ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Numărul insolvențelor scade în rândul IMM, dar urcă la nivelul jucătorilor mari, unii chiar lideri pe segmentele lor de piață. Vlad Peligrad, Counsel Clifford Chance Badea: Este o tendință îngrijorătoare, astfel de cazuri pot provoca unde de șoc în industria de profil

21 Septembrie 2016   |   Stefania Enache

Vlad Peligrad este de parere ca, in urma adoptarii noii legi a insolventei in 2014, procedura insolventei ar trebui sa fie mult mai bine reglementata si sa ajute debitorul aflat in insolventa sa se redreseze.

Vlad Peligrad, Counsel Clifford Chance Badea

 
 
Intrarea economiei romanesti intr-o perioada de maturizare este dovedita si de intensificarea in ultimii ani a activitatii firmelor de avocatura in zona practicii de insolventa. Vlad Peligrad, Counsel Clifford Chance Badea, arata ca “orice economie trece periodic printr-o etapa de curatare si realiniere, in functie de modul in care a crescut si de factorii care i-au influentat aceasta crestere in ultimii ani. O procedura de insolventa sau un proces de restructurare are ca obiectiv, pe termen lung, consolidarea economiei per ansamblu prin eliminarea vulnerabilitatilor si alinierea la anumite standarde de competitivitate”.

Mediul de afaceri din Romania se afla in perioada in care “se scutura” de greseli si incearca o reactivare a businessului pe baze sanatoase. In acest context, apar tot mai multe incercari de reorganizare fata de perioada precedenta. Firmele nu mai renunta la lupta, falimentul urmat de lichidarea companiei fiind o varianta tot mai putin luata in calcul.

Piata de insolventa a intrat intr-o era noua, iar munca avocatilor axati pe aceasta practica este din ce in ce mai importanta. “Daca vom compara dinamica din ultimii ani, statisticile ONRC indica o scadere a numarului de insolvente in 2015 si 2016. Astfel, numarul societatilor intrate in insolventa in 2016 s-a redus cu aproximativ 20% fata de perioadele corespunzatoare din 2015, in conditiile in care numarul societatilor intrate in insolventa in 2015 a fost cu peste 50% mai mic decat cel din lunile corespunzatoare din 2014 – cifre care demonstreaza o scadere majora a insolventelor in ultimii doi ani. Cu toate acestea, Romania ramane ‘fruntasa’ la acest capitol in regiune, raportand in continuare un numar foarte mare de cazuri. Scaderea numarului de insolvente nu se reflecta imediat si in activitatea noastra, intrucat avem, in continuare, multe dosare pe rol. Vorbim de dosare de insolventa deschise in anii anteriori, care vor continua si in anii urmatori. In plus, desi numarul total de societati intrate in insolventa a scazut, vedem in continuare companii mari, unele chiar de stat, care si-au deschis insolventa in ultimul an, astfel ca numarul proiectelor noastre in acest domeniu a tot crescut, noi urmarind in principal dosarele complexe. In acelasi timp, asistam la mai multe incercari de reorganizare fata de perioada precedenta, cand falimentul urmat de lichidarea companiei era o practica aproape unanima. In aceste conditii, anticipam o activitate intensa pe piata si pentru urmatorii ani, atat in legatura cu insolventele deja deschise, cat si cu dosare noi”, explica Vlad Peligrad.

Industrii vulnerabile

Avocatul aminteste ca anul trecut a intervenit un val de insolvente si restructurari de-a dreptul notabile, pentru ca au vizat companii din ce in ce mai mari. De altfel, tendinta clara este o scadere a numarului de insolvente in randul companiilor mici si mijlocii, in paralel cu un numar tot mai mare de asemenea situatii la nivelul jucatorilor mari, unii dintre ei lideri recunoscuti pe segmentele lor de piata.

“Este o tendinta ingrijoratoare, intrucat astfel de cazuri pot provoca unde de soc in industria de profil, identificand anumite vulnerabilitati in sistem si anticipand chiar noi situatii similare in viitorul apropiat. Un exemplu ar fi industria asigurarilor. Cu siguranta ca vom asista la continuarea acestei tendinte, cu atat mai mult in cazul unor industrii mai expuse precum cea imobiliara si de constructii, industria alimentara, retail si FMCG, industria mass-media. De asemenea, din cate am observat, un risc ridicat il prezinta societatile de stat, sau majoritare de stat, care desi in trecut au tot avut o activitate economica ineficienta si neprofitabila, au fost sustinute financiar prin diverse metode de autoritatile centrale sau locale, pana intr-un moment in care au trebuit sa isi recunoasca ineficienta comerciala si sa isi ceara insolventa. Mai mult, am vazut in ultimii ani ca efectele insolventei unei companii mari se propaga cu o mare rapiditate in piata si afecteaza pe multi dintre colaboratorii acestora (clienti sau furnizori), in functie de dependenta comerciala pe care o aveau de debitorul insolvent. Speram sa constatam reducerea numarului de falimente si tot mai multe reorganizari de succes si companii reintroduse in circuitul comercial in urma insolventei”, subliniaza expertul Clifford Chance Badea.

