ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proiectele avocatilor pe nisa dreptului sportiv. Servicii solicitate, mandate spectaculoase, comentarii pe legislatie

24 Martie 2015   |   Stefania Enache

Reprezentantii a trei mari case de avocatura vorbesc despre cele mai frecvente cerinte venite din partea clientilor, dar si despre cele mai complicate cazuri in care s-au implicat.

 
 
O ramura mai putin cunoscuta in Romania, dreptul sportiv, incepe sa castige teren, starnind interesul profesionistilor din avocatura. Chiar daca este doar un domeniu de nisa in activitatea firmelor, acest sector se dezvolta, promitand o evolutie frumoasa pentru urmatorii ani. . .

Dreptul sportiv reprezinta un spatiu cu extrem de multe reguli proprii, rezultate din nevoia de a acomoda niste raporturi sociale cu un grad destul de inalt de specificitate. Acesta este motivul pentru care, spre exemplu, spetele de drept sportiv intra in competenta unor instante arbitrale speciale”, explica Robert Rosu, Partener Tuca Zbarcea & Asociatii.


Pornind de la aceasta constatare, BizLawyer a realizat o analiza in care sunt evidentiate principalele tendinte din acest domeniu. De asemenea, reprezentantii a trei mari case de avocatura vorbesc despre cele mai frecvente cerinte venite din partea clientilor, dar si despre cele mai complicate cazuri in care s-au implicat. Ei au realizat si o radiografie a legislatiei referitoare la dreptul sportiv, nominalizand cateva din problemele de care s-au lovit in practica.

Ce servicii solicita frecvent clientii


Cei mai multi dintre clientii care apeleaza la serviciile avocatilor pentru solutionarea unor spete care tin de dreptul sportiv au probleme legate de neplata remuneratiei, respectiv a salariilor restante, precum si a bonusurilor acordate de catre cluburile sportive sau a comisioanelor agentilor de jucatori. Exista si alt tip de solicitari pe care firmele le primesc. Daniel Stefanica, Partener bpv GRIGORESCU STEFANICA, coordonator al departamentului Litigii, spune ca s-a confruntat “si cu problema denuntarii abuzive a unor conventii incheiate intre sportivii profesionisti si cluburile sportive, situatie in care intervine discutia cu privire la calificarea respectivelor conventii ca reprezentand, in fapt, contracte de munca, cu toate consecintele decurgand din aceasta calificare”. La randul sau, Robert Rosu puncteaza ca “problemele de care se plang clientii care au de-a face cu aceasta ramura a dreptului tin in principal de lipsa de previzibilitate a interpretarii normelor sportive, in lipsa unei jurisprudente consistente in domeniu”.

Serviciile juridice solicitate de clientii din acest domeniu se refera, in primul rand, la reprezentarea in fata jurisdictiilor din cadrul federatiilor sportive, dar si la reprezentarea in litigii pe rolul instantelor de drept comun, cu precadere in litigii fiscale ale sportivilor profesionisti. De asemenea, asiguram si partea de consultanta, indeosebi cluburilor sportive si suntem implicati in procesul de redactare a actelor juridice necesare in desfasurarea activitatii cluburilor sportive, cum ar fi regulamentele de ordine interioara ale acestora sau contractele incheiate cu sportivii in vederea practicarii sportului respectiv”, mai arata Daniel Stefanica.

Toate aceste informatii ne reliefeaza o paleta destul de larga a cazurilor care tin de Dreptul sportiv. Dan Cristea, Managing Associate Tuca Zbarcea & Asociatii, mentioneaza ca „in ultimul timp, cele mai frecvente sunt solicitarile de asistenta si reprezentare juridica in dispute legate de legalitatea actelor emise de o federatie nationala fata de membrii afiliati, dar si de consultanta legala in procesul de luare a deciziilor de catre federatiile nationale de sport”.

Plecand de la experientele  avute in cadrul firmei in care activeaza, Bogdan C. Stoica (foto), Partener Popovici Nitu& Asociatii, sustine ca “subiectele preponderente cu privire la care clientii nostri ne solicita serviciile au in vedere in mod esential aranjamentele comerciale la care sportivii devin parte in activitatea lor sportiva sau extra-sportiva si procedurile litigioase sau nelitigioase pe care acestea le genereaza. In general, clientii  nostri din acest domeniu sunt performeri reali in domeniile in care activeaza, iar necesitatile lor sunt dintre cele mai diverse: de la contracte de pregatire sportiva si contracte de marketing/imagine la asistenta juridica cu privire la structurarea fiscala a unor aranjamente comerciale, protejarea drepturilor de proprietate intelectuala  si proceduri de inregistrare de marci. E vorba apoi de proceduri de apare in caz de incalcare a drepturilor la imagine, etc.”. 

