ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

RISING STARS – Azi Raluca Coman, Clifford Chance Badea: “Apartenenta la o firma globala iti da acces la resurse vaste. Deseori ai posibilitatea sa faci matching de oportunitati de business, aducand laolalta clienti din arii complementare de afaceri, dar la acelasi nivel de sofisticare”

18 Ianuarie 2016   |   Stefania Enache

Potrivit IFLR1000 Financial & Corporate 2015-2016, ea este apreciata pentru „orientarea catre clienti si determinarea de a le oferi cele mai bune solutii (in contextul in care bancile sunt niste clienti sofisticati si cu pretentii ridicate); este, de asemenea, un avocat cu care se poate colabora usor”.

 
 
Raluca Coman (foto) a crescut in mijlocul echipei Clifford Chance Badea. Inca din anul trei de facultate, tanara a fost selectata ca intern de cunoscuta firma de avocatura, iar dupa absolvire i s-a oferit sansa de a intra in departamentul Bancar-Financiar, coordonat de Daniel Badea, Managing Partner Clifford Chance Badea. Alaturi de colegii sai a invatat, a capatat experienta, s-a format, astazi fiind unul dintre avocatii care se remarca datorita implicarii in proiecte de mari dimensiuni.

Clientii pe care i-a asistat spun ca are, cu siguranta, calitatile tipice unui avocat de succes. Raluca este unul dintre tinerii avocati care se bucura de recunoastere pe plan international. Potrivit IFLR1000 Financial & Corporate 2015-2016, ea este apreciata pentru „orientarea catre clienti si determinarea de a le oferi cele mai bune solutii (in contextul in care bancile sunt niste clienti sofisticati si cu pretentii ridicate); este, de asemenea, un avocat cu care se poate colabora usor”.


Raluca s-a inscris la Facultatea de Drept cu dorinta de a ajunge procuror. Nu a luat in calcul varianta unei cariere in avocatura de business, dar oportunitatile ivite in timpul anilor de studiu aveau sa-i schimbe traseul stabilit initial si sa o aduca pe un drum profesional pe care merge si astazi.

In anul trei de facultate, unul dintre colegii sai i-a propus sa lucreze intr-un cabinet de avocatura. Asa a ajuns sa colaboreze cu Badea & Asociatii. Munca in cadrul echipei de aici i-a dezvoltat gustul pentru Drept comercial international si a facut-o sa-si schimbe optiunea. Dorinta de a deveni procuror a ramas undeva in spate, in fata sa deschizandu-se perpectiva unei cariere de succes in avocatura. „Cred ca o cariera solida incepe prin multa curiozitate, deschidere catre provocari de orice fel. Uneori planul pe care il ai initial deviaza, de aceea trebuie sa fii deschis tuturor optiunilor care apar pe parcurs. In cazul meu, am inceput facultatea cu gandul ca voi deveni in cele din urma procuror. In anul trei, insa, un coleg mi-a propus sa lucrez intr-un cabinet de avocatura, respectiv Badea & Asociatii. Peste un an, mi-am schimbat optiunea si m-am indreptat catre Dreptul comercial international. Dupa mai bine de zece ani, sunt tot aici. M-a atras foarte mult eleganta meseriei, potentialul pietei si colectivul antreprenorial si dinamic. Pe de alta parte, cred ca o cariera incepe sa se deterioreze in momentul in care renunti la aceasta curiozitate si incepi sa te limitezi, sa te complaci in pozitia si statutul la care ai ajuns, dupa un numar de ani de munca”, povesteste tanarul avocat.

Avocatura cere o pregatire continua

De altfel, munca este cea care a ajutat-o sa atinga pozitia pe care o ocupa astazi. Nu crede ca o cariera se poate ridica pe baze solide daca „arzi” etape sau „ocolesti” momente cheie din formarea profesionala a unui avocat. „Este bine sa parcurgi toate etapele, mai ales din perspectiva nivelurilor ierarhice prin care vei trece ca avocat, in cadrul unei case de avocatura (incepand cu pozitia de avocat junior si pana la nivelele superioare). Odata ce ai parcurs etapele de inceput, iti va fi mult mai usor ulterior, din pozitii de coordonare, sa intelegi care sunt cele mai dificile aspecte pentru un junior, unde trebuie sa insisti in proiecte, de ce unele lucruri nu functioneaza din prima, etc.”, sustine Raluca.

