ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BSMP a întocmit bugetul pentru 2018 mizând pe o creștere de 20-25%. Daniela Milculescu, Partener: Există apetit al clienților pentru dezvoltare, atât prin noi investiții, cât și prin extindere în afara granițelor; unele proiecte au intrat însă în stand-by, pe fondul contextului legat de instabilitatea legislativă și fiscală

11 Februarie 2018   |   Ștefania Enache

În 2017, BSMP s-a axat în principal pe lărgirea portofoliului de clienți și pe consolidarea echipei.

Daniela Milculescu, Partener in cadrul Bohalteanu si Asociatii

 
 
Firmele de avocatură lucrează la strategiile pentru 2018, pregătindu-se pentru a face față provocărilor anului 2018, care vor veni, în principal, din contextul economic general.„Spre exemplu, variațiunile pe plan intern în ceea ce privește reglementările fiscale reprezintă un palier unde, și în acest an, avocații specializați în acest domeniu sau în alte domenii conexe, cum ar fi dreptul muncii, vor avea un grad de încărcare ridicat. De asemenea sunt și alte zone, cum ar fi domeniul datelor cu caracter personal care, în contextul intrării în vigoare a GDPR-ului, poate fi văzut ca o provocare la nivelul chestiunilor ce trebuie adresate. Totodată, zona de compliance/conformitate a început să fie din ce în ce mai atent monitorizată, aspect care este luat în calcul și de firmele de avocați pentru a răspunde cerințelor și provocărilor din domeniu”, declară Daniela Milculescu, Partener in cadrul Bohâlțeanu și Asociatii (BSMP).


În acest moment, există destule indicii care arată că anul 2018 va aduce în prim-planul acțiunii câteva arii de practică. Profesionistul BSMP nominalizează Farma, Dreptul fiscal, Dreptul muncii și Litigiile.

În ceea ce privește interesul investitorilor pentru dezvoltarea unor noi proiecte, avocatul indică domeniile Real Estate, IT și Agricultura. ”Totul este discutabil la acest moment, întrucât, deși ne dorim să fim optimiști, evoluțiile recente din România arată că trebuie să avem o abordare prudentă. Există apetit al clienților pentru dezvoltare, atât prin proiecte noi de investiții, cât și prin extindere în afara granițelor țării, deși în perioada recentă se resimte și un stand-by pe anumite proiecte demarate, pe fondul contextului legat de instabilitatea legislativă și fiscală din România”, punctează Daniela Milculescu.

2017, un an de creștere

Înainte de a intra în noul an, echipa BSMP a făcut analiza activității din 2017, iar concluzia este că a fost o perioadă extrem de plină, în care s-au înregistrat rezultate spectaculoase, firma cunoscând o creștere importantă. Anul trecut, BSMP s-a axat în principal pe lărgirea portofoliului de clienți și pe consolidarea echipei.

Rezultatele sunt evidențiate cel mai bine de proiectele majore în care firma de avocați s-a implicat. Astfel, în zona de Corporate și M&A trebuie nominalizat mandatul care a vizat acordarea de asistență juridică cu privire la reorganizarea corporativă a unui grup important având ca obiect de activitate acordarea de servicii de turism, un proiect transfrontalier foarte complex care a vizat mai multe jurisdicții și a implicat coordonarea de către BSMP a asistenței juridice în toate jurisdicțiile. Proiectul a fost coordonat de Ionuț Bohâlțeanu (Avocat Asociat Coordonator) și a inclus o echipă de avocați colaboratori, între care pot fi menționați Anda Călin și Alina Criste (Avocați Seniori).

Pe de altă parte, experții BSMP au oferit asistență juridică Teraplast, o companie listată la Bursa de Valori București și un important producător de materiale pentru piața construcțiilor, pentru achiziția unui pachet majoritar în compania Depaco, unul dintre principalii jucători de pe piața de țiglă metalică din România. Echipa a fost coordonată de Ionuț Bohâlțeanu, iar dintre membrii echipei Anda Călin a fost responsabilă de managementul proiectului.

De asemeanea, au acordat asistență juridică pe sell side cu privire la vânzarea unei societăți care activează pe piața distribuției de gaze naturale. Echipa a fost coordonată de Ionuț Bohâlțeanu, iar dintre membrii echipei Alina Cristea a fost responsabilă de managementul proiectului.

Agenda de lucru a fost una încărcată și pentru specialiștii practicii de Banking & Finance. Astfel, avocații au acordat asistență juridică cu privire la implementarea unor proiecte de finanțare implicând fonduri ale Uniunii Europene. Echipa implicată în acest proiect a fost coordonată de Daniela Milculescu, Partener BSMP, și a fost formată din trei avocați colaboratori, între care Anda Călin (Avocat colaborator senior) și Andreea Curca (Avocat colaborator).

Un alt tip de proiecte de finanțare interesant la care a lucrat echipa BSMP în acest an constă în asistența juridică acordată unor bănci de top din Austria în finanțări cross-border cu privire la  facilități de credit de peste 13 milioane euro acordate către filialele locale ale unui grup de european de dezvoltare imobiliară pentru achiziționarea unui bun imobil, respectiv pentru amenajarea unei clădiri din centrul Bucureștiului. Echipa ce a acordat asistență juridică în cadrul acestor proiecte a fost coordonată de Daniela Milculescu și a fost formată din doi avocați colaboratori, Anda Călin și Andreea Curcă.