Ca orice domeniu, si aceasta ramura a avocaturii functioneaza dupa principiul armonizarii cererii cu oferta. Prin urmare, serviciile puse la dispozitie de consultanti sunt dintre cele mai variate. “De la reprezentarea in fata jurisdictiilor sportive sau a instantelor de judecata, la servicii de asistenta si negocierea conventiilor incheiate de club cu jucatorii. Ceea ce este specific dreptului sportiv este existenta jurisdictiei din cadrul federatiilor sportive organizate potrivit legii, avocatii oferind, cu precadere, servicii de reprezentare in fata acestor foruri. Suplimentar, oferim si consultanta cluburilor sportive cu privire la situatii juridice ce apar in desfasurarea activitatii lor, mai ales in domeniul dreptului muncii si dreptului fiscal. Mai mult decat atat, pe langa consultanta si reprezentarea oferite care vizeaza strict aspecte de drept sportiv, am fost implicati si in probleme legate de publicitate, sponsorizari (endorsements), proprietate intelectuala (inclusiv naming rights), cat si in probleme referitoare la piata jucatorilor sau la vanzari si insolvente ale cluburilor sportive”, puncteaza Daniel Stefanica.

La randul sau, firma Tuca Zbarcea&Asociatii ofera clientilor servicii care includ asistenta juridica si reprezentare in cadrul negocierilor contractuale, inclusiv reprezentare in dispute contractuale si litigii si arbitraje interne si internationale in domeniul sportului. “De asemenea, echipa firmei ofera consultanta si cu privire la aspectele de proprietate intelectuala (drepturi de imagine, de transmisie TV etc) incidente activitatii unor sportivi, antrenori ori altor entitati cu activitati conexe sportului”, mentioneaza Robert Rosu.

Legat de onorariile practicate de consultanti, avocatul ne-a spus ca valoarea acestora nu difera de cele percepute in mod uzual pentru servicii de asistenta si reprezentare juridica. „Nu discriminam clientii, toti sunt la fel de importanti pentru noi, iar problemele lor juridice sunt tratate cu aceeasi seriozitate indiferent de domeniul de activitate ori industrie”.

Fotbalul e rege si-n Dreptul sportiv

Fotbalul este unul dintre sporturile cele mai iubite din Romania, reusind sa atraga cu mult mai multi fani decat alte discipline. In analizele caselor de avocatura, se pare ca este “rege”  si in spetele care tin de dreptul sportiv. Dan Cristea ne-a declarat ca “in cazul Tuca Zbarcea& Asociatii, cele mai consistente mandate la ora actuala provin din domeniul fotbalului”. La fel se intampla si la bpv GRIGORESCU STEFANICA. “In ultimul an, am asistat clienti in chestiuni legate de dreptul sportiv, acestia provenind cu precadere din fotbal. Acest lucru este de inteles, intrucat, in Romania, fotbalul beneficiaza de posibilitati de finantare net superioare celorlalte sporturi, fiind si sportul cu cea mai mare aderenta la public”, afirma Daniel Stefanica.

In schimb, activitatea avocatilor de la Popovici Nitu& Asociatii se axeaza mai mult pe o alta ramura sportiva: tenisul de camp. ”Am avut sansa unor mandate foarte interesante in ultimul an in materie de drept sportiv. Cei mai reprezentativi clienti ai nostri vin din domeniul tenisului de camp, dar nu numai. In ultimii ani am avut placerea sa ii asistam pe Simona Halep si pe Victor Hanescu”, subliniaza Bogdan C. Stoica.

Citteste si
Exclusiv: Popovici Nitu & Asociatii, ‘special adviser’ pentru Simona Halep. Ce fac avocatii pentru no. 7 din tenisul mondial

Ramane o ramura de nisa

Chiar daca, in ultimii trei ani, a crescut numarul solicitarilor de asistenta si reprezentare primite de avocati, nu se poate vorbi de o evolutie spectaculoasa a acestei nise a dreptului.”Pentru moment, dar in egala masura in urmatorii 3-4 ani, nu cred ca putem vorbi de o evolutie spectaculoasa a acestei arii de practica. Din pacate, cred ca performantele sportivilor nostri nu au fost in ultimii ani notabile decat in cateva domenii si o asemenea dezvoltare spectaculoasa este intrinsec legata de asemenea performante”, afirma Bogdan C. Stoica. In acest context, serviciile avocatiale furnizate de societati de avocatura de talie mare, precum Popovici Nitu & Asociatii, devin necesare in fapt numai de la un anumit nivel de performanta in sus. “Exista apoi un fel de reticenta a sportivilor sau a oamenilor activi in domeniul sportiv in a acorda atentie unor elemente care pe termen lung pot avea o importanta covarsitoare pentru ei. Evenimentele ultimilor ani au demonstrat ca actiunile sportivilor sau oamenilor de sport pot avea de multe ori efecte dramatice in cazul in care sunt luate fara un minim sfat juridic cu privire la efectele lor”, pucteaza partenerul firmei Popovici Nitu & Asociatii. Un punct de vedere similar a fost exprimat si de Daniel Stefanica.

