ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piața insolvenței, de cca. 600 mil. €, nu mai este dominată de falimente. Mirela Metea, Partener Maravela & Asociații: Cele mai riscante domenii, din perspectiva insolvenței, rămân construcțiile și transporturile

03 Noiembrie 2016   |   Andrei Delcet

Aria insolvență și restructurare contribuie cu până la 10 la sută la cifra totală de afaceri a Maravela & Asociații.

Mirela Metea, Partener Maravela & Asociatii

 
 
Chiar și după depășirea crizei financiare, o multitudine de companii din România, din diverse sectoare de activitate, se confruntă cu dificultăți financiare și optează pentru deschiderea procedurii insolvenței. Avocatii Maravela & Asociatii specializati in insolventa /restructurare sunt de parere ca acum, spre deosebire de anii anteriori, piața se îndreaptă spre proceduri de reorganizare și timid, chiar și către proceduri de prevenire a insolvenței, falimentele nemaifiind într-o poziție dominantă ca număr. Acestia estimeaza valoarea pieței de insolvență in acest moment la o valoare de cca 600.000.000 euro. . . 

„Piața insolvențelor din România începe să se îndrepte spre reorganizări de succes și spre proceduri de prevenire a insolvenței”, a declarat pentru BizLawyer Mirela Metea, Partener Maravela & Asociatii. Mirela Metea coordoneaza, impreuna cu Gelu Maravela, Managing Partner, departamentul dedicat insolvenței, care cuprinde în acest moment 7 avocați. De asemenea, firma de avocatura lucreaza o casă specializată de insolvență cu care a incheiat un parteneriat strategic: Trust Insolvency, coordonată de către Dana Rădulescu și Marius Huțanu, practicieni în insolvență de înalt rang, care au fost implicați în unele dintre cele mai complexe dosare de insolvență din România - Hidroelectrica S.A., Vulcan S.A., Servtrans S.A., Silver Mountain (INR Management Real Estate) sau Asmita Gardens.


Recunoastere internationala pentru avocatii firmei

Maravela & Asociaţii a avut numeroase mandate în domeniul Insolvenţă & Restructurare, devenind de-a lungul timpului un nume în piaţă datorită atât clienţilor de top reprezentaţi şi proiectelor de anvergură încheiate cu succes, cât şi echipei redutabile de profesionisti. Avocatul asociat coordonator Gelu Maravela a fost desemnat de către renumitul director internaţional american Best Lawyers drept avocatul anului 2016-2017 în România, pentru activitatea din sfera insolvenţei şi restructurării. Best Lawyers este unul dintre cele mai vechi şi respectate directoare internaţionale, fiind realizat pe baza sondajelor în rândul profesioniştilor din domeniul juridic.

Totodată, activitatea departamentului de insolvenţă & restructurare al Maravela & Asociaţii a fost recunoscută  de către directorul internaţional londonez Legal 500, care a plasat practica de insolvenţă a Maravela & Asociaţii in Top 3 național în ghidul Europe, Middle East & Africa 2016. Legal 500 este recunoscut drept unul dintre reperele avocaturii de afaceri din întreaga lume, întocmind anual clasamente ale firmelor de avocatură din toate marile jurisdicţii.

„Cele mai riscante domenii, din perspectiva iminenței procedurilor de insolvență, rămân în continuare construcțiile și transporturile. Anul 2016 poate fi caracterizat printr-o conștientizare, atât de către societățile debitoare, cât și de către creditori, a importanței colaborării în vederea reintroducerii societăților aflate în dificultate financiară în circuitul comercial normal, aspect confirmat de existența a din ce în ce mai multe proceduri de reorganizare reușite”, a precizat partenerul firmei Maravela & Asociatii.

Mirela Metea spune ca nu preconizează schimbări legislative în materia insolvenței în viitorul apropiat, Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență fiind o reglementare completă și complexă a materiei.

Mandate cu o abordare pluridisciplinară

Practica de insolvență și restructurare contribuie cu până la 10 la sută la cifra totală de afaceri a Maravela & Asociații. Firma foloseste atât tarife pe proiect, one-off/flat fee cu onorarii de succes, cât și planuri de tarifare orară, în funcție de durata și complexitatea mandatului și de înțelegerea cu fiecare client în parte, mai ales că, în afară de spectrul insolvenței, majoritatea mandatelor necesită o abordare pluridisciplinară, implicând astfel și departament de consultanță, litigii și pe cel de taxe.

