ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Un roman la Curtea Internationala de Arbitraj ICC Paris. Cum a ajuns Alina Leoveanu, o pasionata de matematica, sa prinda ‘microbul’ arbitrajului international

25 Februarie 2015   |   Stefania Enache

Mandra de originile sale, Alina lucreaza intr-un mediu international care i-a permis sa descopere noi orizonturi.

 
 
 Unul dintre cei mai buni specialisti romani in arbitrajul international a ales facultatea de drept “din instinct”. Alina Leoveanu a optat initial pentru un studiu aprofundat al stiintelor exacte, dar la finalul anilor de liceu a mers pe o alta cale. Desi simtea ca matematica ii era prietena, ii lipsea ceva. ”Imi lipsea acea ‘sclipire’ de a crea, de a inventa probleme de matematica, nu doar de a le rezolva. Astfel, mi-am dat seama ca nu imi doream sa merg mai departe cu matematica si ca nu mi s-ar potrivi », spune juristul.

Iar acum, cand este in plina crestere profesionala, realizeaza ca nicio alta cariera nu o putea implini mai bine: Alina Leoveanu activeaza din 2007 in cadrul Curtii Internationale de Arbitraj ICC.

De la Craiova la Sorbona


Anii de liceu i-a petrecut in capitala Olteniei, fiind eleva a Colegiul National Carol I, din Craiova. “Am urmat un profil real, fiind inscrisa intr-una din clasele matematica-fizica, bilingva (engleza) ale colegiului. De cand ma stiu, matematica a fost una dintre materiile la care am fost buna. O spun cu toata modestia, caci acest lucru nu mi se datoreaza neaparat mie, ci parintilor mei - tatal meu este inginer si mama este profesoara de matematica. Inca din primele clase, mama m-a indrumat si mi-a explicat fiecare mister al materiei. Imi aduc aminte, cu nostalgie, cum la micul dejun, mama imi explica in cateva fraze lectia ce urma sa ne fie predata la clasa de catre profesor. Eram mereu cu un pas inainte. Am iubit matematica, pentru ca, datorita mamei, era o materie pe care o intelegeam », povesteste Alina.

Dar atunci cand a  trebuit sa aleaga facultatea pe care o va urma, a optat pentru un alt domeniu decat cel al stiintelor exacte. « In timp mi-am dat insa seama ca desi matematica imi era prietena, imi lipsea ceva sa fiu nu doar ‘buna’, ci ‘foarte buna’. Simteam ca nu aveam nivelul colegilor mei care obtineau premii dupa premii la Olimpiadele de matematica si imi lipsea acea ‘sclipire’ de a crea, de a inventa probleme de matematica, nu doar de a le rezolva. Astfel, mi-am dat seama ca nu imi doream sa merg mai departe cu matematica si ca nu mi s-ar potrivi. Pentru Facultatea de Drept am optat din instinct. Stiam mai degraba ce nu vroiam sa fac, decat ce imi doream cu adevarat sa fac. Poate ca a fost decizia unei adolescente care a dorit sa le demonstreze parintilor ca poate sa reuseasca intr-un domeniu care le era complet necunoscut. Abia mai tarziu aveam sa inteleg cat de mult m-a ajutat matematica in formarea mea ca jurist”, explica Alina.   

Si-a continuat studiile tot in Craiova, la Facultatea de Drept « Nicolae Titulescu ». Aici a avut sansa de a se forma sub indrumarea unor profesori de exceptie. « Trecerea de la liceu la facultatea s-a facut pe nesimtite. Multi dintre fostii colegi de liceu imi devenisera si colegi de facultate. Studentia ramane o perioada cheie din viata mea si din formarea mea ca jurist. Am avut norocul sa ii am ca profesori pe prof. Univ. Ion Dogaru, prof. Univ. Dan Claudiu Danisor, conf. Univ. Dr. Sebastian Raduletu, si multi altii, care au contribuit la formarea mea ca jurist si carora le multumesc pe aceasta cale », precizeaza Alina.

Nu a fost un student pasiv, care s-a multumit doar cu informatiile primite la cursuri, ci i-a placut sa se implice in activitati extracurriculare. Inca din primul an s-a inscris in cadrul Asociatiei Europene a Studentilor în Drept (ELSA) si a participat la proiectele dezvoltate de acesta organizatie. Mai mult, a cautat oportunitati de studiu in strainatate. Astfel ca in anul 3 de facultate a obtinut o bursa Erasmus si a petrecut un semestru la Université de Bourgogne din Franta. « A fost o experienta incredibila pentru mine. Era pentru prima data cand intram in contact cu un nou sistem de invatamant, cu un alt mod de predare al materiilor, cu un alt sistem de notare si de evaluare al studentilor si nu in ultimul rand, cu o noua limba, franceza juridica. Caci nu era suficient sa te exprimi corect in limba franceza, ci trebuia sa fii in stare sa construiesti un rationament juridic in limba franceza. A doua mea experienta a studiului in strainatate a fost dupa facultate, cand am fost acceptata sa fac un Master de drept european la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne », mentioneaza juristul.

