ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiu global “Tendințe în serviciile juridice”: Profesia de avocat se schimbă fundamental

17 Iunie 2016   |   BizLawyer

Atât cererea cât și bugetele pentru servicii juridice sunt în creștere.

 
 
Potrivit rezultatelor unui studiu global “Tendințe în serviciile juridice, piața serviciilor juridice trece prin transformări radicale datorate reglementărilor tot mai complexe, riscului crescut în arii multiple, evoluției economiei digitale și  presiunii continue privind reducerea costurilor.

Studiul arată că nevoile companiilor se schimbă semnificativ, majoritatea respondenților luând în calcul reevaluarea furnizorilor de servicii juridice. Pe fondul creșterii cererii de servicii juridice, se observă nevoia  unui nou tip de consiliere, care să acopere o gamă mai largă de servicii. Cumpărătorii de servicii juridice caută în special furnizori care să le înțeleagă afacerea și industria, care să ofere consultanță în zone care depășesc sfera juridică, care să ofere servicii multidisciplinare în jurisdicții multiple și să folosească mai eficient tehnologia.


Andrei Burz-Pînzaru, partener Reff & Asociații, membră a rețelei Deloitte Legal în România a declarat: “Clienții noștri caută soluții care depășesc sfera strict juridică. Provocările lor sunt multi-dimensionale și au nevoie de consultanți care înțeleg în profunzime dinamica afacerilor și impactul deciziilor pe probleme juridice asupra altor arii ale business-ului, mai ales în cazul în care au operațiuni în jurisdicții multiple. Cu aria de acoperire globală a Deloitte Legal, cu abordarea multidisciplinară a Deloitte, alături de experiența specializată în domeniul juridic și cunoașterea pieței din România suntem foarte bine poziționați pentru a veni în întâmpinarea nevoilor noi ale clienților noștri”.

Piet Hein Meeter, Global Managing Director Deloitte Legal a spus: “Profesia de avocat trece prin schimbări masive. La Deloitte Legal simțim nevoia unui nou tip de serviciu care combină asistența juridică cu consultanța strategică din alte discipline. Acest tip de consultanță nu este, la acest moment, oferit de alte firme de avocați. Clienții noștri vor să venim cu soluții noi și acesta este exact golul pe care dorim să îl umplem. Ambiția noastră este de a deveni firma de avocați a viitorului”.

O piață de servicii juridice în creștere și în schimbare

Atât cererea cât și bugetele pentru servicii juridice sunt în creștere. Anumite arii  înregistrează creșteri mai mari decât altele, în special în zona de conformare (49%), M&A (42%) și cea a litigiilor (39%). Conformarea cu reglementările la nivel  global apare ca una dintre cele mai mari provocări ale departamentelor juridice de azi, pe lângă nevoia de a realiza mai multe cu resurse mai puține. 

Majoritatea participanților la studiu (55%) - în general directori de departamente juridice, sau CEO și CFO - au reevaluat sau sunt în curs de reevaluare a furnizorilor de servicii juridice. Studiul arată că, în timp ce așteptările privind serviciile furnizate de consultanți externi evoluează, acestea nu sunt întotdeauna îndeplinite mai ales în zone cum ar fi utilizarea tehnologiei, transparența financiară și furnizarea de servicii integrate.

Unul din trei cumpărători de servicii juridice care au participat la studiu își dorește ca furnizorul său de servicii juridice să cunoască industria și să aibă experiența comercială, nu doar juridică, însă furnizorii actuali nu îndeplinesc aceste criterii. Pe lângă furnizarea de servicii juridice specializate, respondenții se așteaptă ca furnizorul lor de servicii să contribuie cu experiența dincolo de sfera juridică (33%) și cu o diseminare proactivă a cunoștințelor (18%). 52% au răspuns că ar angaja o firmă de avocați netradițională.

Cinci tendințe pentru serviciile juridice: ce-și dorește cumpărătorul

1.    Consultanță integrată la nivel internațional, care depășește sfera juridică. Marea majoritate a celor intervievați și-a exprimat nevoia de a beneficia de expertiză care să includă cunoașterea industriei, expertiza comercială sau non-juridică. Totodată, aceștia își doresc ca furnizorul lor de servicii juridice să înțeleagă chestiuni legate de securitatea si protecția datelor și să aibă o abordare pro-activă cu privire la împărtășirea experienței în mai multe jurisdicții.

