ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Tranzacţiile Partenerelor din firmele de avocaţi (II)

09 Martie 2010   |   George Stoica pentru Bizlawyer

Azi "punem reflectoarele" pe activitatea Partenerelor din firmele aflate în topul avocaturii de business. Cine sunt ele şi ce ştiu să facă? Ce le-a ţinut ocupate în ultima perioadă? Pentru cine lucrează?

 
 
    Femeile Partener din firmele aflate în topul avocaturii de business au fost implicate în câteva dintre cele mai complexe tranzacţii locale sau regionale. Aşa cum se poate vedea din materialul de faţă, ele au oferit consultanţă, de-a lungul timpului, în privatizări cheie, au făcut parte sau chiar au coordonat echipele de avocaţi ce asistau clienţii în fuziuni sau achiziţii regionale şi s-au aflat printre cei care au corectat proiecte de legi, ori au creionat viitorul unor instituţii care lipseau de pe piaţă.

Au lucrat cot la cot cu bărbaţii din firmele de avocaţi pentru clienţi locali sau internaţionali şi s-au remarcat în mai toate ariile de practică. Au dat undă verde unor proiecte de sute de milioane de euro şi au asistat, la fiecare pas, companii internaţionale ce puneau piatra de temelie a activităţii viitoare în România. Au oferit consultanţă guvernului sau instituţiilor publice, făcând parte din echipele  care au asigurat, chiar daca prea puţini au ştiut-o, succesul unor proiecte de referinţă.


Demersul nostru - de a pune în lumină activitatea femeilor-partener din firmele de avocatură - n-a fost uşor, volumul de informaţii fiind foarte mare. Pentru a "prinde" aspectele esenţiale, vom trata în acest articol activitatea Partenerelor din cele mai importante firme de pe piaţa locală, mai puţin a caselor de avocatură cu cele mai multe femei în schema de conducere. Şi, poate deloc surprinzător, aflate în topul avocaturii de business după criteriul veniturilor raportate anul trecut.

Mâine vom reveni, aşadar, cu prezentarea Partenerelor din firmele Ţuca Zbârcea & Asociaţii, Muşat & Asociaţii şi NNDKP.

Azi "punem reflectoarele" pe Partenerele celorlalte firme aflate în top. Cine sunt ele şi ce ştiu să facă? Ce le-a ţinut ocupate în ultima perioadă? Pentru cine lucrează?

Răspunsurile pot fi aflate în textul de mai jos:

Nadia Badea, Partener Badea Clifford Chance, practică dreptul afacerilor de peste 15 ani în mediul internaţional, lucrând la Bucureşti şi la Londra. Nadia Badea şi-a început cariera în firma de avocatură a KPMG România fiind inclusiv partener în cadrul acestei firme. Nadia Badea a oferit consultanţă unei palete diversificate de clienţi – corporaţii multinaţionale, fonduri de private equity, bănci de investiţii – în tranzacţii de fuziuni/achiziţii sau în tranzacţii imobiliare în domenii precum servicii financiare şi bancare, infrastructură, produse industriale, industrie aviatică, industrie alimentară, telecomunicaţii, transporturi etc. Nadia a acordat asistenţă fondului de investiţii Carlyle pentru tentativa de achiziţie a Rompetrol SA - cea mai mare tranzacţie de M&A din România în 2007 şi a fost alături de Generali Lend Lease pentru achiziţia clădirii de birouri Charles de Gaulle. De asemenea, a acordat asistenţă Bechtel cu privire la negocierea, execuţia şi implementarea contractului de construire a autostrăzii Braşov-Cluj-Borş – cel mai mare contract de infrastuctură din istorie.
Profilul complet al avocatului, aici.

Raluca Năstase, Partener Biriş Goran, a fost avocat coordonator în finanţarea proiectului Upground Estates, un proiect rezidenţial major din Bucureşti şi consultant principal al Cefin în vânzarea proiectului Industrial Park A1 către Teesland IOG pentru aproximativ 70 milioane de Euro. A coordonat achiziţionarea unui important mall din Bucureşti, cu o valoare a tranzacţiei depăşind 15 milioane de Euro şi a fost consultant principal al Cefin în asocierea pentru vânzarea proiectului Barbu Văcărescu, către Europolis, pentru aproximativ 130 milioane de Euro.
Profilul complet al avocatului, aici.

Anca Grigorescu, Partener bpv Grigorescu, s-a remarcat în domeniile Drept Fiscal, Dreptul Muncii, Drept Financiar, Achiziţii Publice şi Concesiuni. Ea conduce departamentele de dreptul muncii şi drept fiscal din cadrul societăţii. Experienţa sa în domeniul dreptului muncii include, printre altele, proiecte vizând restructurări majore, condiţii de angajare pentru personalul de conducere, planuri privind opţiunea de a achiziţiona acţiuni, desfăşurate pentru mari companii internaţionale. Expertiza sa în drept fiscal reprezintă un avantaj, permiţându-i să ofere consiliere într-o gamă largă de probleme legate de planificarea taxelor şi impozitelor, de fiecare dată când aspectele specifice ale tranzacţiilor fac necesar acest lucru. Anca Grigorescu oferă de asemenea consultanţă în fuziuni şi achiziţii şi achiziţii publice unor clienţi locali şi internaţionali, lideri de piaţă în domeniile în care activează.

Anca Părăscan, Partener bpv Grigorescu, s-a remarcat în domeniile Drept Imobiliar şi al Construcţiilor, Dreptul Muncii, Drept Societar, Fuziuni şi Achiziţii. Pe parcursul carierei sale profesionale, a lucrat pentru mulţi clienţi locali şi internaţionali şi a fost implicată în diverse proiecte, mai ales în domeniile dreptului construcţiilor, imobiliar şi dreptul muncii. Experienţa sa include contracte de proiectare şi construcţie şi contracte la cheie, contracte de achiziţii şi de servicii de administrare a construcţiilor bazate pe sistemul FIDIC. Ea oferă de asemenea consultanţă în fuziuni şi achiziţii.

