ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Budusan, avocatul calit in magistratura si devenit un brand pe nisa dreptului penal al afacerilor: ‘Structurile de investigare ale statului s-au specializat; fara o pregatire solida, unui aspirant in cariera ii va fi greu sa reuseasca’

28 Ianuarie 2015   |   Stefania Enache

Coordonatorul firmei Budusan & Asociatii a contribuit la organizarea primei entitati anticoruptie din Romania. Pe aceasta structura, avea sa se constituie ulterior, Parchetul National Anticoruptie si, mai apoi, Directia Nationala Anticoruptie.

 
 
Ovidiu Budusan si-a inceput viata profesionala in sistemul public, iar din acest motiv nu se poate vorbi de o perioada de mentorat asemanatoare cu cea traita de multi dintre avocatii generatiei sale. A parcurs cu succes drumul magistraturii, ajungand sa-si puna amprenta pe acest domeniu. Atunci cand a simtit ca vrea sa performeze si intr-o alta zona, a ales antreprenoriatul, infiintand o casa de avocatura cu abilitati speciale.

Cel care conduce astazi Budusan & Asociatii, una dintre cele mai mai puternice societati de avocatura de pe piata romaneasca, specializata in gestionarea cauzelor de criminalitate a afacerilor, si-a deschis drumul carierei ca stagiar la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca.


Dupa obtinerea diplomei de licenta, tanarul Ovidiu Budusan a ales sa intre in serviciul public, iar pentru a-si incepe cariera  n-a avut nevoie de o mana de ajutor, ci de multa atentie pentru a “fura” meserie de la profesionistii cu mai multa experienta in domeniu. “Colegii mai vechi in profesie m-au ajutat (si nu doar pe mine) sa inteleg ce inseamna activitatea din sistem. Ne-au explicat procedurile, ne-au deslusit itele birocratiei judiciare, uneori ne-au dezvaluit mizele - alteori ne-au incurajat sa le descoperim singuri -, ne-au sprijinit cu sfaturi profesionale. Oricat ai invata in facultate, ca stagiar, mai ales in serviciul public, nu prea stii de unde sa incepi. Am primit dosarele si am trecut la treaba”, isi aminteste avocatul.

A ars etapa dupa etapa, inaintand in magistratura, iar in 1998 a avut sansa sa faca parte din nucleul care, la Bucuresti, incepea sa organizeze structurile de ancheta specializate in instrumentarea cazurilor de criminalitate economico-financiara.

Am preluat apoi conducerea Serviciului de Combatere a Criminalitatii Economico-Financiare, iar in 2000 am primit in coordonare Sectia de Combatere a Coruptiei si Criminalitatii Organizate din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Am parasit serviciul public patru ani mai tarziu, cand am devenit avocat in Baroul Bucuresti”, explica Ovidiu Budusan.

Studentul Ovidiu Budusan

Facultatea a urmat-o la una dintre cele mai bune institutii de invatamant superior din Romania, Universitatea Babes-Bolyai, din Cluj-Napoca. A facut parte din promotia 1993. ”La absolvire, mare parte dintre colegi au ales cariere in magistratura. Multi dintre noi, ne amintim cu respect de prof. dr. Matei Basarab, care preda partea generala din dreptul penal. Harul domnului profesor Basarab a atras multi studenti catre aceasta materie si sunt convins ca, dincolo de rigorile examinarilor, studiul temeinic al disciplinei era pentru multi dintre noi si o chestiune de respect in fata unui dascal de anvergura profesorului Matei Basarab. Am studiat dreptul civil cu prof. dr. Liviu Pop, un pasionat al doctrinei, cu ascutit spirit de observatie a fenomenului juridic, de care ma leaga amintirea unor cursuri la care mergeam cu placere. Am avut parte de dascali inzestrati carora, fara indoiala, le datorez o insemnata  parte din formarea profesionala”, spune Ovidiu Budusan.