In plus, considera ca este „foarte important sa iti dezvolti in mod constant abilitatile legale - acumularea cunostintelor juridice ca atare, dezvoltarea capacitatii de a absorbi un volum foarte mare de informatii si cu o complexitate ridicata -  precum si abilitatea de a te adapta la orice situatie, indiferent de aria de specializare pe care o ai”.

De asemenea, atrage atentia ca, intr-o astfel de profesie, conteaza la fel de mult capacitatea de a coordona in mod eficient proiecte dintre cele mai complexe. “Astfel de calitati te recomanda in timp si atrag, in egala masura, clienti”, spune avocatul Clifford Chance Badea.

In momentele de inceput, munca este cea care conteaza cel mai mult. „Talentul intervine pe parcurs, in momentul in care ajungi sa iti cunosti foarte bine clientii si domeniile lor de activitate si sa le oferi solutii adaptate la problemele cu care se confrunta, nu doar sa le reproduci modele importate din alte jurisdictii/ mandate, care nu se potrivesc intotdeauna la situatia data. Din punctul meu de vedere, inovatia este capacitatea de a adapta reglementarile legale, precum si solutiile si modelele la care ai acces ca avocat, la contextul dat”, explica Raluca Coman.

A profitat de toate sansele oferite

Sansa de a intra inca din perioada de juniorat intr-o echipa de talia Clifford Chance reprezinta un start extraordinar in parcursul profesional. Raluca este de parere ca pentru un avocat care lucreaza intr-o firma cu valori globale conteaza in egala masura cat si cum lucreaza, precum si cu cine si in ce tranzactii este implicat. „Clifford Chance Badea incurajeaza dezvoltarea multidisciplinara a avocatilor sai (pe cel putin doua arii de practica), iar apartenenta la reteaua globala te pune adeseori in situatia de a fi implicat in proiecte regionale sau internationale, in care lucrezi cu echipe din multiple jurisdictii. Evident ca, uneori, pe fondul unui ritm foarte alert de lucru, care nu permite suficient timp pentru explicatii amanuntite, tehnice, mai trebuie sa si ‘furi’ meserie, din mers”, puncteaza avocatul.

Constienta de avantajele venite la pachet cu apartenenta la o firma globala de avocatura, Raluca Coman a profitat de toate oportunitatile rezultate de aici. „Avantajul sta, in primul rand, in accesul la resurse vaste de informatii si jurisdictii – noutati si tendinte, know how, precedente, intalniri cu colegi din alte birouri cu care impartasesti experiente si impresii, etc. In plus, deseori ai posibilitatea sa faci matching de oportunitati de business, aducand laolalta clienti din arii complementare de afaceri, dar la acelasi nivel de sofisticare, iar acest lucru poate genera tranzactii, new business. Experienta detasarii la biroul din Londra, in 2011, a fost foarte importanta pentru mine, pentru ca m-a expus unui mediu international de lucru la cel mai inalt standard profesional. Am fost implicata in tranzactii de anvergura globala si pe jurisdictii dintre cele mai exotice pentru mine, la acel moment (ca de exemplu tari din Africa sau Rusia). Am lucrat cu un colectiv extrem de dinamic si profesionist, cu experienta internationala”, mentioneaza avocatul Clifford Chance Badea.

„Facultatea” de la locul de munca

Avocatura este o profesie in care concurenta creste de la o zi la alta, fiind important pentru cei care vor  sa-si imbunatateasca performantele sa-si cunoasca bine „adversarii” din piata. Raluca spune ca este atenta la ceea ce fac ceilalti colegi, din perspectiva obiectivului constant de a-si imbunatati prestatia si de a raspunde nevoilor clientilor. „De multe ori, acest lucru vine si sub forma feedback-ului (direct sau indirect) de la client. Ori de cate ori vedem un lucru pozitiv la ceilalti, suntem inspirati sa ne mai depasim o limita”, afirma ea.

