ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Schimbările constante ale legislației din domeniu erodează piața farma. Provocările industriei, explicate de Delia Belciu, Partener Stratulat Albulescu Attoneys at Law

26 Iulie 2016   |   Stefania Enache

Clientii cafectati de prevederile legale nefavorabile isi redimensioneaza portofoliul de produse.

Delia Belciu, Head IP/TMT si Pharma in cadrul firmei Stratulat Albulescu Attorneys at Law

 
 
Firmele din industria farmaceutica traverseaza o perioada  dificila, multe dintre ele fiind in plin proces de redimensionare a portofoliului de produse. Motivele pentru care s-a ajuns in aceasta situatie tin de schimbarile legislative operate la nivel national, schimbari care au un impact puternic in domeniul  medical.

Un act normativ cu un ecou puternic pe piata farmaceutica din Romania il constituie Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 703/2015, care obliga producatorii de medicamente inovative sa reduca, din iulie 2016, pretul anumitor tratamente pentru tara noastra, cu pana la 35% sub nivelul minim european. In fata unei asemenea decizii, firmele afectate trebuie sa fie pregatite cu un raspuns care sa le ajute sa-si salveze afacerea.


Iar raspunsul celor mai multe companii consta in redimensionarea portofoliului de produse, ce are ca efect disparitia unor medicamente de pe piata din Romania. „Clientii care sunt afectati de aceste prevederi legale isi redimensioneaza portofoliul de produse. In mare, medicamentele care nu mai sunt profitabile sunt eliminate din portofoliu, iar cei care sunt afectati in mod direct sunt pacientii”, explica Delia Belciu, Head IP/TMT si Pharma in cadrul firmei Stratulat Albulescu Attorneys at Law.

Delia Belciu este de parere ca scaderea pretului la medicamente, aparitia taxei de claw-back, toate modificarile si neclaritatile care existau la un moment dat in jurul acestei taxe, comunicarile uneori nu foarte clare din partea autoritatilor in ceea ce priveste consumul de medicamente pentru calculul taxei de clawback, schimbarile constante ale legislatiei din domeniu, au redus destul de mult dimensiunea pietei farma in ultimii ani.

Nu sunt insa acestea singurele probleme de care se lovesc firmele din domeniul farmaceutic. „Un exemplu recent, il reprezinta modul, uneori defectuos, de decontare de catre Casele de asigurari de sanatate a serviciilor medicale prestate de catre furnizorii agreati, precum si modificarile recente ale legislatiei privind publicitatea la medicamente”, arata profesionistul Stratulat Albulescu Attorneys at Law.

Referindu-se la modul de decontare a serviciilor medicale, avocatul atrage atentia ca „este necesara o mai mare transparenta si previzibilitate din partea CNAS precum si a Caselor judetene de asigurari sanatate pentru a nu afecta in mod negativ activitatea economica a acestor furnizori”.

Declaratie:
In ceea ce priveste provocarile industriei farmaceutice, acestea sunt legate in primul rand de modul in care se calculeaza preturile, dar si de taxa de clawback, de finantarea insuficienta a acestui domeniu, modul in care se deconteaza serviciile prestate de catre furnizorii agreati, publicitatea la medicamente, dar si de legislatia de transparenta ce a aparut mai ales in ultimii doi ani in acest domeniu. In legatura cu acest ultim aspect, companiile din industria farma trebuie sa isi implementeze sau sa isi revizuiasca politicile interne de marketing si publicitate mai ales conform acestei legislatii precum si a celei de anticoruptie. Pentru aceasta, este nevoie de un consultant extern cu experienta in acest domeniu care sa ii poate sprijini intr-un mod cat mai eficient posibil.”
Delia Belciu, Head IP/TMT si Pharma Stratulat Albulescu Attorneys at Law

Probleme in interpretarea legislatiei

Din activitatea avocatilor implicati in dosare care tin de industria farmaceutica, s-a constatat ca cele mai intalnite probleme in acest sector sunt cele legate de modul de interpretare si implementare a legislatiei. „De exemplu, ce si cum trebuie sa raporteze pe legislatia de trasparenta, ce actiuni de sponsorizare sunt permise si in ce mod, legalitatea anumitor mecanisme de promovare cu implicatii si pe alte ramuri de drept, indeosebi dreptul concurentei si protectia datelor cu caracter personal, modul de calcul al taxei de clawback, contestatiile impotriva raportarilor primite de la CNAS cu privire la calculul taxei de clawback, calculul preturilor la medicamente , donatiile de medicamente, day-to-day business, etc. De altfel, proiectele din sectorul Farma sunt diverse si deosebit de interesante. Cu titlu de exemplu ne putem gandi la doua acum, si anume revizuirea politicilor de marketing si publicitate pentru diversi clienti in conformitate cu legislatia anticoruptie si cea de reglementare in domeniul farma, iar un al doilea proiect un arbitraj in legatura cu modul de decontare a serviciilor medicale de catre anumite Case judetene de asigurari de sanatate”, explica Delia Belciu.