Liz Minea, Partener bpv Grigorescu
, a asistat cu succes una dintre cele mai mari companii de energie din România şi pe preşedintele său într-un litigiu împotriva unei agenţii guvernamentale româneşti, proces care a reprezentat o premieră în ceea ce priveşte plata de daune morale de către o agenţie guvernamentală. În plus, ea a reprezentat clienţi în litigii administrative de anvergură din domeniile fiscal, achiziţii publice, concesiuni, urbanism şi amenajarea teritoriului, exproprieri şi retrocedări. Liz Minea oferă de asemenea consultanţă în domeniile de Achiziţii Publice şi Concesiuni şi Drept Imobiliar şi al Construcţiilor. În legătură cu consultanţa acordată pe aceste domenii, trebuie menţionat că a făcut parte din comitetul însărcinat cu redactarea şi implementarea reglementărilor privind exproprierile în interes public şi a fost implicată în proiectul de expropriere vizând construcţia autostrăzii A2, Bucureşti-Constanţa.

Corina G Ionescu, Partener Bulboacă & Asociaţii, are o experienţă bogată în tranzacţii în domeniul finanţărilor de tip project finance, coordonând printre altele: finanţarea şi restructurarea unui împrumut în valoare de 90 milioane euro cu privire la dezvoltarea unui parc residenţial în Bucureşti, finanţarea în valoare de 75 milioane euro a Alpha Bank şi Piraeus Bank a achiziţiei de către o importantă bancă offshore din UK a unei mari companii regionale, acordarea de asistenţă juridică cu privire la stabilirea şi structurarea unui program transfrontalier de achiziţionare de creanţe comerciale pentru o societate cu prezenţă globală (100 milioane euro), finanţarea de către una dintre cele mai mari bănci din Austria cu privire la un credit în valoare de 22 milioane euro acordat unei companii din România cu scopul finanţării construcţiei unei fabrici de aluminiu, finanţarea de către Investkredit Bank în valoare de 28 de milioane de euro cu privire la proiectul City Business Center Timişoara. Printre tranzacţiile cele mai importante în care Corina a fost implicată în ultimii ani pot fi enumerate, printre altele: acordarea de asistenţă juridică Citigroup Global Markets Inc cu privire la programul pentru emiterea de către o filială a grupului Alpha a obligaţiunilor pe termen mediu (7,5 miliarde dolari), acordarea de asistenţă juridică unei importante bănci din Olanda în legătură cu finanţarea pe termen lung în valoare de 40 milioane euro a unui fond de investiţii de tip private equity în scopul achiziţionării unui grup de 8 companii din România ce activează în sectorul materialelor de construcţii, tranzacţia prin care s-a vândut participaţia majoritară în cadrul distribuitorului de produse şi servicii de telefonie mobilă Proton Tehnologies către Vodafone România S.A., acordarea de asistenţă juridică Pöyry Infra GmbH în legătură cu achiziţionarea părţilor sociale în Consilier Construct, una dintre companiile de inginerie, proiectare şi consultanţă tehnică de top din România şi a unor anumite societăţi afiliate. De asemenea, Corina a fost implicată în numeroase tranzacţii de privatizare cheie din România, precum privatizarea Băncii Comerciale Române, privatizarea Distrigaz Sud S.A., achiziţia de către Kraft Foods International a pachetului majoritar al Poiana Produse Zaharoase S.A., etc.
Profilul complet al avocatului, aici.

Iulia Toth, Partener Bulboacă & Asociaţii, a fost implicată într-o gamă largă de tranzacţii de fuziuni şi achiziţii implicând instituţii şi societăţi publice şi private, precum şi în probleme privind societăţile comerciale şi de drept comercial, inclusiv conducerea societăţilor, convenţii ale asociaţilor, preluări şi lichidări de societăţi. A acordat asistenţă juridică în legătură cu importante proiecte de privatizare şi de asemenea deţine o experienţă semnificativă în domeniul bancar şi financiar: achiziţia de către RWE Energy AG a companiei Muntenia Sud S.A., propusa achiziţie de către Bank Austria Creditanstalt AG a pachetului majoritar al Băncii Comerciale "Ion Ţiriac" S.A., propusa achiziţie de către Banca Intesa a pachetului majoritar al Băncii Comerciale Române, şi acordarea de asistenţă juridică OTP Bank RT cu privire la achiziţionarea Credisson. Printre tranzacţiile cele mai importante în care Iulia a fost implicată în ultimii ani putem enumera, printre altele: achiziţia de către o companie din Republica Moldova specializată în extracţia de petrol şi gaze a uneia dintre cele mai mari şi mai vechi societăţi din România, ce desfăşoară activităţi de extracţie în domeniul petrolului şi al gazelor naturale, achiziţionarea unuia dintre cei mai mari operatori de telecomunicaţii alternative din Europa Centrală, precum şi acordarea de asistenţă juridică Pöyry Infra GmbH în legătură cu achiziţionarea părţilor sociale în Consilier Construct, una dintre companiile de inginerie, proiectare şi consultanţă tehnică de top din România şi a unor anumite societăţi afiliate. De asemenea, Iulia a coordonat, printre altele, tranzacţia prin care s-a vândut participaţia majoritară în cadrul distribuitorului de produse şi servicii de telefonie mobilă Proton Tehnologies către Vodafone România S.A. Experienţa Iuliei include dreptul muncii, prin reprezentarea clienţilor în cazuri deosebit de sensibile. A acordat asistenţă juridică în legătură cu redactarea şi negocierea unor contracte colective de muncă a unor companii din industria tutunului şi alimentară, precum şi în legătură cu diferite aspecte legate de angajare/concediere colectivă, soluţionarea diferitelor aspecte privind, contractele de muncă ale salariaţilor şi personalului de conducere, planurile de beneficii ale salariaţilor (inclusiv planuri „stock option”), pensiile şi pachetele de remunerare şi compensare a personalului de conducere. În domeniul dreptului mediului, Iulia s-a implicat în mod deosebit într-o gamă largă de aspecte privind reglementările de mediu şi răspunderea de mediu, chestiuni de respectare a reglementărilor de mediu şi autorizare, managementul terenurilor contaminate şi plângeri legate de acestea, măsurile aferente contaminării istorice a terenului, managementul deşeurilor şi aspecte de mediu ce rezultă din proiecte de infrastructură, acordând asistenţă juridică în acest domeniu în proiecte legate de reabilitarea autostrăzii Curtici-Simeria, reabilitarea drumul Expres Sibiu - Făgăraş şi Autostrada Transilvania, precum şi restructurarea activităţii filialei din România a celei mai mari societăţi de aluminiu din Rusia.
Profilul complet al avocatului, aici.

