ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sumele colectate in urma ofertelor publice initiale (IPO) derulate in Europa au crescut in semestrul I din 2018 comparativ cu aceeasi perioada din 2017

25 Iulie 2018   |   BizLawyer

● Cele 99 de IPO-uri de pe pietele europene au strans 9,3 miliarde de Euro in trimestrul al doilea din 2018, ceea ce face ca sumele atrase de pe burse in prima jumatate din 2018 sa totalizeze 21,8 miliarde de euro, cu 5% mai mult decat in perioada similara din 2017; ● Au fost mai putine IPO-uri lansate in trimestrul al doilea din 2018, volumele fiind mai reduse cu 7%, iar valorile acestora cu 43% mai reduse comparativ cu perioada similara a anului trecut;

 
 
Piata europeana a ofertelor publice initiale (IPO) a finalizat prima jumatate din 2018 cu venituri totale de 21,8 miliarde de euro din 168 de IPO-uri. Cifrele marcheaza o crestere de 5% in ceea ce priveste sumele atrase de pe burse si de 4% in privinta listarilor realizate, comparativ cu perioada similara din 2017, cand 161 de IPO-uri au atras 20,8 miliarde de euro. Aceasta crestere fata de perioada similara a anului trecut se datoreaza in mare parte evolutiilor din primul trimestru din 2018, cand valoarea IPO-urilor europene a fost impulsionata de cele doua mari listari inregistrate pe Deutsche Borse, divizia Healthineers a Siemens si divizia DWS Group a Deutsche Bank.

In trimestrul al doilea din 2018 activitatea de IPO a fost mai redusa la nivel european, cele 99 de IPO-uri colectand sume totale de 9,3 miliarde de euro. Acest lucru se traduce intr-o scadere de 43% in ceea ce priveste sumele atrase si de 7% ca numar de IPO-uri lansate, comparativ cu aceeasi perioada din 2017, cand 106 IPO-uri au atras 16,2 miliarde de euro. 


In Europa continentala, pietele de capital scandinave continua sa fie active in privinta listarilor derulate avand 24 de IPO-uri care au atras 1,8 miliarde de euro in acest al doilea trimestru. Cel mai mare IPO din regiune a fost Kojamo, o companie finlandeza cu afaceri in domeniul imobiliar. Cel mai mare IPO al trimestrului a fost Ceva Logistics care a atras 1,1 miliarde de euro pe bursa SIX Swiss Exchange, ceea ce reprezinta 12% din valoarea totala a IPO-urilor din trimestrul al doilea si a fost singurul mega IPO al trimestrului.

„Prima jumatate a anului s-a finalizat cu o crestere a sumelor colectate in urma IPO-urilor cu 5%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, in principal datorita mega IPO-urilor din primul trimestru. Din cauza potentialului razboi comercial dintre Statele Unite ale Americii si partenerii sai, dar si a negocierilor pentru Brexit volatilitatea isi poate face simtita prezenta pe pietele bursiere, ingreunand eventualele listari anuntate in Europa. In ciuda unui trimestru doi mai discret si a situatiei politice si economice curente, pietele sunt in continuare deschise si se efectueaza tranzactii. Preturile de listare vor ramane, cel mai probabil, o provocare, in timp ce investitorii sunt tot mai selectivi. Acestea fiind spuse, ne asteptam sa asistam la o crestere a volumelor listarilor in cea de-a doua parte a anului”, spune Sorin Petre, Partener, Servicii evaluare si analiza economica, PwC Romania.

In trimestrul al doilea, London Stock Exchange a ramas  prima piata de capital din Europa,  atat din punct de vedere al volumului cat si a valorii IPO-urilor anuntate. Sumele colectate de 2,5 miliarde de lire sterline din cele 25 de listari sunt cu 25% mai mari comparativ cu cele din trimestrul al doilea de anul trecut, cand 24 de IPO-uri au atras 2 de miliarde de lire sterline.

In ciuda incertitudinilor din jurul negocierilor pentru Brexit, Londra a aratat ca este in continuare capabila sa atraga listari transfrontaliere. Doua dintre cele mai mari cinci IPO-uri din trimestrul doi au fost lansate la Londra. Astfel, Avast plc din Cehia si Vivo Energy, o companie cu afaceri pe pietele din Africa, au atras 692 de milioane de lire sterline, respectiv 603 milioane de lire sterline.

Sectorul tehnologiei a dominat IPO-urile anuntate in Marea Britanie si detine o pondere de 40% din fondurile atrase in trimestrul doi. In Marea Britanie a fost lansat al treilea cel mai mare IPO al trimestrului, Avast plc, dar si cele ale companiilor de jocuri electronice Codemasters Group si Team 17, care au atras 185 de milioane de lire sterline, respectiv 108 milioane de lire sterline. Team 17 s-a listat pe piata secundara, AIM a London Stock Exchange.

„Putem caracteriza prima jumatate de an pe Bursa de Valori Bucuresti drept una efervescenta, in conditiile in care indicele care include dividendele, BET-TR, a crescut cu 11% la finalul primelor sase luni. In acelasi timp, furnizorul global de indici MCSI a revizuit pozitiv o parte dintre criteriile de accesibilitate  ale Romaniei transmitand un semnal pozitiv atat investitorilor cat si potentialilor investitori. In acest context, ne asteptam ca partea a doua a anului sa mentina aceasta traiectorie pozitiva, mai ales in conditiile in care la jumatatea lunii iulie pe Bursa de Valori Bucuresti intra la tranzactionare 12 certificate emise de Erste Group Bank AG. Consideram ca semnalele primite pana acum de pe piata de capital de la Bucuresti sunt incurajatoare atat pentru investitori, cat mai ales pentru companiile care sunt tranzactionate pe Bursa”, spune Ileana Gutu, Senior Manager, Departamentul de Evaluare si analiza economica, PwC Romania.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 93 / 8846
 

Ascunde Reclama
 
 
 
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...