Cateva sfaturi pentru studentii de astazi


Experienta din afara tarii i-a permis sa descopere cat de diferit  este sistemul de invatamant din Romania de cel din strainatate. “Prima diferenta dintre cele doua sisteme pe care am simtit-o pe pielea mea inca din prima zi de cursuri la Universitatea Paris 1 Panthéon Sorbonne este ca studentului i se cere sa fie activ, sa puna intrebari, sa participe si sa isi exprime punctul de vedere. De asemenea, tehnica ingrasarii porcului in ajunul sesiunii nu functioneaza in sistemul francez. Pentru a incheia anul scolar cu note bune, este nevoie de multa munca pe tot parcursul anului si de multe ore petrecute in biblioteca », puncteaza Alina.

Pornind de la intamplarile traite chiar de ea, Alina are cateva sfaturi pentru studentii care sunt la inceput de drum : sa faca stagii de practica inca din timpul facultatii si sa invete limbi straine. «In masura in care sunt interesati de arbitrajul international sau de mediere, le recomand participarea la competitii internationale. De exemplu, concursul Willem C.Vis, cel mai mare concurs de procese simulate in domeniul Arbitrajului Comercial International, in limba engleza. Anul trecut, echipa Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti a castigat distinctii remarcabile la faza orala a concursului  in Viena, dupa ce obtinuse deja rezultate spectaculoase la editia Hong Kong a concursului. Le recomand si Concours d'Arbitrage International de Paris, un alt concurs de procese simulate in domeniul Arbitrajului Comercial International, in limba franceza (http://www.sciencespo.fr/ecole-de-droit/en/content/concours-darbitrage-international-de-paris). Putini stiu ca prima editie a acestui concurs a fost castigata de o echipa din Romania (George Trantea – Niculeasa, Bogdan Marculet – Niculeasa si Razvan Nanescu –NNDKP). Echipa Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti de anul acesta a trecut cu brio de prima faza scrisa a concursului si se pregateste de urmatoarea faza. Trebuie mentionat si ICC International Commercial Mediation Competition, care se desfasoara chiar in aceasta perioada aici, la ICC (http://www.iccwbo.org/training-and-events/competitions-and-awards/mediation-week/). Si anul acesta suntem reprezentati de echipa Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, al carei coach este Ana Gabriela Atanasiu (PeliFilip SCA). Ma simt mandra ca sunt romanca ori de cate ori am ocazia sa ii intalnesc pe cei care ne reprezinta la aceste concursuri internationale. Si ma bucur enorm ca Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti a inteles importanta acestor concursuri pentru formarea viitorilor specialisti in domeniul arbitrajului international si al medierii. As dori sa ii multumesc pe aceasta cale in special domnului decan Flavius Baias pentru sprijinul pe care l-a acordat acestor echipe », puncteaza Alina Leoveanu.

Primul job: centralista “standardiste” intr-o firma de avocatura din Paris


Pentru a-si putea acoperi cheltuielile de intretinere pe  durata studiilor in strainatate, Alina  si-a cautat un loc de munca. « Primul job pe care l-am avut a fost de centralista ‘standardiste’ intr-o firma de avocatura din Paris. Era un part-time job cu ajutorul caruia mi-am acoperit cheltuielile de intretinere pe durata Masterului. Pentru validarea Masterului si obtinerea diplomei, fiecare student trebuia sa isi gaseasca un stagiu ‘stage professionnel’. Asa am ajuns sa fac stagiul final in cadrul firmei de avocatura Clifford Chance la Paris. Dupa stagiul la Clifford Chance, am fost acceptata sa fac un alt stagiu la CEDO (Curtea Europeana a Drepturilor Omului), la Strasbourg. In urma stagiului la CEDO, mi s-a propus sa mai raman si mi s-a oferit un contract pe durata delimitata, pe 6 luni », povesteste Alina.

Munca desfasurata in cadrul CEDO i-a permis sa lucreze cu doi experti in domeniul drepturilor omului : Crina Kaufman si Razvan Proca. « Dupa terminarea contractului de 6 luni, m-am hotarat sa ma inscriu la concurs pentru obtinerea unui contract mai indelungat, de 4 ani, la CEDO. Intre timp, m-am apucat de cautarea unui nou job, constienta fiind de dificultatea concursului la care ma inscrisesem », arata Alina.

Cautarile sale i-au indreptat pasii catre Curtea Internationala de Arbitraj ICC. « Dupa terminarea contractului la CEDO, am trecut printr-o serie de interviuri. Astfel, in august 2007, m-am alaturat echipei din cadrul Curtii Internationale de Arbitraj ICC pe pozitia de consilier adjunct. Persoana care m-a recrutat si care a avut incredere in mine a fost Francesca Mazza. Francescai ii datorez parcursul meu in domeniul arbitrajului international. Dupa ce am semnat contractul cu ICC, am primit si rezultatele concursului la CEDO. Reusisem sa obtin un contract de 4 ani. Insa era prea tarziu. Microbul arbitrajului international ma prinsese », mai spune tanara.