Laura Toncescu, Partener D&B David si Baias, a coordonat echipa care a acordat asistenţă juridică acţionarilor fondatori ai GE GARANTI BANK S.A. pe întreg parcursul procedurii cu BNR, în legătură cu obţinerea aprobării constituirii şi a autorizaţiei de funcţionare a acestei bănci. De asemenea, a acordat asistenţă în legătură cu pregătirea şi autorizarea de către Comisia Naţionala a Valorilor Mobiliare a unui program de emisiune de obligaţiuni în valoare totală maximă de 91.250.000 RON, prospectul de bază pentru efectuarea emisiunilor de tranşe de obligaţiuni reprezentând primul prospect de bază aprobat de Comisia Naţionala a Valorilor Mobiliare în România. Ea a acordat asistenţă şi în procesul de constituire şi autorizare a BRD Asigurări de Viaţă S.A. ca societate română de asigurări de viaţă. Avocatul D&B a acordat asistenţă şi BEI, cu ocazia efectuării primei emisiuni supranaţionale de obligaţiuni pe piaţa românească, potrivit legii române, şi a admiterii la tranzacţionare pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti SA. Laura a făcut parte şi din echipa care a asistat Banca Mondială şi consultantul financiar, agent de plată şi distribuitor al acesteia, ABN AMRO Bank Romania SA în legătură cu prima emisiune supranaţională efectuată de Banca Mondială pe piaţa românească, conform legii române şi utilizând sistemele de decontare din România. De asemenea, a consiliat BNR pentru dezvoltarea sistemului interbancar de plăţi, inclusiv revizuirea legislaţiei române în vigoare referitoare la sistemele de plăţi interbancare în lumina reglementărilor similare din Uniunea Europeană. Nu în ultimul rând trebuie spus că avocatul D&B a acordat de asistenţă, constând în realizarea unui audit operaţional şi de management cu privire la CNVM, în calitate de autoritate de reglementare şi supraveghere, în vederea evidenţierii punctelor forte şi a punctelor slabe ale acesteia şi pentru a susţine efortul CNVM de a îmbunătăţi performanţa funcţiilor sale şi implementarea strategiilor şi obiectivelor sale, toate în concordanţă cu regulile aplicabile instituţiilor de reglementare a valorilor mobiliare din Uniunea Europeană.

Anda Rojanschi, Partener D&B David si Baias
. D&B David şi Baias a asistat Delhaize the Lion Nederland B.V. şi Mega Image SRL în tranzacţiile pentru achiziţionarea lanţului de magazine La Fourmi, cuprinzând 14 magazine, precum şi într-o a doua tranzacţie prin care au fost achiziţionate 4 magazine de la vânzătorul Prodas SA. Anda Rojanschi a fost Partenerul D&B responsabil pentru aceste două tranzacţii, conducând negocierile şi coordonând procesul de due diligence. Firma de avocatură l-a asistat pe Jean Valvis în procesul de vânzare a grupului LaDorna (al treilea mare producător de lactate din România, după Friesland şi Danone) către grupul francez Lactalis, al doilea mare producător de lactate din lume. Echipa de negociere din partea D&B David şi Baias a fost formată din Sorin David (D&B David şi Baias Managing Partner) şi Anda Rojanschi. Printre clienţi s-a aflat şi fondul de investiţii Teesland iOG (în prezent Valad Property Group) în procesul de achiziţie a parcului A1 Industrial Park de la Cefin Real Estate, tranzacţie în valoare de 70 milioane EUR, cea mai mare din România în domeniul tranzacţiilor imobiliare cu spaţii industriale. Anda Rojanschi a fost Partenerul D&B responsabil pentru aceste tranzacţii, conducând negocierile şi coordonand procesul de due diligence. Ea a coordonat echipa care acordat consultanţă fondului de investiţii Global Finance în structurarea proiectelor imobiliare în care a investit pe piaţa românească şi a coordonat echipa care a acordat consultanţă unei bănci internaţionale cu privire la modul de (re)structurare a prezenţei sale în România, într-un proiect complex care a analizat nu numai implicaţiile juridice, dar şi pe cele fiscale şi operaţionale ale diverselor structuri.

Livia Constantinescu, Partener DLA Piper, a consiliat Top Diagnostics pentru vânzarea către Roche Diagnostics a activelor legate de distribuţia, marketing-ul şi service-ul a produselor Roche pentru diagnostic in vitro. Consiliază diverşi clienţi din sectorul farma cu privire la diverse aspecte legale ale activităţilor zilnice cum ar fi probleme de reglementare şi concurenţă. Consiliază companii din diverse sectoare economice cu privire la investigaţii deschise de Consiliul Concurenţei.
Profilul complet al avocatului, aici.

Andreea Toma, Partener Gide Loyrette Nouel, a participat la realizarea celor mai importante tranzacţii ale biroului, pe care de altfel le-a şi coordonat, alături de Bruno Leroy: achiziţia BTA şi Asiban de către Groupama, achiziţia Ladorna de catre Lactalis şi finanţarea de către un pool bancar a celui mai mare proiect imobiliar din Bucureşti (Proiectul Băneasa).

Carmen Manuela Peli, Partener Peli Filip. Clasată pe locul întâi de către Chambers Europe între avocaţii români specializaţi în dreptul concurenţei şi apreciată de clienţi ca fiind un avocat „cu o abordare pragmatică şi extrem de bine pregatită în ceea ce priveşte aspectele de dreptul concurenţei”, Carmen a acordat asistenţă juridică cu privire la o varietate de aspecte privind dreptul concurenţei şi ajutoare de stat, unor clienti precum Accor Services, Gaz de France şi filiala locală a acestuia Distrigaz, Lafarge, Ranbaxy, Subaru Motors Trading, Tenaris, Unilever, Vodafone, fie în cadrul unor proceduri de investigaţie privind aspecte de concurenţă şi ajutoare de stat sau prin acordarea de consultanţă juridică în legătură cu activitatea acestora. Carmen a acordat asistenta juridică în unele dintre cele mai mari tranzacţii de fuziuni şi achiziţii de pe piaţa românească, cum ar fi privatizarea Petrom prin achiziţionarea acestuia de către OMV, achiziţia în valoare de 324 de milioane de dolari SUA a societăţii Terapia S.A. de către Ranbaxy Laboratories, achiziţia unui fond de comerţ de servicii petroliere în valoare de 328,5 milioane de Euro de către Petrom.

