ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Larisa Popoviciu (ZRP): Investitiile in cladiri de birouri au ramas in topul preferintelor dezvoltatorilor imobiliari. Cu siguranta vom asista la o crestere a tranzactiilor si in zona de retail, iar zona de rezidential va fi influentata de intrarea in vigoare a legii darii in plata

18 Mai 2016   |   Stefania Enache

Larisa Popoviciu este de parere ca, in acest moment, “clientul din Real Estate a devenit unul din ce in ce mai sofisticat, fiind totodata si un client prudent, avand in vedere specificul domeniului si criza anilor anteriori care si-a lasat amprenta asupra moodalitatii de abordare a investitiilor in domeniu”.

Larisa Popoviciu, avocat colaborator senior ZRP

 
 
Investitorii care intra pe piata din Romania sunt mult mai atenti, analizand impactul pe care politica fiscala l-ar putea avea asupra afacerilor derulate. Adoptarea legii darii in plata poate reprezenta o piedica in dezvoltarea unor proiecte, firmele active in zona de imobiliare studiind noile prevederi, dar si contextul economic global. La nivel international, industria de Real Estate a intrat intr-o perioada de redresare, iar tara noastra ar trebui sa profite de noile tendinte din piata pentru a atrage noi investitii.

Efervescenta din imobiliare se simte si in volumul de munca al avocatilor. In cadrul firmei Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP), s-a observat inca de anul trecut o  intensificare a activitatii departamentului de Real Estate ca urmare a unui numar mai mare de proiecte pe care consultantii le-au avut de gestionat. “Volumul investitiilor in domeniul imobiliar a fost in crestere, o crestere generata de investitori deja prezenti in piata si nu neaparat de noi investitori. Speram la un trend ascendent si in 2016, fara insa a ignora contextul economic si politic international. De asemenea, este de urmarit impactul politicii fiscale asupra interesului investitorilor cu privire la acest domeniu”, declara Larisa Popoviciu, avocat colaborator senior ZRP.


Profesionistii ZRP colaboreaza cu un numar semnificativ de institutii financiar bancare si in consecinta o pondere majoritara, dar nu exclusiva, a tranzactiilor care vin din alte arii de practica, dar care includ aceasta componenta imobiliara, deriva din sectorul financiar bancar. ”Proiectele finalizate in aceasta arie de practica in cursul anului 2015 au fost in jurul a 60% din cele initiate in cursul anului. De asemenea, am asistat clienti cu privire la tranzactii complexe in domeniul agricol, care in mod evident au inclus si aspecte de drept imobiliar. Proiectele vizand energia regenerabila s-au redus insa semnificativ, avand in vedere modificarile legislative in domeniu”, explica Larisa Popoviciu.

Pe parcursul anului trecut firma a oferit asistenta unor clienti cu privire la achizitia sau instrainarea unor imobile, in principal cladiri de birouri de dimensiuni medii si proiecte rezidentiale, fara ca aceste operatiuni sa fie integrate intr-o tranzactie de tipul ”share deal”, clientii optand exclusiv pentru o tranzactie ”asset deal”. Aceste proiecte au avut o pondere de 50% din totalul dosarelor care au inclus o componenta imobiliara.

“Am asistat clientii atat cu privire la achizitia, cat si cu privire la vanzarea unor imobile. De asemenea, asistam clienti cu privire la inchirierea spatiilor comerciale pe care le detin in proprietate (spatii comerciale de tip centre comerciale precum si spatii comerciale de dimensiuni medii), clienti care activeaza in segmentul retail, cu privire la renegocierea contractelor de locatiune incheiate cu centre comerciale din intreaga tara. E un truism, dar fiecare tranzactie are particularitatile sale. O tranzactie aparte a fost cea in cadrul careia am asistat un client cu privire la achizitia unui proiect rezidential detinut de catre o societate al carei asociat majoritar se afla in procedura insolventei intr-un alt stat membru UE. In consecinta, a fost necesar sa adaptam tranzactia si in functie de solicitarile instantelor straine, fara a renunta insa la criteriile de prudenta aplicabile unei tranzactii in domeniul imobiliar”, detaliaza expertul ZRP.