Exista insa mari sanse  ca acest domeniu sa evolueze frumos si sa se dezvolte. ”Se poate vorbi despre o profesionalizare accentuata, in sensul in care tot mai multi sportivi ori structuri ori asociatii sportive au ajuns sa inteleaga importanta si utilitatea unor servicii de asistenta juridica pentru activitatea pe care o desfasoara. Astfel, este imbucurator ca sportivii romani solicita asistenta unui avocat atunci cand isi negociaza contractele cu echipe de club ori cesiunea unor drepturi de imagine, si nu doar atunci cand intervin diferende. Acelasi lucru este valabil si in cazul structurilor sportive din Romania: asociatii sportive, cluburi sportive, ligi profesioniste, federatii sportive nationale sau alte organizatii sportive nationale”, explica Robert Rosu (foto).

Domeniul ramane totusi unul de nisa. Din acest motiv este greu de calculat ponderea pe care acesta arie de practica o are in veniturile unei firme de avocatura full-service. ”Pot spune insa ca evolutia a fost una imbucuratoare pentru noi, cu o crestere constanta, de la an la an, a solicitarilor de servicii de consultanta in aspecte legale de drept sportiv ori conexe sportului. Si, data fiind profesionalizarea domeniului, de care am amintit anterior, cred ca exista premisele ca volumul de activitate sa creasca si in continuare”, mai arata Robert Rosu


Cele mai spectaculoase proiecte


Cele trei firme de avocatura implicate in analiza BizLawyer au asigurat consultanta de specialitate in cateva cazuri spectaculoase.

Presa a relatat despre faptul ca Tuca Zbarcea&Asociatii a asistat Federatia Romana de Fotbal (FRF) intr-o serie de dispute civile cu Fotbal Club U Craiova S.A., dispute legate de dezafilierea acestuia din cadrul FRF. De asemenea, avocatii firmei au asigurat consultanta intr-o serie de actiuni  in care acelasi club mentionat mai sus contesta legalitatea regulamentelor sportive adoptate de FRF. In plus, casa de avocatura a reprezentat‎ fotbalisti din nationala Romaniei la incheierea contractelor cu echipe de club si in litigii de drept sportiv. Portalul BizLawyer a facut public faptul ca Tuca Zbarcea & Asociatii ofera asistenta pentru Transilvania Look (detinator al licentei pentru postul TV „Look TV”) si NCN STUDIO TV (detinator al licentei pentru postul TV „Look Plus”) in negocierile cu distribuitorii de servicii de programe audiovizuale (indiferent de tipul de retele folosite: cablu sau acces prin satelit) a retransmisiei canalelor Look TV si Look Plus ce difuzeaza meciurile de fotbal din cadrul Campionatului Liga 1 pentru perioada 2014-2019 si din cadrul Cupei Ligii pentru perioada 2015-2019.

Citeste si
Exclusiv BizLawyer: Tuca Zbarcea & Asociatii, avocatii maltezilor de la ISB in negocierile cu Romtelecom pentru difuzarea meciurilor din Liga 1

Proiecte interesante in aceasta arie de practica au avut de rezolvat si profesionistii de la bpv GRIGORESCU STEFANICA. „Unul dintre cele mai complicate cazuri in care am fost implicati a avut ca obiect plata remuneratiilor si bonusurilor restante aferente unei perioade mari de timp de catre cel mai important club de fotbal din Romania catre un jucator al sau. In acest caz, s-a pus problema calificarii contractului incheiat intre jucator si clubul de fotbal drept contract de munca, una din chestiunile contestate fiind denuntarea abuziva a contractului. Dosarul se afla in prezent pe rolul Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS), urmand ca acesta sa decida cu privire la natura juridica a contractului. Acesta este cel de-al doilea dosar pe rolul TAS in care am oferit reprezentare clientilor nostri in ultimul an, dupa ce, in primul dosar, am obtinut o decizie favorabila clientului nostru din partea TAS”, explica Daniel Stefanica.

In cazul firmei Popovici Nitu& Asociatii, Bogdan C. Stoica a amintit negocierea unor contracte cu companii landmark precum Wilson sau Adidas pentru Simona Halep, mentionand ca astfel de spete reprezinta o oportunitate pentru orice avocat. „Interactiunea cu forurile de specialitate precum WTA si cu organizatorii marilor turnee de tenis reprezinta deopotriva proiecte profesionale importante”, arata avocatul. 