Cristina Ioana Filip, Partener Peli Filip. Printre cele mai importante asemenea tranzacţii se număra acordarea de asistenţă juridică Guvernului României în toate vânzările de succes realizate de acesta având ca obiect societăţi româneşti de distribuţie a energiei electrice către corporaţii de top precum E.ON, ENEL şi CEZ, sau acordarea de asistenţă Companiei Naţionale pentru Servicii de Trasport a Gazelor Naturale în legătură cu oferta publică iniţială privind 10% din capitalul social al acesteia. De asemenea, Cristina a câştigat o vastă experienţă în sectorul bancar acordând asistenţă juridică cu privire la o varietate de proiecte, printre care primul mare parteneriat privat din sectorul bancar din România – Ţiriac Group şi Banca Austria Creditanstalt AG care au format Unicredit Ţiriac sau acordând consultanţă juridică în tranzacţii bancare unor clienţi precum Deutsche Bank AG sau Black Sea Trade and Development Bank.

Anca Elena Tudorie, Partener Popovici Niţu, are o experienţă substanţială în finanţarea proiectelor. A asistat investitori din domeniile energie, petrol si gaze şi infrastructură. Ea oferă consultanţă atât dezvoltatorilor, cât şi investitorilor în legătură cu structurare şi finanţarea proiectelor, cu  accent deosebit pe aspectele fiscale implicate. Ea a câştigat, de asemenea, o mare experienţă şi competenţă în finanţări, servicii bancare şi de reglementare.

Anda Todor, Partener Salans
Cele mai semnificative proiecte au implicat acordarea de asistenţă unor clienti precum:
Renault: consultanţă cu privire la înfiinţarea centrului auto de cercetare şi dezvoltare de la Titu, judeţul Damboviţa, cel mai mare din sud-estul Europei, proiect a cărui valoare se ridică la 450 milioane euro şi care a implicat negocieri complexe cu autorităţile române; consultanţă cu privire la finanţarea prin majorare de capital efectuată de BERD în valoare de 44 milioane euro pentru proiectul Renault de la Titu.
Continental Wind Partners (CWP): consultanţă legală în legatură cu vânzarea celui mai mare proiect de energie eoliană din România, având o capacitate de 600 MW, către CEZ din Cehia, într-o tranzacţie ce a presupus negocieri complexe cu autorităţile şi discuţii cu mai multe părţi implicate;
GDF Suez (Electrabel). Consultanţă legală acordată inclusiv în legatură cu proiectul de modernizare a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă (1560 MW), în cadrul unui joint venture dintre SNN Nuclearelectrica SA şi GdF Suez, alături de alţi cinci mari investitori;
GDF Suez (Tractebel Engineering). Consultanţă în legătură cu diverse proiecte de achiziţii publice;
Monsson Alma. Consultanţă acordată în legatură cu câteva proiecte de energie eoliană, inclusiv finanaţare;
Alpha Bank. Consultanţă în legătură cu un împrumut în valoare de 32 de milioane de euro pentru refinanţarea şi dezvoltarea a două clădiri de birouri gemene în Bucureşti de către compania GTC;
EBRD. Consultanţă în legatură cu un împrumut în valoare de 100 de milioane de euro acordat Băncii Comerciale Române (BCR), în vederea finanţării sau refinanţării IMM-urilor;
Corus. Consultanţă în legatură cu un joint venture cu o companie românească deţinută de un antreprenor român;
Consultanţă în legatură cu o dispută contractuala referitoare la un parteneriat public-privat între investitori turci şi Ministerul Transporturilor, inclusiv negocierea şi încheierea unei convenţii de stingere a acestei dispute şi continuarea proiectului;
Black Sea Global Properties. Consultanţă cu privire la oferta publică pentru preluarea integrală a fondului de investiţii Fabian, care deţine mai multe proprietăţi imobiliare în România şi care este listat pe piaţa AIM din Londra.

Narcisa Oprea, Partener Schoenherr, a fost unul dintre "arhitecţii" ofertei publice iniţiale de acţiuni Transgaz, implicându-se şi în procesul listării acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti, client fiind Raiffeisen Capital & Investment. A acordat consultanţă şi consorţiului societăţilor de investiţii Client Alpha Finance, Raiffeisen Capital & Investment şi BRS Securities, care au administrat procesul de listare a acţiunilor Transelectrica. S-a implicat şi în selecţia firmelor de investiţii însărcinate cu listarea a opt societăţi controlate de Ministerul Transporturilor. În acest proiect, a redactat documentaţia de selecţie, inclusiv contractele de servicii financiare şi a acordat consultanţă Ministerului Transporturilor în timpul procesului de selecţie şi negociere. A asistat Loulis la fuziunea cu Mopan, Narcisa ocupându-se de redactarea documentaţiei de fuziune şi acordând consultanţă legală pentru implementarea operaţională a fuziunii.

Cristiana Stoica, Partener Stoica & Asociaţii
Experienţa sa include asistenţă juridică şi reprezentare acordate băncilor internaţionale, companiilor multinaţionale sau misiunilor diplomatice (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, International Finance Corporation, Export Development of Canada, Nordic Investment Bank, Citigroup, ING Bank NV, Exim Bank-USA, Black Sea Trade & Development Bank, Fortis Bank, Paris Bas, Deutsche Bank, Societe Generale, BRD-GSG, Shell, Campofrio, Valenciana de Cementos, Affichage, Alison Hayes, BBC, Daimler AG, DHL Romania, Forever Living Products, GlaxoSmithKline, Merck,Pfizer,Whirlpool). Printre proiectele reprezentative pot fi amintite asistarea grupului de companii Affichage Holding la achiziţia în România a unor societăţi de publicitate, asistarea IFC la finantarea Arabesque; asistarea Statului Canada la achiziţia unui imobil pentru sediu diplomatic, asistarea firmei Daimler AG în materie de răspundere pentru produse, reprezentarea Whirlpool România SRL în litigii de muncă şi reprezentarea GLL Partners în litigii civile şi comerciale.