De asemenea, pe parcursul anului in curs, avocatii ZRP au asistat un client cu privire la vanzarea unei cladiri de birouri situata in centrul Bucurestiului. “Totodata, am finalizat analiza diligenta cu privire la un proiect rezidential pe care un client intentioneaza sa il achizitioneze si preconizam ca in scurt timp vor fi demarate negocierile cu privire la achizitia proiectului. Este o perioada in care se poate observa o intensificare a tranzactiilor in ceea ce priveste portofoliile imobiliare bancare si sunt cateva proiecte din aceasta zona in care asistam in prezent clientii nostri - institutii financare bancare”, precizeaza Larisa Popoviciu.

Preferintele clientilor

Portofoliul de clienti detinut de ZRP include firme din sectoare de activitate diverse, atat din domeniul bancar cat si dezvoltatori, investitori straini si locali. Larisa Popoviciu este de parere ca, in acest moment, “clientul din Real Estate a devenit unul din ce in ce mai sofisticat, fiind totodata si un client prudent, avand in vedere specificul domeniului si criza anilor anteriori care si-a lasat amprenta asupra moodalitatii de abordare a investitiilor in domeniu”.

Departamentul de Real Estate din cadrul ZRP este coordonat de Anca Danilescu, partener senior al firmei. “Ne vom adapta solicitarilor clientilor nostri si ne-am propus o dezvoltare a departamentului de Real Estate, avand in vedere proiectele care se anunta in acest an si dinamica pietei de anul trecut, aspect evidentiat si in volumul de munca al departamentului. Am cooptat noi colegi si ne propunem sa fim creativi in continuare in proiectele cu privire la care ii asistam pe clientii nostri”, mentioneaza expertul ZRP.

Previziuni despre piata

Radiografiind proiectele dominante in aceasta industrie se poate observa ca investitiile in cladiri de birouri au ramas in topul preferintelor dezvoltatorilor imobiliari. “Cu siguranta vom asista la o crestere a tranzactiilor si in zona de retail, crestere anuntata inca din 2015. Zona de rezidential va fi influentata in mod semnificativ de intrarea in vigoare a legii darii in plata. In ceea ce priveste proiectele din zona de logistica, acestea vor fi influentate de proiectele de insfrastructura de drumuri, care, din pacate, se dezvolta intr-un ritm extrem de lent”, sustine avocatul ZRP.

Mai mult, Larisa Popoviciu atrage atentia ca investitorii vor fi atenti la cererea din piata. In plus, se va analiza impactul pe care politica fiscala il poate avea asupra viitoarelor investitii in domeniu, consecintele pe care intarea legii darii in plata le poate avea asupra domeniului si cu siguranta se va analiza si contextul economic global.

In ceea ce priveste activitatea departamentului de Real Estate din cadrul ZRP, “cele mai multe solicitari venite de la clienti vizeaza procedurile de analiza diligenta avand ca obiect titlurile de proprietate si aspectele conexe, ca etapa preliminara achizitiei unui imobil, si uneori si pentru uzul intern al clientului in vederea remedierii unor aspecte problematice anterior vanzarii unui bun, stabilirea strategiei celei mai adecvate pentru un anumit tip de tranzactie, in negocierea contractelor de vanzare/cumparare, inchiriere, antrepriza etc. Totodata, s-au intensificat in ultimul an si solicitarile de a asista clientii in comunicarile lor cu autoritatile vis-a-vis de documentatiile urbanistice necesar a fi intocmite cu privire la dezvoltarea proiectelor”, precizeaza avocatul ZRP.

Inovatia se observa in solutia juridica pe care avocatul o ofera clientului său si cred ca acest aspect ar trebui sa fie regula si nu exceptia. Asadar, ne straduim sa propunem de fiecare data clientilor nostri solutii creative care sa contribuie la dezvoltarea proiectelor, conform intereselor acestora.
Larisa Popoviciu, avocat colaborator senior ZRP


Aspectele dificile ale unei tranzactii cu componenta de Real Estate


Tranzactiile care implica si componente de Real Estate sunt unele complexe. Avocatul ZRP mentioneaza ca aspectele dificile legate de astfel de tranzactii se situeaza de multe ori in etapa preliminara, aceea a analizei diligente cu privire la titlurile de proprietate, cand sunt necesare investigatii din ce in ce mai elaborate cu privire la istoricul dreptului de proprietate, avand in vedere si jurisprudenta recenta de anulare a unor titluri de proprietate in cadrul unor procese penale.