Insolventele si legislatia


Domeniul insolventei se bucura de un nou cadru legistativ prin adoptarea legii nr. 85/2014. Avand in vedere ca noul act normativ, intrat in vigoare de curand, nu a fost inca testat in totalitate, intrucat o procedura de insolventa dureaza ani de zile, avocatul Clifford Chance Badea crede ca nu se pune problema ca in acest an sa intervina noi schimbari. “Dupa ce practicienii vor fi aplicat suficient noua legislatie este posibil sa se contureze nevoia unor noi schimbari”, adauga specialistul.

Vlad Peligrad este de parere ca, in urma adoptarii noii legi a insolventei in 2014, procedura insolventei ar trebui sa fie mult mai bine reglementata si sa ajute debitorul aflat in insolventa sa se redreseze. Dar redresarea nu depinde doar de legislatie, ci mai ales de piata si de abilitatea si disponibilitatea administratorului judiciar si a creditorilor de a gasi solutii pentru a salva debitorul. “Din pacate, piata nu si-a revenit inca dupa criza economica si, in continuare, este foarte greu sa te redresezi dintr-o insolventa. In aceste conditii, creditorii ar trebui sa fie mult mai deschisi pentru sustinerea debitorului in insolventa si, in acelasi timp, debitorul ar trebui sa faca tot posibilul sa se redreseze. Avem inca foarte multe insolvente determinate chiar de debitori, cu scopul de a scapa de o parte din datorii; in unele situatii, insolventa pare a fi folosita in scopuri gresite, pentru fraudarea unor creditori. In momentul in care debitorii nu vor mai folosi acest instrument in mod abuziv, ci in scopul legal pentru care a fost reglementat, cu buna credinta si cu intentia reala – acolo unde se poate – de a se reorganiza, probabil ca vom asista la mai multe reorganizari si redresari de companii. Desigur, odata ce isi va reveni si piata per ansamblu, generand crestere economica si dezvoltarea comertului, vor aparea noi oportunitati de afaceri pentru companiile aflate in insolventa, facilitand continuarea activitatii si redresarea”, mai spune profesionistul.

Avantajele conferite de o retea globala de avocatura

Clifford Chance Badea este una dintre firmele de top in practicile de litigii si insolventa. De altfel, mandatele care vizeaza probleme de insolventa/ restructurare sunt preluate de departamentul de litigii format dintr-un nucleu de zece avocati recunoscuti pe piata ca fiind printre cei mai buni.
In cadrul acestui departament extins dosarele de insolventa si restructurare sunt coordonate de Vlad Peligrad, Counsel si Radu Ropota, Senior Associate.
Mai mult, pe parcursul proiectelor, avocatii lucreaza indeaproape cu colegi din celelalte arii de practica ale firmei, asigurand o abordare integrata a situatiilor in care se afla clientii.

Totodata, echipa este pe deplin integrata in reteaua globala de litigii a Clifford Chance, lucrand pe proiecte complexe, globale/transfrontaliere, de litigii comerciale, restructurare si insolventa, arbitraje internationale, infractiuni economice si managementul crizei.

“Politica noastra de onorarii este aliniata la standardele Clifford Chance, reflectand gradul de complexitate al asistentei pe care o asiguram, experienta avocatilor implicati, precum si acordurile la care ajungem cu diversi clienti. Nu avem numai un anumit tip de onorariu pentru toate proiectele, ci oferim clientilor cele mai bune optiuni de onorarii bazate atat pe rate orare diferentiate in functie de senioritatea avocatilor, rate orare unice, estimari de onorarii, bugete specifice pe anumite tipuri de activitati, etc”, declara Vlad Peligrad.

Portofoliul de insolventa si restructurare al Clifford Chance Badea include asistenta acordata mai multor societati comerciale care au traversat dificultati financiare, unor importanti creditori, agentilor implicati tn tranzactii cu credite sindicalizate, fonduri de private equity si sponsori de subscrieri private, alti creditori/ institutii financiare. Profesionistii firmei au experienta in tranzactii de restructurare si evaluare a riscurilor in perioada de pre-insolventa, due diligence si evaluarea situatiei clientilor aflati in dificultate financiara. Ei au fost implicati in multe tranzactii complexe de restructurare de credite neperformante, precum si tranzactii de tip stand-still. “In legatura cu procedurile de insolventa, am asistat si reprezentat atat debitori aflati in insolventa, cat si creditori interesati in recuperarea creantelor in precedura insolventei. Dosarele in care au fost implicati avocatii nostri sunt dosare complexe, majoritatea implicand nu numai reprezentare in procedura insolventei, dar si asistenta juridica strategica, actiuni alternative, chiar in afara precedurii de insolventa in vederea protejarii drepturilor clientilor” mentioneaza reprezentantul Clifford Chance Badea.