Marieta Avram, Partener Stoica & Asociaţii, a dobândit o însemnată experienţă în domeniul elaborării actelor normative, în prezent fiind membru în comisia de redactare a noului Cod Civil, cât şi în sectorul financiar-bancar.
Cătălina Dicu, Partener Stoica & Asociaţii, este un foarte bun avocat pledant şi a reprezentat clienţi români şi străini în litigii civile şi comerciale, la instanţe de judecată sau în arbitraj comercial.
Anca Caraiola, Partener Stoica & Asociaţii, şi-a construit experienţa profesională deopotrivă în activitatea de consultanţă şi în activitatea de litigii, asistând şi reprezentând clienţi români şi străini.
Laura Radu, Partener Stoica & Asociaţii, a acordat asistenţă şi consultanţă juridică în proiecte imobiliare, de finanţare internaţională, de dreptul muncii şi comerciale.

Mădălina Paisa, Partener Vilau & Mitel. Practica sa se concentrează pe drept societar şi comercial, fuziuni şi achiziţii, venture capital, drept bancar si financiar, PPP, PFI & infrastructură, dreptul muncii şi securităţii sociale, consiliind în ultimii zece ani corporaţiile internaţionale şi autorităţile române în legătura cu diverse tranzacţii importante de pe piaţa românească. Mădălina a publicat numeroase articole şi a luat cuvântul la diverse conferinţe pe infrastructură, achiziţii publice şi dreptul muncii.

Tranzactii importante în care a fost implicată: GED Eastern Fund II în legătura cu: (i) preluarea companiei româneşti Diamedix Impex specializată în distribuţia de reactivi şi dispozitive medicale pentru diagnostic in vitro; si (ii) achiziţia unei participaţii majoritare în cadrul Total Eurobusiness, o societate de economisire a energiei (ESCO) şi distribuitor român de echipamente de cogenerare GE Jenbacher.
* Mediapost SA (membră a grupului francez La Poste) în legătură cu preluarea a 60% din participaţia în cadrul Hitmail România SA, principalul operator român al activităţilor de marketing direct şi mailing neadresat din România.
* Barnett McCall in legătură cu vânzarea unei participaţii majoritare către GI Group Company, un important jucător european pe piaţa recrutării de personal.
* Arabesque cel mai important distribuitor roman de materiale de construcţii în legătură cu: (i) o achiziţie transfrontalieră a unui distribuitor de materiale de construcţii de pe piaţa din Ucraina şi (ii) o finanţare de 56 milioane euro acordată de International Finance Corporation (World Bank Group) pentru operaţiunile grupului în România şi alte patru ţări.
* ING Real Estate în legătură cu (i) o finanţare de 22 milioane de euro acordată de KBC pentru achiziţionarea Centrului Comercial Felicia din Iaşi şi(ii) administrarea curentă a activelor Centrului Comercial Felicia, inclusiv redactarea şi negocierea contractelor de închiriere, contractelor de prestări servicii şi contractelor de administrare.
* Stericare, o societate care furnizează servicii integrate privind deşeurile clinice, în legătură cu preluarea sa de către Stericycle, un grup din SUA specializat în eliminarea deşeurilor medicale.

Gabriela Anton, Partener Vilau & Mitel, se specializeaza in drept bancar şi financiar, fuziuni, achiziţii şi concurenţă, şi a acumulat o experienta impresionanta în ultimii zece ani acordand asistenta in tranzactii complexe pentru corporaţii şi instituţii financiare. Gabriela a publicat diverse articole privind dreptul afacerilor si dreptul concurentei şi a participat la cursuri de formare în Europa, precum şi la diverse conferinţe în materie de drept bancar şi financiar, dreptul concurenţei şi al valorilor mobiliare. Gabriela este recomandata ca legal expert in Corporate & Finance de catre publicatia European Legal Experts.
În prezent, Gabriela este implicată în mai multe tranzacţii de fuziuni şi achiziţii, aflate în derulare în domeniul petrolier şi în domeniul energetic, asista Raiffeisen Bank în legătură cu o finanţare în valoare de 40 milioane de dolari acordată unei companii în scopul importului de gaze naturale si coordoneaza echipa de avocati care asista MKB Romexterra Bank in legatura cu derularea unor contracte de project finance.
Gabriela a dobandit o expertiza impresionanta in tranzactii de fuziuni si achizitii in particular in domeniul bancar, coordonand tranzactii importante precum:
* Raiffeisen Bank, RBSK (Austria), BSH (Germany), în legătură cu achiziţia a 100% din acţiunile HVB-Banca pentru Locuinţe S.A., desemnată tranzacţia anului 2008 pe piaţa bancară. Tranzacţia marchează de asemenea şi prima achiziţie care are loc pe piaţa românească a creditelor imobiliare şi ipotecare pentru locuinţe. Gabriela a coordonat şi operaţiunea de fuziune a HVB Banca pentru Locuinţe S.A cu Raiffeisen Banca pentru Locuinţe finalizată cu succes la 1 decembrie 2009.
* UniCredit Romania in legatura cu fuziunea HVB Tiriac, cea mai mare fuziune de pe piata bancara romaneasca; in prealabil Gabriela a asistat UniCredito Italia SpA in legatura cu achizititia sucursalelor romanesti a Bayerische Hypo- und Vereinsbank AG (HVB), care a inclus cateva banci, companii de leasing, societate de servicii de investitii financiare, broker de asigurari, societate de administrarea investitiilor si alte societati de servicii financiare.
* BayernLB în legătură cu majorarea capitalului social de către Statul Bavaria şi dobândirea indirectă a controlului unic asupra MKB Romexterra Bank.
Gabriela coordoneaza si departamentul de concurenta in cadrul Vilau & Mitel, unde cele mai semnificative proiecte recente sunt:
* Oltchim S.A. cu privire la aspecte legate de ajutorul de stat si procedura în faţa Comisiei Europene pentru obţinerea garanţiilor de stat şi conversia creanţei către stat în acţiuni, făcând parte din planul de afaceri propus al societăţii in valoare de 486 milioane de EURO.
* Rafo SA Onesti in legătură cu obţinerea unor garanţii de stat ca parte a unei finanţări de 330 milioane Euro destinată implementării unui program de dezvoltare şi modernizare.
* Flavus Investitii (o societate administrata de Centerra Capital Partners) in legatura cu obtinerea unei decizii favorabile din partea Comisiei Europene in cadrul unei anchete privind ajutorul de stat initiata de catre Comisia Europeana privind cumpararea activelor producatorului roman de tractoare Tractorul UTB, o tranzactie in valoare de 77 milioane EUR.
* GED Eastern Fund II în legătură cu aprobarea Consiliului Concurentei pentru dobândirea unei participaţii majoritare în cadrul Total Eurobusiness, o societate de economisire a energiei (ESCO) şi distribuitor român de echipamente de cogenerare GE Jenbacher. De asemenea, Gabriela a oferit asistenţă juridică GED in legatura cu cadrul contractual specific domeniului energiei (inclusiv in cadrul analizei de due diligence, dar si in perspectiva dezvoltarii companiei).

