globalworth Real Estate Investments, pentru o valoare de 186.4 milioane de euro. Echipa Wolf Theiss s-a ocupat de due diligence pentru 14 companii si 15 proprietati detinute in Romania de grupul Globalworth, precum si oferirea de consiliere tranzactionala. A fost un exercitiu intens si cu maxima satisfactie profesionala cross-departamental, presupunand efortul conjugat al echipelor de M&A, Real Estate si Banking & Finance.

De asemenea, trebuie amintita asistenta juridica acordata GlaxoSmithKline la vanzarea Europharm Holding catre Interbrands Marketing & Distribution, o tranzactie sofisticata, pe care Wolf Theiss a finalizat-o in 2016 dupa aproape doi ani de discutii si care a presupus elaborarea si modificarea unui set deosebit de amplu de documente tranzactionale, tranzactie ce a primit de altfel si premiul General Counsel GSK.

De altfel, practica de Corporate/M&A, coordonata de Partener Ileana Glodeanu, continua sa fie cea mai activa din cadrul Wolf Theiss. Succesul imens repurtat de echipa de Corporate/M&A este confirmat de prezenta in toate topurile independente de tip MergerMarket sau DealWatch din ultimii ani.

Spre exemplu, din nou in 2016 Wolf Theiss Bucuresti este numarul 1 DealWatch in topul firmelor de avocatura din Romania cu privire la numarul de tranzactii incheiate. Echipa ii include la nivel de seniori pe Adelina Iftime-Blagean (Counsel), Luminita Gheorghe (Avocat Senior) si Mircea Ciocirlea (Avocat Senior). Proiectele practicii de Corporate M&A au fost extrem de variate si de dinamice, de multe ori cu aspecte complexe de cross-border sau autorizari la Consiliul Concurentei, la Autoritatea de Supraveghere Financiara etc. Avocatii firmei au fost implicati in cele mai mari tranzactii la nivel european de anul trecut, cum ar fi procesul de vanzare de catre SabMiller a berariilor din 4 jurisdictii in CEE sau achizitia de catre Amundi, cea mai mare societate de administrare de active din Europa, a Pioneer Investments de la grupul Unicredit.

Proiectele cheie ale practicii de Corporate/M&A in anul 2016 au fost proiectele cross-border si respectiv proiecte locale din sectoarele de TMT si Manufacturing, fara a omite desigur alte proiecte din aria servicii financiare, farma sau agri-business. In afara grupurilor de practica principale, firma a continuat sa dezvolte practica locala de TMT (tehnologie, media, telecom), o subdiviziune a practicii Corporate M&A. Aceasta practica include avocati de Proprietate Intelectuala si Reglementare, astfel incat sa poata acoperi cererea tot mai mare in comert electronic, social media, aplicatii, cloud computing si protectia datelor personale.

„Pe langa consilierea juridica acordata clientilor nostri in acest domeniu, suntem incantati ca am avut posibilitatea sa contribuim la dezvoltarea portalului Cloud Privacy Check (CPC), cea mai mare platforma europeana de informare asupra legislatiei privind protectia datelor. Initiat de catre Eurocloud (hub pan-european de inovare pentru serviciile cloud), site-ul web www.cloudprivacycheck.eu gazduieste un infografic gratuit care explica succint in 26 de limbi esentialul principiilor normative privind protectia datelor, permitand simplificarea unor decizii pentru persoanele direct interesate de serviciile cloud ”, adauga reprezentantii Wolf Theiss.

De la diplomatie la avocatura

Din prima liga a doamnelor avocat face parte si Ligia Cecilia Popescu. Ea este Partener al societatii regionale Wolf Theiss si coordonatoarea ariilor de practica Litigii si Arbitraj si Achizitii Publice in cadrul biroului din Bucuresti.

Inainte insa de a imbratisa aceasta cariera a activat in Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, fiind specializata in diplomatie economica (tratate de evitare a dublei impuneri si tratate de investitii).