Citeste si
Simona Halep a ajuns numarul 3 mondial in tenisul feminin. Popovici Nitu & Asociatii, avocatii celei mai iubite romance

Ce spun avocatii despre legislatia din domeniu


O prima problema care trebuie lamurita este aceea a statutului fiscal al sportivilor profesionisti, intrucat practica instantelor nu este unitara in acest domeniu. In acest sens, legiuitorul ar trebui sa prevada cine datoreaza taxele catre bugetul de stat sau contributiile de asigurari sociale in cazul conventiilor civile incheiate intre sportivii profesionisti si clubul sportiv. La momentul actual, aceasta problema este solutionata diferit de catre instantele de drept comun.In stransa legatura cu problema fiscala, ar fi oportuna o reglementare clara a naturii juridice a conventiei incheiate intre sportiv si club, pentru a evita pe viitor discutiile cu privire la calificarea acestuia, in anumite cazuri. Spre exemplu, reglementarea actuala permite incheierea unui contract de munca sau a unei conventii civile insa, in mod frecvent, sub denumirea unei conventii civile se poate ascunde un veritabil contract de munca. Nu in ultimul rand, credem ca ar trebui sa existe o reglementare expresa in ceea ce priveste jurisdictiile speciale din cadrul federatiilor sportive, intrucat, nu de putine ori, ne-am confruntat cu problema punerii in executare a hotararilor pronuntate de acestea, care nu sunt recunoscute de instantele de drept comun.”
Daniel Stefanica, Partener bpv GRIGORESCU STEFANICA.

Exista o nevoie de detaliere a legislatiei nationale sportive: natura speciala a raporturilor din dreptul sportiv (spre exemplu, jucator – club sportiv)  impune adoptarea unor norme general aplicabile, care vor fi insa distincte de cele cunoscute in dreptul comun. In lipsa unei pozitii asumate a legiuitorului, federatiile nationale au intervenit pe cont propriu prin adoptarea unor regulamente care au introdus astfel concepte derogatorii (spre exemplu, ‘justa cauza sportiva’). Este necesar fie ca legislatia sa clarifice daca o asemenea interventie este autorizata, ori sa ofere ea insasi o normare a realitatilor specifice sportului.”
Dan Cristea, Managing Associate Tuca Zbarcea & Asociatii.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 64 / 70
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Eugen Iordăchescu (Iordăchescu & Asociații): Lipsa asigurării protecției personalului medical poate duce la răspundere penală și civilă
Viața merge înainte | Avocații Reff & Asociații explică efectul aplicării prevederilor legislative nou introduse în domeniul achizițiilor publice. Firma este partener strategic pentru unele dintre cele mai importante autorități publice și operatori economici, în acest domeniu
Prescripția dreptului de a stabili în anul 2020 creanțe fiscale născute în anul 2014. Tranziția de la Vechiul Cod de Procedură Fiscală la Noul Cod de Procedură Fiscală. Impactul COVID-19 în materia prescripției dreptului de a stabili creanțe fiscale și în materia formularii contestației administrativ fiscale de către contribuabili în termenele de decădere prevăzute de lege
CNAIR plătește avocaților onorarii în plaja 100-300 Euro pe oră în litigiile arbitrale. Ce firme de avocați lucrează pentru compania responsabilă de infrastructura rutieră
Victorie importantă pentru cea mai mare societate de transport public din România, obținută de echipa de drept penal a Zamfirescu Racoți Vasile & Partners
”Sky is the limit”, sau norocul de a lucra într-o firmă de avocatură în care se oferă oportunități nelimitate | Mihail Boian, numit recent Partener D&B David și Baias: Încerc să ghidez și să provoc colegii spre o gândire originală și ”out of the box”, spre soluții deschise și îndrăznețe
Avocatul gulerelor albe | Povestea de carieră a unui avocat de drept penal. Mihai Mareș: Avocatura este o profesie meritorie, în care nu contează vârsta sau anii de experienţă
Wolf Theiss lansează o pagină dedicată COVID-19
Țuca Zbârcea & Asociații lansează seria de podcasturi „Dreptul în vremea coronei”, în răspuns la provocările crizei actuale
Grupul de lucru Voicu Filipescu dedicat contextului Covid-19: Asistență telefonică de urgență
Viața merge înainte | Cei mai buni profesioniști în domeniul mărcilor industriale, evidențiați în clasamentul IP Stars 2020. NNDKP și ZRVP, lideri pe segmentele analizate, poziții fruntașe pentru Mușat & Asociații și TZA
“Avocați de gardă: diagnostic Coronavirus” este hotline-ul juridic gratuit pentru cetățenii români | Tu intrebi, avocații ZRVP raspund cu informații juridice utile în contextul pandemiei COVID-19
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...