ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

(VIDEO) Cosmin Vasile, Managing Partner Zamfirescu Racoți & Partners: Practica de IP a ZRP este focusată exclusiv pe litigiile generate în acest sector. Suntem recunoscuți ca lideri în acest segment pentru experiența de litigatori

13 Martie 2015   |   Georgian Stoica

Interviu acordat de Cosmin Vasile, Managing Partner Zamfirescu Racoți & Partners

 
 
  • BizLawyer TV
Ghidurile juridice internationale pozitioneaza Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP) printre cele mai bune firme romanesti in domeniul dreptului proprietatii intelectuale. Practica de IP este una eminamente de litigii, ceea ce face ca avocatii litigatori de la ZRP, care gestioneaza litigii de IP, sa aiba si o experienta semnificativa in materie de proprietate intelectuala. Cosmin Vasile, Managing Partner Zamfirescu Racoți & Partners spune ca 2014 a fost an bun, in care firma s-a mentinut ‘pe linie’ din toate punctele de vedere - de la cota de piata, pana la recunoasterea ca leaderi acolo unde ZRP este pe primul loc. In ceea ce priveste sumele, situatia este asemanatoare cu cea a anului anterior. Chiar daca nu are inca ‘imaginea’ finala, coordonatorul ZRP spune ca cifra de afaceri a avut o usoara crestere. . .


Mai multe despre modul de lucru, cazuistica si clientii ZRP in practica de proprietate intelectuala, in interviul acordat de Cosmin Vasile portalului BizLawyer.
       
BizLawyer: Domnule Cosmin Vasile, directoarele de profil pozitioneaza Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP), pe care o coordonati, printre cele mai bune firme romanesti in domeniul dreptului proprietatii intelectuale. Prin ce anume va diferentiati de celelalte firme in aceasta industrie, care sunt abilitatile speciale ale firmei in aceasta arie de practica?

Secretul nostru este simplu: ne limitam la ceea ce stim sa facem de multa vreme, anume litigiile in materie de proprietate intelectuala. Ceea ce ne diferentiaza pe noi este experienta de litigator, dublata de experienta in litigii de proprietate intelectuala, care au specificul lor.

-         Cat de importante sunt rapiditatea si proactivitatea in domeniul proprietatii intelectuale? Ce alte calitati ar trebui sa aibă o echipa performanta in chestiuni legate de dreptul IP?

Proactivitatea este o trasatura esentiala a avocatului modern, n-as aloca-o unui anumit domeniu... In ceea ce priveste rapiditatea, sau capacitatea echipei de a se misca foarte repede, acestea sunt necesare in materie de proprietate intelectuala, ca si in orice alta materie, atunci cand mandatul sau nevoia clientului presupun o reactie imediata. N-as spune ca proprietatea intelectuala necesita o rapiditate mai mare decat cea solicitata  in fiecare zi penalistilor, spre exemplu… Dar ori de cate ori se solicita masuri provizorii sau chestiuni similare, da, o echipa care nu are capacitatea, oamenii si viteza de reactie corespunzatoare nu va face fata mandatului respectiv.
Pe de alta parte, tot mai multe mandate in care suntem implicati sunt printre cele mai complexe si complicate tipuri de litigii: cele care se intind pe parcursul mai multor ani, necesita analize si expertize complicate, laborioase si sofisticate, acelea in care genul de calitati necesare sunt exact opusul celor mentionate de dumneavoastra. Este vorba de profunzime, travaliu si, daca tot vorbim de alte calitati, inclusiv de o deschidere mai mare, necesara pentru a intelege lucruri foarte tehnice din domenii precum chimie, fizica sau cele specifice industriei farmaceutice, pana la un oarecare background pe care avocatul - fara sa poata pretinde ca este specializat in toate domeniile tehnice de care se loveste - trebuie sa-l aiba pentru a gestiona corespunzator expertizele si tipul acesta de litigii.

-         Chambers Europe va plaseaza  printre primele optiuni pentru firmele care au nevoie de ajutor in acest domeniu, spunand ca aveti o foarte buna reputatie in domeniul litigiilor complexe din domeniul proprietatii intelectuale, in mod deosebit in zona protectiei copyright-ului si a patentelor. Este mentionata o victorie obtinuta de dumnevoastra pentru un client impotriva gigantului L’Oreal. De unde vine forta echipei care gestioneaza un astfel de caz: de la avocatii specializati in IP, sau de la litigatori?