In plus, pot sa apara dificultati si in etapa negocierilor contractelor, in special cu privire la declaratiile si garantiile vanzatorului, conditii suspensive, limitarea termenelor de prescriptie. “In ceea ce priveste finantarile, s-a putut observa o revenire a interesului finantatorilor in acest domeniu, fara insa a se abdica de la un grad ridicat de prudenta. S-a diversificat numarul si tipul garantiilor solicitate in acest sens, solicitandu-se de cele mai multe ori ipoteca imobiliara asupra imobilului, ipoteci mobiliare asupra partilor sociale/actiunilor societatii dezvoltatoare, ipoteca mobiliara asupra conturilor bancare, ipoteca mobiliara asupra creantelor rezultate din incasarile obtinute de catre dezvoltator cu privire la proiect, garantii societare. Am asistat in ultima perioada si la o serie de restructurari de credite acordate cu privire la astfel de proiecte. Totodata, s-a putut observa in piata si atragerea de fonduri private pe pietele de capital, in principal externe, in vederea dezvoltarii unor proiecte in domeniul imobiliar”, arata expertul ZRP.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1524 / 5331
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Raluca Năstase s-a alăturat RTPR pe poziția de Partener. Costin Tărăcilă (Managing Partner): Venirea Ralucăi reflectă strategia noastră de a consolida practica de real estate și de a atrage avocați dintre cei mai talentați și apreciați
Povestea fascinantă a unui avocat român stabilit în Germania. Pe ruta profesională București-Viena-Heidelberg, alături de Michaela Braun Noviello și câteva considerații despre sistemele de învățământ, modul de lucru, relațiile profesionale, practica și proiectele de extindere în Viena și Cluj
Cum trec departamentele juridice ale marilor companii prin criza medicală. Cristina Costache, Legal Manager Strauss România: Echipa nu a cedat presiunii și s-a comportat de o manieră ireproșabilă
Grupul E-INFRA a dus la capăt mai multe proiecte de infrastructură la care s-a lucrat intens în ultimele luni. Adina Calfa, Group General Counsel: Diferența pe care o câștigăm în experiența de management în perioada aceasta este aceea pe care o câștigă un pilot după ce a traversat o furtună și a aterizat forțat pe o autostradă
Frații Micula câștigă și continuă ofensiva legală împotriva statului român în instanțele americane pentru recunoașterea unei datorii de 356 mil. $. Ei cer României să achite și onorariile avocațiale, la nivel de 675 $ pentru un partener și 175 $ pentru un legal assistant
Ciprioții de la EP Wind Project (Rom) Six Ltd. cheamă România la arbitraj. Ministerul Economiei trebuie să aleagă consorțiul care se va ”bate” la ICSID cu avocații King & Spalding
Schoenherr lansează ghidul regional „Finanțarea startup-urilor”
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Consultanță
In-houseLegal.ro | Consilierii juridici din companii au continuat să ofere asistență juridică pentru activitatea uzuală, însă au adaugat și noi proiecte specifice stării de urgență. Dr. Sabin Taclit, Legal Manager NextGen: În domeniul telecomunicatiilor proiectele au continuat, în paralel cu demersurile de adaptare la reglementările impuse
Avocatura penalistă este și va rămâne un “sport de contact” direct, atât cu clientul, cât și cu organele judiciare. Gabriel Albu, Managing Partner Albu-Legal: Pentru viitor anticipăm o creștere substanțială a volumului de activitate, astfel încât ne punem problema măririi echipei
Concurenta.ro | Soluție excepțională obținută de D&B David și Baias în prima cauză judecată în România cu privire la o practică anticoncurențială de tip ”hub & spoke”. Amenda dată de Consiliul Concurenței unor producători internaționali de armament pentru trucarea unor licitații a fost anulată
Hervis Sports obține în instanța amânarea chiriei în mall-ul Vivo! Cluj, deschizând calea și altor retaileri mari, afectați de criza medicală. Soluție obținută de litigatorii firmei Stratulat Albulescu, în colaborare cu C.I. Flavia Maier
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...