ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Electrica a raportat un profit net de 59 milioane de lei în primul trimestru din acest an

16 Mai 2018   |   Agerpres

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice.

 
 
Grupul Electrica a raportat un profit net neauditat de 59 milioane lei, în primul trimestru din 2018, comparativ cu pierderi de 51 milioane lei în primele trei luni ale anului trecut, conform datelor financiare publicate marţi.

EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) s-a cifrat la 191 milioane de lei, în creştere cu 282% faţă de perioada corespunzătoare din 2017, iar profitul operaţional (EBIT) al Grupului a fost de 81 milioane de lei faţă de o pierdere de 47 milioane de lei în T1 2017.

Veniturile operationale totale ale Grupului Electrica, în T1 2018, s-au ridicat la valoarea de 1,389 miliarde lei, ceea ce reprezintă o scădere de 54 milioane lei faţă de T1 2017.

Pe segmentul de distribuţie, veniturile au crescut cu 5,8%, ca urmare a majorării veniturilor din construcţia reţelei, creştere ce balansează efectul produs de scăderea cantităţii distribuite cu 2,5%, precum şi uşoara diminuare a tarifelor medii, pentru operatorii de distribuţie.

"În ceea ce priveşte segmentul de furnizare, veniturile nete s-au diminuat cu 13,8%, ca rezultat al următorilor factori: scăderea cantităţii furnizate cu 6,9% (la nivel naţional, consumul de electricitate a scăzut cu 9,2% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017), creşterea cu 13% a preţurilor de furnizare a energiei, precum şi ca urmare a implementării, începând cu 1 ianuarie 2018, a unui nou standard internaţional de raportare financiară, IFRS 15, conducând la eliminarea a 31 milioane RON din veniturile aferente T1 2018 (precum şi din costul de achiziţie a energiei), fără ca marja să fie afectată. Marja din energie s-a îmbunătăţit semnificativ, dată fiind corelarea preţurilor de vânzare cu preţurile de achiziţie, care au urmat evoluţia pieţei, împreună cu implementarea politicilor de risc, precum şi orientarea spre un echilibru între rentabilitate şi cota de piaţă. Costurile consolidate pentru achiziţia energiei electrice au scăzut cu 22%, la 742 milioane lei în T1 2018, ca urmare a stabilizării preţurilor pe piaţa de energie, comparativ cu anul precedent, când s-au atins valori maxime istorice", se menţionează în raportul companiei.

În primele trei luni din 2018, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 4,5 TWh (în scădere cu 2,5% faţă de T1 2017) către un număr de aproximativ 3,7 milioane de utilizatori. Operatorii de distribuţie din cadrul Grupului au distribuit aproximativ 40% din energia electrică totală distribuită la nivel naţional.

Electrica Furnizare are o cotă de piaţă de 19,06%. Este lider pe piaţa reglementată, cu o cotă de 40,79%, iar pe piaţa concurenţială Electrica Furnizare are o cotă de 11,58% (conform raportului ANRE din decembrie 2017).

"Rezultatele obţinute în primul trimestru din 2018 sunt în linie cu aşteptările. Experienţa anului 2017, unul atipic pentru piaţa de energie, şi măsurile pe care le-am adoptat, inclusiv regândirea modelului de afaceri, au început să dea rezultate. Mă bucur să pot spune că deciziile strategice au fost eficiente şi că redresarea graduală care se preconiza la începutul anului este din ce în ce mai vizibilă. Desigur, normalizarea situaţiei din piaţa de energie în trimestrul I din 2018 a contribuit la rezultatele pozitive ale Grupului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017. Realizarea investiţiilor record la nivelul Electrica contribuie la sustenabilitatea pe termen lung a rezultatelor Grupului. Un nivel de investiţii durabil şi consecvent creează fundamentul îmbunătăţirii performanţei reţelei de distribuţie, reducerea pierderilor tehnologice, eficientizarea activităţilor operaţionale, în beneficiul consumatorilor finali. La acest capitol, subliniem faptul că în 2018 intenţionăm să investim aproximativ 900 milioane lei doar în infrastructura de distribuţie. În acest sens, este esenţial să existe un cadru de reglementare care să stimuleze în continuare investiţiile, atât de necesare sistemului energetic românesc. În acelaşi timp, identificarea unui echilibru între suportabilitatea preţurilor la energie si asigurarea securităţii furnizării cu energie reprezintă o provocare ce trebuie analizată cu prioritate", a declarat Cătălin Stancu, director general Electrica S.A.

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice.

Grupul Electrica oferă servicii la peste 3,6 milioane de clienţi şi are o arie de cuprindere naţională - cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord,  Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice. Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 1849 / 31248
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...