Iuliana Dejescu, Partener Vilau & Mitel. Practica sa s-a concentrat în ultimii zece ani asupra proiectelor imobiliare & construcţii, fuziunilor şi achiziţiilor, energie, resurse naturale şi utilităţi, fiind implicată în numeroase proiecte şi tranzacţii de pe piata românească.
Tranzactii importante in care a fost implicată:
* Adama, un jucător important pe piaţa imobiliară din România şi Europa Centrala şi de Est, în legătură cu proiectele sale imobiliare referitoare la achiziţii de terenuri şi proiecte rezidenţiale în curs, finanţare de proiecte imobiliare, construirea şi vanzarea proiectelor sale imobiliare (rezidenţiale şi retail) în Bucureşti (Edenia Titan, Evocasa Optima, Evocasa Armonia, Evocasa Selecta, Evocasa Swiss Cottage, City Center Exclusive), Bacău (Evocasa Completa), Braşov (Evocasa Viva), Ploieşti (Evocasa Uptwon) şi Cluj, cu un cost total al investiţiei estimat la 1 miliard Euro.
* Flavus Investiţii, o societate administrată de Centerra Capital Partners, în legătură cu dezvoltarea unui proiect imobiliar multifuncţional realizat pe platforma Tractorul UTB.
* Jupiter Group, parte a Grupului Ofer Brother, în legătură cu achiziţia de imobile (terenuri, clădiri, platforme industriale etc.) şi cu dezvoltarea proiectelor sale imobiliare în România.
* Nanette, o societate imobiliară olandeză listată pe AIM, Bursa de Valori din Londra, cu privire la proiectele sale imobiliare în România.
* Unul din acţionarii Cornerstone International (fostul CBRE România), un jucător important pe piaţa de consultanţă imobiliară din România, în legătură cu achiziţionarea Cornerstone International de către Atisreal România, parte a grupului BNP Paribas.
* General Electric Transportation în legătură cu aspecte privind fuziuni şi achiziţii legate de asocierea sa în participaţiune în România.
* O societate importantă cu capital majoritar de stat care activează în domeniul energetic în legătură cu restructurarea activităţii sale.

Magda Dima, Partener Vilau & Mitel. Practica sa s-a concentrat in ultimii zece ani pe litigii comerciale şi civile inclusiv litigii pe dreptul societăţilor comerciale şi litigii între acţionari, drept imobiliar, dreptul muncii, privatizare, contracte civile şi comerciale, asociere în participaţiune, faliment si proceduri de insolvenţă, recuperare de active, proprietate intelectuală, asigurare, recuperarea datoriilor, transport şi drept penal.
Tranzacţii importante în care a fost implicată:
* Calder - A International BV şi Raglam Overseas Ltd, în procedura de insolvenţă privind reorganizarea uneia dintre principalele rafinării petroliere din România, precum si în proceduri judiciare pentru exercitarea drepturilor acestora, care rezultă dintr-un contract de cumpărare acţiuni în cadrul rafinăriei.
* Energy Bio Chemicals S.A., membră a Energy Holding GMBH Austria, în legătură cu procedura de achiziţionare a activelor Carom S.A. – singura fabrică din România producătoare de cauciuc sintetic şi cea de-a doua companie majoră aflată pe platforma industrială Borzeşti în cadrul unei tranzacţii evaluate la peste 25 milioane de euro precum şi în legătură cu litigii comerciale privind achiziţia activelor, în cadrul procedurii de faliment.
* Raiffeisen Bank, în legătură cu recuperarea creanţei sale rezultate din acordarea unui împrumut unei societăţi cu un rol major pe piaţa cuprului din Romania în procedura de insolvenţă.
* ING Real Estate, în legătură cu dispute comerciale pentru recuperarea sumelor datorate de către chiriaşii Centrului Comercial Felicia din Iasi.
* Adama, o societate cunoscută pe piaţa imobiliară, în litigiile împotriva antreprenorilor în legătură cu nerespectarea de către aceştia a obligaţiilor asumate în legătură cu construcţia şi execuţia proiectelor.

Ancuta Leach, Partener Wolf Theiss
Tranzacţiile reprezentative includ consiliere juridică pentru Deutsche Bahn AG cu privire la preluarea prin intermediul filialei sale Schenker AG a Romtrans SA (cea mai importantă casă de expediţie şi transport internaţional din România), prin oferta de licitaţie publică făcută acţionarilor persoane fizice ai Romtrans S.A. şi Bank Austria – membră of Unicredit Group şi Vereinsbank Victoria Bauspar AG cu privire la vânzarea HVB Banca pentru Locuinţe S.A. către Raiffeisen Group;
A acordat consultanţă Trade House "KazMunaiGaz" JSC, Kazakhstan la achiziţionarea a 75% din pachetul de acţiuni al Rompetrol Group N.V. şi UniCredito Italiano SpA la absorbţia Unicredit România S.A. în cadrul HVB Ţiriac SA.
Ancuţa a fost alături de Bank Austria Creditanstalt AG la achiziţionarea pachetului majoritar al Ţiriac Bank S.A şi la fuziunea prin absorbţie a HVB Bank S.A. în cadrul Ţiriac Bank S.A.
Printre clienţii reprezentaţi se numără şi Ministerul Transporturilor din România cu privire la Parteneriatul Public Privat pentru dezvoltarea şi reconstrucţia autostrăzilor Comarnic - Predeal şi Bucureşti-Ploieşti şi Autoritatea pentru Privatizare cu privire la 20 de societăţi de stat operând în diferite în industrii, incluse în programul Băncii Mondiale PSAL I Program, în Pool 1, 2 şi 5.
Profilul complet al avocatului, aici.

