ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Trandafir & Asociații se aliniază la startul cursei de 23 mld. euro a fondurilor europene

02 Aprilie 2015   |   Andrei Cîrchelan

Avocații pot accesa, teoretic, un bazin de 460 milioane de euro, dat fiind că procentul cheltuielilor juridice într-un proiect nu depășește 10% din valoarea cheltuielilor de management.

 
 
La un an de la înființare, Trandafir & Asociații, firma condusă de partenerii Georgiana și George Trandafir, vede potențial de creștere pe segmentul fondurilor europene, o cursă în valoare totală de 23 miliarde de euro pentru care se dă startul anul acesta.

Și în proiectele finanțate prin fonduri europene sunt necesare contracte în care responsabilitățile părților să fie clar delimitate”, a declarat pentru Bizlawyer Georgiana Trandafir, întrebată de ce e nevoie de un avocat în atragerea de fonduri europene.

Detaliat, ”de exemplu, modelul acordului de parteneriat promovat de autoritățile de management nu conține clauze care să reglementeze răspunderea partenerilor în situația în care unul dintre parteneri se retrage, punând în pericol implementarea proiectului și, finalmente, accesarea integrală a finanțării. În practică am văzut multe situații conflictuale care ar fi putut fi evitate, dacă acordurile care au stat la baza proiectului ar fi fost clare și complete. Acesta este doar un exemplu care arată faptul că prezența avocatului este necesară în aceste proiecte, putând fi salutară pentru succesul proiectului”, mai spune avocata specializată în litigii.


Legat de fondurile europene, România are un istoric marcat de o absorbție deficitară în exercițiul financiar 2007-2013. Anul acesta începe un nou exercițiu bugetar pentru fonduri europene, iar România are alocate 23 de miliarde de euro. Practic, aceștia sunt bani care pot fi cheltuiți în proiecte de investiții locale și decontați de la Comisia Europeană.

Pentru avocați, un aspect important este faptul că în proiectele pe fonduri europene ”cheltuielile cu consultantul juridic sunt eligibile și rambursabile beneficiarilor. Ele sunt incluse în cheltuielile de management al proiectului, cheltuieli care pot totaliza până la 20% din valoarea proiectului”, mai spune Trandafir. Astfel, avocații pot accesa, teoretic, un bazin de 460 milioane de euro, dat fiind că procentul cheltuielilor juridice într-un proiect nu depășește 10% din valoarea cheltuielilor de management.

Trandafir & Asociații vine în noul exercițiu bugetar al fondurilor europene cu experiență din exercițiul anterior, în care a asistat clienți atât în zona de consultanță cât și în zona de litigii, unul dintre exemple fiind rețeaua Athens Network of Collaborating Experts (ANCE), colectiv non-guvernamental pe care firma îl asistă într-un litigiu contra mai multor autorități legale implicate în gestionarea fondurilor europene.

La început, ponderea încasărilor din consultanță exceda veniturile din litigii. În timp, astfel cum este firesc pentru întreaga piață a serviciilor avocațiale din România, situația s-a echilibrat. Majoritatea clienților noștri sunt români, dar avem și clienți străini, inclusiv de peste ocean”, a adăugat Georgiana Trandafir, în contextul în care ea coordonează practica de litigii iar George Trandafir, soțul ei, coordonează practica de consultanță.

Firma are patru avocați în prezent și în planul de creștere vizează dezvoltarea organică, bazată pe nevoile pieței.

E foarte mult de muncă”, explică avocata, adăugând că cea mai mare parte a timpului pe care îl are la dispoziție îl alocă dezvoltării firmei: ”nu iese nimic din firmă fără să fie bine verificat”.

Întrebată ce diferențiază Trandafir & Asociații de alte firme active în piața locală, unde ecosistemul include jucători cu peste 100 de avocați în grilă și birouri locale ale unor mari jucători internaționali, avocata își descrie viziunea pornind de la cuvintele ”simplitate” și ”eleganță”, povestind cum munca de fundal, care de multe ori acaparează și weekend-urile, are ca scop punerea în fața clientului a unor soluții simple, ușor de înțeles, care să răspundă problemelor cu care acesta se va confrunta.

Suntem buni strategi; pregătim și construim în detaliu strategii pentru clienți, cu mult timp înainte de debutul unui proiect, previzionând opțiunile, precum și eventualele probleme și soluții pentru acestea. Ne inspiră școala și metodele profesorului Giorgio Nardone”, adaugă avocata, care trece în lista de școli nume precum NNDKP și Țuca Zbârcea & Asociații.

Viziunea aceasta, pe de altă parte, complică lucrurile atunci când vine vorba de sporirea efectivelor. Firma caută noi avocați, dar căutările sunt îngreunate când vine vorba de noile generații intrate în avocatură.

Preferăm avocați care au deja experiență în profesie, pentru că una din dificultățile cu care ne confruntăm este calitatea profesională slabă a absolvenților și un potențial redus al acestora. Generațiile de tineri care vor să intre în această profesie nu înțeleg faptul că profesia de avocat implică știință de carte și disciplină; performanța (recunoaștere și venituri pe măsură) înseamnă dedicare, multă seriozitate și profunzime”, concluzionează avocata.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 66 / 75
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Interviuri esențiale | Cum văd Horea Popescu (Partener CMS România şi coordonator al practicii Corporate M&A în CEE), Rodica Manea (Partener CMS România) și David Cranfield (membru al echipei CMS CEE Corporate ̸ M&A) piața de fuziuni și achiziții și viitorul tranzacțiilor în regiune. Semnalele arată că există interes pentru zona CEE. Pe piața locală e de așteptat să crească numărului de tranzacții, față de perioada precedentă. Apar oportunități de investiții pentru cei dispuși să își asume riscuri
LegitTeam: ZRVP recrutează avocați stagiari pentru departamentul Litigii
LegiTeam: Real Estate Lawyer with 2 to 4 years of practical experience in Bucharest
Andrada Pleș se alătură echipei PNSA Tax
Anul 2020 a adus o creștere generală a numărului de proiecte de finanțare și restructurare pentru biroul DLA Piper din Romania. Finanțările imobiliare și restructurarea unor proiecte de energie regenerabilă, printre proiectele cheie
MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații implementează o platformă de inteligență artificială pentru sectorul juridic. Firma de avocați urmărește dezvoltarea în sfera digitală și accelerează pe zona de tehnologie
CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații își consolidează practica de drept societar ̸ M&A prin cooptarea Mădălinei Ivan
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is recruting ambitious graduates to join the firm’s consultancy and litigation practices
Înalta Curte repune inspecția fiscală în termenul legal. Avocații Radu și Asociații au contribuit la obținerea deciziei
Bondoc & Asociatii, alături de Eviva Energy într-un proiect complex de restructurare a unei datorii provenind dintr-o tranzacție anterioară
Ce proiecte i-au ținut ocupați pe avocații de Banking & Finance de la KPMG Legal. Laura Toncescu, Partener: Primele 8 luni ale acestui an au fost extrem de încărcate. Proiectele de tip NPLs au frânat, dar solicitările de asistență au fost dintre cele mai variate, de la regulatory, până la tranzacții, due diligence, AML și digitalizare
Proiecte de finanțare, inclusiv din fonduri europene, preluarea unei instituții financiare-nebancare și achiziția de NPL-uri, printre mandatele cheie ale echipei de Banking&Finance de la Bohâlțeanu & Asociații în S1 2020. Daniela Milculescu, Partener: Digitalizarea serviciilor devine principala preocupare a jucătorilor din piața în domeniul financiar
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...