In cazul nostru nu exista avocati strict specializati in IP, care sa nu fie litigatori. Practica noastra pe IP este focusata  exclusiv pe litigiile pe care le gestionam si, daca vreti, se poate spune ca avem o dubla specializare astfel:  avocatii care gestioneaza aceste litigii sunt si avocati specializati in IP.
Asadar, practica noastra de IP este una eminamente de litigii, ceea ce face ca avocatii litigatori, care gestioneaza litigii de IP, sa aiba si o experienta semnificativa in materie de proprietate intelectuala.

-          Chambers  va recomanda pe dumneavoastra drept  „key contact” la ZRP in domeniul dreptului proprietatii intelectuale. Cine ar fi pe a doua treapta in firma, al doilea si al treilea specialist „de neevitat” pentru un client care are nevoie de asistenta in aceasta arie de practica?

Echipa noastra numara 5 avocati. Nu dupa mine, ci mai degraba inaintea mea, trebuie mentionat Calin Zamfirescu, cel care continua sa se ocupe de astfel de litigii si a carui experienta o depaseste pe a mea. Pe de alta parte, ar trebui mentionate inca doua nume: Alina Tugearu si Violeta Saranciuc, cu care lucrez in mod constant in acest tip de mandate.

-          Exista sau au existat cazuri in care ati apelat si la specialisti externi, pentru a rezolva cazurile unor clienti? Ce tip de resurse nu ati gasit in cadrul firmei, in aceste cazuri?

Pentru aceasta intrebare exista doua directii de raspuns. Noi suntem una dintre putinele, daca nu singura casa de avocatura recunoscuta pentru expertiza sa in IP, care a ales sa nu-si propuna sa acopere toate serviciile specifice. Nu am vrut sa cream de la zero o practica de patent attorney in care sa recrutam si apoi sa vedem ce va iesi din acest demers. Am crezut si credem in continuare ca nu gresim pastrandu-ne practica limitata la acest domeniu – litigii de IP - in care avem experienta si suntem recunoscuti ca lideri. Pentru a acoperi nevoile si neajunsurile ce decurg dintr-o asemenea situatie, noi am avut si continuam sa avem o fructuoasa si indelungata colaborare cu cea pe care o socotim cel mai bun  patent attorney din Romania:  doamna Margareta Oproiu. Clientul care vine la noi si are o nevoie pe care nu o putem acoperi, i-o rezolvam in cel mai fericit mod cu putinta trimitindu-l la cel mai bun patent attorney care acopera ceea ce nu putem face noi.
Pe de alta parte, in functie de specificul fiecarui mandat, in 80% din litigii se impune apelarea la experti – contabili, tehnici, in functie de domeniile respective - iar aceasta este o particularitate inevitabila pentru majoritatea litigiilor de proprietate intelectuala.

-          Au existat clienti pentru care ati lucrat si in alte jurisdictii? Ce tip de proiecte au fost ?

Exista si este specific si tipic industriei farmaceutice, ca litigiile - vorbim de anularea sau de incalcarea unui brevet - sa fie predictive si sa se desfasoare in paralel in mai multe jurisdictii, dar, in general, rolul avocatului roman intr-un asemenea caz se limiteaza la jurisdictia din Romania. Nu avem norocul sa fim cei care coordoneaza nici macar litigiile zonale. Pe de alta parte, inclusiv in astfel de litigii colaboram cu avocatii din alte tari. Avem chiar acum un mandat care presupune executarea in Germania a unei hotarari obtinute de noi in Romania si care presupune cooperarea cu avocatii germani pentru recunoasterea si executarea acelei hotarari. In general Romania este doar "piece of the puzzle" si nu centrul Universului, aceasta este realitatea.

-          Care este profilul clientului de IP care apeleaza la ZRP? Ce anume vi s-a cerut cel mai des sa faceti pentru un client „sofisticat”?

De cele mai multe ori clientul este confruntat cu iminenta unui litigiu, sau cu un litigu deja inceput. Nu cred ca putem spune cat e de complicat, sau cat e de  simplu, pentru asta vin la noi, asta facem, cu asta ne ocupam.

-          Care au fost cele mai complicate cazuri in care ati asistat un client in acest domeniu de practica in ultimii doi ani?

Mi-e greu sa spun care a fost cel mai complicat. Cele din industria farma sunt intotdeauna complicate - cel putin partea respectiva de chimie, farmacologie si  nu numai -- dar la fel de complicate pot sa fie si alte litigii, din alte domenii. Pot da ca exemple doua situatii ce nu au nimic in comun: pe de-o parte litigiile privind certificatele suplimentare de protectie, care presupun o protectie similara cu a  brevetelor de inventie si sunt intodeauna complicate, vizand medicamente si formule ale medicamentelor, dar, pe de alta parte, complicat a fost pentru mine, intr-un dosar in care era vorba de contrafacerea unei marci de produse cosmetice si in care am avut adversar un avocat tot barbat, sa dezbatem impreuna problemele. Fiecare statea cu rujuri, gloss-uri si cu substante, le-am uitat deja denumirile, si incercam sa convingem o judecatoare doamna - asta era sansa intregii ecuatii - despre justetea argumentelor noastre.