De altfel, percepe mereu partea opusa ca pe un partener de dialog, si nu ca pe un inamic.„Incerc sa ma pun in pozitia lor si sa le inteleg mai bine cerintele. Din pacate, am vazut de cateva ori tranzactii nefinalizate din cauza unor avocati orgoliosi, care au adus pana la urma clientii pe pozitii adverse, chiar daca ei nu se aflau, initial, in aceasta situatie. Important este sa stii cat sa lasi intr-o negociere, unde sa insisti si, in final, cat este in interesul clientului tau sa cedezi/ insisti pe anumite aspecte. Obiectivul final este, pana la urma, sa ai in vedere interesele lui in ansamblul procesului si sa inchei tranzactia cu succes pentru toate partile implicate. In privinta colegilor mei, ma inspira modul in care ei lucreaza, flexibilitatea si capacitatea de a se adapta la situatii noi si la proiecte diverse si complexe, intr-un ritm extrem de alert. Am invatat mult din perspectiva lor pragmatica si focusul constant pe client, precum si din modul in care isi construiesc propriul nume in piata”, mai spune profesionistul Clifford Chance Badea.

In ceea ce priveste pregatirea pe care facultatile de drept din Romania o ofera pentru un viitor avocat de business, tanara precizeaza ca, in cazul sau, nivelul acesteia nu a fost suficient. „Personal, am invatat cel mai mult din experienta directa, la locul de munca. De aceea, am considerat important sa particip in 2013 la scoala internationala de vara Banking and Finance Law organizata de ELSA (The European Law Students' Association) Bucuresti. In acest fel, am avut ocazia sa impartasesc studentilor din experienta proprie, acumulata in practica. Imi propun sa fiu prezenta si la alte evenimente similare, intrucat consider ca astfel de intalniri sunt importante pentru studenti, ajustandu-le in mod corect asteptarile in privinta unei profesii in domeniu. Dezvoltarea mediului local de business, intre altele ‘importand’ mult din modelele de afara, inclusiv pe partea de servicii de asistenta juridica, determina si provocarea de a (ne) adapta in permanenta, de a face lucrurile sa functioneze aici si acum, inspirandu-ne din modele de buna practica”, considera ea.

Raluca Coman traieste cu intensitate fiecare moment din cariera sa, si poate ca de aceea ii este greu sa anticipeze unde se vede peste 10 ani. Raspunsul sau arata insa ca nu concepe  sa se „desparta” de profesia care a consacrat-o. Din punctul sau de vedere, este dificil de estimat cum va arata piata de Banking & Finance, pentru ca lucrurile se schimba atat de rapid in ultima vreme. „Nu stim cum vor arata in 2025 tranzactiile, legislatia, clientii. In ceea ce ma priveste, imi propun sa imi consolidez relatia de incredere cu clientii cu care lucrez si sa le asigur in continuare asistenta juridica optima si adaptata, indiferent de modul in care se va modela peisajul financiar. Cred ca provocarea noastra, a tuturor avocatilor de business, este sa tinem pasul cu neasteptatul intr-o piata globalizata si extrem de complexa”, nuanteaza profesionistul Clifford Chance Badea.

Cum o vad mentorii pe Raluca Coman

Raluca Coman isi desfasoara activitatea in departamentul de Banking & Finance al firmei Clifford Chance Badea. Munca sa se deruleaza sub coordonarea a doi dintre cei mai cunoscuti profesionisti din domeniu: Daniel Badea si Andreea Sisman.

Oportunitatea unui mentorat sub indrumarea a doua nume „grele” din avocatura de business, dar si talentul si munca depusa in ultimii ani au adus-o pe Raluca Coman in galeria tinerilor profesionisti care, peste timp, vor lua cu succes locul celor care ajung la final de cariera.

Lucrez cu Raluca de aproape 13 ani, pot spune ca am vazut-o crescand profesional si ca a avut o contributie foarte importanta la consolidarea practicii noastre de drept financiar-bancar. O apreciez pentru disciplina si abordarea constructiva de care da dovada, chiar si in cele mai dificile situatii, cand presiunea pe echipa de avocati poate creste foarte mult. Raluca isi pastreaza intotdeauna sangele rece si spiritul analitic, concentrandu-se neabatuta pe obiectivul final”, spune Andreea Sisman (foto), Counsel Clifford Chance Badea.Daniel Badea, Managing Partner Clifford Chance Badea, adauga: „de-a lungul timpului, Raluca a dovedit un nivel inalt de angajament fata de firma si echipa, o mare capacitate de munca si energie. Raluca este un avocat cu o vasta experienta acumulata in domeniul financiar-bancar si nu numai, avand cunostinte juridice solide, spirit analitic, atentie la detalii si la nevoile particulare ale clientilor, precum si o preocupare constanta de a indruma avocatii mai tineri din echipa departamentului financiar-bancar”.Au cuvantul clientii. De ce este apreciata Raluca

Avocatura este una dintre profesiile care se bazeaza intr-o proportie covarsitoare pe clienti. Succesul unui proiect este asigurat doar atunci cand clientul se declara pe deplin multumit.

