ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România are o piaţă imobiliară cu multe oportunităţi, atât pe segmentul de birouri, cât şi pe cel industrial(analiză)

03 Iulie 2018   |   Ioana Duta

"Piaţa imobiliară din Bucureşti traversează o perioadă de efervescenţă pe segmentul investiţiilor, unde randamentele sunt de 7,25% pentru prime offices şi 8,5% pentru industrial"

 
 
România are o piaţă imobiliară cu multe oportunităţi, atât pe segmentul de birouri (cu un stoc ce se ridică la aproximativ trei milioane metri pătraţi), cât şi pe cel industrial (aproximativ 1,8 milioane la finalul anului 2017), conform unei analize de specialitate.

"Piaţa imobiliară din Bucureşti traversează o perioadă de efervescenţă pe segmentul investiţiilor, unde randamentele sunt de 7,25% pentru prime offices şi 8,5% pentru industrial", apreciază Alexandru Petrescu, managing partner al unei companii imobiliare.

Acesta a arătat că "există numeroase semnale că România se consolidează şi va fi următorul punct de referinţă investiţional în regiune, existând negocieri aflate în desfăşurare pentru clădiri de birouri de peste 20.000 mp".


Expansiunea globală a marilor companii high tech, precum Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft, Intel, Oracle reprezintă motorul principal al dezvoltării marilor pieţe comerciale din lume, tranzacţii de cumpărare de proprietăţi sau închiriere de spaţii de birouri şi spaţii industriale de către aceste companii fiind raportate în acest an pe toate continentele, inclusiv în România, se precizează într-un comunicat remis marţi AGERPRES.

"În topul celor mai mari 5 chiriaşi atât pe segmentul de birouri, cât şi pe cel industrial vedem aproape aceiaşi jucători în principalele pieţe internaţionale. Este incredibilă viteza de extindere a acestor jucători, pe întreg mapamondul. Un alt trend major al ultimilor ani sunt birourile flexibile (serviced offices), ce revoluţionează modul în care proprietăţile sunt utilizate. În Marea Britanie, funcţionează deja peste 5.000 de unităţi de serviced offices la nivelul ţării. Dacă în perioada de început a acestor spaţii serviced offices principalii clienţi erau start-up-uri care închiriau între 5 şi 50 de posturi de lucru, în momentul de faţă s-a intrat într-o nouă etapă, în care giganţi precum PWC, Deloitte, IBM, Yahoo închiriază între 200-500 de posturi de lucru în Londra, ceea ce duce totul la alt nivel', apreciază expertul imobiliar Alistair Subba Row.

Una dintre concluziile conferinţei 'CORFAC International Summer Affiliate Meeting', desfăşurată la Bucureşti, este şi influenţa politicului în evoluţia pieţei imobiliare, declaraţiile şi deciziile politice - BREXIT sau altele specifice fiecărui stat în parte având un impact direct asupra taxelor şi exporturilor şi implicit a cererii viitoare.

În piaţa imobiliară din Marea Britanie, segmentul investiţiilor este dominat în prezent de investitori din Asia şi Orientul Mijlociu. Randamentele pentru proprietăţi comerciale prime se situează între 3-4% în Londra.

Segmentul închirierilor de birouri este puternic şi stabil în toate cele 7 mari oraşe ale Germaniei. Anul trecut, Berlin a avut o poziţie de lider în zona de livrări, cu aproximativ 800.000 mp de birouri noi, recuperând o parte din decalajul faţă de celelalte oraşe principale.

Şi piaţa imobiliară din Franţa este sănătoasă, cu investiţii în creştere, o bornă de trecut în viitor fiind tot un moment politic, alegerile din 2022. Parisul este considerat oraşul ce domină viaţa economică a ţării. Piaţa de birouri din Paris se ridică la 53 milioane mp şi este probabil cea mai extinsă în plan internaţional, alături de perimetrul metropolitan al New York-ului. Piaţa investiţiilor în Franţa se ridică anual la aproximativ 27 miliarde euro anual, semnificativ mai puţin faţă de Germania sau Marea Britanie.

Israelul continuă să atragă investiţii străine masive în primul rând datorită companiilor sale de top din domeniul high tech şi bio tech. Piaţa este caracterizată de puţine produse investiţionale disponibile.

În Italia există în prezent o serie de demersuri vizând o mai bună reglementare a domeniului imobiliar, aşa cum există in domeniul turismului sau agriculturii. Tranzacţiile se concentrează în oraşele Milan, Bologna şi Roma şi implică de regulă clădiri noi. Există un stoc important de proprietăţi vechi, disponibile la vânzare cu preţuri semnificativ reduse, datorită investiţiilor masive pe care le presupun pentru introducere în circuitul comercial. Cei mai mulţi investitori vin din zona Asiei, investitorii locali fiind puţini la număr.

Cele mai mari pieţe imobiliare din Rusia sunt Moscova şi Sankt Petersburg. Piaţa este stabilă, principalii jucători care se mută şi extind fiind aproape exclusiv companiile existente în piaţă şi doar ocazional companii noi ce intră pe piaţă. Există un apetit crescut al investitorilor autohtoni sa investească în pieţele europene.

Experţii consideră că în SUA piaţa imobiliară este turată la maxim şi se estimează că va continua în acest ritm.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 918 / 9583
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cei mai buni avocați de fuziuni și achiziții din România. Clasamentul Chambers Global 2019
Chambers Global 2019: Șapte firme locale domină ariile de practică analizate în România
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2019. NNDKP, lider pe segmentele analizate, poziții fruntașe pentru Mușat, TZA și ZRP
Suciu Popa a asistat Central Bottling Company Ltd. în preluarea Muller România | Tzafrir Granat, CEO Muller Dairy Romania: Echipa Suciu Popa implicată în proiect ne-a impresionat. Vom continuam colaborarea, pe masură ce business-ul nostru se dezvoltă
Premiile Client Choice 2019: Ion Dragne intră în topul preferințelor clienților, Schoenherr are doi avocați în lista pe care sunt înscrise 6 nume pentru România
PeliFilip a asistat Digi Communications N.V. și RCS & RDS S.A. cu privire la emisiunea unor obligațiuni în valoare de 200 mil. €
România participă la cel mai mare hackathon pe teme juridice din lume: GLOBAL LEGAL HACKATHON ROMANIA (22-24 februarie 2019)
Taxa pe active bancare, aprobarea unui pachet de legi restrictive pentru finanțare și înăsprirea considerabilă a regimului sancționator în cazul legislației protecției consumatorilor, vor impacta serios domeniul financiar-bancar. Amenințările, punctate și explicate de avocați de top și specialiști din interiorul instituțiilor de credit
Prudență, cuvântul de ordine în bănci. Se discută strategii prin raportare la noul context, iar acționarii băncilor cer explicații conducerilor executive. Și clienții împrumutați sunt preocupați de efectul noilor taxe
Bondoc & Asociații, alături de cumpărător în tranzacția prin care Sarica Niculiţel a preluat crama din Buzău de la Domaine Vinarte. Partenerul Cosmin Stăvaru a coordonat echipa
Suciu Popa câștigă definitiv un litigiu complex pentru Hidroelectrica în materia dreptului muncii
Wolf Theiss contribuie la realizarea unor rapoarte noi despre gdpr pentru platforma CPC
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...