El precizeaza ca avocatii firmei au fost de asemenea implicati in negocierea/ renegocierea unor contracte dintre debitorii aflati in insolventa si diversi clienti sau furnizori ai acestora. “Ca orice alta problema litigioasa, asistenta juridica si reprezentarea in procedura insolventei nu se reduce pentru noi numai la dosarul de insolventa si dosarele asociate. Intotdeauna ajutam clientul sa identifice cea mai buna solutie in vederea protejarii drepturilor sale. In cazul unui debitor insolvent, cautam solutii pentru a-si maximiza averea si, acolo unde se poate, a-si crea premisele iesirii din insolventa”, completeaza expertul.


Implicarea avocatilor nostri in dosarele de insolventa s-a facut in toate fazele procedurale, incepand cu perioada de dinaintea insolventei, cand asistam clientul in identificarea solutiilor pentru a nu ajunge in insolventa, dar si pe perioada procedurii, odata ce s-a deschis insolventa. In procedura, este importanta asistenta juridica si reprezentarea atat la termenul in care se deschide procedura, cat si in perioada de observatie, in reorganizare si chiar in faliment. Toate aceste faze procedurale au specificul lor si necesita asistenta de specialitate, intrucat anumiti participanti la procedura pot profita de lipsa de experienta sau asistenta juridica a celorlalte parti. Daca ar fi sa facem o statistica, perioada de observatie este de obicei cea mai efervescenta, intrucat aceasta este perioada in care se definitiveaza tabelul de creante si se judeca contestatiile cu privire la creantele creditorilor si se determina sansele de reorganizare ale debitorului. O alta perioada intensa ca activitate de asistenta juridica este falimentul si lichidarea bunurilor debitorului insolvent.
Vlad Peligrad,Counsel Clifford Chance BadeaClientii sofisticati cer servicii pe masura

Pe lista clientilor Clifford Chance Badea se afla jucatori cheie in peisajul economic local, dar si international. Este vorba despre campioni regionali sau globali, companii multinationale, fonduri de investitii si institutii financiare. “Profilul clientilor nostri in aceasta practica este in general profilul clientilor nostri si pe celelalte practici: clienti sofisticati, corporatii internationale, care au nevoie de asistenta si reprezentare juridica de calitate, vasta experienta in variate industrii si practici economice, know-how international si mai ales capacitatea de stabili si coordona o strategie comuna in proiecte complexe”, declara Vlad Peligrad.

Munca unui avocat axat pe practica de insolventa este una grea, avand in vedere ca dosarele sunt complexe. Pentru a finalize cu succes astfel de mandate specialistii au nevoie de o capacitate de intelegere a situatiei de fapt, care depaseste limitele unei simple intelegeri juridice a dosarului.

“Atunci cand trebuie sa identifici solutii pentru debitorul insolvent sau pentru creditorul care vrea sa isi recupereze creanta, nu este suficient sa stii legea insolventei si celelalte prevederi legale aplicabile, ci trebuie sa intelegi perfect business-ul clientului (fie el debitor sau creditor), industria in care debitorul si creditorul (client) functioneaza, interesele clientului in dosar si sa poti propune o strategie care sa ajute clientul in obtinerea rezultatului dorit. De cele mai multe ori asta inseamna capacitate de coordonare, calitati manageriale, reactie rapida la schimbarile de situatie inopinate, pe langa cunoasterea perfecta a dosarului, a legii si a practicii in domeniu”, explica profesionistul Clifford Chance Badea.

Mandate grele, solutii complexe


Statutul de lider in randul firmelor de avocatura active pe piata insolventei rezulta si din tipul mandatelor pe care expertii Clifford Chance Badea le au de rezolvat. “ Cel mai intens proiect in derulare  il constituie reprezentarea unui investitor strain in legatura cu dosarele din Romania referitoare la investitia sa in domeniul imobiliar. Proiectul a implicat reprezentarea clientului in dosarul de insolventa al vehiculului investitional in care investise o suma foarte mare pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar care, in final, nu a mai fost dezvoltat, precum si lansarea de actiuni adiacente in afara dosarului de insolventa, pentru a putea impiedica pierderea investitiei si blocarea actiunilor partenerilor de afaceri care au incercat eliminarea clientului de la masa credala”, puncteaza Vlad Peligrad.

