
Crina Baltag și Cosmin Vasile, editorii noului ghid practic multi-jurisdicțional dedicat soluționării disputelor în domeniul construcțiilor și publicat de Wolters Kluwer
10 Decembrie 2019
BizLawyerAvând în vedere creșterea numărului de litigii și resursele limitate disponibile, acest ghid reprezintă un instrument de referință și un compendiu practic în domeniul dreptului construcțiilor și al soluționării disputelor, dedicat deopotrivă practicienilor și teoreticienilor din Centrul și Estul Europei.
![]() |
Ghidul Construction Arbitration in Central and Eastern Europe: Contemporary Issues, publicat de editura Wolters Kluwer sub coordonarea editorială a doi renumiți practicieni în arbitraj din România, Crina Baltag și Cosmin Vasile, abordează teme actuale din domeniul arbitrajului de construcții și al procedurilor conexe, cu accent pe Europa Centrală și de Est.
Proiectele complexe de construcții dau adeseori naștere la dispute care sunt, în mod uzual, deferite spre soluționare comisiilor de adjudecare a disputelor sau arbitrajului. Finalizarea cu succes a unui proiect de construcții este indisolubil legată de managementul riscurilor și soluționarea promptă a eventualelor litigii care ar putea apărea între părți. În acest sens, bogata experiență a practicienilor din Europa Centrală și de Est în chestiuni complexe asociate proiectelor de construcții este considerată a fi extrem de relevantă în domeniul arbitrajului internațional. Cartea tratează, din perspectivă multi-jurisdicțională, aspecte recurente în litigiile de construcții care transcend regiunile vizate de analiză.
Proiectele complexe de construcții dau adeseori naștere la dispute care sunt, în mod uzual, deferite spre soluționare comisiilor de adjudecare a disputelor sau arbitrajului. Finalizarea cu succes a unui proiect de construcții este indisolubil legată de managementul riscurilor și soluționarea promptă a eventualelor litigii care ar putea apărea între părți. În acest sens, bogata experiență a practicienilor din Europa Centrală și de Est în chestiuni complexe asociate proiectelor de construcții este considerată a fi extrem de relevantă în domeniul arbitrajului internațional. Cartea tratează, din perspectivă multi-jurisdicțională, aspecte recurente în litigiile de construcții care transcend regiunile vizate de analiză.
"Statisticile instituțiilor arbitrale din ultimii ani sunt dominate de diferende legate de proiecte de construcții. Până la această carte, puține lucrări au abordat tema arbitrajelor de construcții într-o manieră specifică, cu accent pe aspecte ce țin de specificul contractelor de construcții. Această particularitate a fost de curând semnalată de Camera de Comerț Internațională în Raportul cu privire la Arbitrajul în Construcții. Astfel încât, cu certitudine, această carte vine să raspunda unor întrebări pertinente, caracteristice arbitrajelor în domeniul construcțiilor. De asemenea, deși temele cărții sunt abordate din perspectiva practicii în Europa Centrală și de Est, acestea sunt universal valabile", a declarat av. dr. Crina Baltag.
Autorii, 27 de practicieni cu expertiză solidă în arbitraje domestice și internaționale în țările Europei Centrale și de Est, au abordat următoarele teme principale în cele 16 capitole cuprinse în ghid:
• particularitățile probelor în disputele din domeniul construcțiilor;
• valoarea probatorie a comisiilor de adjudecare a disputelor, precum și caracterul executoriu al acestora;
• aspecte pluripartite determinate de participarea unor diverse părți interesate pe lângă beneficiar, contractant și subcontractanți;
• măsuri provizorii;
• arbitrabilitatea contractelor încheiate cu autorități publice;
• aspecte legate de daunele-interese compensatorii;
• modificarea în timp a legislației și a costurilor;
• aspecte legate de prescripție;
• soluționarea litigiilor referitoare la proiectele de construcții pentru investiții.
Având în vedere creșterea numărului de litigii și resursele limitate disponibile, acest ghid reprezintă un instrument de referință și un compendiu practic în domeniul dreptului construcțiilor și al soluționării disputelor, dedicat deopotrivă practicienilor și teoreticienilor din Centrul și Estul Europei.
“În ultimii ani, domeniul construcțiilor a generat cele mai multe arbitraje în zona Europei Centrale și de Est, România nefăcând excepție de la acest trend. În acest context, practicienii (avocați, arbitri, judecători, ingineri, adjudecatari și, nu în ultimul rând, constructorii și beneficiarii implicați în contracte de construcții) resimt o nevoie permanentă de acces la studii și jurisprudență relevantă pentru problemele cu care se confruntă. Totodată, în condițiile în care piața marilor proiecte de construcții (infrastructură și nu numai) este una cosmopolită, se manifestă și tendința inevitabilă de “exportare” a diverselor soluții pronunțate într-un caz dintr-o jurisdicție în alta, fenomen care ridică numeroase probleme de drept. Lucrarea își propune să ofere răspunsuri și soluții la aceste probleme: practicieni din peste 10 jurisdicții oferă răspunsuri punctuale, cu distincțiile ce se cuvin pentru jurisdicția/jurisdicțiile la care se referă, privind așa-zisele hot topics in international construction arbitration”, a adăugat av. dr. Cosmin Vasile.
Cartea este disponibilă pentru vânzare în librăria online a editurii Wolters Kluwer la următorul link.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 68 / 75 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...