ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Instituțiile de credit trebuie să revizuiască documentația și fluxurile interne. Yolanda Ghiță-Blujdescu, Associate Clifford Chance Badea: MiFID II integrează noi prevederi privind tranzacționarea algoritmică și supravegherea acesteia

19 Noiembrie 2018   |   Ștefania Enache

Yolanda Ghiță-Blujdescu este de părere că datorită aplicării prevederilor MiFID II, regulile privind protecția investitorilor au fost îmbunătățite, devenind mult mai riguroase.

Yolanda Ghtă-Blujdescu, Associate Clifford Chance Badea

 
 
Implementarea MiFID II generează o serie de aspecte sensibile pe care entitățile implicate în piața de instrumente financiare trebuie să le depășească. Avocații pun aceste probleme pe seama faptului că MiFID lasă libertate părților în acțiuni, impunând doar o conduită pe care acestea trebuie să o aibă. “Astfel, având în vedere noutatea prevederilor - chiar pentru jurisdicții mature precum Marea Britanie - cel mai delicat aspect a fost și va rămâne, până la cristalizarea unei practici, implementarea cadrului legislativ MiFID în mod organic, în așa fel încât să îi fie atins scopul – chiar și acolo unde nu există prevederi sau acestea nu sunt clare”, explică Yolanda Ghiță-Blujdescu, Associate Clifford Chance Badea.


Transpunerea Directivei UE nr. 65/2014 privind piețele de instrumente financiare - MiFID II s-a realizat la nivel național prin adoptarea Legii nr. 126/2018. Actul normativ afectează în mod direct activitatea firmelor de investiții (S.S.I.F.) și instituțiilor de credit, în cazul în care acestea furnizează unul sau mai multe servicii de investiții și/sau desfășoară una sau mai multe activități de investiții.

Yolanda Ghiță-Blujdescu este de părere că datorită aplicării prevederilor MiFID II, regulile privind protecția investitorilor au fost îmbunătățite, devenind mult mai riguroase. Pentru a fi asigurată o protecție adecvată a investitorilor, noi produse au fost incluse în sfera MiFID II. ”Dând dovadă de pionierat în domeniu, legiuitorul român a interzis permanent oferirea anumitor produse de investiții către investitorii retail (în prezent, la nivel european, există doar interdicții temporare aplicabile în toate statele membre) alături de interzicerea promovării serviciilor și activităților de investiții prin intermediul unor furnizori externi de servicii tip „call center””, precizează avocatul.

Totodată, prin implementarea MiFID II, a fost sporită transparența piețelor prin impunerea unor obligații de a tranzacționa anumite tipuri de derivate în locuri de tranzacționare. “Având în vedere progresele tehnologice realizate de la adoptarea primului cadru MiFID, MiFID II integrează noi prevederi privind tranzacționarea algoritmică și supravegherea acesteia”, completează expertul Clifford Chance Badea.

Pași de urmat

Pentru a se putea alinia prevederilor MiFID II, instituțiile de credit ar trebui să își revizuiască documentația și fluxurile interne. În acest mod se asigura că respectă regulile de protecție a investitorilor. Instituțiile de credit trebuie să ofere toate informațiile potențialilor clienți, să includă în contractele de prestare servicii investiții toate clauzele cerute de noile reglementări, să evalueze compatibilitatea instrumentelor financiare în raport cu nevoile clienților cărora le oferă servicii de investiții. “Totodată, acestea ar trebui să reevalueze produsele de investiții oferite, pentru a se asigura că acestea sunt concepute astfel încât să răspundă nevoilor unei piețe-țintă de clienți finali, și că strategia de distribuție a instrumentelor financiare este compatibilă cu această piață-țintă”, menționează Yolanda Ghiță-Blujdescu.

Avocatul spune că, în principiu, astfel de proiecte au două mari etape – o etapă de due diligence pe documentele clientului, realizată de avocați specializați, și o a doua etapă de actualizare a documentației și discuții cu echipa clientului, pentru a asigura implementarea corectă, rapidă și completă a noilor fluxuri și, respectiv, a documentației aferente.

În multe dintre dosarele pe care le au în lucru, avocații din București colaborează cu birourile Clifford Chance din alte jurisdicții, în special în legătură cu aplicarea prevederilor MiFID entităților din alte state membre și terțe, inclusiv probleme ridicate de Brexit.

De asemenea, pentru implementarea noului set de reglementări, ei fac echipă cu avocații in-house ai clienților. „În special în cadrul proiectelor care presupun actualizarea documentației la cadrul MiFID II, și nu numai, avocații in-house joacă un rol foarte important, deoarece ei sunt practic „colegii” noștri care fac legătura cu echipa de business a clientului, echipă care va pune efectiv în practică noile reglementări. Până în prezent, am avut o colaborare foarte bună cu avocații in-house”, precizează avocatul Clifford Chance Badea.