Spune despre avocatura ca nu mai este demult o profesie dominata exclusiv de barbati, femeile reprezentand o proportie semnificativa atat in avocatura de consultanta cat si printre avocatii pledanti. “Cu toate acestea, in Romania, numarul femeilor aflate in esaloanele superioare ale firmelor de avocatura, cu pozitii de partener, ramane mai scazut decat in alte tari ale Uniunii Europene si USA ceea ce inseamna un potential important de crestere a implicarii acestora in asemenea pozitii”, sustine Partenerul Wolf Theiss

Mai mult, considera avocatura "de business" ca “o oportunitate de a participa la configurarea profilului modern al relatiilor comerciale din Romania. Exercitata sub forma de consultanta sau in instanta, in litigii si arbitraje complexe intre investitori, avocatura este o profesie cu vocatie substantiala de a contribui la consolidarea economiei de piata in tara noastra. Intuitia, perseverenta, talentul si nu in ultimul rand mai multa empatie in abordarea unor cauze sensibile sunt trasaturi care configureaza portretul femeii avocat de succes”.

Ligia este absolventa a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti (1994), detine diplome de studii aprofundate (LL.M.) la Universitatea Bucuresti in Drept International si Relatii Internationale (1995) si la London School of Economics and Political Science (LSE) in Dreptul Afacerilor si Drept European (2004).

Intuitia, perseverenta, talentul si nu in ultimul rand mai multa empatie in abordarea unor cauze sensibile sunt trasaturi care configureaza portretul femeii avocat de succes.”
Ligia Cecilia Popescu, Partener Wolf TheissEste membra a Baroului Bucuresti din anul 1994 si a Baroului Ilfov din 2002, activand in firme de avocatura prestigioase din Bucuresti si Londra. Este specializata in dreptul constructiilor, drept fiscal, fuziuni si achizitii, concurenta, achizitii publice, proprietate industriala si intelectuala, reprezentand clienti din diferite industrii, incluzand dar fara a se limita la constructii, aviatie, energie si servicii financiare. De asemenea, Ligia este expert autorizat in achizitii publice si contribuie constant la publicatii de specialitate, participand si ca prezentator sau moderator in cadrul unor conferinte nationale si internationale pe teme din domeniile sale de specializare.

Munca sa este recunoscuta in breasla, echipa de Litigii Arbitraj si Achizitii Publice, pe care o coordoneaza, gestionand in 2016 cauze (litigii si arbitraje) aflate in diferite stadii procesuale cu o valoare insumata de peste 60 milioane de euro in domeniul dreptului constructiilor, serviciilor financiare (asigurari); proprietate intelectuala, drept fiscal, dreptul muncii, achizitii publice.

Dintre proiectele importante in care s-a implicat alaturi de colegii sai de echipa trebuie amintita obtinerea de solutii favorabile in fata Curtii de Apel Bucuresti si a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru SC Interoil SA, membra a grupului olandez Koninklijke Bunge BV, in doua litigii fiscale complexe impotriva autoritatilor fiscale romane privind recuperarea TVA dar si compensatii pentru sumele incasate cu titlu nejustificat de catre aceste autoritati.

„Actiunea principala a avut ca obiect cererea de anulare a unei decizii de impunere si a unui raport de inspectie ca urmare a carora fusesera stabilite in sarcina clientului obligatii suplimentare de plata avand un cuantum de peste 20 milioane de lei, iar finalizarea cu succes a acesteia a implicat realizarea unei argumentatii si a unui probatoriu complex. Mai departe, prin cererea subsecventa au fost solicitate despagubiri pentru acoperirea prejudiciului efectiv suferit de catre client prin emiterea actelor administrative nelegale. Problematica juridica a fost si in acest caz deosebita in contextul in care, la momentul formularii cererii de plata a despagubirilor de catre client, dispozitiile legii fiscale aplicabile limitau posibilitatile contribuabililor prejudiciati prin acte administrative fiscale nelegale anulate sa obtina astfel de despagubiri”, explica reprezentantii Wolf Theiss.