Raluca Coman este caracterizata de clientii sai ca fiind „mereu profesionista”. Ea este recunoscuta datorita capacitatilor sale extraordinare de a gasi solutiile cele mai bune in situatiile in care totul parea blocat.

Raluca a lucrat cu noi pe o serie de finantari, ultima fiind unul dintre cele mai mari si mai complexe proiecte de acest gen facute in Romania. Raluca are cu siguranta calitatile tipice unui avocat de succes – luand termenii proiectului (de multe ori foarte „ambitiosi”) ca pe o provocare personala, identificand noi moduri pentru o mai buna organizare si depunand munca intensa pentru finalizarea in timpul propus. Dar ce o deosebeste pe Raluca este atitudinea sa: mereu amabila si profesionista, calma chiar si in cele mai dificile momente, structurata si avand tot timpul in vedere planul si obiectivele initiale.

Adrian Stanculescu, Investment Manager Abris Capital Partners
Am avut plăcerea să lucrez cu Raluca Coman în baza unui contract de asistență juridică în care Clifford Chance Badea a asistat BCR în redactarea, negocierea și perfectarea documentelor de finanțare pentru un parc fotovoltaic, dezvoltat de un investitor francez în parterneriat cu furnizorul de panouri fotovoltaice din China. Raluca a fost direct implicată în tot acest proces și a răspuns prompt tuturor solicitărilor venite din partea BCR, a oferit soluții pentru anumite situații în care lucrurile păreau că se blochează, a aparat interesele BCR și a depus toate eforturile pentru încheierea tranzacției cu succes. Pe parcursul implementării tranzacției, impresia a fost de total suport, loialitate și disponibilitate, ceea ce ne face să dorim continuarea acestei colaborări.

Oana Roxana Mogoi, Coordonator, Echipa Infrastructură Energetică, Direcția Sector Public și Finanțarea Infrastructurii, Banca Comercială Română

Proiecte cheie in cariera


Parcursul profesional al unui avocat de business este „cantarit”, printre altele, si cu ajutorul proiectelor la care a lucrat. Printre altele, s-a implicat alaturi de Daniel Badea (lead partner), Cosmin Anghel (counsel) si Camelia Iantuc (Associate) in finantarea Energomontaj. Este vorba despre o finantare de 145 milioane lei. In acest proiect, Clifford Chance Badea a asistat sindicatul condus de BRD - Groupe Société Générale S.A. ca aranjor si agent, sindicat la care au mai participat Banca Romaneasca S.A. - Membra A Grupului National Bank Of Greece si Bancpost S.A., precum si Allianz-Tiriac Asigurari S.A. si Groupama Asigurari S.A.. Facilitatea sindicalizata de credit si de emitere de scrisori de garantie a fost acordata Energomontaj S.A. in scopul finantarii activitatilor si garantarii proiectelor dezvoltate de societate.

Tot alaturi de Daniel Badea si Cosmin Anghel, Raluca Coman a facut parte si din echipa care a asistat BRD - Groupe Société Générale in calitate de aranjor principal mandatat, banca emitenta si agent, in legatura cu acordarea unui credit sindicalizat in valoare de 60 de milioane de euro acordat societatii Hidroconstructia de catre un consortiu reprezentat de BRD si Allianz-Tiriac Asigurari, pentru finantarea capitalului de lucru.

Atat finantarea societatii Hidroconstructia, cat si cea pentru Energomontaj, au avut un element rar intalnit pe piata romaneasca a finantarilor sindicalizate, si anume implicarea in sindicate, alaturi de banci, a unor companii de asigurari generale cu activitati in domeniul garantarii, in legatura cu emisiunea de scrisori de garantie in cadrul facilitatilor de credit.

De asemenea, in perioada 2013-2014 a facut parte din echipa Clifford Chance care a acordat creditorilor asistenta in legatura cu proiectul de concesiune al lucrarilor pentru autostrada Comarnic – Brasov.

