ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Deloitte: Mai mulţi investitori străini sunt interesaţi să construiască hidrocentrala Tarniţa de 1 mld. €

19 Mai 2011   |   Bogdan Alexandru

Depunerea ofertelor angajante va avea loc în perioada septembrie-octombrie 2011, selectarea investitorilor pentru etapa de negociere a acordului investitorilor fiind preconizată pentru intervalul octombrie-decembrie 2011.

Sursa: Financiarul

 
 
Consultanţii de la Deloitte au contactat până în prezent peste 100 de potenţiali investitori pentru proiectul construcţiei hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti de 1.000 MW, proiect de peste un miliard euro, iar din aceştia mai mult de zece şi-au exprimat interesul participării la dezvoltarea sa.

"Sunt şi companii din China, dar cele mai multe sunt din Uniunea Europeană. Nu vă putem da numele lor, gândiţi-vă că unele din ele sunt listate la Bursă.Cel mai probabil, la mijlocul lunii iunie vor fi cunoscuţi aceşti investitori", a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul de servicii consultanţă financiară la Deloitte România, Valeriu Binig.

Potrivit calendarului agreat, în ianuarie 2012 ar urma să fie semnat Acordul Investitorilor, iar semnarea contractului de execuţie lucrări este preconizată pentru semestrul II din 2012. "Acordul cu investitorii va prevedea că, dacă vreunul din ei se răzgândeşte, va plăti o sumă", a precizat Binig.


Depunerea ofertelor angajante va avea loc în perioada septembrie-octombrie 2011, selectarea investitorilor pentru etapa de negociere a acordului investitorilor fiind preconizată pentru intervalul octombrie-decembrie 2011.

"Pentru România, potenţialul hidro reprezintă o alternativă durabilă de dezvoltare a sectorului energetic, având în vedere resursele limitate de materii prime energetice", a mai spus oficialul Deloitte România.

Proiectul va necesita investiţii de 1,028 miliarde euro fără TVA, la care se adaugă şi costurile pentru racordarea la sistem, de 135 milioane euro fără TVA. Hidroelectrica va deţine 51% din acţiuni.

Construcţia hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti va dura între cinci şi opt ani. Reprezentanţii Hidroelectrica estimează că peste 4.000 de locuri de muncă vor fi create în cele două faze ale construcţiei. Capacitatea lacului superior este de 10 milioane metri cubi apă.

Hidrocentrala va avea o capacitate instalată de 1.000 de MW şi va fi echipată cu patru hidroagregate reversibile turbină-pompă de câte 250 MW fiecare. Totodată, se estimează punerea în funcţiune pentru primele două grupuri energetice pentru al doilea semestru al anului 2017, iar celelalte două în semestrul al doilea al anului 2019, potrivit calendarului proiectului.

Hidrocentrala Tarniţa Lăpuşteşti ar urma să contribuie la acoperirea curbei de sarcină estimată pentru anul 2020 prin producerea anuală a circa 1.650 GWh (1,65 TWh), pentru asigurarea funcţionării eficiente a grupurilor din Sistemul Energetic Naţional. Totodată, contribuţia la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră este estimată la circa 628.000 de tone de dioxid de carbon pe an, potrivit datelor proiectului.

Staţia de pompare de la Tarniţa-Lăpuşteşti va produce electricitate şi va consuma surplusul de energie din golul de sarcină. Noaptea, când energia este ieftină, va funcţiona ca pompă, iar ziua va funcţiona ca producător, generator de energie electrică. Hidrocentrala va fi un consumator de energie şi va asigura peste noapte funcţionarea continuă a tipurilor de centrale la care oprirea şi pornirea se produc într-un timp îndelungat, cum sunt de exemplu cele două reactoare de la Cernavodă.

În august 2010, Comisia de negociere constituită la nivelul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a numit consorţiul alcătuit din Deloitte Consultanţă (ce asigură managementul echipei de proiect, managementul implementării proiectului, expertiza economico-financiară, modelare, evaluare), HydroChina ZhongNan (Expertiză Tehnică), Banca Comercială Română (expertiză în finanţări), Muşat & Asociaţii (experienţă juridică locală), Herbert Smith (experienţă juridică internaţională), Knight Piesold (expertiză tehnică, comercială şi de protecţia mediului), Tempo Advertising (expertiză relaţii publice şi comunicare).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 27744 / 31793
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  NNDKP a asistat Globalworth într-o tranzacție pentru dezvoltarea unui proiect logistic în Chitila. ‘Un partener cu tradiție, ne bucurăm că l-am avut alături de noi și de această dată’, spun reprezentanții Globalworth
  LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează asistentă|secretară recepție
  Bucharest Arbitration Days – termenul de înscriere a fost prelungit până la data de 31 mai 2019
  Business Crime: Țuca Zbârcea & Asociații a obținut, anul trecut, soluții de clasare în faza de urmărire penală într-un număr considerabil de cauze pentru clienți ce au avut calitatea de suspecți sau inculpați. Manuela Gornoviceanu, Managing Associate: Nu există intenții reale de relaxare a legislației anticorupție
  Cum acționează avocații Schoenherr în mandatele de Concurență. Georgiana Bădescu, Partener: Avem beneficiul unui know-how extraordinar la nivel european și regional, pe care îl fructificăm deplin în interesul clienților. Echipa e orientată în permanență spre învățare și perfecționare
  Din vorbă-n vorbă cu Cătălin Micu, partener după ultima rundă de promovări de la ZRP. ”Pentru client, proiectul său este cel mai important, iar avocatul trebui să-l trateze ca atare. Implicarea și disponibilitatea sunt principalele calități cerute unui avocat”
  Bondoc și Asociații câștigă definitiv un litigiu privitor la prețurile de vânzare a medicamentelor
  Cum percep avocații Budușan Albu & Asociații, prima firmă de penal-comercial înființată în Romania, piața de Businees Crime și cum văd modernizarea sistemului judiciar. Carte de vizită impresionantă: clientelă sofisticată, cazuri complexe și de multe ori transfrontaliere, sume în dispută de peste 1 mld. €
  Avocații Enache Pirtea & Asociații au intrat în marile dosare de Business Crime încă din primul an de activitate. Pentru a gestiona relația cu organele de urmărire penală sau cu instanțele de judecată, îți trebuie o doză foarte mare de combativitate și perseverență, dar și un stomac tare și nervi de oțel, spun fondatorii firmei
  Biroul Dentons din București are în lucru tranzacții de zeci de milioane de euro în Real Estate. Bogdan Papandopol, Partener: Se observă un grad crescut de „sofisticare” a tranzacțiilor; de cele mai multe ori, atât perioada de due diligence, cât și negocierile, sunt mai extinse
  Dublă victorie pentru Suciu Popa la Londra, în cadrul Galei de Premiere Euromoney - Benchmark Litigation Europe Awards. Suciu Popa, firma anului în litigii, Luminița Popa, avocatul anului
  Avocații de Real Estate de la ZRP au pe masa de lucru proiecte de investiții în agricultură, locuințe și birouri. Alina Güler, Senior Associate: Avem clienți care studiază potențialul terenurilor logistice, în timp ce alții urmăresc achiziția de spații industriale de producție
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...