Isi aminteste cu drag de anii studentiei pe care i-a petrecut  in prezenta unor colegi inteligenti, amuzanti, cu care a impartit si distractia, dar si emotia examenelor. “Am fost printre primele promotii de dupa 90, erau vremuri agitate, multi dintre noi ne gandeam la ce vom face cand vom intra  in sistem si, pana la urma, dincolo de, sa zicem, lejeritatea vietii de student aveam, totusi, o preocupare constanta pentru cariera profesionala. Mi-a placut lectura, citeam cat puteam de mult si ma bucuram ori de cate ori discutiile cu prieteni, colegi se prelungeau pana seara, tarziu”, isi aminteste fondatorul firmei Budusan & Asociatii.

S-a format in magistratura

Primul sau loc de munca a fost la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca, unde a intrat ca stagiar. “Atunci, timp de sase luni nu aveai drept de semnatura, iar stagiul ca magistrat-procuror dura doi ani. Am promovat apoi la Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj-Napoca”, mai spune avocatul.

El puncteaza faptul ca, la inceputul anilor ‘90, in serviciul public, nu se vorbea despre mentorat. ”Sistemul nu avea o astfel de preocupare. In ce ma priveste, cred ca am facut parte dintr-o generatie de tranzitie, anul in care am intrat in magistratura a fost cel in care se infiintau curtile de apel; cei mai vechi in profesie au avansat catre noul nivel ceea ce a creat o buna oportunitate pentru noi, proaspetii absolventi. Am avut parte de o foarte scurta perioada de familiarizare cu procedurile, cu institutia si am intrat direct in arena. Regula era ca inveti din mers. Desigur, in functie de specificul dosarelor pe care le primeam, ceream sfaturi de la colegii mai vechi in profesie. A fost vorba, asadar, mai degraba de sprijin colegial decat de mentorat”.

Activitatea din domeniul privat

Munca sustinuta l-a calit si l-a ajutat sa se formeze ca profesionist. Ovidiu Budusan este recunoscut datorita rezultatelor pe care le-a obtinut in perioada in care a activat in magistratura, dar si datorita proceselor pe care firma s-a le-a castigat incepand cu 2008, anul in care a decis sa intre in prima linie din avocatura de business.

Si aici totul s-a intamplat pas cu pas. Dupa ce a coordonat institutii importante din Romania, a decis ca este momentul sa iasa din serviciul public, iar in 2004 a devenit avocat in Baroul Bucuresti. Patru ani mai tarziu, s-a asociat cu o echipa de avocati corporate, cu care lucrase si a hotarat sa abordeze o nisa foarte specializata, cea a dreptului penal al afacerilor. “Sesizasem deja ca autoritatile intensifica investigatiile economico-financare, apareau spete din ce in ce mai complexe, companiile aveau nevoie de asistenta  juridica de acest tip si am decis sa le propunem o abordare noua. Am fost practic deschizatori de drum. Iata avem deja sase ani de activitate si timpul ne-a demonstrat ca intuitia a fost corecta. Am incercat, de asemenea, sa obisnuim segmentul corporate cu servicii de consultanta preventiva in ce priveste riscurile penale asociate activitatii operationale curente. In primii ani a fost mai greu; usor, usor insa, legal managerii din companii sau chiar persoanele din conducerile executive au inceput sa inteleaga ca este mai eficient, mai convenabil, sa aiba alaturi avocati specializati inainte de a ajunge in situatia ca autoritatile investigative sa le bata la usa ori chiar sa formuleze acuzatii”, explica Ovidiu Budusan.

Avand in spate o astfel de cariera, partenerul societatii Budusan&Asociatii este privit de restul echipei ca un mentor. “La noi in firma, mentoratul este implicit, colaboraram intens pe dosare, lucram in echipe mixte, pluridisciplinare si ma simt bine atunci cand discutiile profesionale ajung la dezbateri vii, chiar contradictorii, dar cu argumentare viguroasa. In limitele permise de timp, am participat la proiecte de formare profesionala alaturi de ELSA - Asociatia Europeana a Studentilor la Drept -, avem si colegi mai tineri in echipa, iar discutiile pe subiecte juridice ne ocupa, uneori, si momentele de relaxare. Atunci insa, nu dezbatem pe mize ci facem schimb de idei; este, daca vreti, un antrenament intelectual care ne tine in forma si stimuleaza latura creativa a profesiei”, arata avocatul .

