ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiu global “Tendințe în serviciile juridice”: Profesia de avocat se schimbă fundamental

17 Iunie 2016   |   BizLawyer

Atât cererea cât și bugetele pentru servicii juridice sunt în creștere.

 
 
Potrivit rezultatelor unui studiu global “Tendințe în serviciile juridice, piața serviciilor juridice trece prin transformări radicale datorate reglementărilor tot mai complexe, riscului crescut în arii multiple, evoluției economiei digitale și  presiunii continue privind reducerea costurilor.

Studiul arată că nevoile companiilor se schimbă semnificativ, majoritatea respondenților luând în calcul reevaluarea furnizorilor de servicii juridice. Pe fondul creșterii cererii de servicii juridice, se observă nevoia  unui nou tip de consiliere, care să acopere o gamă mai largă de servicii. Cumpărătorii de servicii juridice caută în special furnizori care să le înțeleagă afacerea și industria, care să ofere consultanță în zone care depășesc sfera juridică, care să ofere servicii multidisciplinare în jurisdicții multiple și să folosească mai eficient tehnologia.


Andrei Burz-Pînzaru, partener Reff & Asociații, membră a rețelei Deloitte Legal în România a declarat: “Clienții noștri caută soluții care depășesc sfera strict juridică. Provocările lor sunt multi-dimensionale și au nevoie de consultanți care înțeleg în profunzime dinamica afacerilor și impactul deciziilor pe probleme juridice asupra altor arii ale business-ului, mai ales în cazul în care au operațiuni în jurisdicții multiple. Cu aria de acoperire globală a Deloitte Legal, cu abordarea multidisciplinară a Deloitte, alături de experiența specializată în domeniul juridic și cunoașterea pieței din România suntem foarte bine poziționați pentru a veni în întâmpinarea nevoilor noi ale clienților noștri”.

Piet Hein Meeter, Global Managing Director Deloitte Legal a spus: “Profesia de avocat trece prin schimbări masive. La Deloitte Legal simțim nevoia unui nou tip de serviciu care combină asistența juridică cu consultanța strategică din alte discipline. Acest tip de consultanță nu este, la acest moment, oferit de alte firme de avocați. Clienții noștri vor să venim cu soluții noi și acesta este exact golul pe care dorim să îl umplem. Ambiția noastră este de a deveni firma de avocați a viitorului”.

O piață de servicii juridice în creștere și în schimbare

Atât cererea cât și bugetele pentru servicii juridice sunt în creștere. Anumite arii  înregistrează creșteri mai mari decât altele, în special în zona de conformare (49%), M&A (42%) și cea a litigiilor (39%). Conformarea cu reglementările la nivel  global apare ca una dintre cele mai mari provocări ale departamentelor juridice de azi, pe lângă nevoia de a realiza mai multe cu resurse mai puține. 

Majoritatea participanților la studiu (55%) - în general directori de departamente juridice, sau CEO și CFO - au reevaluat sau sunt în curs de reevaluare a furnizorilor de servicii juridice. Studiul arată că, în timp ce așteptările privind serviciile furnizate de consultanți externi evoluează, acestea nu sunt întotdeauna îndeplinite mai ales în zone cum ar fi utilizarea tehnologiei, transparența financiară și furnizarea de servicii integrate.

Unul din trei cumpărători de servicii juridice care au participat la studiu își dorește ca furnizorul său de servicii juridice să cunoască industria și să aibă experiența comercială, nu doar juridică, însă furnizorii actuali nu îndeplinesc aceste criterii. Pe lângă furnizarea de servicii juridice specializate, respondenții se așteaptă ca furnizorul lor de servicii să contribuie cu experiența dincolo de sfera juridică (33%) și cu o diseminare proactivă a cunoștințelor (18%). 52% au răspuns că ar angaja o firmă de avocați netradițională.

Cinci tendințe pentru serviciile juridice: ce-și dorește cumpărătorul

1.    Consultanță integrată la nivel internațional, care depășește sfera juridică. Marea majoritate a celor intervievați și-a exprimat nevoia de a beneficia de expertiză care să includă cunoașterea industriei, expertiza comercială sau non-juridică. Totodată, aceștia își doresc ca furnizorul lor de servicii juridice să înțeleagă chestiuni legate de securitatea si protecția datelor și să aibă o abordare pro-activă cu privire la împărtășirea experienței în mai multe jurisdicții.