Delia Pachiu, Partener White & CAse, are experienta vasta, atat in Romania, cat si in Europa de Sud-Est, in domeniul privatizarilor, finantarilor corporative si de proiecte, telecomunicatiilor si al tranzactiilor comerciale. A condus echipa care a consiliat guvernul Romaniei in legatura cu privatizarea Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, a fost in conducerea echipei care a consiliat OTE International in al doilea stadiu de privatizare a Romtelecom, a condus echipa ce a consiliat CEZ in legatura cu privatizarea Electrica Oltenia, precum si cea care a consiliat RWE Energy AG in legatura cu privatizarea Electrica Muntenia Sud. A condus de asemenea echipa care a consiliat Vodafone in achizitia MobiFon (Connex). Dintre contributiile la procesele de privatizare in alte tari din regiune, Delia Pachiu a consiliat Agentia de Privatizare din Bulgaria privind privatizarea a trei companii de electricitate. Tot in aceasta categorie intra si consilierea guvernului din Serbia in legatura cu propusa privatizare a companiei Naftna Industrija Srbije. In domeniul finantarilor, din experienta Deliei Pachiu face parte consilierea investitorilor multinationali in legatura cu doua imprumuturi pre-privatizare pentru Petrom (in valoare de 140 milioane, respectiv 10 milioane de dolari SUA). De asemenea, a consiliat Standard Bank of London in finantarea primului leveraged buy-out al unei companii romanesti (in valoare totala de 40 de milioane de dolari SUA). Tot aici se numara si consilierea Credit Suisse First Boston si JPMorgan in emiterea euroobligatiunii de 600 milioane euro pentru statul roman, ca si consilierea ING Bank / Schroder Salomon Smith Barney privind doua serii de cate patru euroobligatiuni de 150 milioane euro pentru statul roman. În domeniul imobiliar, experienţa Deliei Pachiu cuprinde o gama larga de aspecte ale proiectelor de achizitii, investitii, dezvoltare, concesionare, asupra carora a consiliat dezvoltatori si fonduri imobiliare. Printre clientii cei mai importanti se numara Fadesa Immobiliaria, Global Emerging Property Fund, Goldman Sachs International, First American Title, Gran Via, Dawnay Day, Tri Investments Limited, Plaza Centers, Macquarie Goodman, ACI Worldwide, Carpathian Properties, Agro Syd, Mayland, Realia, Ballymore Properties. In cele cateva luni de la infiintarea biroului White & Case din Bucuresti, Delia Pachiu a condus tranzactii imobiliare importante, acordand consiliere unor mari companii imobiliare din Franta, Spania si Austria. A consiliat de asemenea Erste Bank in legatura cu o refinantare imobiliara in valoare de 17,9 milioane de euro, precum si Landesbank Baden Wurttenberg privind refinantarea in valoare de 70 milioane de euro catre doua companii imobiliare romanesti. Sunt in curs de desfasurare proiecte sub conducerea Deliei Pachiu pe care le dezvolta investitori din Spania, Danemarca, Grecia si Germania pentru producerea energiei din surse regenerabile in diverse locatii de pe teritoriul romanesc.

Ioana Racoţi, Partener Zamfirescu Racoţi Predoiu, a fost unul dintre avocaţii care au acordat consultanţă firmei Vimetco N.V. (fosta Marco Industries) la împrumuturi sindicalizate acordate de bănci internaţionale importante în diverse scopuri comerciale. Ea a asigurat asistenţa juridică generală cu o atenţie deosebită în revizuirea şi negocierea contractelor de împrumut şi documentelor de garanţie aferente, reprezentarea clientului în faţa autorităţilor competente în vederea îndeplinirii formalităţilor de înregistrare a garanţiei şi asistenţă juridică pe durata derulării contractului de împrumut.
A fost alături de Vimetco şi la ofertă publică iniţială, finalizată cu listarea companiei pe Bursa de Valori din Londra. A fost implicată, de asemenea, alături de Alro, în procesul de fuziune cu Alprom. Ioana a asistat Fortis Bank în procesul de privatizare a BCR, asigurând asistenţă juridică generală, în special cu privire la realizarea unui raport complex de analiză legală diligentă cu privire la BCR în vederea privatizării acesteia, întocmirea documentelor de participare, a ofertelor, observaţii asupra şi revizuirea variantei preliminare a contractului de privatizare.
Printre clienţii săi se numără şi grupul energetic rus Gazprom, în procesul de privatizare al celor mai mari societăţi de distribuţie şi furnizare de gaze naturale din România. Aici, Ioana a acordat asistenţă juridică generală în toate etapele licitaţiei, în special cu privire la redactarea unui raport de analiză legală diligentă complex cu privire la două dintre cele mai mari societăţi activând în industria gazelor naturale din România în vederea privatizării societăţilor, redactarea documentelor de participare, a ofertelor, observaţii asupra şi revizuiri ale versiunii preliminare a contractului de privatizare, negocieri, comentarii asupra proiectului Legii Gazelor, negocieri cu autoritatea de reglementare a pieţei gazelor naturale

Anca Danilescu, Partener Zamfirescu Racoţi Predoiu
, a asigurat asistenţa juridică firmei Transport Trade Services (TTS) S.A, la un împrumut convertibil în acţiuni de la International Finance Corporation (IFC), divizia de investiţii a Băncii Mondiale, în vederea finanţării activităţii. A fost alături de CRH Nederland B.V., la achiziţia Elpreco, un important producător român de materiale de construcţii, pe care l-a asistat în legătură cu analiza legală diligentă, aspecte societare, contracte comerciale, negociere şi finalizare. Printre clienţii săi se numără şi o societate belgiană de tip holding, la fuziunea şi preluarea unor societăţi române, importanţi producători de var din România, precum şi CarpatCement Holding S.A. (membră a Grupului HeidelbergCement A.G. – Germania), la fuziunea a cinci societăţi, trei dintre acestea fiind importanţi producători de ciment. Anca a făcut parte şi din echipa de avocaţi ce a asistat compania naţională de transport aerian Tarom, asigurand consultanţă juridică legată de achiziţionarea a două avioane Boeing, cu finanţarea Eximbank U.S.A. şi garanţia Guvernului României, în special cu privire la procesul şi procedurile generale de achiziţie, revizuirea documentelor suport, asistenţă juridică pe parcursul negocierilor şi finalizării, redactarea documentelor juridice, inclusiv opinie legală cu privire la aspecte privind ajutorul de stat, reprezentarea în faţa autorităţilor române competente în legătură cu înregistrarea avioanelor.

