ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Deloitte: Mai mulţi investitori străini sunt interesaţi să construiască hidrocentrala Tarniţa de 1 mld. €

19 Mai 2011   |   Bogdan Alexandru

Depunerea ofertelor angajante va avea loc în perioada septembrie-octombrie 2011, selectarea investitorilor pentru etapa de negociere a acordului investitorilor fiind preconizată pentru intervalul octombrie-decembrie 2011.

Sursa: Financiarul

 
 
Consultanţii de la Deloitte au contactat până în prezent peste 100 de potenţiali investitori pentru proiectul construcţiei hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti de 1.000 MW, proiect de peste un miliard euro, iar din aceştia mai mult de zece şi-au exprimat interesul participării la dezvoltarea sa.

"Sunt şi companii din China, dar cele mai multe sunt din Uniunea Europeană. Nu vă putem da numele lor, gândiţi-vă că unele din ele sunt listate la Bursă.Cel mai probabil, la mijlocul lunii iunie vor fi cunoscuţi aceşti investitori", a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul de servicii consultanţă financiară la Deloitte România, Valeriu Binig.

Potrivit calendarului agreat, în ianuarie 2012 ar urma să fie semnat Acordul Investitorilor, iar semnarea contractului de execuţie lucrări este preconizată pentru semestrul II din 2012. "Acordul cu investitorii va prevedea că, dacă vreunul din ei se răzgândeşte, va plăti o sumă", a precizat Binig.


Depunerea ofertelor angajante va avea loc în perioada septembrie-octombrie 2011, selectarea investitorilor pentru etapa de negociere a acordului investitorilor fiind preconizată pentru intervalul octombrie-decembrie 2011.

"Pentru România, potenţialul hidro reprezintă o alternativă durabilă de dezvoltare a sectorului energetic, având în vedere resursele limitate de materii prime energetice", a mai spus oficialul Deloitte România.

Proiectul va necesita investiţii de 1,028 miliarde euro fără TVA, la care se adaugă şi costurile pentru racordarea la sistem, de 135 milioane euro fără TVA. Hidroelectrica va deţine 51% din acţiuni.

Construcţia hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti va dura între cinci şi opt ani. Reprezentanţii Hidroelectrica estimează că peste 4.000 de locuri de muncă vor fi create în cele două faze ale construcţiei. Capacitatea lacului superior este de 10 milioane metri cubi apă.

Hidrocentrala va avea o capacitate instalată de 1.000 de MW şi va fi echipată cu patru hidroagregate reversibile turbină-pompă de câte 250 MW fiecare. Totodată, se estimează punerea în funcţiune pentru primele două grupuri energetice pentru al doilea semestru al anului 2017, iar celelalte două în semestrul al doilea al anului 2019, potrivit calendarului proiectului.

Hidrocentrala Tarniţa Lăpuşteşti ar urma să contribuie la acoperirea curbei de sarcină estimată pentru anul 2020 prin producerea anuală a circa 1.650 GWh (1,65 TWh), pentru asigurarea funcţionării eficiente a grupurilor din Sistemul Energetic Naţional. Totodată, contribuţia la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră este estimată la circa 628.000 de tone de dioxid de carbon pe an, potrivit datelor proiectului.

Staţia de pompare de la Tarniţa-Lăpuşteşti va produce electricitate şi va consuma surplusul de energie din golul de sarcină. Noaptea, când energia este ieftină, va funcţiona ca pompă, iar ziua va funcţiona ca producător, generator de energie electrică. Hidrocentrala va fi un consumator de energie şi va asigura peste noapte funcţionarea continuă a tipurilor de centrale la care oprirea şi pornirea se produc într-un timp îndelungat, cum sunt de exemplu cele două reactoare de la Cernavodă.

În august 2010, Comisia de negociere constituită la nivelul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a numit consorţiul alcătuit din Deloitte Consultanţă (ce asigură managementul echipei de proiect, managementul implementării proiectului, expertiza economico-financiară, modelare, evaluare), HydroChina ZhongNan (Expertiză Tehnică), Banca Comercială Română (expertiză în finanţări), Muşat & Asociaţii (experienţă juridică locală), Herbert Smith (experienţă juridică internaţională), Knight Piesold (expertiză tehnică, comercială şi de protecţia mediului), Tempo Advertising (expertiză relaţii publice şi comunicare).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 27370 / 31419
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  LegiTeam: ZRP recrutează avocat stagiar pentru departamentul Litigii
  LegiTeam: Reff & Associates is looking for Litigation Manager
  LegiTeam: Reff & Associates is looking for Senior Litigation Lawyer
  Mihai Selegean, Head of Legal la BRD-GSG, printre cei mai buni profesioniști europeni nominalizați de Lexology. Pe lista scurtă pentru European Counsel Awards 2019 mai este un român
  Gabriel Zbârcea, Managing Partner Ţuca Zbârcea & Asociaţii: În România, o firmă de avocați poate ajunge la afaceri de 20 mil. € anual. În anii următori se va consolida tendința de divizare a pieței
  KPMG Legal cooptează doi avocați de talie grea. Vlad Peligrad și Cătălin Oroviceanu se alătură echipei ca parteneri coordonatori
  Cum văd partenerii Noerr evoluția firmei în perioada următoare. Prof. dr. Jörg K Menzer, Head CEE Offices, Noerr: În 2019 vom mări și echipele, dar și baza de clienți. În ciuda ultimelor schimbări juridice din Ungaria, România și Polonia – pe alocuri foarte controversate – am remarcat că există în continuare interes pentru fuziuni, achiziții și investiții noi în regiune
  KPMG Legal – Toncescu Mihai Olteanu SPRL a câștigat definitiv anularea taxelor vamale, antidumping și TVA impuse de autoritățile vamale la importurile produselor din afara spațiului UE pentru unul dintre cei mai importanți producători de piese pentru industria automotive
  Cei mai buni avocați de fuziuni și achiziții din România. Clasamentul Chambers Global 2019
  La un an de la înființarea departamentului de drept penal, CLO își mărește echipa de „white collar crime”. Departamentul numără, la început de an, 6 avocați specializați
  Chambers Global 2019: Șapte firme locale domină ariile de practică analizate în România
  Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2019. NNDKP, lider pe segmentele analizate, poziții fruntașe pentru Mușat, TZA și ZRP
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...