O altă tipologie de proiecte din domeniul bancar în care avocații BSMP au acordat asistență unor bănci de top din România, a vizat implementarea unor produse bancare noi, din domeniul de consumer finance sau identificarea unor soluții cu privire la semnătura electronică. Echipa implicată în aceste proiecte a fost coordonată de Daniela Milculescu și a fost formată din mai mulți avocați, între care Anda Călin și Andreea Curca.

“Ariile de practică în care s-a înregistrat cel mai mare volum de activitate al firmei au fost Coporate și M&A, Farma, Banking, Litigii și Dreptul Muncii. Aceste practici au asigurat in jur de 75% din activitatea BSMP”, precizează Daniela Milculescu.
În activitatea noastră am colaborat foarte bine cu mai mulți Legal Manageri din companii multinaționale și locale. Am observat ca și puncte importante în apropierea de aceștia în primul rând calitatea advice-ului oferit, dar și aspecte legate de flexibilitatea, abordarea pragmatică a avocaților și timpii de răspuns față de cerințele clienților pe anumite proiecte urgente.

Daniela Milculescu, Partener BSMP

Pregătiri pentru 2018

Echipa BSMP a întocmit cu prudență bugetul pentru 2018, mizând pe o creștere de aproximativ 20-25%. Mai mult, firma și-a propus să dezvolte mai mult anumite arii de practica, cum ar fi Litigii, Dreptul Muncii și Energie.

”În momentul acesta în echipă suntem în jur de 20 de avocați. Mizăm pe creștere, întrucât proiectele susțin această proiecție. Într-adevăr, brandul și/sau apartenența la o firmă internațională pot fi elemente decisive pentru proiecte de amploare. Firma noastră este afiliată la o rețea internațională și avem în vedere dezvoltarea unor legături de tip best friends cu firme de avocați din alte jurisdicțiii, cu care lucrăm foarte bine”, arată Partenerul BSMP.

Avocatul mai spune că presiunea pe onorarii va continua și în 2018, mai ales având în vedere că este o piață cu multe firme de avocați și unde concurența este mare. Onorariile percepute de BSMP sunt, de principiu, onorarii orare, în funcție de senioritate, dar, în funcție de solicitările clienților, pot fi agreate și bugete pentru anumite proiecte.

”Adaptabilitatea este și va rămâne un ingredient esențial, care alături de alte aspecte fundamentale pentru business-ul avocațial, între care aș menționa advice-ul de calitate și o echipa puternică, împreună cu disponbilitatea și timpii de răspuns, sunt printre cele mai importante elemente luate în calcul de clienți”, declară Daniela Milculescu.

Atenți la tendințe


Pentru a face față concurenței mari din avocatură, echipa BSMP este la curent cu tendințele de pe piața internațională de avocatură în ceea ce privește elementele de inovație și inteligență artificială.
“Inteligența artificială este un subiect destul de hot și controversat și la nivel internațional; cred că în acest domeniu este destul de dificil de aplicat, având în vedere că este extrem de important să oferi clienților un advice personalizat și customizat pe nevoile lor. Dacă va avea aplicabilitate în perioada imediat următoare în România? Nu cred că este cazul încă, la noi, cel puțin nu într-un orizont apropiat de timp. Elementele de inovație am încercat să le adoptăm în relația cu oricare client unde proiectul acestuia cere soluții/idei inovatoare, însă aceste soluții țin de specificul fiecărui proiect în parte”, consideră profesionistul BSMP.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 5 / 108
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Voicu & Filipescu is looking for lawyers
Promovare în echipa de banking & finance a Schoenherr. Adina Damaschin devine counsel
Cei mai buni avocați de fuziuni și achiziții din România. Clasamentul Chambers Global 2018
CMS a consiliat consorțiul Raiffeisen Bank S.A. - Swiss Capital S.A. în oferta publică și listarea la bursă a companiei Purcari Wineries PLC
RTPR Allen & Overy a asistat Purcari Wineries în legătură cu Oferta Publică Inițială
PNSA a asistat Unirii View în obținerea unei finanțări de 23 mil. €. Banii merg în dezvoltarea clădirii de 19 etaje
Hategan Attorneys obține în instanță o victorie importantă pentru industria de energie regenerabilă
Stratulat Albulescu își consolidează echipa de Banking & Finance prin cooptarea lui Costin Teodorovici ca Partener
Avocații Mușat & Asociații spun că piața avocaturii de business va suferi schimbări majore în următorii ani, legate în principal de evoluția tehnicii, a dreptului, dar și a nevoilor curente ale clienților. Firma a creat un cadru de cooperare directă la nivel global cu compania Facebook și mizează pe o creștere cu cel puțin 10-15% a volumului activității, anul acesta
Niculeasa Law Firm obține pentru General Leasing anularea măsurilor asiguratorii în cuantum de cca. 42 mil. lei, dispuse de Direcția Regională Antifraudă Fiscală
Mușat & Asociații, NNDKP și ZRP, pe lista scurtă a premianților MIP în domeniul proprietății intelectuale
Cum vede un Leading Lawyer pentru practica de White-Collar Crime evoluția pieței în 2018. Mihai Mareș, Managing Partner Mareș Danilescu Mareș: Piața avocaturii de penal-comercial va continua să crească. Corporațiile și firmele străine care fac business în România sunt tot mai atente la procesele de respectare si aplicare a cerințelor legale
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...