Avocații Maravela & Asociații sunt implicați în toate tipurile de activități aferente acestei arii de practică, începând de la formularea cererilor de înscriere la masa credală, a cererilor de deschidere a procedurii insolvenței, acționând atât pentru creditori, cât și pentru societăți debitoare, reprezentare în fața instanțelor competente, până la tranzacții complexe cum ar fi transferuri de business în perioada reorganizării sau a falimentului.

Echipa a reprezentat de-a lungul timpului toate părțile implicate în toate tipurile de astfel de proceduri. „Cu precădere însă, reprezentăm creditori ai societăților aflate în dificultate financiară, creditori care de multe ori au și calitatea de investitori, de cele mai multe ori implicându-ne în dosarele relevante încă de la înregistrarea pe rolul instanței a cererii de deschidere a procedurii insolvenței. Astfel, avem posibilitatea să ne asistăm clienții inclusiv în ceea ce privește solicitarea desemnării unui administrator judiciar imparțial și independent, care să apere atât interesele societății debitoare cât și pe cele ale creditorilor”, a precizat Mirela Metea.

La acest moment, Maravela & Asociații acționează cu precădere în proceduri de reorganizare, acestea fiind mult mai numeroase decât cele de faliment. Firma asista in aceasta arie de practica multi clienți mari, mai ales din sectoarele industrial, de producție, real estate & construcții și servicii financiare. „Obligațiile deontologice și cele asumate prin contractele de asistență nu ne permit să furnizăm nume, cu atât mai mult cu cât în domenii sensibile precum insolvența, clienții sunt deosebit de precauți în a face publice informații”, spune avocatul Maravela & Asociatii.

O insolvență reprezintă o situație neplăcută pentru un client, astfel abilitățile manageriale ale avocatului ce gestionează asemenea mandate sunt indispensabile. În special calități corelate cu managementul situațiilor de criză sunt extrem de utile, împreună cu diplomația și viziunea strategică, de ansamblu, spune Mirela Metea.
 
Întreaga echipă este implicată în proiecte de insolventa/restructurare, în anumite măsuri corelate cu gradul de senioritate și experiență. „Așa cum menționam, implicăm inclusiv echipa de consultanță și taxe, acolo unde este cazul”, nuantat avocatul Maravela & Asociati.

Cele mai importante proiecte

Printre cele mai interesante mandate din ultimul an este de menționat în primul rând asistența acordată unui important investitor german, interesat de achiziția unei companii românești cu prezență globală, aflate în insolvență. Dimensiunea companiei avute în vedere în scopul achiziției și aspectele transfrontaliere conexe au făcut din acest mandat unul complex, extrem de interesant. Avocatii implicati in proiect au reușit să concentreze simultan interesele a șase bănci pentru a opri procedurile de executare și pentru stingea datoriilor în vederea redemarării afacerii, toate acestea derulate concomitent, într-un termen foarte scurt, cu gestionarea numeroaselor contestații din partea creditorilor.

Un al doilea mandat interesant se referă la insolvența unei companii românești, dosar în cadrul căruia Maravela & Asociații a reprezentat un client deținând calitatea de creditor minoritar, mandat în care s-a obținut numirea unui administrator judiciar independent și imparțial, un alt practician în insolvență decât cel propus de societatea debitoare. Astfel, Maravela & Asociatii a reușit să asigure protejarea intereselor clientului, cât și a intereselor celorlalți creditori, procedura insolvenței fiind o procedură în care se urmărește satisfacerea tuturor creditorilor. A fost vorba de o creanță de peste 1 milion de Euro. În plus, au obținut ridicarea suspendării executării silite asupra bunurilor cu care debitoarea își desfășura obiectul de activitate.

Nu trebuie trecuta cu vederea nici reprezentarea uneia dintre autoritățile publice centrale în unul dintre cele mai mari dosare de insolvență din România, ce privește o companie privată, dosar în care avocatii Maravela & Asociatii au îmbunătățit substanțial poziția clientului. Dificultatea în acest dosar a constat în sustragerea frauduloasă a bunurilor de la masa credală de către foști reprezentanți ai societății, mandatul frmei de avocati constând inclusiv în readucerea cu succes a bunurilor în patrimoniul debitoarei, în vederea recuperării creanței clientului nostru.

