ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Operatorii de spaţii de coworking intră în topul celor mai mari chiriaşi noi din Bucureşti (analiză)

11 Iulie 2018   |   Ioana Duta

"Miza acestor firme o reprezintă atât liber profesioniştii şi start-up-urile, cât şi companiile care pot şi doresc să le ofere angajaţilor posibilitatea de a lucra dintr-un alt birou, situat mai aproape de casă, pentru a reduce din timpul petrecut în trafic"

 
 
 Operatorii de spaţii de coworking au închiriat în prima jumătate a acestui an spaţii de birouri de aproape 20.000 de metri pătraţi în clădiri existente sau aflate în dezvoltare în Capitală, având o pondere de 13,4% în volumul total de tranzacţii, estimat la aproximativ 150.000 de metri pătraţi, potrivit unei analize de specialitate.
 
 
Cei mai activi ocupanţi au fost, şi în prima jumătate a acestui an, firmele din sectorul tehnologiei şi telecomunicaţiilor, cu o pondere de aproape 31% din totalul tranzacţiilor, pe următoarea poziţie situându-se companiile active în sectorul energetic - petrol şi gaze, cu o cotă de piaţă de 13,5%. Pe poziţia a treia, conform datelor, s-au situat operatorii de spaţii de coworking, în condiţiile în care trei companii noi - Mindspace, Spaces şi Rent-a-desk - au decis în prima jumătate a anului să îşi extindă activitatea în Bucureşti. 
 
"Tendinţa de pe pieţele vestice, în care operatorii de spaţii de coworking au început să acapareze o cotă din ce în ce mai mare din activitatea tranzacţională, a început cu adevărat să se manifeste şi în piaţa birourilor din Bucureşti. Anul trecut, 21% din spaţiile închiriate pe piaţa birourilor din Londra au fost preluate de operatori de spaţii de coworking. În prima jumătate a acestui an, 13,4% din birourile închiriate în Bucureşti au destinaţie spaţii de coworking. Miza acestor firme o reprezintă atât liber profesioniştii şi start-up-urile, cât şi companiile care pot şi doresc să le ofere angajaţilor posibilitatea de a lucra dintr-un alt birou, situat mai aproape de casă, pentru a reduce din timpul petrecut în trafic", spun specialiştii. 
 
Aproximativ 40% din volumul de tranzacţii a fost concentrat în zona de Vest, o activitate semnificativă de închiriere fiind consemnată şi în zonele Centru (19,6%) şi Centru Nord (14,4%). Rata de neocupare a spaţiilor s-a menţinut sub nivelul de 8%, zonele de birouri cu cele mai puţine spaţii disponibile fiind Centru-Nord - 3%, CBD (Central Business District) - 4,3% şi Vest - 4,5%. 
 
În ceea ce priveşte livrările, în prima jumătate a anului a fost finalizată o singură clădire de birouri, şi anume al doilea imobil din cadrul proiectului Globalworth Campus, alte opt proiecte cu o suprafaţă închiriabilă de peste 150.000 de metri pătraţi urmând să fie date în folosinţă până la finalul anului. 
 
Potrivit datelor Cushman & Wakefield Echinox, 70% din spaţiile clădirilor care urmează să fie livrate în cea de-a doua jumătate a anului sunt deja închiriate.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 1053 / 9747
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  KPMG Legal recrutează un nou avocat de litigii din Magic Circle
  LadyLawyer.ro | Doamnele avocat domină efectivele Cliza Law Office. Succesul casei de avocatură, potențat de profesionalismul celor care, indiferent de gen, formează echipa
  Mihai Mareș, coordonator Mareș Danilescu Mareș, a devenit membru al Academiei Internaționale a Litigatorilor specializați în Infracțiuni Financiare. Colaborare cu profesioniști de top în materie de litigii
  The Lawyer European Awards 2019: Zamfirescu Racoți & Partners are cea mai bună echipă de litigii din Europa
  Mandate complexe și variate în practica de Dreptul muncii de la Bondoc & Asociații. Mihaela Bondoc, Partener: Experiența în a lucra cu echipe pluridisciplinare este importantă când asiști clienții în restructurarea businessului
  Dentons lansează “Ghidul de investiții în proiecte de energie regenerabilă in Europa”, ediția 2019
  RTPR Allen & Overy își consolidează echipa de litigii. Alexandru Stănoiu se alătură firmei, în poziția de Counsel
  LadyLawyer.ro | Doamnele avocat dețin o pondere importantă în cadrul D&B David și Baias. Portretele unor avocate de succes și lunga listă a proiectelor coordonate
  LegiTeam: PeliFilip is looking for an Associate (Finance & Banking )
  LegiTeam: VASS Lawyers is looking for Mid-level to Senior Attorney, Corporate & Employment
  LadyLawyer.ro | Doamnele avocat de la Mușat & Asociații s-au remarcat în toate ariile de practică și au gestionat proiecte mari, asumându-și standarde de exigență și rigurozitate maxime. ”Profesia modelează persoanele care i se dedică și intensifică anumite trăsături în toți”
  Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ | Organele fiscale, obligate la plata unor daune interese de 2,8 mil. lei către clientul asistat. Instanța a clarificat și situația transferului administrativ al contribuabilului
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...