ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Andreas Tesch, Atradius: Industria auto şi cea textilă - sectoarele cele mai expuse riscului de credit comercial

04 Mai 2018   |   Agerpres

Conform specialiştilor asigurătorului internaţional Atradius, în ceea ce priveşte România, deşi creşterea economică este de aşteptat să rămână puternică, incertitudinea politică ar putea îngreuna deciziile de afaceri şi investiţiile de capital.

 
 
Sectoarele cele mai expuse riscului de credit comercial, în România, sunt industria auto şi industria textilă, care exportă cea mai mare parte a producţiei lor către ţările Uniunii Europene (UE), potrivit companiei Atradius, al doilea cel mai mare asigurător de credit la nivel mondial.

Situaţia de pe pieţele externe va fi o provocare pe termen scurt şi mediu pentru exportatorii români, din cauza creşterii riscurilor economice şi politice la nivel internaţional, au avertizat reprezentanţii Atradius.

"În acest context economic, unele industrii autohtone vor fi expuse într-un mod semnificativ riscului de credit, şi anume industria textilelor şi a prelucrării metalelor. Altele, precum agricultura, industria chimică şi farma sau sectorul serviciilor financiare nu vor fi afectate. Acelaşi lucru este valabil şi pentru industria constructoare de maşini. Pe de altă parte, sectorul electronicii şi de IT, transportul, construcţiile, serviciile, energia, industria alimentară şi industria auto - puternic orientată spre export - se confruntă cu o expunere moderată la riscul de credit", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Bucureşti, Andreas Tesch, chief market officer la Atradius.


La nivel mondial, cei mari jucători pe piaţa de asigurări de risc de credit comercial sunt Euler Hermes, Atradius şi Coface. La finalul anului trecut, Atradius a deschis o sucursală în România, în contextul în care România a înregistrat o creştere economică record în 2017, iar volumul pieţei de asigurări de credit comercial este încă la un nivel redus, estimat la 24 milioane de euro pe an, a menţionat Tresch.

Având în vedere că în România rata medie a insolvenţelor este dublă faţă de alte ţări din regiune, este vital ca societăţile să stabilească un management eficient al creditului şi să se protejeze împotriva riscurilor de credit comercial în creştere, au subliniat experţii Atradius.

În privinţa riscurilor economice la nivel mondial, există o permutare continuă şi semnificativă a fluxurilor comerciale în favoarea unor jucători precum China şi alte ţări emergente din Asia, evoluţie care se va accentua în viitor, potrivit Atradius. În plus, creşterea îndatorării la nivel mondial, accelerarea inflaţiei şi scumpirea creditelor ar putea vulnerabiliza consumul şi investiţiile la nivel mondial. Mai mult, piaţa valutară şi cea de mărfuri la nivel mondial rămân extrem de volatile, provocând astfel riscuri suplimentare pentru producători, din cauza speculaţiilor.

Conform specialiştilor asigurătorului internaţional Atradius, în ceea ce priveşte România, deşi creşterea economică este de aşteptat să rămână puternică, incertitudinea politică ar putea îngreuna deciziile de afaceri şi investiţiile de capital. De asemenea, înăsprirea politicii monetare de către BNR ar putea să potolească inflaţia, pe de o parte, dar să încetinească ritmul de creştere economică pe de altă parte.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1035 / 9438
 

Ascunde Reclama
 
 
 
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...