De altfel, echipa coordonata de el a actionat pentru blocarea initiativelor adverse de fraudare a intereselor clientului, reusind sa inscrie definitiv investitorul strain in calitate de creditor majoritar in tabelul de creante.

Avocatii firmei sunt implicati si intr-un dosar care vizeaza acordarea asistentei unui producator european din industria chimica, in calitate de creditor, in procedura de insolventa a unei societati de stat din domeniul utilitatilor.  Echipa din acest proiect este formata din Vlad Peligrad (counsel), Radu Ropota (senior associate), Sabina Hutanu (associate).

Un alt mandat important este cel in care echipa formata din Simona Neagu (counsel), Vlad Peligrad (counsel), Sabina Hutanu (associate) acorda asistenta unor banci romanesti de top, in calitate de creditori, in legatura cu o procedura multijurisdictionala de recuperare a creantelor de la un grup de companii, inclusiv mai multe societati aflate in insolventa. 

Pe lista dosarelor grele trebuie inclusa si asistenta acordata unei mari banci din Romania in calitate de creditor, in legatura cu insolventa unuia dintre debitorii sai majori. Complexitatea dosarului sta in implicatiile sale multijurisdictionale si nevoia de coordonare a actiunilor din toate aceste jurisdictii. Dosarul a atras probele juridice pe mai multe arii – drept comercial, insolventa, drept penal, precum si mai multe litigii in afara insolventei, unele dintre ele fiind deja finalizate cu succes. In acest caz, avocatii implicati sunt Vlad Peligrad (lead counsel), Simona Neagu (counsel), Sabina Hutanu (associate).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1309 / 5291
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
În urma unei hotărâri a Curții de Justiție a Uniunii Europene, RTPR contribuie la dezvoltarea jurisprudenței comunitare prin clarificarea drepturilor investitorilor pe piața de capital
Reff & Asociații a asistat Forum Serdika în vânzarea parcului industrial Equest Logistic către CTP. Michael Uhler, Managing Director, East Balkan Properties: Expertiza întregii platforme Reff & Asociații a fost neprețuită
Finanțele caută avocați și pun la bătaie un contract de cca un milion de lei | Asistența în baza dreptului englez, estimată la cca 265 ore|om
VIDEO - Litigii în timpul Stării de Urgență (II) | Avocații ZRVP, invitații acestora și BizLawyer vin în sprijinul profesioniștilor și justițiabililor. Cosmin Vasile (Managing Partner), Mădălina Afrăsinie (Judecător) și Andrei Dumitrescu (Partener), dezbat modul în care statul de drept și puterea judecătorească funcționează în această perioadă
VIDEO - Litigii în timpul Stării de Urgență | Avocații ZRVP, invitații acestora și BizLawyer vin în sprijinul profesioniștilor și justițiabililor. Azi, primul episod: Valerian Cioclei (Partner of Counsel) și Doru Cosmin Ursu (Managing Associate) reevalueză impactul și analizează consecințele Decretului prezidențial privind instaurarea Stării de Urgență și actelor normative subsecvente
Primul proces simulat din România, realizat exclusiv prin intermediul unei platforme online. La derularea acestuia au participat magistrați din cadrul Tribunalului Timiș, precum și membrii fondatori ai grupului Digital Lawyers
Statul a acceptat oferta îmbunătățită a firmelor de avocați care îi reprezintă interesele în arbitrajul ICSID cerut de ALPIQ. Buget de 3,7 mil. lei în 2020
Gilescu Văleanu & Partenerii devine parte a bnt attorneys in CEE. Doi avocați sunt promovați pe poziția de parteneri
CNAIR plătește avocaților onorarii în plaja 100-300 Euro pe oră în litigiile arbitrale. Ce firme de avocați lucrează pentru compania responsabilă de infrastructura rutieră
”Sky is the limit”, sau norocul de a lucra într-o firmă de avocatură în care se oferă oportunități nelimitate | Mihail Boian, numit recent Partener D&B David și Baias: Încerc să ghidez și să provoc colegii spre o gândire originală și ”out of the box”, spre soluții deschise și îndrăznețe
Viața merge înainte | Practica de insolvență de la Mușat & Asociații a cunoscut o dezvoltare semnificativă în ultima perioadă. Mihai Popa, Partener: Ne așteptăm ca serviciile noastre de asistență și analiză pe perioada unui management de criză să fie la mare căutare
Viața merge înainte | Avocații Reff & Asociații explică efectul aplicării prevederilor legislative nou introduse în domeniul achizițiilor publice. Firma este partener strategic pentru unele dintre cele mai importante autorități publice și operatori economici, în acest domeniu
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...