Stratulat Albulescu mizeaza pe Farma


Practica Farma din cadrul societatii de avocatura Stratulat Albulescu este coordonata de catre Delia Belciu, avocat si partener in cadrul firmei.

In cadrul practicii, Delia este sprijinita de inca doi colaboratori. In general, firma acopera intern toate cerintele unui client din domeniul farma, cu exceptia partii specifice de taxe in legatura cu care colaboreaza cu o societate specializata in domeniu.

Prin cooptarea Deliei Belciu, avocat cu o experienta in  domeniul farma de peste 9 ani acumulata in cadrul uneia dintre cele mai mari societati de avocatura din Romania, firma Stratulat Albulescu Attorneys at Law a facut pasi importanti in dezvoltarea departamentului de Farma.

„Avem in vedere, printre altele, si participarea la evenimente specifice acestui domeniu, colega noastra, Delia Belciu, participand in acest sens, printre altele, la conferinta „4th Annual Corporate Compliance & Transparency Conference”, organizata la Zurich, Elvetia in perioada 24 - 25 februarie 2016, conferinta la care au participat cei mai mari jucatori din acest domeniu. Delia a prezentat participantilor la Workshop-ul organizat in cadrul conferintei aspecte cu privire la compliance si transparenta conform legislatiei din Romania, astfel cum este acum in vigoare, in mod special aplicate la cazuri concrete”, declara reprezentantii Stratulat Albulescu Attorneys at Law.

Stratulat Albulescu Attorneys at Law
este o firmă de avocatură tânără și dimanică, ce furnizează consultanță juridică în toate sectoarele de business și în toate ariile de consultanță și litigii din România. Echipa Stratulat Albulescu Attorneys at Law este compusă din avocați care sunt lideri în ariile lor de practică. Firma lucrează îndeaproape cu societăți de avocatură din Europa și nu numai, și are o experiență semnificativă în tranzacții transfrontaliere, avocații acesteia acordând consultanță juridică în limbile engleză, franceză, italiană, română și spaniolă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1537 / 5441
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Lawyer | Banking & Finance
Popovici Nițu Stoica & Asociații o cooptează pe Raluca Rusu ca Asociat în PNSA Tax
Echipa de Banking & Finance de la Reff & Asociații, foarte activă în proiecte de digitalizare și inovație. Avocații au bifat finanțări de 350 mil. € în ultimul an și asistă tranzacții cu NPLs și active bancare de cca. 250 mil. €, blocate de pandemie. Numeroase proiecte vizează mai multe jurisdicții
15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări cheamă România la ICSID, în al nouălea arbitraj al țării noastre la Washington. Reclamanții au investit în parcuri fotovoltaice
MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații asistă Interparking în achiziția Parcării Bucur Obor. Partenerul Dana Rădulesscu a coordonat echipa
Voicu & Filipescu a asistat una din principalele asociații bancare din SUA, în cadrul unei tranzacții majore de finanțare crossborder ce implică și o companie românească. Partenerul Marta Popa a coordonat echipa care a colaborat cu avocații americani de la Blank Rome LLP
Ce trebuie să știe un stagiar care aspiră la un loc în echipa Bondoc & Asociații. Numar mare de proiecte complexe care faciliteaza formarea juridica. Training-uri de formare și pregătire „one to one”, cu seriozitate și constanță. Onorariile recunosc și recompensează eforturile avocaților
LegiTeam | Stratulat Albulescu recrutează avocați stagiari, absolvenți ai promoției 2020
LegiTeam | Voicu & Filipescu is looking for lawyers
Anul 2020 a adus o creștere generală a numărului de proiecte de finanțare și restructurare pentru biroul DLA Piper din Romania. Finanțările imobiliare și restructurarea unor proiecte de energie regenerabilă, printre proiectele cheie
LegitTeam: ZRVP recrutează avocați stagiari pentru departamentul Litigii
LegiTeam: Real Estate Lawyer with 2 to 4 years of practical experience in Bucharest
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...