Referindu-se la cele mai interesante proiecte în care firma s-a implicat în ultimul an, Yolanda Ghiță-Blujdescu spune că cele mai multe au fost legate de analizarea anumitor produse din perspectiva aplicării MiFID. ”Spre exemplu, am avut un proiect în cadrul căruia am analizat calificarea sau nu a unei monede virtuale (și a anumitor clase de derivate pe monede virtuale) ca instrument reglementat de MiFID II și toate implicațiile acestei calificări. Alte proiecte interesante au fost legate de aplicarea MiFID II în contextul Brexit și de impactul MiFID II pe tranzacțiile cu derivate. În acest moment, suntem implicați într-o serie de proiecte de actualizare/ conformare a documentației interne a clienților la cadrul MiFID II”, subliniază profesionistul Clifford Chance.

România a rămas în urmă

Pentru a se putea alinia legislației comunitare, țara noastră mai are multe etape de trecut. Avocatul Clifford Chance Badea atrage atenția că, la nivel european, cadrul legislativ MiFID II a intrat în vigoare începând cu 3 ianuarie 2018.

“România nu a implementat la timp Directiva – legea 126 intrând în vigoare de curând. Legea nu este suficientă, fiind nevoie de adoptarea actelor de punere în aplicare de către ASF si BNR (de natura Regulamentului comun ASF/BNR nr. 10/4/2018, care asigură transpunerea Directivei 593/2017). Conform unui comunicat ASF, legislația secundară revizuită aplicabilă prestării serviciilor și activităților de investiții conform cerințelor MiFID II va fi emisă până cel târziu la sfârșitul anului 2018. Având în vedere că MiFID II a mai fost amânat odată (în plan era intrarea în vigoare chiar din 2017) tocmai pentru că entitățile afectate să își poată actualiza sistemele și modul de lucru, firmele care fac parte dintr-un grup global au deja un avantaj față de firmele locale, în privința aplicării MiFID – deoarece au acces și aplică deja politicile impuse global – fiind necesara revizuirea lor doar din perspectiva diferențelor între MiFID II și reglementările naționale. Firmele care nu au beneficiul politicilor globale vor trebui (dacă nu au făcut-o deja) să o ia de la zero și să construiască, pe măsură ce sunt adoptate reglementari de punere în aplicare”, arată Yolanda Ghiță-Blujdescu.

Echipa Clifford Chance Badea dedicată proiectelor care vizează problemele ce țin de MiFID II este formată din counseli Cosmin Anghel și Radu Ropotă, senior associate Gabriel Toma și associate Yolanda-Alma Ghiță-Blujdescu. Coordonatorul echipei este Mădălina Rachieru-Postolache, partener. Toți avocații din echipă fac parte din practica de Finance & Capital Markets, având o vastă experiență în domeniul serviciilor de investiții, precum și avantajul unor detașări în diverse instituții globale care activează în domeniul serviciilor de investiții.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 181 / 5010
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Din vorbă-n vorbă cu Cătălin Micu, partener după ultima rundă de promovări de la ZRP. ”Pentru client, proiectul său este cel mai important, iar avocatul trebui să-l trateze ca atare. Implicarea și disponibilitatea sunt principalele calități cerute unui avocat”
Bondoc și Asociații câștigă definitiv un litigiu privitor la prețurile de vânzare a medicamentelor
Cum percep avocații Budușan Albu & Asociații, prima firmă de penal-comercial înființată în Romania, piața de Businees Crime și cum văd modernizarea sistemului judiciar. Carte de vizită impresionantă: clientelă sofisticată, cazuri complexe și de multe ori transfrontaliere, sume în dispută de peste 1 mld. €
Avocații Enache Pirtea & Asociații au intrat în marile dosare de Business Crime încă din primul an de activitate. Pentru a gestiona relația cu organele de urmărire penală sau cu instanțele de judecată, îți trebuie o doză foarte mare de combativitate și perseverență, dar și un stomac tare și nervi de oțel, spun fondatorii firmei
Biroul Dentons din București are în lucru tranzacții de zeci de milioane de euro în Real Estate. Bogdan Papandopol, Partener: Se observă un grad crescut de „sofisticare” a tranzacțiilor; de cele mai multe ori, atât perioada de due diligence, cât și negocierile, sunt mai extinse
Dublă victorie pentru Suciu Popa la Londra, în cadrul Galei de Premiere Euromoney - Benchmark Litigation Europe Awards. Suciu Popa, firma anului în litigii, Luminița Popa, avocatul anului
Young Ambassadors Forum, la Mușat & Asociații. 35 de tineri din mai multe țări explorează problematica dreptului internațional umanitar și a advocacy-ului
Seminar Țuca Zbârcea & Asociații - „Prevenirea investigațiilor penale asociate inspecțiilor fiscale”, 10 iunie
Avocații de Real Estate de la ZRP au pe masa de lucru proiecte de investiții în agricultură, locuințe și birouri. Alina Güler, Senior Associate: Avem clienți care studiază potențialul terenurilor logistice, în timp ce alții urmăresc achiziția de spații industriale de producție
Investitorii cer mai multă predictibilitate și mai puțină birocrație. Oportunitățile din Real Estate, văzute de avocații ȚZA, implicați anul trecut în achiziția Agricost de către fondul Al Dahra, prima tranzacție majoră din agribusiness-ul local
Bucharest Arbitration Days – înscrierile la primul eveniment internațional de arbitraj din România continuă până pe data de 22 mai 2019
Avocații Dentons au asistat sindicatul bancar într-o finanțare acordată grupului CIECH. Biroul din București, implicat în tranzacție
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...