Mandra de originile sale, Alina lucreaza intr-un mediu international care i-a permis  sa descopere noi orizonturi. Desi i-ar placea sa revina in tara, « nu este o decizie pe care sa o pot lua singura, ci impreuna cu sotul meu si cei doi copii ai nostri ».

Povestea Alinei Leoveanu ne arata inca o data ca succesul se obtine prin multa munca. Alegerea dezvoltarii unei cariere in strainatate nu este o hotarare simpla, iar atunci cand faci o astfel de optiune  trebuie sa realizezi care sunt implicatiile. Mediul concurential din afara este cu mult mai mare, iar reusita este sigura doar pentru cei mai buni.

Un CV impresionant

Din momentul in care a intrat in echipa Curtii Internationale de Arbitraj ICC, in august 2007,  Alina a gestionat  sute de dosare de arbitraj din Europa Centrala si de Est. Ea ocupa si pozitia de presedinte ICC YAF (Young Arbitrators Forum) pentru Europa si Rusia. De asemenea, din anul 2010, este membru al Comitetului de Organizare a Concursului de arbitraj international de la Paris. Competitia este realizata de Sciences Po, Clifford Chance, Total, Editura Lamy si ICC. In plus, este invitata periodic in cadrul unor conferinte de amploare pentru a vorbi pe diverse teme care tin de arbitrajul international.


 Cum vede Alina Leoveanu piata arbitrajului comercial din Romania

''Piata arbitrajului comercial din Romania este in plina crestere. Acest lucru este demonstrat si de statisticile Curtii Internationale de Arbitraj ICC. Este o piata care a atins un anumit nivel de maturitate fiind o piata pe care regasim toate ingredientele necesare desfasurarii unei proceduri de arbitraj comercial intern si international (inter alia un cadru legal modern si stabil, avocati specializati in domeniul arbitrajului cu o vasta experienta in arbitrajul comercial intern si international). In arbitrajele ICC pe care le administrez, constat ca partile romane, atat entitatile statale cat si cele private, aleg in general sa fie reprezentate de avocati romani, specializati in domeniul arbitrajului international. Asadar, ele au incredere in avocatii romani in detrimentul celor straini. De asemenea, se intampla adesea ca partile romane sa numeasca arbitri romani, specialisti in domeniul arbitrajului international. Exista asadar un grup de specialisti romani, cu o vasta experienta in arbitrajul comercial intern si international, carora partile le incredinteaza solutionarea litigiului lor. Acesti specialisti, si ma refer de data aceasta la arbitri,  sunt perfect capabili sa conduca procedura de arbitraj, sa redacteze si sa pronunte hotarari arbitrale intr-o limba straina (de obicei engleza si franceza)''.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2008 / 5235
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Invitație la a 7-a ediție a conferinței și concursului în domeniul arbitrajului și contractelor comerciale internaționale (7-8 martie 2020, București
Popescu & Asociații - puternică, stabilă și recunoscută după primul an de activitate | Octavian Popescu, Partener Coordonator: Din punct de vedere al business-ului, 2019 ne-a surprins plăcut, depășindu-ne așteptările și prognozele, în termeni financiari, de volum și complexitate a mandatelor. Văd un an 2020 cu creștere
Chambers Global 2020 | Clifford Chance Badea rămâne singura firmă listată pe prima bandă în Banking & Finance. Filip & Company, RTPR Allen&Overy, Schoenherr și Țuca Zbârcea & Asociații împart prima poziție în Corporate ̸ M&A
Cei mai buni avocați de fuziuni și achiziții din România. Clasamentul Chambers Global 2020
MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman primește două premii din partea Client Choice by Lexology - 2020. Alte 4 firme locale primesc câte o distincție
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
Avocații Radu și Asociații SPRL obțin o nouă confirmare din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție a momentului de la care curge termenul de prescripție în materie fiscală
Printre cele mai interesante proiecte ale avocaților de IP de la TZA a fost mandatul legat de anularea unui brevet de invenție acordat în domeniul metalurgiei, în care s-a obținut respingerea unei cereri de despăgubiri în valoare de peste 100 mil. usd. Echipa acordă asistenţă juridică în tranzacţii mari de tip „private equity” şi în alte preluări comerciale complexe
Asistența acordată UiPath, printre proiectele de o mare complexitate ale echipei de IP de la Filip & Company. Monica Stătescu (Counsel): Ne așteptăm ca zona IT să fie extrem de activă și anul acesta. Apar din ce în ce mai multe start-up-uri în domeniul dezvoltării de software, iar firmele cu renume investesc în dezvoltarea de noi tehnologii
Cum lucrează avocații de Concurență de la bpv Grigorescu Ștefanică. Cristina de Jonge, Avocat senior coordonator: În toate cazurile în care am atacat deciziile am reușit fie anularea sancțiunii, fie reducerea semnificativă, cu peste 45%, a amenzii acordate
Un Senior Partner se retrage din asocierea cu Leaua Damcali Deaconu Paunescu – LDDP și își înființează propria-i practică. Focus pe arbitraj internațional și IP
LegiTeam: Bondoc si Asociatii recruteaza avocat definitiv senior pentru departamentul de litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...