De asemenea, trebuie mentionata finalizarea cu succes, in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a doua litigii fiscale pentru General Electric care au parcurs toate gradele de jurisdictie, in legatura cu chestiunea sensibila a recuperarii de la statul roman a unor taxe vamale nedatorate, in conformitate cu art. 236 Codul Vamal European, direct aplicabil in legislatia romana. Provocarea in aceste cauze care au durat peste trei ani pana la finalizare, a constat din confruntarea cu viziunea extrem de rigida a autoritatilor vamale romane care au refuzat costant sa restitutie taxe vamale platite de catre client, din eroare, in cuantum mai ridicat decat acela datorat, in ciuda unei practici europene relativ unitare in materie. “Cauzele au ridicat si chestiuni de interpretare a jurisprudentei Curtii de Justitie de la Luxembourg si speram sa devina un reper jurisprudential pentru practica instantelor si a organelor vamale pentru evitarea in viitor a unor abuzuri similare asupra investitorilor”, puncteaza avocatii Wolf Theiss.

In 2016, arbitrajele institutionalizate si ad-hoc au fost o alta sursa de satisfactie, echipa reprezentand cu succes clienti cum ar fi: IC Consulenten, Roughan & O'Donovan, Porr Romania, Belarus Re etc., precum si litigiile de munca pentru clienti cum ar fi: Oracle, Bunge Romania, International Automotive Components, litigiile privind contracte incheiate in domeniul energetic pentru clienti precum Windfarm, Vestas. Practica echipei a inclus si reprezentarea clientilor in litigii inca in desfasurare privind executarea obligatiilor post-privatizare (Al Arab), actiuni societare (Iveco Romania), gestionarea portofoliilor de proceduri de executarea silita si insolventa a debitorilor (pentru clienti cum ar fi Agrium), etc. 

Ligia Cecilia Popescu lucreaza in echipa de litigii alaturi de avocati cu experienta substantiala de peste zece ani in domeniu cum ar fi Andreea Zvac (Avocat colaborator senior) si Costin Salaru (Avocat colaborator) precum si avocati colaboratori mai tineri dar cu o experienta deja semnificativa precum Sorin Dumitru, Alexandru Roman.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 521 / 4713
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi & Partners recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
Florian Nițu, Managing Partner PNSA: Pe piață a apărut nouă categorie de ‘antemergători’, cvasi-instituționali, cei care pregătesc terenul pentru marii investitori, fiecare din domeniile sănătate-farma, telecom-IT, energie sau imobiliare putând genera volume de tranzacții de peste 1 miliard de euro. Firmele de avocați lucrează uneori în condiții de dumping absolut de nejustificat și de neînțeles
Echipa de litigii MUȘAT & ASOCIAȚII obţine menținerea clasării ca monument istoric a Casei Memoriale „Vasile Alecsandri” din Bacău
Hațegan Attorneys obține o hotărâre definitivă referitoare la impozitarea parcurilor fotovoltaice. Componentele cu valoare ridicată nu sunt considerate construcții
Immofinanz vinde către Speedwell două terenuri în nordul Bucureştiului. Ce avocați de la PNSA și TZA au coordonat echipele
AkzoNobel a bătut palma cu Oresa Ventures pentru achiziția Fabryo Corporation. Avocații Popovici Nițu Stoica & Asociații au fost alături de fond, Schoenherr a asistat cumpăratorul
Mușat & Asociații: Numărul de mandate în domeniul protecției datelor cu caracter personal s-a dublat față de anul precedent
Penaliștii de la Mareș|Danilescu|Mareș în asociere cu Dan Lupașcu au obținut sesizarea CCR în ”Dosarul Gala Bute”, în care îl apără pe Rudel Obreja. Argumentele cu care avocații au obținut decizia favorabilă la ÎCCJ
Cum lucrează performanta echipă de 46 de avocați ai Țuca Zbârcea & Asociații specializați în practica de Dispute Resolution. Mandate cu greutate printre cele 4.200 de litigii ”lucrate” anul trecut, arbitraje internaționale cu pretenții de 4,9 mld. $ și servicii integrate pe zona de penal-comercial
Promovări la Suciu Popa. Iulian Cioienaru devine partener, alți doi avocați urcă în poziția de Senior Associate
Cum lucrează avocații specializați în litigii și arbitraj de la Voicu & Filipescu. Cu accent pe litigiile comerciale, firma soluționează cu succes cazuri în toate domeniile relevante pentru activitatea companiilor publice sau private
Pe piața de capital, sunt oportunități pentru toate tipurile de companii, spun avocații Bondoc & Asociații. Proiectele uneia dintre cele mai mari și experimentate echipe de Capital Markets din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...