- Probabil in litigiul consemnat de Chambers: era vorba de L’Oreal.

Desprea acest caz este vorba, in care noi am si castigat.

-          Printre clientii amintiti de Chambers sunt si cateva companii de calibru mare: Alro/Vimetco Group, Danone, GlaxoSmithKline. Au existat si alte firme de aceeasi talie - foarte mari, cu alonja globala?


Chiar si de talie mai mare, cum ar fi Pfizer sau  Merk, multinationale care sunt chiar si mai mari ca dimensiune globala.

-          Ce face un avocat de IP in munca de zi cu zi, care sunt cele mai dese tipuri de solicitari ale clientilor ?


Mi-e greu sa dau un raspuns care sa fie general valabil; pot sa spun ca la noi, in ultima vreme, sunt mai multe litigiile care intr-un fel sau altul sunt grefate sau pornesc de la brevete. Pe de alta parte, continua sa existe litigii privind marcile. Am descoperit si ca imi place plagiatul, dar nu sunt suficient de multe dosare pentru a-mi cultiva gustul pentru acest tip de dosare. Dar, pe de alta parte, avem si chestiuni absolut noi, inedite, pe aceasta piata cum sunt anumite litigii initiate in legatura cu timbrul muzical, un soi de taxa prevazuta de lege in anumite situatii. Astfel de proiecte sunt intr-un stadiu incipient, ne ocupam de ele si probabil o sa devina din ce in ce mai multe si mai sonore.

-          Unde apar cele mai multe probleme de IP? In ce domeniu? Putem face o clasificare a problemelor cel mai des intalnite?

In ceea ce priveste piata litigiilor in materie de IP din Romania, cred ca poate fi mentionat domeniul pharma. De ce? Pentru ca brevetele - care sunt specifice, fiind instrumente esentiale ce diferentieaza companiile si le permite sa-si faca politica de piata - genereaza si litigii numeroase, complicate, de durata si cu o miza uriasa in toate jurisdictiile, nu numai in Romania.

-          Ce calităţi trebuie sa aibă un avocat specializat in dreptul proprietăţii intelectuale pentru a colabora cu ZRP? Ce anume urmăriţi la un avocat pe care intenționați sa-l recrutați in echipa de IP?

Noi crestem avocati, nu ii recrutam pe cei crescuti de altii, este impotriva politicii noastre si a modului in care vedem noi scoala de avocatura. Cine ajunge sa faca proprietatea intelectuala la noi, incepe devreme, trebuie sa aiba o deschidere pentru aceasta materie, o chemare, dupa care - in timp fiind implicat in multe proiecte - ajunge sa se califice si sa aibe si know-how-ul specific acestei materii. Asa am procedat in toate cazurile, nu avem de gand sa schimbam aceasta abordare, care de fapt este generala in ceea ce ne priveste.

-          Sa vorbim si despre onorarii. Orariile avocatilor de IP de la ZRP sunt pe acelasi palier cu ale avocatilor din celelalte arii de practica, sau difera?

Ca principiu, da, sunt pe acelasi palier. In functie de tipul litigiilor, uneori e posibil ca dificultatea sau complexitatea acestora sa justifice onorarii chiar mai mari decat cele obisnuite. Insa, trebuie spus, se manifesta si in aceasta materie ‘pofta’ din ce in ce mai mare a clientului spre onorarii fixe sau spre formule mai predictibile decat ratele orare, ceea ce obliga la adaptare.
Pe de alta parte, s-ar putea intelege din discursul meu ca toate ligiile in materie de proprietate intelectuala sunt complicate. Nu este asa, pot sa existe litigii relativ simple pentru care - in materie de marca, de exemplu - caile de atac impotriva deciziilor Curtii sa se solutioneze intr-un termen sau doua. Nu-i nimic sofisticat sau iesit din comun intr-un asemenea dosar.

-    Cu cat „participa” departamentul de IP la cifra totala de afaceri a ZRP?

Procentul este de sub 10%.

-    Suntem la inceputul unui an nou, probabil v-ati facut socotelile pentru anul trecut, ati tras linie si ati vazut cum ati stat comparativ cu anii anteriori... Sunteti multumit?