2.    Utilizarea mai eficientă și pe scară mai largă a tehnologiei. Majoritatea participanților (77%) a spus că tehnologia nu înlocuiește încă activitățile avocaților interni. Totuși, mai bine de jumătate (52%) au spus că acest lucru se va întâmpla în următorii cinci ani. Cumpărătorii de servicii își doresc tehnologii mai bune și mai relevante care să poată fi utilizate de platforme integrate.

3.    Consultanță în zona de conformitate. Aproape jumătate (49%) din participanții la studiu au spus că bugetele departamentelor lor juridice cresc în aria conformității de reglementare. În particular, conformarea globală este percepută drept o problemă majoră pentru avocații interni, peste un sfert dintre cei intervievați (26%) spunând că aceasta este cea mai mare provocare cu care se confruntă departamentul din care fac parte.

4.    Costuri fixe, corelarea ofertei financiare cu valoarea adăugată și o mai mare transparență. Un număr mare de participanți au spus că doresc mai multă predictibilitate și transparență în ce privește facturarea, menționând frecvent costuri fixe sau plafonate sau stabilirea ofertei financiare în funcție de valoarea adăugată adusă de consultant.

5.    Cerere pentru furnizori de servicii juridice alternativi sau netradiționali. Majoritatea (55%) participanților la studiu ia în calcul reevaluarea semnificativă a furnizorilor de servicii juridice. Mai bine de jumătate (52%) au spus că doresc să achiziționeze servicii juridice de la o firmă de avocați netradițională care oferă o gama largă de servicii.

Studiul a fost realizat de RSG Consulting la cererea Deloitte Legal pe baza unui chestionar online cuprinzând răspunsurile a 243 de respondenți care ocupă poziții de CEO, CFO sau director juridic în companii globale, în perioada septembrie 2015 - februarie 2016.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 5503 / 10873
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | Job Opportunity: DLA Piper Dinu SCA – Associate, Litigation
Rundă de promovări la Țuca Zbârcea & Asociații | Dan Cristea și Ciprian Timofte intră în echipa partenerilor, alți cinci avocați fac un pas înainte în carieră
În spatele scenei, alături de avocații de Employment de la Wolf Theiss | Experiență vastă, acumulată într-un spectru larg de proiecte, implicare profundă, conexiuni internaționale și “outside the box thinking”
RTPR Allen & Overy, alături de AUTONOM în debutul pe piața reglementată a Bursei de Valori București
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman. Alexandra Rîmbu, Partener: Suntem atenți și la alte ramuri de drept adiacente, care ar putea impacta situația analizată. Când este necesar, lucrăm în echipe mixte pentru a asigura acoperirea tuturor aspectelor relevante
Procedurile de recunoaștere și cererile de clemență sunt tot mai des folosite de companiile investigate de Consiliul Concurenței | Tendințele pieței, analizate de avocații Țuca Zbârcea & Asociații. Echipă și proiecte
Din vorbă-n vorbă cu Amelia Teis, partener după ultima rundă de promovări de la D&B David și Baias. ”Nu poate exista succes și leadership individual, fără oamenii din jurul tău. Conceptul de “dream big” este realizabil în avocatură, însă presupune muncă, implicare și o depășire constantă a propriilor limite”
PwC România și D&B David și Baias au acordat asistență acționarilor FAN Courier în tranzacția cu SLS Cargo. Vânzătorul, asistat de Gilescu Văleanu Nathanzon & Partenerii
Avocații văd o “specializare” a tranzacțiilor din segmentul High-Tech ̸ Start-ups. Sergiu Gîdei, Parter CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații: Se negociază intens pe aspecte de randament, exit facil al investitorilor și asigurarea mecanismelor de control
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv și avocat stagiar pentru departamentul Consultanță
Ce îi ține ocupați pe avocații de IP de la Stratulat Albulescu. Cele mai dificile proiecte din practica de proprietate intelectuală și domeniile din care vin cele mai multe solicitări
Mușat & Asociații obține o decizie de referință în arbitraj, privind anularea unui document constatator. Dr. Gheorghe Buta, Senior Partner: Antreprenorii care au clauze arbitrale în contractele încheiate cu autoritățile publice pot obține remedii mai rapide în privința documentelor constatatoare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...