ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANCOM: Nouă reprezentanţi ai industriei telecom au răspuns la consultarea privind utilizarea spectrului radio pentru tehnologiile 5G

13 Septembrie 2017   |   Ioana Duta

Consultarea publică a urmărit să colecteze opiniile celor interesaţi cu privire la gradul de interes pentru achiziţionarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor în aceste benzi, precum şi la perioada când ar fi oportună organizarea licitaţiei.

 
 
Patru operatori de comunicaţii mobile, un operator de comunicaţii globale prin satelit, doi producători de echipamente radio, un utilizator şi o instituţie a statului au transmis răspunsuri la consultarea publică demarată de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), cu privire la utilizarea spectrului radio pentru tehnologiile 5G, se arată într-un comunicat de presă al arbitrului telecom, transmis miercuri.

Conform unei sinteze publicate pe site-ul ANCOM, la întrebarea privind necesitatea şi oportunitatea organizării unei proceduri de selecţie competitive, doi dintre respondenţi au răspuns că aceasta ar fi prematură mai devreme de anul 2019, "înainte ca tehnologia 5G să fie complet standardizată, iar echipamentele de client să înceapă să fie disponibile comercial".


De asemenea, un al treilea respondent este de părere că, pentru o planificare sustenabilă a dezvoltării reţelelor de comunicaţii mobile, este esenţial să se asigure predictibilitatea resurselor de spectru radio prin alocarea cu suficient timp în avans a spectrului necesar. "Un al patrulea respondent consideră oportună organizarea în perioada imediat următoare a unei proceduri de selecţie competitive pentru acordarea spectrului care face obiectul consultării (...) Un al cincilea respondent consideră că, având în vedere mediul de piaţă actual, poziţia operatorilor mobili din România, precum şi strategia de afaceri mai concentrată, există un risc crescut ca o licitaţie pentru spectrul radio propus să nu producă rezultatele scontate de ANCOM (cât mai puţin spectru rămas nelicenţiat, respectiv încasări cât mai mari la buget)", se notează în documentul citat.

Sinteza detaliată a răspunsurilor primite din partea industriei la consultarea publică privind acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în benzile destinate tehnologiei 5G este publicată pe site-ul Autorităţii de Reglementare.

ANCOM a derulat, în perioada 26 iunie - 11 august 2017, a desfăşurat o consultare publică privind acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în noile benzi de frecvenţe armonizate la nivel european pentru sisteme de comunicaţii mobile terestre de bandă largă, respectiv 694-790 MHz (banda de 700 MHz) şi 1452-1492 MHz (banda de 1500 MHz), precum şi în sub-benzile de frecvenţe rămase neadjudecate în benzile de 800 MHz, 2600 MHz şi 3400-3600 MHz, în urma procedurilor de selecţie care au avut loc în anii 2012 şi 2015, respectiv 791-796 MHz/832-837 MHz, 2530-2570 MHz/2650-2690 MHz, 3410-3420 MHz/3510-3520 MHz şi 3450-3465 MHz/3550-3565 MHz.

Consultarea publică a urmărit să colecteze opiniile celor interesaţi cu privire la gradul de interes pentru achiziţionarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor în aceste benzi, precum şi la perioada când ar fi oportună organizarea licitaţiei. De asemenea, Autoritatea a vizat clarificarea unei serii de aspecte tehnice şi economice ţinând de accesul la resursele de spectru şi condiţiile de acordare, respectiv anumite elemente care ar putea influenţa rezultatele, cum ar fi designul procedurii de selecţie, benzile care se licitează împreună, cerinţele de spectru minimale, cantităţile maxime de spectru care să poată fi adjudecate de un singur operator în diferite benzi de frecvenţe, perioada de valabilitate a drepturilor de utilizare şi unele obligaţii ataşate licenţelor.

Autoritatea precizează că procesul de analiză va continua şi că va ţine seama de opiniile, intenţiile şi recomandările exprimate în procesul de fundamentare a deciziei privind acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor în respectivele benzi de frecvenţă, dar şi de stabilire a unui plan de acţiuni viitoare pentru acordarea acestor drepturi.

Prima atribuire de anvergură de licenţe 4G din Europa Centrală şi de Est a avut loc în România, în urma licitaţiei de spectru organizată în anul 2012.

Un acord informal parafat, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, între reprezentanţii Parlamentului European şi Consiliului European prevede că, până în anul 2020, statele membre ale Uniunii Europene să elibereze banda de 700 MHz pentru internet de bandă largă (broadband), pentru o trecere la internet mobil cu viteze 5G.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1359 / 28085
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum vede un Leading Lawyer evoluția pieței de fuziuni și achiziții în 2018. Miruna Suciu, Managing Partner Suciu Popa: Sunt fonduri care se uită la companii și investitori strategici ce văd în continuare mult potențial în România. Rămân atractive domenii precum healthcare, energy, oil & gas, IT și imobiliare, în care anticipăm că vom asista la tranzacții de valori semnificative
LegiTeam: Maravela & Asociaţii is looking for a senior|managing associate
LegiTeam: Suciu Popa is looking for Lawyers
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații. Trei profesioniști ai firmei urcă în ierarhie și devin Avocați Asociați
Bondoc și Asociații și-a extins echipa prin cooptarea lui Cosmin Stăvaru ca partener
Avocații CMS au asistat Alpha Bank în vânzarea portofoliului de NPL în valoare de 360 mil. E. Ce avocați au avut cumpăratorii și cine a coordonat echipele
Butlers Walsall cumpără un teren de 6 ha în Pipera pentru dezvoltarea unor proiecte imobiliare. Tranzacție asistată de avocații Bohâlțeanu & Asociații
Mușat & Asociații, alături de cumpărător în cea mai mare tranzacție din industria farma, anul trecut. Josef Zíma, M&A Manager Dr. Max: Echipa de avocați a dovedit rigurozitate, putere de muncă și gândire constructivă pe întreg parcursul procesului
LegiTeam: Maravela & Asociaţii is looking for a competition senior|managing associate
LegiTeam: Schoenherr Bucharest is looking for lawyers: senior attorney at law corporate|m&a
LegiTeam: Voicu & Filipescu is looking for lawyers
Bondoc și Asociații câștigă un caz complex cu privire la acuzații de malpraxis într-un studiu clinic
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...