„Din punct de vedere sectorial, cele mai mari provocări sunt prezente în sectoarele de transporturi și construcții. Din punct de vedere al legislației, dificultățile survin, din experiența noastră, nu din legislația aferentă dosarelor de afaceri, ci din cea referitoare la insolvența persoanelor fizice. Iar în ceea ce privește sectorul de afaceri, în general vorbind, este problematic aspectul respectării de către companiile insolvente a planurilor de reorganizare și reintroducerea acestora în circuitul comercial normal”, a explicat Mirela Metea.

Peste 200 de dosare de insolvență, in lucru

Partenerul firmei spune ca Maravela & Asociații își dezvoltă în mod constant activitatea pe această arie de practică, gestionând la acest moment peste 200 de dosare de insolvență și dosare asociate acestora, dintre care peste 20 sunt dosare extrem de complexe, în care debitori sunt societăți foarte importante pe piața românească. ”Întrucât procedurile de insolvență reprezintă în continuare un procent major din litigiile de care ne ocupăm, ne propunem mărirea echipei cu cel puțin un specialist în această arie de practică”, a aratat Mirela Metea.

Dispunând de un portofoliu de clienţi de renume, printre care corporaţii multinaţionale, importante companii româneşti, investitori privaţi, autorităţi publice şi companii de Stat, Maravela & Asociaţii se adresează tuturor sectoarelor de afaceri, oferind servicii complete şi de cea mai înaltă calitate în domeniile avocaturii, consultanţei fiscale şi insolvenţei. Firma este anual multi-premiată internaţional şi inclusă în directoarele internaționale de specialitate iar coordonatorii ei sunt recomandaţi în clasamentele de profil. În plus, Maravela & Asociaţii este membru şi reprezentant pentru jurisdicţia română a două reţele internaţionale de avocatură de business.

Mirela Metea a devenit Partener al Maravela & Asociaţii de la 1 iunie 2016, aceasta fiind a doua promovare efectuată în cadrul firmei din rândurile avocaţilor seniori ai departamentului de soluționare a disputelor. Mirela este un profesionist versatil, pe lângă numeroasele dosare de litigii și insolvență fiind implicată cu succes și în proiecte din domeniile banking & finance, corporate și real estate & construction.
Clienţii reprezentaţi de Mirela, din sectoare precum servicii financiare, industria auto, comerţ, farma, construcţii, energie regenerabilă etc., i-au recunoscut acesteia în repetate rânduri calitatea ireproşabilă a serviciilor, eficienţa şi pasiunea.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1407 / 5441
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Lawyer | Banking & Finance
Popovici Nițu Stoica & Asociații o cooptează pe Raluca Rusu ca Asociat în PNSA Tax
Echipa de Banking & Finance de la Reff & Asociații, foarte activă în proiecte de digitalizare și inovație. Avocații au bifat finanțări de 350 mil. € în ultimul an și asistă tranzacții cu NPLs și active bancare de cca. 250 mil. €, blocate de pandemie. Numeroase proiecte vizează mai multe jurisdicții
15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări cheamă România la ICSID, în al nouălea arbitraj al țării noastre la Washington. Reclamanții au investit în parcuri fotovoltaice
MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații asistă Interparking în achiziția Parcării Bucur Obor. Partenerul Dana Rădulesscu a coordonat echipa
Voicu & Filipescu a asistat una din principalele asociații bancare din SUA, în cadrul unei tranzacții majore de finanțare crossborder ce implică și o companie românească. Partenerul Marta Popa a coordonat echipa care a colaborat cu avocații americani de la Blank Rome LLP
Ce trebuie să știe un stagiar care aspiră la un loc în echipa Bondoc & Asociații. Numar mare de proiecte complexe care faciliteaza formarea juridica. Training-uri de formare și pregătire „one to one”, cu seriozitate și constanță. Onorariile recunosc și recompensează eforturile avocaților
LegiTeam | Stratulat Albulescu recrutează avocați stagiari, absolvenți ai promoției 2020
LegiTeam | Voicu & Filipescu is looking for lawyers
Anul 2020 a adus o creștere generală a numărului de proiecte de finanțare și restructurare pentru biroul DLA Piper din Romania. Finanțările imobiliare și restructurarea unor proiecte de energie regenerabilă, printre proiectele cheie
LegitTeam: ZRVP recrutează avocați stagiari pentru departamentul Litigii
LegiTeam: Real Estate Lawyer with 2 to 4 years of practical experience in Bucharest
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...