Socotelile nu le-am finalizat, dar in mare stim cum sunt cifrele... A fost un an bun, pentru ca am reusit sa ne mentinem ‘pe linie’ din toate punctele de vedere - de la cota de piata, pana la recunoasterea ca leaderi acolo unde suntem pe primul loc samd. In ceea ce priveste sumele, situatia este asemanatoare cu cea a anului anterior. Cred ca am avut o usoara crestere, nesemnificativa as spune, dar, repet, nu avem inca ‘imaginea’ finala.
Pe de alta parte, avem semnale imbucuratoare cum ar fi reusita deplina a atat de tinerei noastre echipe de drept penal, infiintate in urma cu trei ani si care a  devenit deja o certitudine. Cinci oameni doar de asta se ocupa si, din toate punctele de vedere – mandate, incasari, modul de functionare a echipei – o fac cu succes. Nu mai spun de echipa de insolventa, de ZRP Insolvency, care este altceva decat  firma de avocatura.

-    Cati avocati are firma acum si cati va propuneti sa aveti pana la finele anului?

Azi avem 47, probabil ca o crestere usoara va avea loc pentru ca an de an recrutam debutanti stagiari, care se integreaza in echipa noastra. Nu ne propunem o crestere a echipei si daca, cumva,  pentru a ne atinge obiectivele strategice, pentru a fi mai buni decat suntem acum, daca se poate, trebuie sa micsoram numarul, sa avem cu doi avocati mai putin, sa zicem, o vom face fericiti... Iar daca, in timpul asta, ne va creste si cifra de afaceri o sa fie un an perfect. Nu ne propunem o crestere numerica - de altfel, nu stiu cine declara astazi ca-si propune ca un obiectiv in sine sa creasca numarul de avocati. Mi se pare artificiala o asemenea abordare si chiar nerealista uitandu-ma la piata.

-    Pentru anul in curs exista anumite linii strategice, domenii pe care veti pune accent?


Pe noi ne intereseaza doar sa dezvoltam anumite domenii care sunt strategice pentru noi, sa continuam sa pastram excelenta serviciilor noastre si, chiar daca ar parea simplist, este tare greu sa faci acest lucru in Romania zilelor noastre.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2019 / 5279
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Eugen Iordăchescu (Iordăchescu & Asociații): Lipsa asigurării protecției personalului medical poate duce la răspundere penală și civilă
Viața merge înainte | Avocații Reff & Asociații explică efectul aplicării prevederilor legislative nou introduse în domeniul achizițiilor publice. Firma este partener strategic pentru unele dintre cele mai importante autorități publice și operatori economici, în acest domeniu
Prescripția dreptului de a stabili în anul 2020 creanțe fiscale născute în anul 2014. Tranziția de la Vechiul Cod de Procedură Fiscală la Noul Cod de Procedură Fiscală. Impactul COVID-19 în materia prescripției dreptului de a stabili creanțe fiscale și în materia formularii contestației administrativ fiscale de către contribuabili în termenele de decădere prevăzute de lege
CNAIR plătește avocaților onorarii în plaja 100-300 Euro pe oră în litigiile arbitrale. Ce firme de avocați lucrează pentru compania responsabilă de infrastructura rutieră
Victorie importantă pentru cea mai mare societate de transport public din România, obținută de echipa de drept penal a Zamfirescu Racoți Vasile & Partners
”Sky is the limit”, sau norocul de a lucra într-o firmă de avocatură în care se oferă oportunități nelimitate | Mihail Boian, numit recent Partener D&B David și Baias: Încerc să ghidez și să provoc colegii spre o gândire originală și ”out of the box”, spre soluții deschise și îndrăznețe
Avocatul gulerelor albe | Povestea de carieră a unui avocat de drept penal. Mihai Mareș: Avocatura este o profesie meritorie, în care nu contează vârsta sau anii de experienţă
Wolf Theiss lansează o pagină dedicată COVID-19
Țuca Zbârcea & Asociații lansează seria de podcasturi „Dreptul în vremea coronei”, în răspuns la provocările crizei actuale
Grupul de lucru Voicu Filipescu dedicat contextului Covid-19: Asistență telefonică de urgență
Viața merge înainte | Cei mai buni profesioniști în domeniul mărcilor industriale, evidențiați în clasamentul IP Stars 2020. NNDKP și ZRVP, lideri pe segmentele analizate, poziții fruntașe pentru Mușat & Asociații și TZA
“Avocați de gardă: diagnostic Coronavirus” este hotline-ul juridic gratuit pentru cetățenii români | Tu intrebi, avocații ZRVP raspund cu informații juridice utile în contextul pandemiei COVID-19
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...