2.    Utilizarea mai eficientă și pe scară mai largă a tehnologiei. Majoritatea participanților (77%) a spus că tehnologia nu înlocuiește încă activitățile avocaților interni. Totuși, mai bine de jumătate (52%) au spus că acest lucru se va întâmpla în următorii cinci ani. Cumpărătorii de servicii își doresc tehnologii mai bune și mai relevante care să poată fi utilizate de platforme integrate.

3.    Consultanță în zona de conformitate. Aproape jumătate (49%) din participanții la studiu au spus că bugetele departamentelor lor juridice cresc în aria conformității de reglementare. În particular, conformarea globală este percepută drept o problemă majoră pentru avocații interni, peste un sfert dintre cei intervievați (26%) spunând că aceasta este cea mai mare provocare cu care se confruntă departamentul din care fac parte.

4.    Costuri fixe, corelarea ofertei financiare cu valoarea adăugată și o mai mare transparență. Un număr mare de participanți au spus că doresc mai multă predictibilitate și transparență în ce privește facturarea, menționând frecvent costuri fixe sau plafonate sau stabilirea ofertei financiare în funcție de valoarea adăugată adusă de consultant.

5.    Cerere pentru furnizori de servicii juridice alternativi sau netradiționali. Majoritatea (55%) participanților la studiu ia în calcul reevaluarea semnificativă a furnizorilor de servicii juridice. Mai bine de jumătate (52%) au spus că doresc să achiziționeze servicii juridice de la o firmă de avocați netradițională care oferă o gama largă de servicii.

Studiul a fost realizat de RSG Consulting la cererea Deloitte Legal pe baza unui chestionar online cuprinzând răspunsurile a 243 de respondenți care ocupă poziții de CEO, CFO sau director juridic în companii globale, în perioada septembrie 2015 - februarie 2016.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 5097 / 10467
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum lucrează avocații Schoenherr specializați în Dreptul Muncii | O gamă variată de mandate în proiecte complexe pentru multinaționale și clienți locali. Tendințele pieței, analizate de Mara Moga - Paler, Head of Employment
LegiTeam: MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman is looking for a Litigation Senior Associate
Schoenherr a asistat Greenbridge Partners în achiziția producătorului de mobilă Rus Savitar și a diviziei sale de retail Casa Rusu. Partenerul Mădălina Neagu a coordonat echipa de avocați
Finanțele caută avocați pentru următoarele arbitraje ICSID | Acord cadru pe 4 ani, cu 6 firme. Media tarifelor și numărul de ore|om|litigiu după care se ghidează statul în această procedură
DLA Piper a asistat Green Group într-o finanțare de 66 milioane EUR obținută de la un sindicat bancar. Ce avocați au lucrat în proiect
PNSA a încheiat mai multe proiecte M&A de preluare a participațiilor în companii din agri-business, în S1. Printre mandatele în derulare este și spin-off-ul diviziei zootehnice a unei mari companii | Cristian Popescu, Partener: Agricultura operațională și business-urile integrate beneficiază de un focus relativ ridicat. În agri-business sunt preferate achizițiile de active
Experții CMS, prudenți în privința perspectivelor de tranzacționare pe piața de M&A din regiune | În ciuda faptului că, la nivel european, investitorii au o abordare mai prudentă, în România observăm că apetitul acestora pentru investiții se păstrează la un nivel ridicat, spun avocații echipei din București
Dentons a găzduit cu succes cea de a doua ediție a seminarului privind implementarea Regulamentului General de Protecție a Datelor cu Caracter Personal (GDPR)
Nouă avocați români intră în liga celor mai apreciați specialiști, la nivel global, în domeniul mărcilor. Cine apare în WTR Global Leaders
Instituțiile statului sunt implicate în mii de litigii în instanțele naționale și în zeci de dosare arbitrale. Sumele bugetate și onorariile plătite pentru consultanță și reprezentare juridică
Biriș Goran promovează un nou Partener, un nou Senior Tax Manager și devine primul colaborator din România al Lawyers Associated Worldwide
LegiTeam: VASS Lawyers is looking for a Junior Attorney
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...