Ovidiu Budusan spune ca apreciaza oamenii pasionati, rigurosi, cu inclinare catre studiu, care-si abordeaza cariera cu seriozitate. “Nisa in care am pozitionat serviciile firmei este solicitanta, presupune o buna intelegere a unor mecanisme economice complexe. Structurile de investigare ale statului s-au specializat in ultimii ani si, fara o pregatire solida, unui aspirant in cariera ii va fi greu sa reuseasca”, precizeaza avocatul.

Ce regret are Ovidiu Budusan


Privind in urma, Ovidiu Budusan spune ca i-ar fi placut ca, in perioada in care era procuror, sistemul judiciar sa fi fost mai bine organizat, mai ordonat. “Tin minte ca atunci cand am preluat conducerea Sectiei de Combatere a Coruptiei si Criminalitatii Organizate, din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, nu aveam nici macar computere. Activitatea era - ca sa folosesc un eufemism - slab finantata, lipsita de un suport real al politiei judiciare, personalul era insuficient, am pornit practic de la zero. Cu toate acestea, ma bucur ca am putut contribui la  organizarea primei entitati anticoruptie din Romania. Pe aceasta structura, avea sa se constituie ulterior, Parchetul National Anticoruptie si, mai apoi, Directia Nationala Anticoruptie, asa cum este cunoscuta astazi”, sustine Budusan.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2139 / 5238
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR Allen & Overy, avocații vânzătorilor Sano Vita. Cornel Soare, unul dintre fondatori și CEO al Sano Vita: Am apreciat profesionalismul echipei RTPR conduse de Alina Stăvaru pentru modul în care ne-a ghidat prin labirintul tuturor complexităților juridice
România a câștigat arbitrajul în care italienii de la FIN.CO.GE.RO cereau despăgubiri de 327 mil. €. Ce facturi a plătit statul pentru apărare în acest dosar și ce firme de avocați sărbătoresc victoria
Ce punctaje au obținut firmele selectate de Ministerul Finanțelor pentru derularea Programului MTN | Pelinari și Pelinari, în asociere cu Cleary Gottlieb, s-a clasat pe prima poziție. Pe lista finaliștilor sunt și asocierile din care fac parte Filip & Company și Volciuc-Ionescu
Popescu & Asociații - puternică, stabilă și recunoscută după primul an de activitate | Octavian Popescu, Partener Coordonator: Din punct de vedere al business-ului, 2019 ne-a surprins plăcut, depășindu-ne așteptările și prognozele, în termeni financiari, de volum și complexitate a mandatelor. Văd un an 2020 cu creștere
MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman primește două premii din partea Client Choice by Lexology - 2020. Alte 4 firme locale primesc câte o distincție
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
Avocații Radu și Asociații SPRL obțin o nouă confirmare din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție a momentului de la care curge termenul de prescripție în materie fiscală
Printre cele mai interesante proiecte ale avocaților de IP de la TZA a fost mandatul legat de anularea unui brevet de invenție acordat în domeniul metalurgiei, în care s-a obținut respingerea unei cereri de despăgubiri în valoare de peste 100 mil. usd. Echipa acordă asistenţă juridică în tranzacţii mari de tip „private equity” şi în alte preluări comerciale complexe
Asistența acordată UiPath, printre proiectele de o mare complexitate ale echipei de IP de la Filip & Company. Monica Stătescu (Counsel): Ne așteptăm ca zona IT să fie extrem de activă și anul acesta. Apar din ce în ce mai multe start-up-uri în domeniul dezvoltării de software, iar firmele cu renume investesc în dezvoltarea de noi tehnologii
Cum lucrează avocații de Concurență de la bpv Grigorescu Ștefanică. Cristina de Jonge, Avocat senior coordonator: În toate cazurile în care am atacat deciziile am reușit fie anularea sancțiunii, fie reducerea semnificativă, cu peste 45%, a amenzii acordate
Un Senior Partner se retrage din asocierea cu Leaua Damcali Deaconu Paunescu – LDDP și își înființează propria-i practică. Focus pe arbitraj internațional și IP
LegiTeam: Bondoc si Asociatii recruteaza avocat definitiv senior pentru departamentul de litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...