ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Investiţii de peste un milion de euro pentru reîmpădurirea unor terenuri forestiere cu dificultăţi de regenerare

29 Septembrie 2017   |   Ioana Duta

Pădurile au fost retrocedate în mai multe etape, iar diferite situaţii au dus, în unele cazuri, la degradarea acestora. Există subvenţii pentru împădurirea terenurilor cu destinaţie agricolă, dar nu şi mecanisme financiare care să susţină acţiunile de reîmpădurire.

 
 
Asociaţia Administratorilor de Păduri (AAP) şi Universitatea 'Ştefan cel Mare" din Suceava, cu sprijinul companiei Holzindustrie Schweighofer, vor ajuta proprietarii privaţi şi administraţiile locale să regenereze suprafeţe de pădure degradate din România, într-un proiect pe şapte ani, în care vor fi plantaţi peste un milion de puieţi.

Proiectul "Pădurea de Mâine" va beneficia de investiţii de peste un milion de euro din partea companiei Holzindustrie Schweighofer şi îşi propune să contribuie la conservarea resurselor forestiere, la prevenirea eroziunii, alunecărilor de teren şi inundaţiilor din zonele reîmpădurite.

"Este un proiect de anvergură, ne implicăm pe o perioadă lungă de timp (2017-2024) şi alocăm resurse importante acestui proiect, care va face ca multe suprafeţe degradate să devină din nou păduri", a declarat vineri Dan Bănacu, directorul general al Holzindustrie Schweighofer România.


În primii cinci ani vor fi plantaţi în medie 200.000 de puieţi/an, suprafaţa cumulată totalizând circa 250 de hectare, iar în următorii doi ani accentul va fi pus pe lucrările de completare şi îngrijire.

Proiectul răspunde unei nevoi urgente de reîmpădurire a suprafeţelor de fond forestier aflate în proprietate privată sau a administraţiilor locale. Pădurile au fost retrocedate în mai multe etape, iar diferite situaţii au dus, în unele cazuri, la degradarea acestora. Există subvenţii pentru împădurirea terenurilor cu destinaţie agricolă, dar nu şi mecanisme financiare care să susţină acţiunile de reîmpădurire.

AAP va gestiona lucrările de plantare şi de îngrijire, iar Universitatea din Suceava va sprijini procesul de selecţie şi eşalonare a lucrărilor de regenerare, folosind o metodologie ştiinţifică. Holzindustrie Schweighofer va contribui cu managementul proiectului, finanţarea, voluntari pentru acţiuni, relaţionarea cu comunităţile şi o componentă educaţională a proiectului.

Campania de reîmpădurire este deschisă oricărui proprietar privat de pădure şi oricărei administraţii locale. Propunerile de suprafeţe de plantare pot fi transmise prin www.padureademaine.ro, o platformă online în care potenţialii solicitanţi şi orice parte interesată pot găsi informaţii despre proiect, metodologia şi progresul acestuia.

"În pădurile administrate de ocoale silvice private se derulează anual lucrări de regenerare artificială pe suprafeţe ce însumează circa patru mii de hectare. Lansăm proiectul Pădurea de Mâine pentru a ne adresa situaţiilor speciale întâmpinate în activitatea noastră, în care proprietarii nu au, din diverse cauze, capacitatea să realizeze lucrările de refacere a pădurilor deţinute", a declarat Dorel Fechete, director executiv al AAP.

"Pădurea de Mâine va fi implementat în toate regiunile României, iar plantarea va urmări restabilirea tipului natural de vegetaţie forestieră în zonele selectate", a spus Ionuţ Apostol, manager de proiect, Holzindustrie Schweighofer România.

Plantările vor avea loc anual, în fiecare primăvară şi/sau toamnă, în funcţie de locaţii, specii şi condiţiile meteorologice, iar lucrările de îngrijire vor continua după plantare în toate locaţiile selectate. Până în prezent au fost identificate şapte zone eligibile în acest proiect - cinci în Transilvania şi două la sud de Carpaţi.

Conform Inventarului Forestier Naţional, în România suprafeţele forestiere tăiate şi neregenerate însumează 78.000 hectare (0,1% din total). Înainte de 1989, tăierile însumau circa 26 milioane mc pe an, iar în prezent se situează la 18-19 milioane mc pe an.

AAP este o organizaţie non-guvernamentală, apolitică, non-profit, asociaţia profesională a administratorilor de păduri. Membrii asociaţiei sunt 104 ocoale silvice private, care administrează 1,5 milioane hectare de fond forestier, din proprietatea unităţilor administrativ teritoriale (64%), persoanelor juridice (30%) şi fizice (6%).

Grupul Schweighofer este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activităţi şi în producţia de energie din surse regenerabile, silvicultură şi afaceri imobiliare. Divizia industrială a Grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea şi două fabrici de producţie a panourilor din lemn, precum şi o fabrică de cherestea în Germania. Grupul este lider în industria europeană a prelucrării lemnului, având la momentul actual aproximativ 3.500 de angajaţi. Holzindustrie Schweighofer exportă produsele sale în peste 70 de ţări din întreaga lume.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 831 / 27787
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacția prin care elveţienii de la Georg Fischer AG preiau Eucasting RO SRL a primit undă verde din partea Concurenței. Avocații Tudor, Andrei & Asociaţii și biroul local Eversheds, în achiția estimată la peste 50 mil. €
Wolf Theiss își întărește echipele de Real estate și Energie din România cu doi avocați. Flaviu Nanu se alătură echipei în calitate de Counsel și Sebastian Boțic - Avocat Colaborator
Cum au lucrat avocații români în achiziția prin care Vitruvian a devenit acționar Bitdefender. CMS România și Clifford Chance Badea au avut mandate în tranzacția de 180 mil. $
Echipa Mușat & Asociații dedicată practicii de achiziții publice a avut un nivel ridicat de încărcare anul acesta. Iulian Popescu, Partener: Noul pachet legislativ a adus elemente care au îmbunătăţit procesul achizițiilor publice, dar o problemă gravă rămâne conduita autorităților contractante privind confidențialitatea ofertelor depuse
Popovici Nițu Stoica & Asociații a asistat Auchan în preluarea rețelei OK Supermarket. Ce avocați au fost implicați în proiect
Avansul pieței împrumutului sindicalizat va alimenta noi oportunități de business. Elena Iacob, partener ZRP: Există perspective foarte bune de creștere datorită investițiilor planificate în domeniul energiei și al infrastructurii
Schimbările aduse de noul pachet legislativ privind achizițiile publice, comentate de Vlad Cercel, Partener al Țuca Zbârcea & Asociații. Legislația terțiară va trebui să ofere clarificări cu privire la problemele des întâlnite în practică
LegiTeam: “BOHÂLȚEANU & ASOCIAȚII recrutează avocat stagiar
LegiTeam: Mareș | Danilescu | Mareş în asociere cu Dan Lupașcu recrutează avocat drept penal
LegiTeam: Voicu & Filipescu is looking for lawyers
LegiTeam: Maravela & Asociaţii is looking for a new colleague
Metrorex caută avocați și pune pe masă 2 mil. lei pentru exproprieri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...