Studii si specializare

Raluca Coman s-a alaturat echipei Clifford Chance Badea in anul trei de facultate, ca intern, fiind recrutata ulterior la absolvire (2004) in departamentul Bancar – Financiar, coordonat de Daniel Badea, Managing Partner.
A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti in 2004 si este membru in Baroul Bucuresti din 2005.
Raluca are o experienta substantiala Banking & Finance, de-a lungul carierei asistand clienti de anvergura internationala, incluzand institutii financiare si societati din cele mai diverse industrii, pe aspecte de reglementare bancara si tranzactii financiare precum credite sindicalizate, finantari de proiecte, finantari imobiliare, facilitati de credit pentru export etc. In 2011, a fost detasata in echipa de Finance a biroului de la Londra, timp de sase luni.

In paralel cu asistenta acordata in cadrul practicii Banking & Finance, Raluca este implicata si in activitatea pro-bono a firmei de avocatura, asistand, printre altii, asociatia Let's Do It, Romania! pe diverse aspecte juridice (incorporarea ca asociatie, asistenta constanta pe proiectele desfasurate, elaborare documentatie etc.).

Raluca Coman este unul dintre tinerii avocati care se bucura de recunoastere pe plan international. Potrivit IFLR1000 Financial & Corporate 2015-2016, Raluca este apreciata pentru „orientarea catre clienti si determinarea de a le oferi cele mai bune solutii (in contextul in care bancile sunt niste clienti sofisticati si cu pretentii ridicate); este, de asemenea, un avocat cu care se poate colabora usor”.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1732 / 5326
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Frații Micula câștigă și continuă ofensiva legală împotriva statului român în instanțele americane pentru recunoașterea unei datorii de 356 mil. $. Ei cer României să achite și onorariile avocațiale, la nivel de 675 $ pentru un partener și 175 $ pentru un legal assistant
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Consultanță
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu șeful echipei de Legal de la Revolut. TOM HAMBRETT, Head of Legal and Group General Counsel: Mă bucur să lucrez cu avocați talentați din toată Europa, iar dacă cineva vrea să ni se alăture, aș fi mai mult decât încântat să discutăm despre asta
Grupul E-INFRA a dus la capăt mai multe proiecte de infrastructură la care s-a lucrat intens în ultimele luni. Adina Calfa, Group General Counsel: Diferența pe care o câștigăm în experiența de management în perioada aceasta este aceea pe care o câștigă un pilot după ce a traversat o furtună și a aterizat forțat pe o autostradă
Ciprioții de la EP Wind Project (Rom) Six Ltd. cheamă România la arbitraj. Ministerul Economiei trebuie să aleagă consorțiul care se va ”bate” la ICSID cu avocații King & Spalding
In-House Legal Romania: Grupul Policolor – Orgachim anunță numirea Florinei Homeghiu pe poziția de Legal and Compliance Group Director
Studiu Refinitiv | Cum și-au împărțit firmele de avocatură harta fuziunilor și achizițiilor din zona EMEA în primele 4 luni din 2020. O firmă cu 200 de avocați, pe primul loc în Europa Estică
In-houseLegal.ro | Consilierii juridici din companii au continuat să ofere asistență juridică pentru activitatea uzuală, însă au adaugat și noi proiecte specifice stării de urgență. Dr. Sabin Taclit, Legal Manager NextGen: În domeniul telecomunicatiilor proiectele au continuat, în paralel cu demersurile de adaptare la reglementările impuse
Avocatura penalistă este și va rămâne un “sport de contact” direct, atât cu clientul, cât și cu organele judiciare. Gabriel Albu, Managing Partner Albu-Legal: Pentru viitor anticipăm o creștere substanțială a volumului de activitate, astfel încât ne punem problema măririi echipei
Concurenta.ro | Soluție excepțională obținută de D&B David și Baias în prima cauză judecată în România cu privire la o practică anticoncurențială de tip ”hub & spoke”. Amenda dată de Consiliul Concurenței unor producători internaționali de armament pentru trucarea unor licitații a fost anulată
Hervis Sports obține în instanța amânarea chiriei în mall-ul Vivo! Cluj, deschizând calea și altor retaileri mari, afectați de criza medicală. Soluție obținută de litigatorii firmei Stratulat Albulescu, în colaborare cu C.I. Flavia Maier
Statul are nevoie de avocați specializați în arbitraje internaționale | Frații Sukyas au inițiat două arbitraje împotriva României, în SUA și Canada, pentru a maximiza șansele de a primi despăgubiri de peste 900 mil. usd
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...