Delia Vasiliu este partener al firmei Pachiu & Asociaţii din 2008, iar începând cu această dată a devenit şi coordonatorul Departamentului „Energy, Natural Resources & Infrastructure”. Experienţa sa în domeniul energiei include proiecte greenfield ce au avut ca obiect dezvoltarea de parcuri eoliene şi alte investiţii în domeniul producerii de energie din SRE, precum şi fuziuni şi achiziţii a unor furnizori de energie şi societăţi ce activează în domeniul minier. Experienţa sa în domeniile de infrastructură, achiziţii publice sau parteneriate publice private se concretizează în asistenţa juridică acordată unor importanţi investitori şi corporaţii ce activează în industria minieră şi industria petrolului.Delia a coordonat importante proiecte dezvoltate de clienţi precum E. ON Group (Germania), Emerson Corp. SA, Lasselsberger (Austria), Siemens, Essent International Trading sau Soravia Group, dobândind o substanţială experienţă în domeniile în care activează.

Ana-Maria Goga este partener al firmei Pachiu & Asociaţii din anul 2008. În prezent, Ana-Maria coordonează Departamentul „Real Estate”, iar specializările ei sunt dreptul imobiliar şi dreptul bancar. Are experienţă în industrii diverse, cum ar fi: retail de produse alimentare, retail de articole sportive, fashion retail, dezvoltare birouri şi facilităţi de retail, bănci, industria navală şi asigurări. De asemenea, în baza experienţei sale anterioare în domeniul dreptului societar, dreptului muncii şi dreptului general al afacerilor şi datorită faptului că deţine cunoştinţe solide de limba germană, a acordat asistenţă pe problemele curente ale afacerilor, în special în favoarea unor importanţi investitori austrieci şi germani în România.Printre proiectele la care Ana-Maria a participat în ultimii ani se numără: acordarea de asistenţă juridică pentru Billa Romania (REWE Group) la dezvoltarea reţelei de supermarket-uri Billa în România; acordarea de asistenţă juridică dezvoltatorului austriac Soravia Gruppe privind achiziţionarea, finanţarea şi dezvoltarea unui teren în zona de nord a Bucureştiului, în scopul construirii unui proiect cu destinaţie mixă, achiziţionarea, finanţarea şi dezvoltarea unui centru de retail şi de business în centrul Bucureştiului, vânzarea a două proiecte de clădiri de birouri în Bucureşti; achiziţionarea unui teren în partea de sud a Bucureştiului în vederea dezvoltării unui centru de retail şi de birouri; acordarea de asistenţă juridică dezvoltatorului austriac Immoeast la achiziţionarea şi dezvoltarea proprietăţilor situate în diferite oraşe din România, proiectul având o valoare de aproximativ 250 mil. Euro (cea mai mare valoare a unei tranzacţii imobiliare înregistrată în România în anul 2007); acordarea de asistenţă juridică pentru Hervis Sports and Fashion la dezvoltarea reţelei de magazine în România, pentru Peek & Cloppenburg la intrarea pe piaţa din România, prin închirierea magazinului din Băneasa sau pentru Rheinische Grundbesitz & Beteiligungs AG la achiziţia unui teren în centrul Bucureştiului în vederea dezvoltării unui centru birouri. De asemenea, Ana-Maria a asistat Investkredit Bank AG în procesul de acordare de finanţări către Baumit Romania Com SRL în scopul construirii unei fabrici în Bolintin Deal, Giurgiu şi Plus Discount (Tengelmann) la finanţarea unui număr de 13 magazine Plus, finanţarea către American International School of Bucharest în vederea refinanţării clădirii Şcolii Americane din Bucureşti, către SW Umwelttechnik etc.

Mâine vom reveni cu tranzacţiile în care au fost implicate Partenerele din primele trei firme de avocatură din România.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 3932 / 4710
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Hațegan Attorneys obține o hotărâre definitivă referitoare la impozitarea parcurilor fotovoltaice. Componentele cu valoare ridicată nu sunt considerate construcții
  Immofinanz vinde către Speedwell două terenuri în nordul Bucureştiului. Ce avocați de la PNSA și TZA au coordonat echipele
  AkzoNobel a bătut palma cu Oresa Ventures pentru achiziția Fabryo Corporation. Avocații Popovici Nițu Stoica & Asociații au fost alături de fond, Schoenherr a asistat cumpăratorul
  Mușat & Asociații: Numărul de mandate în domeniul protecției datelor cu caracter personal s-a dublat față de anul precedent
  Penaliștii de la Mareș|Danilescu|Mareș în asociere cu Dan Lupașcu au obținut sesizarea CCR în ”Dosarul Gala Bute”, în care îl apără pe Rudel Obreja. Argumentele cu care avocații au obținut decizia favorabilă la ÎCCJ
  Cum lucrează performanta echipă de 46 de avocați ai Țuca Zbârcea & Asociații specializați în practica de Dispute Resolution. Mandate cu greutate printre cele 4.200 de litigii ”lucrate” anul trecut, arbitraje internaționale cu pretenții de 4,9 mld. $ și servicii integrate pe zona de penal-comercial
  Promovări la Suciu Popa. Iulian Cioienaru devine partener, alți doi avocați urcă în poziția de Senior Associate
  Cum lucrează avocații specializați în litigii și arbitraj de la Voicu & Filipescu. Cu accent pe litigiile comerciale, firma soluționează cu succes cazuri în toate domeniile relevante pentru activitatea companiilor publice sau private
  Pe piața de capital, sunt oportunități pentru toate tipurile de companii, spun avocații Bondoc & Asociații. Proiectele uneia dintre cele mai mari și experimentate echipe de Capital Markets din România
  Schimbări în structura parteneriatului Schoenherr București
  NICULEASA LAW FIRM convinge Tribunalul Bucureşti să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene pe mai multe probleme ce privesc raportul dintre procedura penală și cea fiscală
  PeliFilip a asistat Ministerul Finanțelor Publice în premieră într-o operațiune de preschimbare de titluri de stat în dolari
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...